Dodaj do ulubionych

plaża w Australii

07.08.12, 18:47
Witam!
Czy byłby mi ktoś w stanie powiedzieć, w którym z tych miejsc są najlepsze plaże, najładniejsze i, które znajdują się blisko centrów miast i i jeszcze w których jest najcieplej w okresie luty/marzec:
Sydney
Brisbane
Gold Coast
Adelaide
Melbourne

Bardzo dziękuję z góry za odpowiedzi.
Na prawdę bardzo potrzebna mi odp. na to pytanie.
Obserwuj wątek
    • starypierdola Wszystkie ktore wymieniles to nic specjalnego ... 07.08.12, 19:55
      ... no chyba ze plazowanie wiaze sie z jakas impreza.

Ladniejszych plaz jest nieskonczona ilosc, tyle ze na polnocy jest pelno wscieklych jelly fish i innego scierwa, a na zachodzie rekiny odzywiaja sie czesto plazowiczami (na wschodzie czasem tez).

Jesli naprawde szukasz atrakcyjnych plaz to polecam bez zastrzezen Esperance (WA) i okolice. Sniezno-biale plaze, turkusowa woda i zielen palm. Ciepla woda, zadnych wscieklych jelly fish, malo rekinow:
      www.pinklakepark.com.au/esperance_things_to_do.html
      Plaze w okolicach Ningaloo Reef (Exmouth) tez sa piekne.

Plazowicz SP
      • xpabloxx12 Re: Wszystkie ktore wymieniles to nic specjalnego 08.08.12, 14:44
        Wygląda świetnie lecz potrzebuję takiego miejsca gdzie są szkoły językowa.
        Czy Esperance to dużo miasto?
        • starypierdola W takim razie to nie dla Ciebie. 08.08.12, 20:12
          Plaze sa praktycznie puste. Same miasto Esperance ma pewie z 5 000 mieszkancow, wiec jakies szkolki moga tam byc ale nie mam pojecia.

Najblizsza metropolia to Kalgoorlie, 400 km na polnoc. Ma 29 079 mieszkancow jak informuje tablica przy wjezdzie do miasta.

Przyjemnego plazowania
          SP
      • kan_z_oz Re: Wszystkie ktore wymieniles to nic specjalnego 09.08.12, 14:04
        SP plazowicz - hahaha. Zgadzam sie, ze plaze Esperance i okolice sa przepiekne. Zreszta, ten temat najladniejszych plaz to niekonczancy sie temat. Podobne w jakosci i bialosci sa tez te w poblizu SA Port Lincoln, Coffin Bay.
        Nie wiem na temat ciepla woda - hahaha - dla mnie zimna i do ogladania z brzegu. W zadnym ukladzie nie dla chetnego na szkoly jezykowe...i Esperance ma znacznie wiecej niz 5000 mieszkancow. Jest to dobrze zaoptrzone miasto o dosyc mlodej populacji, skupione wokol duzego morskiego portu oraz koleji.
        Sprawdzilam w kwietniu, wiec chyba Twoje info. juz nie aktualne?

Kan
        • starypierdola Hmm ... 09.08.12, 19:24
          Bylas w Esperance (a pewnie i w Norseman!) i do Kal nie wskoczylas??

"...The SHIRE of Esperance is home to 9,536 people as of the 2006 census..."

Port nie za wielki; wybudowany glownie dla potrzeb exportu rudy zelaza (i innego barachla) do Chin. Z plazami nie interferuje.

Woda na tyle ciepla ze mozna godzinami plywac a na tyle zimna ze nie ma w niej tych najbardziej zjadliwych jellies. Jest za to duzo abalone, korale, etc ....

Zgadzam sie co do okolic Port Lincoln, ale sa o klase nizej. No ale ten niedobor czesciowo niweluja doskonale fish and chips (lokalna ryba Prince George Something ...)

A w Cape le Grand bylas?

• kan_z_oz Re: Hmm ... 11.08.12, 09:07
            Bylam w Le Grand NP. Chetnie wybralabym sie tez w kierunku Cape Arid ale jak zwykle czasu bylo malo. No bylam w Norseman i pomyslalam, ze jesli Kal wyglada podobnie to omine...
            • starypierdola Cos Ty! 11.08.12, 19:04
              Kal to metropolia (zobacz wpis powyzej).

No ale moglas choc podjechac do Coolgardie smile Dla chetnego nie ma nic trudnego!

Chetny SP
    • iza42 Re: plaża w Australii 07.08.12, 22:20
      Na Gold Coast sa ladne plaze, Brisbane raczej odpada pod tym wzgledem. Do Twojej listy moglabym dorzucic Sunshine Coast, na polnoc od Brisbane, tam sa rowniez bardzo ladne plaze. Innych miejsc nie znam az tak dobrze aby cos polecic.
      • xpabloxx12 Re: plaża w Australii 08.08.12, 14:48
        ok dzięki! a orientujesz się może czy taniej by wyszło lecieć bezpośrednio do GC czy do Brisbane i potem jakiś autobus czy cuś?
        • mtt44 Re: plaża w Australii 09.08.12, 00:29
          wzalerznosci jak bedziesz lecial .
          www.airtrain.com.au cena na pociag Brisbane - Gold Coast to $32.80 on line $ 29.52 w jedna strone
          autobus to jakies $ 4
          • xpabloxx12 Re: plaża w Australii 09.08.12, 11:07
            Chyba skuszę się na Gold Coast wink
            Dopiero bym leciał ewentualnie srtyczeń albo luty ale już szukam bilecików, - strasznie drogie! uncertain
            • mtt44 Re: plaża w Australii 09.08.12, 11:37
              Styczen ,luty to sezon wakacji wiec raczej wszystko bedzie drozsze .Hotele etc .
              I sporo bachorow na plarzy .Bo to dla nich tez wakacje .
              Jak masz ochote poogladac okolice to wynajem samochodu jest raczej najtansza propozycja .
              Jak nie zabardzo wybredny to jesli sie nie myle za wynajem z ubezpieczeniem ( bez tego absolutnie bym nie robil ) to jakies $30 na dzien . Male firmy i tego jest sporo
              Ten autobus za $ 4- 5 to ze stacji Nerang do Surfers Paradise czy Broadbeach , tam sie przesiadasz na te okolice Jesli South side of the Gold Goast to Robina
              Koniec lutego ,marzec mniej juz ludzi po plarzach ,wiekrzosc wraca do pracy a bachory ida do szkoly ,Ocean bedzie najcieplejszy a wieczory nieco chlodniejsze jak dla was z PL
              Dla ciekawosci to dziesiaj bylo 25 C a to jest zima surprised) .Ocean teraz to jakies 20 C
              Hi
              Matt
              • xpabloxx12 Re: plaża w Australii 09.08.12, 12:37
                A wydawało mi się, że ten sezon będzie najtańszy sad
                tak dokładnie to 1 lutego bym pojechał, tydzień przed feriami
                ale ceny do Gold ok 5000, nie za bardzo mi to odpowiada.
                jeszcze jest trochę czasu zastanowię się co tu zrobić.
                dzięki za odpowiedzi wink
                • kan_z_oz Re: plaża w Australii 09.08.12, 13:37
                  Wakacje australijskie trwaja do konca stycznia. Luty zaczyna wiec byc juz po sezonie. Cena 5000PLZ czyli jakies 1500AUD to najtaniej od lat. Niekorzystnie bo PLZ do AU jest nisko.
                  Generalnie to mozna znalesc dostac tanie przeloty z Europy (nie z W-wy) do Azji. Z Azji do AU jest duzo mniej i duzo mniej atrakcji cenowych - wciaz masz 7-8 godzin lotu.
                  Sprawdz lokalny JetStar...

Kan
                  • xpabloxx12 Re: plaża w Australii 09.08.12, 16:51
                    gdzieś widziałem na forach, że niektórzy nawet za 3000 pojechali do Sydney czy Melbourne, a stąd można już taniej do gold coast.
                    chciałbym od razu jakiś kurs angielskiego tam zrobić ale z tego co widzę to ceny są dużo większe niż w np Hiszpanii czy Meksyku!
                    • starypierdola Chyba pomyliles kraje albo jezyki? 09.08.12, 19:11
                      "...jakiś kurs angielskiego tam zrobić ale z tego co widzę to ceny są dużo większe niż w np Hiszpanii czy Meksyku!..."

Jezykoznawca SP
                      • xpabloxx12 Re: Chyba pomyliles kraje albo jezyki? 09.08.12, 20:29
                        nic nie pomyliłem. Ang w Australii, w Hiszp i Mex chodziło o hiszpański. Zadziwia mnie ta różncia cenowa podczas gdy ang jest bardziej powszechny niż ang.
                        • starypierdola Nie bardzo rozumie: 10.08.12, 05:44
                          "...różncia cenowa podczas gdy ang jest bardziej powszechny niż ang....?

????

A jak sie chcesz tanio nauczyc po angielsku to jedz do Indii. Tyle ze w "wielkim swiecie" bedziesz mial smieszny akcent i dziwne slownictwo. I przy okazju poduczysz sie hindu czy jakiegos innego tamil.

Z drugiej strony Australijski angielski tez zostawia duzo do zyczenia, mate smile Podobnie jak meksykanski hiszpanski, amigo.

Doradca
                          SP
                          • xpabloxx12 Re: Nie bardzo rozumie: 10.08.12, 10:00
                            oj tam znów się pomyliłem ;p

Australijski ang jest bardzo ciekawy jak dla mnie, a odmiana meksykańska hiszpańskiego jak i inne to też ciekawa rzecz
                          • xpabloxx12 Re: Nie bardzo rozumie: 10.08.12, 10:02
                            zapomniałem dodać, że ang, który używają w Indiach jest okropny...
                        • pjd1 Re: Chyba pomyliles kraje albo jezyki? 13.08.12, 08:58
                          a mnie zadziwia Twoja wyobraźnia ekomomiczna..

koszt nauki, to nie masowa produkcja, gdzie spada on z liczbą sztuk..

to usługa, gdzie koszt jest wprost proporcjonalny do płac nauczycieli,
                          a więc standardu zycia..

A co do kursu - to jak jako-tako znasz to lepiej jaką szkołę - zarządania w turystyce, czy co cię tam interesuje, niż po prostu język..
                          (chyba, że lingwistyka Cię interesuje..)

P
                          • dicksmith Re: Chyba pomyliles kraje albo jezyki? 14.08.12, 04:45
                            jeśli dobrze zrozumiałem, płace nauczycieli dyktują koszt nauki, jeśli więc zwiększymy ilość nauczycieli, koszt nauki automatycznie spadnie. Ze zwiększeniem ilości nauczycieli nie powinno być problemu, biorąc pod uwage chroniczne bezrobocie róznych tam naukowców czy inżynierów (za wyjątkiem tych od górnictwa).
                            • starypierdola Cos chyba nie tak? 14.08.12, 05:10
                              "... jeśli więc zwiększymy ilość nauczycieli, koszt nauki automatycznie spadnie..."

Jesli zwiekszymy ilosc nauczycieli, placac im tyle co poprzednio, to wg mnie koszt wzrosnie.

1000 nauczycieli po $50,000 rocznie = $50 milionow
                              2000 nauczycieli po $50,000 rocznie = $100 milionow

Mysle ze Janek rozumuje tak:
                              1000 nauczycieli po $50,000 rocznie = $50 mln
                              1000 nauczycieli po $10,000 rocznie = $10 mln

Co ty na to?

Liczykrupa SP
                              • dicksmith Re: Cos chyba nie tak? 14.08.12, 05:41
                                trzeba ich więc wymienić na nowych, chętnych nie zabraknie
    • osmanthus Re: plaża w Australii 08.08.12, 10:22
      Australia ma prawie 60 tys. km linii brzegowej wiec z pewnoscia cos dla siebie znajdziesz big_grin

According to the Australian Geoscience website, the length of Australia's coastline is:
      Mainland = 35,877 km
      Islands = 23,859 km
      Total = 59,736 km

• bogo200 Re: plaża w Australii 21.08.12, 16:18
      dzika , bardzo niebezpieczna , piekielnie ladna .... 2 godziny samochodem ,od centrum melbourne...
      www.surf-forecast.com/breaks/Gunnamatta-Beach
      xpabloxx12 napisał:

> Witam!
      > Czy byłby mi ktoś w stanie powiedzieć, w którym z tych miejsc są najlepsze plaż
      > e, najładniejsze i, które znajdują się blisko centrów miast i i jeszcze w który
      > ch jest najcieplej w okresie luty/marzecsad...)
      > Melbourne
      >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka