Dodaj do ulubionych

emerytura oraz renta w Australii pytnko?

16.06.14, 12:58
Witam

Mieszkam juz pare miesiecy w Perth za jakis czas przylatuje moja mama obaj jestesmy obywatelami kraju.
Chcialem sie spytac poniewaz rozmawialem dzisiaj z osoba na temat emerytury oraz renty w australii a konkretniej w WA.
Czy jesli osoba osiganie 65 rok zycia i dostanie emeryture czy moze z nia powrocic do Polski ?
Znajomy mowil mi ze od 5 lat wprowadzili prawo ze po 6 tygodniach poza granicami emerytura zostanie obcieta czy to jest prawda ?
Tak samo z renta jesli osoba dostanie nia permanentnie to czy moze wrocic z nia do Polski ?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • starypierdola Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 16.06.14, 21:06
      To prawo o zawieszaniu emerytur dla Australians poza krajem istnieje juz od niepamietnych czasow. Tyle ze co kilka lat cos tam zmieniaja.

Jako ciekawostka: kilka lat temu sprawdzili czy otrzymujacy emerytue sa faktycznie w AU. Zlapali kupe luda na cyganstwie i sie ladnie oblowili. Wszystko dla tego ze AU stale monitoruje / zapisuje wyjazdy z kraju (kontrola paszpotowa) jak i przyjazdy. W takim US czy Kanadzie nie dali by rady tego zrobic bo wyjazdow nie zapisuja. No chyba ze skonsultuja z NSA albo CIA smile

No ale jest strona pozytywna. W AU ta emerytuje daja praktycznie kazdemu, bez ogladania sie na to czy pracowal czy nie. W takim US trzeba pracowac conajmniej 40 kwartalow na minimum, w Kanadzie mieszkac 20 lat minimum (50% old age security pension) do 40 lat (100% czyli jakies $600 Cdn).

No ale jak poplyniesz lodka do Indonezji albo na Timor to moze Ci sie uda. Tyle ze musial bys umiec plywac a morza sa pelne jelly fish i rekinow smile

Emeryt SP.;
      • nad_oceanem Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 19.07.14, 04:18
        Dzizas, skad to porazajace w swej niescislosci info o Kanadzie?
        • narfi Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 19.07.14, 11:01
          No jak juz tu zajrzales, to moglbys napisac jak ten system emerytalny funkcjonuje w Kanadzie.
          Ile? Komu? Jakie warunki trzeba spelnic, itd.itp.
          Z checia poczytam , szczegolnie jezeli informacje pochodza z pierwszej reki, no, ze tak powiem, od kogos, kto zna kanadyjski system emerytalny z wlasnego doswiadczenia smile
          • starypierdola Kanada 19.07.14, 17:02
            To co napisalem dotyczy Old Age Security pension w Kanadzie, i jest prawda. Zeby sie kwalifikowac, nie trzeba przacowac w Kanadzie, tylko tam mieszkac. Max jest, chyba, ze $600/miesiac. W USA tego nie ma.

Oprocz tego jest jeszcze drugi, rownolegly system, Canada Pension Plan. Jak sie pracuje to jakis tam procent zarobku rzad 'odciaga' w formie podatku i akumuluje w specjalnym funduszu CPP. Po osiagnieciu pewnego wieku delikwent dostaje druga 'emeryture'. To odpowiada Amerykanskiemu Social Security, tyle ze emerytura jest duzo nizsza (nie znam dokladnych danych ale max w USA jest jakies $2500 a w Kanadzie ponizej $1000 -oba na miesiac).

Jest jeszcze trzeci system, tak w Cdn jak i w USA i to jest social assistance czy cos takiego. Jak ktos ma dochod ponizej ustalanego przez rzad 'minimum socjalnego' to dostaje zapomoge. W Cdn tylko pare $$$, w USA oprocz $$$ tez 'food stamps, Medicaid, etc. Dla biedakow jest tez szereg innych "zapomog". Kwalifikacje sa sprawdzane co rok i delikwent ma obowiazek zglaszac zmiany kiedykolwiek takowe nastapia (wygrana w Lotto6/49 albo Mega Millions, albo w Power Ball).

Nb. w USA placi sie podatek od wygranych na lotarii. Jak np. mieszkasz w Kalifornii i wygrasz $500 milionow, i chcesz te pieniadze 'od razu' to dostaniesz tylko nieco ponad $200 millionow. W innych stanach naogol troche wiecej, bo stanowe podatki sa nizsze.

W koncu w obu krajach sa 'Pension Plans' fiansowane przez pracodawcow. Taki np. Nadoceanem ma taki plan w UBC (czy gdzie tam jestes?) ktory ewentualnie po osiagnieciu wieku emerytalnego bedzie mu placil ze 1.5% albo 2% miesiecznej pensji za kazdy przepracowany rok i po spelnieniu pewnych warunkow (minimum okres zatrudnienia, etc.).

Czyli jak Nadoceanem bedzie pracowal i mieszkal w Kanadize te 40 lat to dostanie ze $1500/miesiac lacznie z (1) Old Age Security i z (2) CPP. Plus 80% miesiecznego zarobku z UBC. Calkiem niezle, no ale w Kanadzie jest socjalizm, czy moze nawet pocztki komunizmu.

W sumie w zadnym z tych krajow na starosc z glodu nie umrzesz, ale tez nie podskoczysz za wysoko jak nie masz swoich srodkow, albo emerytury od pracodawcy.
            • narfi Re: Kanada 20.07.14, 06:32
              Dzieki za obszerny post, mimo, ze adresat byl innnysmile Nie wspomniales czy te benefity sa netto czy bruto.
              W AU emerytowany singiel bez wlasnego domu dostaje miesiecznie AU$ 2100 bez podatku, i nie potrzebuje zadnego stazu pracy, wystarczy, ze wystarczajaco dlugo tu mieszka.
              Istnieja tez obowiazkowe wplaty pracodawcy na tzw.Super Fund, ale jezeli juz bedac na emeryturze przynosi on dochod, to emerytura socjalna (te $ 2100) zostanie proporcjonalnie zmniejszona. Te skladki pracodawcy w pewnych warunkach mozna wybrac cashem i pobierac wtedy pelna emeryture socjalna.
              Istnieje tez Asset Test i rozne takie, abys sie zbytnio na emeryturze bedac, nie wychylalbig_grin
              • nad_oceanem Re: Kanada 20.07.14, 06:40
                Australia w porownaniu do Kanady wyglada na kraj duzo bardziej socjalny, kwoty jakimi operujecie sa wyzsze od kanadyjskich, chyba ze w Australii wszystko jest drozsze.
            • nad_oceanem Re: Kanada 20.07.14, 06:38
              Z rzadowej strony wynika ze aby kwalifikowac sie na OAS trzeba w Kanadzie mieszkac minimum 10:

If you are living in Canada, you must:

be 65 years old or older
              be a Canadian citizen or a legal resident at the time we approve your Old Age Security pension application, and
              have resided in Canada for at least 10 years after turning 18.

If you are living outside Canada, you must:

be 65 years old or older
              have been a Canadian citizen or a legal resident of Canada on the day before you left Canada, and
              have resided in Canada for at least 20 years after turning 18.

www.servicecanada.gc.ca/eng/services/pensions/oas/pension/index.shtml

Co do reszty to sie ogolnie zgadza, z tym ze SP nie wymienil najwazniejszego sposobu oszczedzania czyli tzw RRSP: polega to na tym ze pracownik cos wplaca, pracodawca wplaca podobna kwote, zwykle jest to okolo 4% rocznego uposazenia. Jest to kwota zwolniona od podatku o ile sie z jej korzysta po przejsciu na emeryture. Tak oszczedza na stare lata wiekszosc Kanadyjczykow.
              Plan pracodawcy o ktorym wspomina SP to juz rzadkosc, zwykle istnieje na posadach rzadowych i rzadko na prywatnych - korporacje beda go oferowaly wyzszej kadrze menadzerskiej a moze i tez nie.
              Rzadowa emerytura (1000$) wiec moze starczyc na waciki, i podobnie jak w AU system opiera sie na oszczedzaniu. Fakt faktem ze pokolenie 50 -60 latkow zylo w dobrych czasach aby sie dorobic, ta generacja bez problemu powinna miec wystarczajaco duzo oszczednosci na dobra emeryture. Co do mlodszych to juz rownie bywa.
              • narfi Re: Kanada 20.07.14, 11:07
                Jak na razie na te rzadowa emeryture w AU oszczedzac nie trzeba, ale rzad stopniowo na rozne sposoby te emeryture ogranicza, zeby docelowo doprowadzic do calkowitego samofinansowania sie przyszlych emerytow.
                ...ale przypuszczam, ze jeszcze dlugo rzadowa emerytura w jakiej takiej wysokosci bedzie dostepna dla tych wszystkich, ktorym cos w zyciu nie wyszlo.
                Natomiast czy te AU$2100 miesiecznie wystarcza na zycie, no coz , z tego co slysze, osoby samotne zyja raczej skromnie, ale para emerytow ma sie juz zupelnie dobrze.
                Ceny w AU mozesz sobie sprawdzic na necie i porownac. Chyba jest dosc podobnie do Kanady. Jedne rzeczy pewnie sa drozsze, inne tansze.
                Dla emeryta najwazniejsze jest mieszkanie, jak nie masz wlasnego, to rent pochlonie polowe emerytury, zarcie jest tanie, opieka zdrowotna prawie za darmo, wliczajac lekarstwa, na wizyte u specjalisty sie nie czeka, no nie wiem, najgorzej chyba nie jest.
              • starypierdola Sorry, man :) 22.07.14, 04:52
                Moze spojz na date Tqewgo zrodla. Tak bylo do, mniej wiecej, 15 lat temu. Dzis jest 20 / 40 lat. Sprawdz jeszce raz, biezace zrodlo. No chyba ze znowu cos zmienili?

Skonfundowany SP
                • nad_oceanem Re: Sorry, man :) 22.07.14, 05:58
                  "Date modified: 2014-04-11"

???
      • 282agata Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 22.02.15, 15:02
        Witam
        Chciałam popytać o Au . Zrozumiałam, że od dawna tam mieszkasz.
        Jestem pielęgniarka, chciałabym autoryzować swoje dokumenty - prawo wyk zawodu, szkoły, kursy.
        Gdzie tam się zarejestrować. Zapewne robi się to w izbach pielęgniarskie. Czy znasz jakieś namiary ?
        Wysłałam wiadomość do agenta, który tam przebywa, to wydaje się mi , że nie wiele wie.
        Chce załatwić mi szkole i mówi , że muszę przyjechać a dopiero wtedy załatwiać dokumenty.
        szczerze mówiąc nie zabrakło mnie na to stać.
        Wole tutaj załatwić dokumenty a potem tam pojechać.
        Chyba, że udałoby się mi załatwić wizę sponsorowana.
        Dziękuję za odpowiedź
    • evee1 Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 17.06.14, 05:38
      Po 6 tygodniach zabieraja tylko tzw. pension supplement, czyli dodatek na mieszkanie, komunikacje, oplate rachunkow i tym podobne. Sama wyplata emerytalna wstrzymywana jest chyba obecnie dopiero po 6 miesiacach od wyjazdu. W przypadku wyjazdu na stale niekoenicznie trzeba stracic cala emeryture i jej wysokosc zalezy wtedy od przepracowanego w Australii czasu.
      Na wysokosc emerytury (tej otrzymywanej w czasie pobytu w Au) wplywa wysokosc emerytury otrzymywanej z innych krajow, oraz wysokosc posiadanych oszczednosci i innych "assets".
      To tak bardzo zgrubsza.
      • kan_z_oz Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 17.06.14, 09:20
        Najlepiej sprawdz sobie stronie:

www.humanservices.gov.au/spw/customer/forms/resources/aus140-1011pl.pdf
        Zagmatwane to nieco. Min 10 lat mieszkania w AU lub wiecej niz 10 z przerwami, gdzie jest okreas co najmniej 5-lat ciaglego mieszkania...
        Do 1952 wiek emerytalny jest 65, po stopniowo wzrastajacy az do tych urodzonych w 1966 kwalifikujacych sie na 70...
        Income and asstes test - czyli spelnienie wymogow finansowych aby otrzymac.

Formularz przetlumaczony - powodzenia.

Kan
        • stivo321 Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 17.06.14, 13:36
          Witam

Dzwonilem dzisiaj pod 131202 do naszego intepreter serwis polaczylo mnie z panem ktory powiedzial ze :

Pelna emerytura wynosi 735 $ na 2 tyg i dostaje ta stawke osoba ktora przebyla w Australii 35 lat czyli minimalnie trzeba byc 10 lat i z kazdym rokiem zwieksza sie nasza emerytura o 3 % z tego co zrozumialem czyli jesli jestes tylko te 10 dostajesz 235 $ na 2 tyg i potem sie zwieksza ale obliczyl to dzieliac 1 przez 400 za bardzo nie rozumiem dlaczego ;d

Aha i z emerytura mozna wrocic ale renta (disiblity) nie mozna poniewaz po 6 tyg ja kasuja.

stiV
          • kan_z_oz Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 18.06.14, 10:40
            W kwestii tego czego nie rozumiesz;
            Australia ogolnie ma polityke, ze osoby idajace sie na emeryture sa samowystarczalne. Oznacza to, ze system jest ustawiony pod samo-finansujacych sie emerytow.
            "Age pension" jest wiec wynalazkiem dla tych, ktorzy z roznych powodow nie posiadaja wlasnych funduszy emerytalnych, musza z niej zaczac korzystac.
            Stad masz testy dochodow oraz sprawdzany stan posiadania. Jest to emerytalny system traktowany jako uzupelniajacy dla tych, ktorzy albo wydali juz wlasne fundusze, albo nie majac takowych sa traktowani jako pobierajacy niejako 'zapomoge'.

Nie wiem od jakiego czasu istnieje wymog ciaglego przebywania w Australii w celu uzyskania pelnej emerytury, ale wyglada, ze jest to w zastepstwie do wymaganych lat przepracowanych z innych krajow.
            Wyglada wiec, ze aby uzyskac max emeryture musisz mieszkac w tym kraju 35 lat. Pelna emerytura jest wiec dla australijczykow lub tych, ktorzy emigrujac tutaj w miare wczesnie tez sie lapia na te wymogi.
            Ta emerytura moze byc uzupelniona emerytura z Polski - moze to nalezy sprawdzic?

Kan
    • krakkrakusek1au Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 28.06.14, 08:52
      Z tego co ja wiem to wymog 35 lat pobytu bedzie stosowany tylko dla tych co chca pobierac ciagle “age pension” poza granicami Australii od 1 lipca 2014. Dotychczas ten wymog to 25 lat. Ci co przebywaja w Australii na stale maja prawo do emerytury bez jakiejkolwiek dyskryminacji.
      • kan_z_oz Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 01.07.14, 09:55
        krakkrakusek1au napisał:

> Z tego co ja wiem to wymog 35 lat pobytu bedzie stosowany tylko dla tych co chc
        > a pobierac ciagle “age pension” poza granicami Australii od 1 lipca
        > 2014. Dotychczas ten wymog to 25 lat. Ci co przebywaja w Australii na stale ma
        > ja prawo do emerytury bez jakiejkolwiek dyskryminacji.

Czy mozesz podac jakis link to potwierdzajacy?

Kan
        • krakkrakusek1au Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 01.07.14, 10:48
          @kan
          Wpisz na wyszukiwarce np Google: CENTRALINK. Tam otrzymasz wszelkie informacje .
        • krakkrakusek1au Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 01.07.14, 10:55
          @Kan
          Przepraszam. Mialo byc: CENTRELINK. (Department of Human Resources- Australia)
          • osmanthus Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 07.07.14, 05:09
            krakkrakusek1au napisał:

> @Kan
            > Przepraszam. Mialo byc: CENTRELINK. (Department of Human Resources- Australia)

www.humanservices.gov.au/customer/services/centrelink/age-pension
    • majka139 Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 08.01.15, 17:05
      A ja mam pytanie. Moja córka która mieszka w Anglii emigruje do AU. Potem będzie chciała mnie ściągnać. Jestem emerytką. Czy ktoś mi powie czy dostanę emeryturę w AU i w jakiej wysokości ?
      Bardzo będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje . Pozdrawiam
      • krakkrakusek1au Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 08.01.15, 19:37
        Jezeli otrzymasz staly pobyt w Australii to otrzymasz taka sama emeryture jak inni Australijczycy. Twoja polska emerytura bedzie odliczona od australijskiej. Wysokosc tej emerytury (razem z polska) to ok $375/tydzien. Dokladnie mozna sprawdzic wchodzac na link , ktory podalem we wczesniejszym wpisie. Pozdrawiam. Krak.
        • narfi Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 09.01.15, 06:06
          Ten temat byl juz poruszany kiedys, no ale sie poswiecesmile
          Na poczatek link:
          www.australia-migration.com/page/Contributory_Parent_visa/89
          Jest to skondensowana informacja, ktora mozna w duzo bardziej czasochlonny sposob znalezc na stronie dept.of immigration.
          W duzym skrocie:
          1. Osoba zapraszajaca musi byc w AU co najmniej 2 lata na prawach rezydenta.
          2. Standardowa wiza z kosztami dodatkowymi kosztuje okolo AU$ 5.000. Czas oczekiwania okolo 30 lat.
          3. Szybka wiza kosztuje okolo AU$ 50.000 plus AU$10.000 kaucja w wypadku wydatkow zdrowotnych, ktora jezeli nie zostanie wykorzystana zostanie zwrocona.Czas oczeiwania okolo 2 lata.
          4. Prawa do australijskiej emerytury uzyskuje sie po 10 latach pobytu zmniejszona o emeryture wypracowana w innym kraju.
          5. Musza byc spelnione warunki "balance of family rules" czyli np. jezeli osoba sponsorowana ma troje dzieci z czego jedno w AU a dwoje poza AU, to wizy nie otrzyma.
          6. Osoba sponsorowana musi przejsc dokladne badania lekarskie przez lekarza wskazanego przez dept. of immi. W wypadku chronicznej czy nieuleczalnej czy tez bardzo kosztownej w leczeniu choroby, wiza nie zostanie przyznana.

Sa rozne sposoby obchodzenia roznych ograniczen wizowych (odwolania, falszowanie dokumentow, lapowki dla lekarza itd.itp.) najczesciej konczace sie niepowodzeniem i utrata wszystkich wplaconych pieniedzy.
          Mozna tez rozbic koszta na mniejsze raty poprzez, najpierw dwu-letnia wize tymczasowa, a dopiero potem wize stalego pobytu.
          I na koniec sprostowanie, co do wysokosci emerytury. Podstawowa stawka to AU$388 ale dochodza wszystkie standardowe dodatki doliczane automatycznie, ktore wynosza razem AU$103 dla emeryta nie posiadajacego wlasnej nieruchomosci, czyli pelna, realna emerytura to AU$490 na tydzien, wyplacana co dwa tygodnie czyli w tej chwili AU$981 per fortnight. Do tego dochodza znizki na transport, lekarstwa, rachunki za energie, rejestracje samochodu i wiele innych.
          • starypierdola Duzo szczegolow ... 09.01.15, 06:45
            ... niewatpliwie prawdziwych, ale odpowiedz jest calkiem prosta:

Nie, nie dostaniesz zadnej emerytury.

No bo I niby czemu? Jak ktos w AU nie pracowal I nie mieszkal, I jak nie jest Australijczykiem, to kraj musoial by byc miodem plynacy zeby mu placic emeryture.

I pieniadze na ulicy tez w AU nie leza. Sam tam bylem I widzialem (czy raczej nie widzialem)

Howgh
            SP
            • narfi Re: Duzo szczegolow ... 09.01.15, 07:39
              ...nooo, teoretycznie tak, dostanie, 10 lat od otrzymania stalego pobytu, ale praktycznie to pewnie, jak zwykle masz racje, stary staruchu big_grin
              ...no, bo policzmy.
              Nick zapytajkismile sugeruje rocznik 1939 czyli ma wiosenek 75. Corka dopiero sie wybiera, no to jak bedzie miala szczescie, co nie zdarza sie zbyt czesto, bedzie tu za rok. Potem musi odczekac 2 lata zanim wolno jej bedzie zlozyc wniosek o sprowadzenie matki. Nastepnie minie 2 lata zanim wszystko da sie sfinalizowac, oczywiscie jezeli corka posiada wystarczajaca kase i chec sie z nia rozstacsmile Co dalej? Ano musi mamusia odpierdziec te statutowe 10 lat zanim za czna jej przyslugiwac prawa emerytalne. To ile mamy razem? 15 lat, czyli mamusia bedzie miala latek 90. Ladny wiek, tyle, ze malo kto go dozywa, tak, ze pewnie szansa na otrzymanie australijskiej emeryturki jest nader znikoma.
              Czyli masz racje. Zadnej emerytury mamusia niestety nie otrzyma, a tak dobrze sie zapowiadalosmile
          • krakkrakusek1au Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 09.01.15, 08:11
            Maximum basic rate $776.70 $585.50 $1,171.00 $776.70
            Maximum Pension Supplement
            $63.50 $47.90 $95.80 $63.50
            Energy Supplement
            $14.10 $10.60 $21.20 $14.10
            TOTAL $854.30 $644.00 $1,288.00 $854.30
            Uzyskalem to z: www.humanservices.gov.au/customer/services/centrelink/age-pension

A to:
            Age Pension
            You may be able to get Age Pension if:
you are over the qualifying age (refer to humanservices.gov.au for details), and
the total period of time you have lived in Australia and/or your periods of coverage in Poland add up to more than 10 years.
            Note: if you live outside Australia when you claim, you generally need at least 12 months Australian Working Life Residence2, of which six months must be continuous.
            * There may be additional requirements you need to meet before you can be paid.
            Pochodzi ze strony:
            www.humanservices.gov.au/spw/customer/information-in-your-language/resources/041/041-1207en.pdf
            Reasumujac. Polak, ze stalym pobytem w Australii moze otrzymac emeryture australijska, jezeli otrzymuje emeryture polska poniewaz aby ja dostac potrzeba w Polsce przepracowac minimum 20 lat- czyli wiecej niz 10 lat wymaganych przez Australie.
            • narfi Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 09.01.15, 08:27
              Do tych wyliczen zapomniales doliczyc rent assistance, dlatego wyraznie zaznaczylem, ze te stawki sa dla emeryta nie posiadajacego swojej nieruchomosci, a przeciez sponsorowana przez corke mamusia z pewnoscia takowej posiadac nie bedzie.
              Co do reszty to moze tak byc jak piszesz, ale moze tez nie byc, jako, ze ta umowa polsko-australijska jest calkiem nowa i rozne rzeczy moga wyjsc w praniu.
              Moze tez tak byc, ze ta polska emerytura moze byc wyzsza od tej podstawowej australijskiej i wtedy kalkulacje tez sie zmienia smile
              No i dochodzi interpretacja tego co zalinkowales:

" Note: if you live outside Australia when you claim, you generally need at least
              > 12 months Australian Working Life Residence2, of which six months must be cont
              > inuous."
            • kan_z_oz Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 09.01.15, 12:06
              Krak, chyba niedokladnie rozumiesz ta strone. Australia nie jest zainteresowana tym ile ktos przeprcowal w innym kraju. Wymagaja 10 lat pobytu w Oz aby zakwalifikowac osobe, w ukladzie gdy do emerytury polskiej nalezy doplacic. Gdy Polsla jest wyzsza niz te podane wyzej, osoba nic nie dostanie.

Klauzula and/or your periods of coverage in Poland add up to more than 10 years - dotyczy sytuacji, ktore masz tam opisane; renta inwalidzka, chorobowe i do tego wszystko jest na zasadzie "may'.

Biorac pod uwage ciecia finansowe chociazby ostatniego roku w tym departamencie we wszystkich swiadczeniach socjalnych, to mozna chyba smialo powiedziec, ze za 2,3 czy wiecej lat, to nikt nie wie czy przybysz z innego kraju bedzie wogole rozpatrywany.

Kan
              • krakkrakusek1au Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 10.01.15, 22:00
                Jeden z zalaczonych przezemnie linkow dotyczy umowy miedzynarodowej pomiedzyPolska a Australia. Na mocy tej umowy, dla osoby posiadajacej polska emeryture- okres 10 lat nie ma zastosowania. Te informacje sprawdzilem u australijskiego prawnika. Radze dokladnie sprawdzac informacje i nie wprowadzac ludzi w blad.
                Pozdrawiam, Krak
                • krakkrakusek1au Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 10.01.15, 22:22
                  Uscislam swoja wypowiedz: osoba pobierajaca polska emeryture automatycznie spelnia wymog 10 lat pobytu w Australii.
                  • starypierdola Ales Ty madry, Krakusek. 11.01.15, 02:16
                    Wyraznie widze ze wiesz wszystko, zawsze I o wszystkim. Gratuluje!!

Jak Ty to zrobiles? Ja tez bym chcial byc taki madry.

Jeszcze raz wyrazy podziwu
                    SP
                    • kan_z_oz Re: Ales Ty madry, Krakusek. 11.01.15, 04:46
                      Nie bedz zlosliwy. Krakusek jest optymista a ja w sumie nie mam zadnych doswiadczen emerytalnych, ani z Polski, ani z Australii. Mam nadzieje, ze jak napisal tak autorytatywnie, to wiem co czym.

Moje doswiadczenia natomiast z obecnym departamentem "Human Services" sa jak najgorsze. W zeszlym bodajze roku wszystkie oddzielnie dzialajace urzedy zajmujace sie sprawami socjalnymi, zostaly scalone w jeden. Wrzucono wiec razem; Medicare, Centrelink, Family Services, Pensions and Disability Services...Amalgamacja doprowadzila napierw do jednego wielkiego zablokowania calego systemu komputerowego. To z koleji doprowadzilo do kilometrowych kolejek, ktore bodajze nawet w tej chwili w moim stanie nie zostaly odblokowane, bo zbieglo sie to tez z masowym zwalnianiem etatowych pracownikow ww urzedow. Przeprowadzajacy ta amalgamacje zalozyli, ze beda w stanie oszczedzic $$ w zwiazku z czym, nie czekajac az system zacznie operowac, zaczeli zwalniac...haha

Wygasla nam karta Medicare. Przedawnila sie dosyc solidnie wiec nie dalo sie juz zalatwic ani na necie, ani przez telefon. Zostalam wiec zmuszona do odwiedzenia tego departamentu w Maroochydore. Na jednej sali, masz wszystkich ludzi czekajacych w sprawach wlasnie roznych. Patrzylam na sekcje z napisem Medicare, gdzie stalo 15 biurek - wszystkie puste - czekajac w kolejce do w sekcj Centrelink - tez wspolnej na ktoregos z pracownikow, az sie zwolni... Wyszlam szybko - po gdzinie. Wymagane bylo moje osobiste wstawienie w celu potwierdzenia mojej tozsamosci (licencja i karta baknowa)...lol. Nic wiecej.

Zycze powodzenia, wszystkim, ktorzy maja cos do zalatwienia w ktorymkolwiek z ww departamentow. Jest to praca na pelnym etacie.

Kan
                      • narfi Re: Ales Ty madry, Krakusek. 11.01.15, 12:55
                        No nie wiem jak Krakusek wlada angielskim i jak wyszukuje swoje zrodla informacji, ale zmuszony jestem zalinkowac swoje:

www.humanservices.gov.au/spw/customer/forms/resources/aus140-1011pl.pdf
                        ...i jest tam napisane jak nastepuje:

To claim an Australian Age Pension, a period of permanent Australian residence must be proved.
                        ‘Permanent’ means you lived in Australia on a long-term basis, with a permanent residence visa
                        or as an Australian citizen. Holidays in Australia are not included. Holidays or short trips outside
                        Australia while you were living in Australia are included as part of your residence in Australia.
                        If you have never lived in Australia you cannot be paid an Australian Age Pension.
                        The amount of pension you get paid will depend on how long you have lived in Australia between
                        the ages of 16 and Australian age pension age.
                        The amount of pension usually also depends on your (and/or your partner’s) income and assets.
                        You should claim Age Pension if:
                        • you are over Australian age pension age (please refer to the table below), AND
                        • you have lived in Australia for more than 10 years, OR
                        • the period of time you have lived in Australia and the period of time that you contributed to
                        Poland's pension scheme adds up to more than 10 years.
                        Note: If you need to add Polish periods to meet the 10 year requirement, you must have a
                        minimum of 12 months Australian residence between the ages of 16 and Australian age
                        pension age (see table below) to qualify.

Sa tam dwa akapity, z ktorych Krakusek czegos nie zrozumial:

"If you have never lived in Australia you cannot be paid an Australian Age Pension."

Oraz nastepny:

"Note: If you need to add Polish periods to meet the 10 year requirement, you must have a
                        minimum of 12 months Australian residence between the ages of 16 and Australian age
                        pension age (see table below) to qualify."

Powiedz nam, Krakusku, czego Ty w tym prostym tekscie nie rozumiesz?
                        Jezeli zasiegales oficjalnie, czyli za oplata, informacji u prawnika i masz te informacje na pismie, to albo lzesz, ze takiej informacji zasiegales, albo prawnik nie jest zorientowany w szczegolach polsko-australijskiej umowy emerytalnej, czyli wprowadzil Cie w blad i mozesz wniesc na niego skarge i zazadac zwrotu honorarium.

Do czego, natomiast musze sie bez bicia przyznac. Otoz mylnie sadzilem, ze po 10-ciu latach od przyjazdu, nasza emerytka nabedzie prawa do australijskiej emerytury. Niestety tak nie jest.
                        Jezeli przed osiagnieciem wieku emerytalnego dana osoba nie spelnila warunku zamieszkiwania w Australii przez co najmniej 12 miesiecy, nigdy nie nabedzie praw do australijskiej emerytury.

Gdyby Krakuskowi brakowalo bieglosci w jezyku angielskim, w tym samym linku na stronie 11
                        mozna znalezc te same informacje w jezyku polskim, ktorego Krakusek oczywiscie tez moze nie znac w stopniu wystarczajacym.

"Osoby, które nigdy nie mieszkały w Australii nie mogą otrzymać australijskiej renty starczej."

"Uwaga: Jeżeli dla spełnienia wymogu 10 lat zamieszkiwania musisz dodać okresy płacenia
                        polskich składek, to aby się kwalifikować, będziesz musiał/a mieć minimum 12 miesięcy
                        stałego pobytu w Australii w okresie między 16 rokiem życia a wiekiem emerytalnym
                        obowiązującym w Australii (patrz tabela poniżej)."

Oczywiscie, jezeli Krakusek przedstawi wiarygodne zrodla, ktore podwazaja informacje, ktore podalem, to oczywiscie, niewatpliwie, wejde pod stol i odszczekam wszystkie ironiczne uwagi pod adresem Krakuska, ktore umiescilem w niniejszem poscie smile

Istnieje jeszcze jedna mozliwosc w tej sytuacji. Nasza emerytka sama napisala, ze jest emerytka, ale zapewne w swietle prawa polskiego. Byc moze w swietle prawa australijskiego jeszcze nie osiagnela wieku emerytalnego, ktory dla osob urodzonych przed 1945 wynosi 65 lat, a dla osob urodzonych, powiedzmy w 1955 wynosi 66.5 roku.
                        Powiedzmy nasza emerytka ma lat 60, czyli w Polsce moze juz byc w wieku emerytalnym , ale w Australii jeszcze jej zostalo 6,5 roku, aby taki wiek osiagnac.
                        Czyli, teoretycznie, moglaby przyjechac do AU na stale w ciagu nastepnych pieciu lat, odczekac 1 rok i wtedy zlozyc wniosek o australijska emeryture i powinna ja dostac, no ale to tylko teoria, poniewaz jej corki jeszcze tu nie ma, a jak juz bedzie, to bedzie musiala odczekac 2 lata zanim bedzie mogla matke sponsorowac. Przypuszczam, ze czasu nie starczy i ze matka jest starsza niz 60 lat, czyli czasu zostaje jeszcze mniej, no ale to sa juz spekulacje, jako, ze szczegolow nie znamy.

Zreszta cala ta dyskusja nie ma sensu i szkoda na nia czasu.
                        Pewnie to pytanie o emeryturach zadal jakis yebany troll, nie tylko marnujacy nasz czas, ale rowniez szkodzacy innym osobom, ktore moga uczciwie chciec czegos sie dowiedziec , a wtedy chetnych do zawracania sobie doopy odpowiedziami moze juz nie byc.
                        • kan_z_oz Re: Ales Ty madry, Krakusek. 12.01.15, 00:41
                          Narfi - spoko, spoko, bo zastawki bedzie trzeba naoliwic...hihi.
                          To co przytoczyles, wszystko prawda, tylko, ze w przypadku ogolnie stosowanym gdzie nie masz do czynienia z emerytem z innego kraju. Jak masz juz do czynienia z emerytem z innego kraju wtedy wydaje mi sie, ze w zycie wchodzi to 'mistyczne' porozumienie miedzy AU i Polska. Urzad powinnien w takim ukladzie rozpatrywac wnioski jednostkowo, bo kazdy kraj w sumie ma rozny wiek emerytalny, a emeryt rozne okolicznosci jak sie na ta emeryture dostal. Stad wpisali sobie; urzad moze, nie musi i to jest wyrazne w tym linku Krakuska.

Do tego jest to dzielenie skory na niedzwiedziu, bo emeryt najpierw musi sie tutaj dostac. Rodzic jest rozdina ale nie do celow emigracyjnych. O wizie bedzie decydowalo ile dzieci pozostaje poza granicami - czyli to co napisales. 2 za granica AU, jedno w AU - wizy nie ma. Jedno w AU, jedno poza - wiza moze bedzie. Jedno w AU - wiza bedzie jak emeryt przejdzie badania lekarskie, a cora zaplaci.

Po tym reszta...zycze naszej emerytce szczescia duzo, lub dobrego speca emigracyjnego.

Maja - napisz prosze jak Ci z wiza pojdzie.
                          Kan
    • majka139 Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 11.01.15, 13:38
      Bardzo dziękuję wszystkim za wyczerpujące informacje a szczególnie Krakuskowi. Trochę już wiem i będę myśleć. A tak nawiasem mówiąc nie jestem jakimś j......m trollem i nie chciałam zawracać ludziom głowy. Jeśli komuś zajęłam czas to przepraszam. Jestem owszem emerytką i mam 60 lat a moja córka ma paszport angielski i jedzie już na wizę stałą bo pracodawca jej wszystko zapewnia. A ściągnięcie rodziny np. matki nie powinno być problemem jak i opłaty tu wymienione również nie powinny być pobierane. Chciałam się tylko upewnić i zasięgnąć rady osób które już są w AU i które miały może styczność z taką sytuacją. Wiadomo, że przepisy się ciągle zmieniają i ktoś kto jest na miejscu zawsze je zna lepiej. Jeszcze raz wszystkim dziękuję i życzę powodzenia.
      • narfi Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 12.01.15, 04:25
        Majka, no dobrze , ze sie odezwalas, wieksza szansa, ze nie jestes trollemsmile
        Natomiast co do Twoich nadzieji, ze unikniesz kosztow, to sa one niestety nieuzasadnione.
        Angielskie obywatelstwo Twojej corki niczego nie zmienia.
        Rece opadaja, ze po zalinkowaniu informacji opublikowanych przez australijski rzad i departament immigracji Ty caly czas wiesz lepiej.
        Mieszkam tu ponad 40 lat i wiekszosc moich znajomych to Australijczycy i Anglicy i od lat temat sciagania rodzicow przewija sie w rozmowach przy roznych okazjach.
        Znam osoby, dla ktorych koszta przekraczaly ich mozliwosci, jak i pare innych, ktore wziely
        duza pozyczke, zeby sciagnac tu rodzicow. Dla obojga rodzicow to ponad 100 000 dolarow.
        Naprawde nie rozumiem na jakiej podstawie piszesz:

"A ściągnięcie rodziny np. matki nie powinno być problemem jak i opłaty tu wymienione równ
        > ież nie powinny być pobierane."

Jezeli nie znasz angielskiego popros corke o przetlumaczenie:

www.theage.com.au/comment/coalitions-new-visa-laws-make-family-reunion-a-preserve-of-the-rich-20140611-zs3wd.html
        " The only option now for migrants wishing to bring their parents to Australia is the "contributory parent" visa – at a cost of $47,120, plus a bond of $10,000 to cover any welfare payments made over a 10-year period. The total is $105,905 to bring two parents to Australia."
        • kan_z_oz Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 12.01.15, 05:18
          Daj spokoj - kobieta jest pewnie przerazona tym co tutaj wyczytala i w tym momenecie pewnie nie chce ani czytac tego Forum, ani sie tutaj produkowac. Tak odebralam ostatni wpis.

Sama, majac szczere checi sprawadzic tutaj matke, jakies 16 lat temu, natknelam sie na mur. Na szczescie, seniorce Australia sie nie spodobala, gdy przyleciala tutaj z wizyta. Wizja cwiczenia jedna corka tutaj, jedna tam juz wtedy dobrze nie wrozyla. Wtedy byla tez duza oplata za Medicare w przypadku slabego zdrowia, co akurat w tym przypadku wchodzilo w rachube.

47K jest do wykaslania dla dwojki pracujacych i w miare ustabilizowanych. W sumie nikt nie zna sytuacji corki...

Pa
          Kan
          • narfi Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 12.01.15, 06:37
            No daje spokoj, daje, ale czasem mi nerwy puszcza. Short fuse mialem od urodzeniasmile
            Wiesz, zawsze mnie zastanawiaja zapytania takie jak Majki, a jest ich na roznych forach od groma.
            Ludzie pisza, ze, powiedzmy planuja emigracje, czy wyjazd turystyczny do kraju, w ktorym maja rodzine i przyjaciol, a zadaja pytania dotyczace owego wyjazdu obcym ludziom na roznych forach.
            Tak jak w tym przypadku. Kobieta ma corke, ktora bedzie ja sponsorowala i ktora mieszka w UK i zna plynnie jezyk. Dlaczego ta corka nie dowie sie wszystkiego co istotne i przekaze info matce. Ja tego nie rozumiem.
            Sam kiedys wyjezdzalem do Ameryki Srodkowej a hiszpanskiego nie znam.Mialem dobrych znajomych w Kostaryce i bez zadnych problemow dowiedzialem sie wszystkiego co istotne, po prostu przez telefon. Zaden problem. I to tylko znajomi byli, a nie wlasne dziecko.
            Eh! Co za ludzie sad
            • kan_z_oz Prywatne gaduly w ramach skrecania watku 12.01.15, 07:04
              Oj, chyba Ci sie bardzo nudzi bo zaczynasz walkowac innych uklady rodzinne. Jak chcesz to moge Ci podrzucic seniorke naszego rodu. Dwa dni w towarzystwie szybko wyjasnilyby Ci zawilosci rodzinne wszelakie. Jak bedzie dalej w takim tempie dzialac to ukatrupi wnuczka probojacego sie nia opiekowac...Nie nie moge napisac haha, bo szwagier juz dawno sie przekrecil a siostra wysiadla...Mam wiec presja aby sie 'poswiecic'przyleciec, no i cos zrobic. Tylko mam dylemat co; zabic i zakopac coby nikt nie znalazl???

Nie nudz wiec. Dawaj jakis raport lub zaloz jakis watek ciekawy, bo ja jestem bez natchnienia pisarskiego, na skutek skonsumowania wczoraj nadmiernej ilosc 'single malt'. 50 mi stuknelo...haha

Kan
              • narfi Re: Prywatne gaduly w ramach skrecania watku 12.01.15, 07:17
                Piekny wiek. Czego to ja nie wyprawialem bedac mlody i piekny big_grin

It has been scientifically proven that too many birthdays will kill you.

Happy Birthday!
                • kan_z_oz Re: Prywatne gaduly w ramach skrecania watku 12.01.15, 08:02
                  Dziekuje bardzo.
                  No wlasnie tak sie czuje. Dawaj jakis watek, czyli wglad 'medrca' w odmety 50+, bo ja w tym temacie dopiero mam jednodniowe doswiadczenie.

Kan
                  • narfi Re: Prywatne gaduly w ramach skrecania watku 12.01.15, 09:26
                    Najgorsze co moga ludzie zrobic, to powiedziec sobie, no, 50-ka przekroczona, trzeba zaczac dbac o siebie. Kazda zmiana nawykow po 50-ce to szok dla organizmu. Mozna go nie przetrzymacbig_grin
          • evee1 Re: emerytura oraz renta w Australii pytnko? 12.01.15, 06:57
            Temat poniekad mi bliski, bo mam tutaj mame emerytke. Cale szczscie sprowadzilam ja tutaj juz 20 lat temu, kiedy to bylo to jeszcze w miare proste.
            Co do balansu dzieci, to byl taki czas, kiedy przepis glosil, ze wiekszosc dzieci musi mieszkac w Australii, zeby rodzic mogl tutaj przyjechac, co nawet w przypadku "jedno tu, jedno w Polsce" (czy w jakims innym kraju) nie pozwolalo na sprowadzenie rodzica/cow. Ale zostalo to zmienione na obecna klauzule.
            Rodzica i to starszego niz autorka mozna sprowadzic (za wspomniana tu oplata tys.$$), tylko nie bedzie ten rodzic dostawal emerytury, ale inne swiadczenia, typu Medicare, juz raczej tak. Rodzic jednak musi jednak przejsc zestac badan i nie kazdy rodzic zostanie zakwalifikowany.
    • luiza-w-ogrodzie Dzisiaj w mediach na ten temat 22.01.15, 11:09
      Dzisiaj w mediach:
      www.mouthsofmums.com.au/bringing-a-parent-to-australia/
      Luiza-w-Ogrodzie
      Pour vivre heureux vivons cachés - By żyć szczęśliwie, żyjmy w ukryciu.
      • kan_z_oz Re: Dzisiaj w mediach na ten temat 22.01.15, 15:32
        Ogolnie za Media przyjmuje jakis rodzaj gazety.
        Za 'social media', czyli tez jakis rodzaj mediow; Facebook oraz tego typu strony.

Co to jest Luizo to; mouthsofmums ?
        Pytam sie, bo ta strona internetowa wyglada na X pomiedzy catchoftheday i jakis dziwny 'blog', ktory nie oferuje zbyt duzo informacji, tylko zacheca do...no wlasnie czego?

Masz jakies praktyczne doswiadczenia z ww?

Kan
        • luiza-w-ogrodzie Re: Dzisiaj w mediach na ten temat 23.01.15, 07:10
          kan_z_oz napisała:

> Ogolnie za Media przyjmuje jakis rodzaj gazety.
          > Za 'social media', czyli tez jakis rodzaj mediow; Facebook oraz tego typu strony.

Klasyczne "mass media" to telewizja, radio i prasa (papierowa), ale wszystkie liczace sie sa rowniez dostepne przez Internet. "Social media" to te, gdzie uzytkownicy sobie pisza roznosci - wiekszosc "mass media" rowniez jest obecna na FB, blogach czy Twitter.

> Co to jest Luizo to; mouthsofmums ?
          > Pytam sie, bo ta strona internetowa wyglada na X pomiedzy catchoftheday i jakis
          > dziwny 'blog', ktory nie oferuje zbyt duzo informacji, tylko zacheca do...no wlasnie czego?
          >
          > Masz jakies praktyczne doswiadczenia z ww?

Ten konkretny artykul byl przylinkowany na stronie Sydney Morning Herald, pasowal do tematu, wiec go tutaj podrzucilam. Sama strona internetowa Mouth of Mums jest mi nieznana, ale wyglada na typowe forum dla matek, gdzie zajmuja sie ocenianiem produktow i zdarzen odnoszacych sie do tego rynku. Podobna do brytyjskiej www.mumsnet.com/ , z ktora mam do czynienia ze wzgledu na rozwoj rodziny w UK smile

Luiza-w-Ogrodzie
          .¸¸><crying(((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>¸¸.
          Jak gadać z królikami
          • kan_z_oz Re: Dzisiaj w mediach na ten temat - tnkx n/t 24.01.15, 01:47

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka