Dodaj do ulubionych

Archiwizacja konta email

05.09.17, 19:06
Za 10 dni mój były pracodawca zamknie mi (i pewnie skasuje) konto email, które jest na gmailu. Chciałabym zarchiwizować wszystkie wiadomości wraz z załącznikami w taki sposób, aby mieć do nich łatwy dostęp (do wiadomości i załączników).

Utworzyłam archiwum z gmaila i dostałam plik mbox, który otworzyłam w aplikacji Mail (apple), ale nie mam tam załączników.

Czy mam połączyć to konto do jakiegoś klienta poczty (Mail albo Thunderbird)? Do tej pory zawsze logowałam się na gmailu, nie korzystałam z aplikacji na laptopie.

Jak skonfigurować (IMAP czy POP3) aby poczta była też zachowana na moim dysku i w przypadku usunięcia konta nie nastąpiło wykasowanie moich maili z komputera?

Oczywiście jak ściągnę już to wszystko, to od razu zrobie backup na dysk zewnętrzny przez time machine.
Obserwuj wątek
    • kasiamat00 Re: Archiwizacja konta email 08.09.17, 17:00
      Punkt numer jeden: sprawdz czy mozesz. Czytaj: czy nie bedzie to podpadac pod wyciaganie jakichs tajnych danych itp. Wiem, ze wszyscy to olewaja, ale naprawde mozna za to oberwac.

Jesli chcesz sciagnac wszystko lokalnie, to tu jak sie konfiguruje POP3: support.google.com/mail/answer/7104828?hl=en - pod zadnym pozorem nie zaznaczaj "usun kopie z serwera" w ustawieniach klienta poczty!
      • sylwiastka Re: Archiwizacja konta email 08.09.17, 17:28
        Dzieki. ITS sie nie sprzeciwil, a pisalam im aby przedluzyli mi czas, bo archiwizuje.

Zrobie tak jak napisalas. Domyslne Mail skonfigurowal sie jako IMAP, choc ustawienia mam wlaczone dla POP i wylaczone dla IMAP. Konfigurowalamprzez klikniecie na to, ze posiadam konto gmail. Nie wiesz czemu tak moze byc? Sprobuje jeszcze raz wg tych instrukcji w ramach manualnego wyszukania konta.
      • sylwiastka Dzieki, poradzilam sobie 23.10.17, 23:40
        Wszystko tak jak w linku i poscie, ale zadzialalo tylko w przypadku Thunderbird. Apple Mail wmawialo mi, ze podaje zle haslo lub email i nie chcialo mnie polaczyc (tylko w formacie POP3, przy IMAP smigalo)

Sprawdzilam ten POP3 w Thunderbird i poczte sciaga, ale skasowanych wiadomosci nie synchronizuje. Tylko duzo miejsca na dysku mi zajelo i teraz mysle jak ten problem rozwiazac. Jak przeniesc te maile z komputera na dysk przenosny, ale tak aby je widziec? Zrobic backup w time machine a pozniej skasowac z kompa?
        • magdalaena1977 Re: Dzieki, poradzilam sobie 24.10.17, 10:50
          skopiuj profil z thunderbirda
    • turzyca Re: Archiwizacja konta email 12.09.17, 14:40
      Ja zrobilam najprostsza rzecz czyli sciagnelam wszystko na drugie konto google.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka