kowalsia 21.04.08, 00:22 Moi znajomi z NZ mówią o recesji. Mówią, że to odczuwalne. Co Wy na to? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia763 Re: Recesja 21.04.08, 08:53 Nie mam co prawda porownania, ale tak, wszyscy o tym mowia. Tylko,z e to samo bylo w Londynie, recesja zaczela sie w USA i chyba sie robi ogolnoswiatowa. W NZ ceny domow spadaja, wszyscy narzekaja na to, ale mnie osobiscie to cieszy Odpowiedz Link
iza42 Re: Recesja 22.04.08, 05:57 Domy moze i troche tanieja ale nadal sa o wiele za drogie, zwlaszcza biorac pod uwage ich niska jakosc. Jedzenie i benzyna natomiast drozeje i to jest troche niepokojace. No i wlasnie zaczal sie strajk lekarzy w szpitalach. Odpowiedz Link
malpuch Re: Recesja 22.04.08, 06:55 tak, widze, slysze i uwazam ze recesja jest tu bardzo prawdopodobna i bedzie to cieeezzzkiiii rok dla wiekszosci. A ceny zywnosci i benzyny oczywiscie bija na glowe. slyszalam tez o tym, ze mozna sie tez spodziewac power cuts w zimie, bo susza w lecie znacznie obnizyla poziom wod w jeziorach i zbiornikach wodnych. Zobaczymy.... Odpowiedz Link
poledownunder Re: Recesja 23.04.08, 02:30 Zaczelam znowu widywac ogloszenia o "mortgagee sales", ktorych dobre 5-6 lat nie bylo, wiec cos w tym chyba jest (mortgagee sale jest wtedy kiedy wlasciciel nie daje rady splacac kredytu i bank go zmusza do sprzedania domu, nie mam pojecia jak to jest po polsku). Nie zdziwilabym sie tez, gdyby w prasie zaczelo pojawiac sie haslo "negative equity" kiedy zmuszeni do sprzedazy ludzie nie beda w stanie uzyskac za dom ceny rownej kredytowi ktory maja jeszcze do splacenia. Widzialam to w Anglii na poczatku lat 90-tych i nie wygladalo to fajnie. Znajomy musial przez kilka lat dzielic maciupkie mieszkanko z lokatorem, bo sam nie byl w stanie nadazyc ze splatami kredytu, a gdyby mieszkanie sprzedal, uzyskana cena bylaby o ok. 20 tys funtow nizsza niz pozostajacy mu do splacenia kredyt...brrr. Widzialam tez informacje, ze banki zaciskaja pasa i o kredyt nie bedzie juz tak latwo jak jeszcze niedawno, kiedy praktycznie kazdy mogl dostac kredyt, niektore banki dawaly nawet 110% wartosci domu. Nie przejmuje sie natomiast specjalnie grozba power cuts, praktycznie co roku groza, tydzien pozniej przychodzi ulewa i wody jest az za duzo. Forum Aotearoa ~ Nowa Zelandia od środka ~ Odpowiedz Link
kasia763 Re: Recesja 27.04.08, 00:41 W zeszlym tygodniu wszystkie gazety, ktore mi wpadly w rece rozpisywaly sie o recesji, o bardzo drogiej zywnosci i podawaly przepisy na efektywne oszczedzanie. Niektore zupelnie durne i napedzajace recesje wg mnie. To z pierwszej strony sobotniego wydania NZ Herald: www.nzherald.co.nz/topic/story.cfm?c_id=195&objectid=10506354 --- kiwicytryna.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link