marii51 11.05.10, 20:09 Noblistka-pozbieramy tu wiersze - troszkę zastanowimy się , nad jej twórczością ... jezyk-polski.cislo.pl/materialy/poezja/wislawa_szymborska/wislawa_szymborska.htm - "Nic dwa razy się nie zdarza" Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marii51 Re: Wisława Szymborska 11.05.10, 20:16 w wersji śpiewanej "Nic dwa razy się nie zdarza" www.youtube.com/watch?v=pnJcbzFJ4q4&feature=related Odpowiedz Link
marii51 Re: Wisława Szymborska 11.05.10, 20:27 Wisława Szymborska Gawęda o miłości do ziemi ojczystej Bez tej miłości można żyć, mieć serce suche jak orzeszek, malutki los naparstkiem pić z dala od zgryzot i pocieszeń, na własną miarę znać nadzieję, w mroku kryjówkę sobie uwić, o blasku próchna mówić „dnieje”, o blasku słońca nic nie mówić. Jakiej miłości brakło im, że są jak okno wypalone, rozbite szkło, rozwiany dym, jak drzewo z nagła powalone, które za płytko wrosło w ziemię, któremu wyrwał wiatr korzenie i jeszcze żyje cząstkę czasu, ale już traci swe zielenie i już nie szumi w chórze lasu? Ziemio ojczysta, ziemio jasna, nie będę powalonym drzewem. Codziennie mocniej w ciebie wrastam radością, smutkiem, dumą, gniewem. Nie będę jak zerwana nić. Odrzucam pusto brzmiące słowa. Można nie kochać cię - i żyć, ale nie można owocować. ~~~~~~~~ napisany w r 1954 Odpowiedz Link
marii51 Re: Wisława Szymborska 11.05.10, 20:29 Zakochani Jest tam tak cicho, że słyszymy piosenkę zaśpiewaną wczoraj: "Ty pójdziesz górą, a ja doliną..." Chociaż słyszymy - nie wierzymy. Nasz uśmiech nie jest maską smutku, a dobroć nie jest wyrzeczeniem. I nawet więcej, niż są warci, niekochających żałujemy. Tacyśmy zadziwieni sobą, że cóż nas bardziej zdziwić może? Ani tęcza w nocy. Ani motyl na śniegu. A kiedy zasypiamy, We śnie widzimy rozstanie. Ale to dobry sen, ale to dobry sen, bo się budzimy z niego. Wisława Szymborska Odpowiedz Link
marii51 Re: Wisława Szymborska 11.05.10, 20:40 "Miłość od pierwszego spojrzenia"-w wersji śpiewanej www.youtube.com/watch?v=DVv1vSgn7g4&feature=related Odpowiedz Link
pragata Re: Wisława Szymborska 12.05.10, 20:45 ...Przy winie Spojrzał,dodał mi urody, a ja ją wzięłam jak swoją. Szczęśliwa połknęłam gwiazdę. Pozwoliłam się wymyślić na podobienstwo odbicia w jego oczach.Tańczę,tańczę w zatrzęsieniu nagich skrzydeł. Stół jest stołem,wino winem w kieliszku,co jest kieliszkiem i stoi stojąc na stole. A ja jestem urojona, urojona nie do wiary, urojona aż do krwi. fragment.... Odpowiedz Link