Dodaj do ulubionych

Szukam info dot szkół w Melbourne i Sydney

31.03.14, 14:59
Dzieciaki, obywatelstwo australijskie jest, year 6 i 9. Potrzebuje info o dobrych państwowych w Melbourne i Sydney. Większość znajomych, rodziny ma dzieciaki w prywatnych, te wiec znamy, ale nie wiem czy z jednej pensji udzwigniemy ciezar, a wiedza meza o szkołach tam jest lekko przestarzala. Na razie przegladamy net, ale troche przypadkowo. Czy sa tu jacys rodzice dzieciakow w podobnym wieku? Moze ktos emigrowal z dzieciakami 'szkolnymi' do Australii? Dzieciaki sa dwujezyczne ale edukacja so far zgodna z polskim programem nauczania. Mozecie pomoc? Jesli nie, nie piszcie, w temacie dzieci akurat drazliwa jestem i nie wiem jak na żarty zareaguje wink
Obserwuj wątek
    • luiza-w-ogrodzie Sydney 01.04.14, 03:16
      Dobre publiczne szkoły (pod względem poziomu uczniów, zaangażowania rodziców i ładnych terenów szkolnych) są w zamożnych dzielnicach, np Killara High School. Obowiązuje tam ścisła rejonizacja.

Szkoły selektywne (publiczne dla dzieci zdolnych) przyjmują nie tylko do klasy 7 (po egzaminie w klasie 6), ale nabór jest w też w późniejszych rocznikach, zazwyczaj w klasie 9-10 i wówczas bez egzaminu, ale trzeba przedstawić świadectwa (więcej info na stronie szkoły). Najbardziej prestiżowa jest koedukacyjna James Ruse Agricultural High School (położona na pieknym zielonym terenie, pełna kujonów i bardzo ubogie życie towarzyskie), bardzo dobre żeńska North Sydney Girls (polecam) i męska North Sydney Boys High School (partneruje z NSGHS). Te dwie ostatnie mają ciekawy program, interesujących uczniów, dużo zajęc pozalekcyjnych, sportów, ale małe tereny rekreacyjne.

Szkoły katolickie są płatne, ale dużo tańsze niz prywatne zaś droższe niż publiczne.

Prywatne szkoły maja stypendia dla dobrych uczniów, ale trzeba sprawdzić, kiedy są egzaminy na takie stypendium. Stypendia pokrywają tylko koszty nauki, natomiast mundurki i wycieczki zagraniczne rodzice opłacaja w całości. Problemem może być też traktowanie dobrych uczniów-stypendystów przez tych pełnopłatnych.

Ranking 50 szkół średnich w Sydney ze strony Better Education, gdzie jest dużo informacji dla uczniów i rodziców:
      bettereducation.com.au/school/secondary/nsw/sydney_top_secondary_schools.aspx
      Pozdrawiam
      Luiza-w-Ogrodzie, matka dwojga absolwentów dwóch szkół selektywnych

.¸¸><crying(((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>¸¸.
      Jak gadać z królikami
      • i_bella Re: Sydney 01.04.14, 08:03
        Luiza, dziękuję smile moze wiesz, czy znajdę gdzieś w necie info dot podstawy programowej w szkołach? Z głównych przedmiotów, angielski, matematyka, chemia, fizyka? Chciałabym porównać. Ew testy? Jak juz mówiłam, młodszy syn to u nas jeszcze podstawówka, sprawdziłam, rocznkowo wypada ze od lutego year 6, starszy - 9.
        • luiza-w-ogrodzie Re: Sydney 01.04.14, 13:30
          Curriculum w NSW: syllabus.bos.nsw.edu.au/ masz wyszczególnione wg przedmiotów

Generalnie pomocne tu jest BOSTES (Board of Studies, Teaching & Educational Standards NSW - dawniejsze Board of Studies): www.bostes.nsw.edu.au/wps/portal/home

Egzaminy do szkól selektywnych (Selective High Schools Placement Test) na 2015 odbyły się w marcu tego roku i w zasadzie już nie ma mozliwości żeby się dostać. Podania do egzaminu trzeba składać do listopada, test w marcu, szkoła rok później. Czy Twój syn kwalifikuje się do klasy 6 w tym, czy w przyszłym roku? Więcej wiadomości: www.schools.nsw.edu.au/learning/k-6assessments/shsplacement/index.php

Powodzenia
          Luiza-w-Ogrodzie
          Forum AUSTRALIA
          • luiza-w-ogrodzie Re: Sydney 01.04.14, 13:39
            Jako uczniowie dwujęzyczni, którzy nie uczyli się w Australii, Twoje dzieci maja prawo do ulg interpretacji wyników egazminów i nieco inne warunki przyjęcia (w języku szkolnej biurokracji special consideration).

Sprawdź co piszą na ten temat na BOSTES i na Better Education, wyślij parę emajli, bo ja nie siedzę w temacie. Wiem że np były ulgi dla dzieciaków ubiegających się o miejsca w szkołach selektywnych: : 4.7.2 give special consideration to students from non-English speaking backgrounds who have been doing most of their school work in English for less than four years www.det.nsw.edu.au/policies/student_admin/enrolment/placements/PD20060353.shtml?level=

Luiza-w-Ogrodzie
            Pour vivre heureux vivons cachés - By żyć szczęśliwie, żyjmy w ukryciu.
            • i_bella Re: Sydney 01.04.14, 17:28
              smile jak to jest Twoja wiedza okreslana jako: "nie siedze w temacie" to już się boje, jak to u Ciebie jest, jak w temacie "siedzisz" wink
              ogromnie dziękuję, mąż sporo wie, ale na pewno nie wie o sprawach typu "ulgi w interpretacji wyników"
              młodszy syn kwalifikuje się do 6 od lutego przyszłego roku - u nas w tym roku konczy tzw nauczanie początkowe i od września rusza do 4 klasy. Rocznikowo - urodzony w styczniu 2004, wiec jeśli niczego nie pomyliłam, to w lutym 2015 powinien to być year 6.
              Jeśli wszystko się uda załatwić, a załatwiania sporo, to jednak wygląda nam coraz bardziej na Sydney, niż Melbourne. Cóż, trzeba będzie poznać smile
              Zabieram się za czytanie smile jeszcze raz dziękuję!
      • szopen_cn Sie pochwale 03.04.14, 00:49
        luiza-w-ogrodzie napisała:

> Prywatne szkoły maja stypendia dla dobrych uczniów, ale trzeba sprawdzić, kiedy
        > są egzaminy na takie stypendium.

Informacje o egzaminach na stypendia do szkol prywatnych.
        www.acer.edu.au/scholarship
        I sie pochwale. Nasza corka w Lutym (poczatek year 7) zdawala te egzaminy i dostala stypendium 50%. Zdolna bestia.
        • evee1 Re: Sie pochwale 03.04.14, 04:54
          No, to gratulacje. A do ktorej szkoly?
          • szopen_cn Re: Sie pochwale 03.04.14, 05:39
            Pembroke w Adelaide
    • evee1 Re: Szukam info dot szkół w Melbourne i Sydney 02.04.14, 03:11
      Ja mieszkam w Melbourne akurat i u nas nabor do szkol selektywnych jest od 9 tej klasy i trzeba zdac do nich egzamin (czerwiec roku poprzedzajacego start w szkole). Kiedys byly dwie, dla dziewczat i chlopcow, niedaleko centrum Melbourne, ale dodawno dwie koedukacyjne w oddalonych bardziej dzielnicach. Planowana jest chyba jeszcze trzecia taka szkola.
      Moja corka skonczyla taka wlasnie szkole selektywna (MacRobertson) i prawde mowiac uwazam, ze poziom szkoly wysoki wlasciwie tylko dlatego, ze chodza tam zdolne dzieci. Dzieki temu nie traci sie czasu w szkole na podstawy i robi sie duzo zaawansowanego materialu. A ze dzieci sa bardzo zdolne, to i wyniki na maturze maja swietne.
      Moj syn chodzi do sredniej szkoly katolickiej (Mazenod) i jest obecnie w 12 klasie. Czesne jest rozsadne, ok. 5 tys za rok. Rozwazalam poslanie syna tez do szkoly selektywnej, ale akurat nie bylo nas w Australii w czasie egzaminow, wiec problem sie rozwiazam. Ale z jego szkoly jestesmy bardzo zadowoleni. Nauczyciele sa dobrzy i bardzo zaangazowani, szkola dba o dyscypline i ma calkiem niezle wyniki na tle szkol tego typu. Jedyna wada jest to, ze jednym z przedmiotow, ktory uczniowie musza zdawac na maturze jest Religion and Society, a poniewaz jest to przedmiot wymagajacy pewnych zdolnosci humanistycznych, to niestety nie kazdemu ten przedmiot pasuje. Cale szczescie jeden ze zdawanych przedmiotow mozna wykluczyc z maturalnej sredniej smile.
      Moim zdaniem dzieciom polskim, pomijajac oczywiscie jezyk, bedzie sie bardzo latwo przystosowac do szkoly w Australii.
      • i_bella Re: Szukam info dot szkół w Melbourne i Sydney 02.04.14, 10:19
        Evee, dziekuje za informacje, mam pytanie - czy Twój syn zmieniał szkołę na australijską? Jeśli tak, w jakim wieku? Nie mamy problemu z językiem angielskim, oczywiście dzieciakom daleko do pisania wspaniałych wypracowań w tym jezyku, starszy (I klasa gimnazjum) radzi sobie dużo lepiej od młodszego syna, ale w jego wypadku dochodzą pewnie większe roznice programowe i to mnie trochę martwi. Z drugiej strony poziom matematyki, fizyki i chemii w gimnazjum jest bardzo wysoki, a dzieciak daje rade. No ale uczy się tych przedmiotow po polsku, ma tylko częściowo wykładaną matematykę i biologie po angielsku. Moze niepotrzebnie roztrząsam, młodzi są jeszcze, dadzą radę pewnie smile

• evee1 Re: Szukam info dot szkół w Melbourne i Sydney 02.04.14, 11:24
          i_bella napisała:
          > Evee, dziekuje za informacje, mam pytanie - czy Twój syn zmieniał szkołę na aus
          > tralijską? Jeśli tak, w jakim wieku? Nie mamy problemu z językiem angielskim, o
          > czywiście dzieciakom daleko do pisania wspaniałych wypracowań w tym jezyku,
          Moje dzieci urodzily sie w Australii, wiec z jezykiem jako takim problemu nie maja, ale moj syn z pisaniem wypracowan - jak najbardziej wink.

> starszy (I klasa gimnazjum) radzi sobie dużo lepiej od młodszego syna, ale w jego
          > wypadku dochodzą pewnie większe roznice programowe i to mnie trochę martwi. Z d
          > rugiej strony poziom matematyki, fizyki i chemii w gimnazjum jest bardzo wysoki
          > , a dzieciak daje rade. No ale uczy się tych przedmiotow po polsku, ma tylko cz
          > ęściowo wykładaną matematykę i biologie po angielsku. Moze niepotrzebnie roztrz
          > ąsam, młodzi są jeszcze, dadzą radę pewnie smile
          Dzieci beda musialy niestety nadrobic slownictwo, ale uwazam, ze jezeli jakos tam mowia po angielsku i w szkole maja oceny 4-5, to nie powinno byc tragedii. Wiele specjalistycznych terminow dzieci dopiero beda sie uczyc, zarowno Twoje, jak i te anglojezyczne, ktore juz do tej szkoly chodza smile.
          Ja pewnie juz sie orientujesz wielu przedmiotow w ogole syn nie bedzie musial kontynuowac. W 10 klasie juz wiele przedmiotow uczniowie sobie wybieraja z mysla co chca robic na maturze. Wiekszosc przedmiotow maturalnych ma 2 letni kurs, a z niektorych przedmiotow mozna juz mature robic w 11 klasie, wiec trzeba je zaczac w 10 klasie.
          Opcja dla Twojego starszego jest tez robienie matury z jezyka polskiego. Moje dzieci, z roznych wzgledow, matury z polskiego nie robily, ale dzieci wielu naszych znajomych juz tak.
    • luiza-w-ogrodzie ESL - English as Second Language 03.04.14, 01:51
      Nie martw się o sprawność językową Twoich dzieci w języku angielskim. Jako uczniowie z rodziny nieangielskojęzyczej, którzy przebywali i uczyli się poza Australią będą zapewne objęci programem ESL. Sprawdź, czy to będzie "ESL Targeted Support Program", czy "ESL New Arrivals Program".

O ESL szkołach publicznych poczytaj tutaj: www.schools.nsw.edu.au/learning/yrk12focusareas/esleducation/ a więcej szczególów jest tu:
      www.det.nsw.edu.au/policies/student_serv/equity/comm_rela/d04_23_ESL_Guidelines.pdf
      Luiza-w-Ogrodzie
      Forum AUSTRALIA
    • i_bella Re: w melbourne sprawdz 18.04.14, 00:06
      Bozzzzzeszz... Nic nie rozumiem, chyba jednak blondyna jestem....
      A....Jak dostanę, to napiszę. Jak nie dostanę, tez sobie poradzę smile a o talerzu chyba nigdzie nie wspominałam?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka