Dodaj do ulubionych

Praca - Inżynier CAD - Australia - Perth

17.02.14, 12:56
Witam.
A czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto pracuje w Australii jako inżynier. Jak wyglądały jego początki jak wygląda praca.
Zaczynam właśnie szukać pracy jako Inżynier - projektant CAD - Industrial Design, myślę o Perth.
Na razie przeglądam oferty w internecie i poszukuję firm, które się tym zajmują.

Natknąłem się jednak po drodze na informację której nie jestem pewien:
Czy w Australii trzeba mieć jakąś licencję australijską aby pracować na stanowisku inżyniera ??
Czy respektują w pełni doświadczenie i studia z Polski?

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • aly100 Re: Praca - Inżynier CAD - Australia - Perth 20.02.14, 10:36
      Hi,
      Widze ze nikt sie nie odezwal wiec moze ja napisze pare slow.
      Pracuje jako inzynier w Australii od 1982 roku ale przechodze powoli na emeryture i zamykam moje biuro.
      Aby pracowac jako inzynier trzeba byc czlonkiem Engineers Australia (EA). Dawniej to sie nazywalo Institution of Engineers. Oprocz tego prawie kazdy stan wymaga oddzielna rejestracje pozwalajaca na prace w danym stanie. Generalnie liczy sie tylko praktyka w Australii.
      Zakladajac ze znasz biegle angielski trzeba przeslac copie dyplomu oraz indeks do EA (tlumaczone na angielski). Bazujac na przeslanych EA moze cie zarejestrowac jako czlonka o odpowiednim statusie, prawdopodobnie jako Graduate jesli uznaja studia. Z tym statusem mozna zaczac szukac pracy aby zdobyc australijska praktyke pod nadzorem profesionalnego inzyniera. Wiecej detali jest na stronie EA. Po zdobyciu odpowiedniej praktyki mozna wystapic o zmiane status na czlonka (member) EA. Najlepiej starac sie dostac do duzej firmy gdzie mniej patrza na lata praktyki a wiecej na umiejetnosci. Podstawowa wiedza to jest znajomosc Australijskich Norm. Kazda firma ma swoje programy komputerowe ktore uzywa i to mozna sie szybko nauczyc. Na ogol inzynier robi tylko obliczenia i reczne rysunki ktore kreslarz rysuje na ACad lub innym programie. To moze byc roznie w roznych firmach.
      Trzeba uwazac w ogloszeniach ze szukaja Professional Engineer bo Engineer jest rowniez osoba ktora zajmuje sie silnikami albo prowadzi pociag.
      To tyle ogolnych informacji.
      Ja moje kwalifikacje mialem uznane po dwoch miesiacach, dostalem prace w ciagu jednego dnia i projektowalem budynki wysokie na Gold Coast, ale to bylo w 1982. Po paru latach otworzylem wlasne biuro i z przerwa pare lat na prace w Singapore i USA pracuje do teraz. Mialem tyle pracy ze o 5 lat musialem przesunac przejscie na emeryture i ciagle mam bardzo duzo stalych klientow w calej Australii i wielu krajach Azji.
      Mam nadzieje ze te uwagi troche pomoga wyrobic sobie opinie o pracy w Australii.

Pozdrawiam i zycze powodzenia.
      • maciekww Re: Praca - Inżynier CAD - Australia - Perth 20.02.14, 12:46
        Australia super Kraj życzę powodzenia ! : )
      • szopen_cn Re: Praca - Inżynier CAD - Australia - Perth 20.02.14, 23:32
        aly100 napisał(a):

> Aby pracowac jako inzynier trzeba byc czlonkiem Engineers Australia (EA). Dawni
        > ej to sie nazywalo Institution of Engineers. Oprocz tego prawie kazdy stan wyma
        > ga oddzielna rejestracje pozwalajaca na prace w danym stanie. Generalnie liczy
        > sie tylko praktyka w Australii.

Z calym szacunkiem ale to chyba jest troszke inaczej.

Nie trzeba byc czlonkiem EA aby pracowac w Australi jako inzynier. Trzeba miec albo Australijskie kwalifikacje albo zagranczne kwalifikacje uznane przez EA.

W niektorych dziedzinach inzynierskich potrzebne sa tez lokalne rejestracje/pozwolenia.

Aby uzyskac wize EA musi uznac kwalifikacje.
        Link:
        www.engineersaustralia.org.au/about-us/migration-skills-assessment
    • nad_oceanem Re: Praca - Inżynier CAD - Australia - Perth 22.02.14, 06:46
      Industrial Design w krajach zyjacych glownie z eksplatacji bogactw naturalnych (Australia, Kanada)?
      Cienko to widze.
    • dicksmith Re: Praca - Inżynier od czego? 04.03.14, 10:32
      civil, mechanik, elektryk ?? zeby uzywac CAD nie trzeba byc inzynierem. W czym konkretnie jestes dobry? Unigraphics, Catia, AutoCAD,...?
      • ooomuniekooo Re: Praca - Inżynier od czego? 04.03.14, 11:54
        ...mechanika ale ostatnio głównie projektowanie produktów z tworzyw sztucznych zgodnie z technologią wtrysku, vacuum itd. I to chciałbym kontynuować bo daje mi to najwięcej satysfakcji.
        Najlepiej Solidworks oraz Inventor, ale programy 2D takie jak Draftsight, AutoCad też OK.

Widzę, że takie oferty się pokazują także jestem już na etapie "Skill Assessment" i spróbuje iść drogą sponsoringu przez potencjalnych pracodawców w celu uzyskania wizy.
        Marzy mi się, żyć w Australii dlatego powalcze....

Jeśli ktoś na forum posiada jakiekolwiek informacje o takich otwartych posadach w Perth będę wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam i dziękuję za wpisy

• dicksmith Re: Praca - Inżynier od czego? 05.03.14, 04:31
          w twoim przypadku Australia to najgorszy wybor. Ta branza jest bardzo slaba tutaj, a bedzie jeszcze slabsza bo przemysl samochodowy wlasnie likwiduja. Prac juz w tej chwili jest jak na lekarstwo
          www.jobseeker.com.au/j?q=Plastic+Injection+Moulding+engineer&l=
          W USA wyguglujesz o caly ocean wiecej.
      • ludolf_koenig Re: Praca - Inżynier od czego? 12.03.14, 15:47
        Też chcę się wynieść z Polski, a najlepiej w ogóle z Europy na stałe.
        Jestem inżynierem branża sanitarna. HVAC Mechanical Engineer. Znam bardzo dobrze angielski w tym techniczny, 6 lat pracowałem na Wyspach w biurach projektowych.
        Jest szansa żeby o coś w Australii powalczyć ?
        • dicksmith Re: Praca - Inżynier od czego? 12.03.14, 22:26
          Sam ocen czy ci pasuja te ogloszenia: www.jobseeker.com.au/j?q=HVAC+engineer&l=

Bedziesz potrzebowal dwoch referentow - tutejszych inzynierow, aby uzyskac czlonkostwo Engineers Australia. Na rynku pracy natrafisz na duza konkurencje. Bedziesz odpadal przy pierwszym pytaniu o australijskie "experience", australijskie kody i normy, zanim ktos z jakichs blizej nieokreslonych powodow zaryzykuje i oferuje ci prace.
          • ludolf_koenig Re: Praca - Inżynier od czego? 13.03.14, 19:13
            Kilku moich kolegów z angielskim i irlandzkim doświadczeniem wyjechało w latach 2008-2009 do Australii i dają radę, bardzo chwalą.
            • szopen_cn Re: Praca - Inżynier od czego? 13.03.14, 23:53
              Jesli masz nadzieje na wize sponsorowana przez pracodawce to o ile nie jestes "wybitnym specjalista" szanse beda raczej nikle.

Jesli masz wyksztalcenie i doswiadczenie zawodowe to mozesz sie normalna droga ubiegac o skilled visa (uznawac kwalifikacje, skladac wniosek wizowy, czekac chwile lub dwie). Po uzyskaniu takiej wizy mozesz przyjechac i na miejscu szukac pracy (papier z EA potwierdzi, ze masz uznane kwalifikacje) jesli jestes dobry w swoje klocki to prace znajdziesz. Jestes wtedy niezalezny od pracodawcy, pracowac mozesz w jakimkolwiek zawodzie i gdzie chcesz (chyba, ze idziesz droga nominacji stanowej wtedy "musisz" mieszkac w danym stanie).
              Aktualne propozycje pracy znajdziesz na seek.com
    • andrzej149 Re: Praca - Inżynier CAD - Australia - Perth 09.04.14, 06:26
      W 2008-2011 bylo o wiele lepiej jak teraz. Duzo jest inzynierow z azji I trudniej jest zrobic pieniadze jak 10 lat temu. Jak masz doswiadczenie a angli to jest duzy plus, normy tutaj to mieszanina norm US, kanad I Anglia (jesli chodzi a structural and civil).

• ooomuniekooo Re: Praca - Inżynier CAD - Australia - Perth 22.05.14, 11:01
        Czy zna ktoś jakieś dobre agencje, które oferują usługę poszukiwania/ znalezienie Sponsora na wizę 457 i Jakie to są koszta.

Pozdrawiam.
        • osmanthus Re: Praca - Inżynier CAD - Australia - Perth 25.05.14, 10:29
          ooomuniekooo napisał(a):

> Czy zna ktoś jakieś dobre agencje, które oferują usługę poszukiwania/ znalezien
          > ie Sponsora na wizę 457 i Jakie to są koszta.
          >
          > Pozdrawiam.

Nie mam pojecia czy sa takowe.
          Znajdz oferte posady, jak cie beda chcieli zatrudnic, to cie zasponsoruja (musza miec ImmiAccount i status sponsora).
          www.google.com.au/#q=cad+engineer+jobs
        • dicksmith daj se siana muniek 26.05.14, 01:37
          coś się tak uwziął na tę Australię, przecież nie jesteś inżynier górnik?
        • dicksmith wtryskiwanie plastyku upadło w Australii 26.05.14, 01:59
          Upadło wraz z upadkiem przemysłu samochodowego. W tej chwili jest już chyba tylko jeden producent wtryskiwanych części plastykowych, w Melbourne. Firma nazywa się Hosico, a właściciel nazywa się Peter Hof, potomek niemieckich emigrantów. Nie wyobrażam sobie żeby był zdesperowany brakiem inżyniera do tego stopnia żeby go ściągać z Polski, zwłaszcza że tanich inżynierów Hindusów (często z doktoratami) jest ci u nas pod dostatkiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka