Dodaj do ulubionych

Ostrzeżenie

06.07.13, 21:30
Dla planujących wypad na Mazury. Jest taki wysyp kleszczy jakiego nie było od lat. Przez tydzień złapałem kilkanaście /pomimo spryskiwania się specjalnym preparatem/ podobnie żona i każdy z nas. Cóż, kraina i pobyt w niej to czysta przyjemność i prawdziwy relaks. - tylko te cholerne kleszcze big_grin
Jedna pociecha to to, że w tym roku łatwo je usuwać ponieważ nie wżerają się zbyt głęboko, piją powoli smile
Obserwuj wątek
    • debi_bebi Re: Ostrzeżenie 07.07.13, 08:31
      Na początku maja słuchałam audycji o kleszczach, i tam pani specjalistka powiedziała, że owszem, na Mazurach jest ich dużo, ale na szczęście tylko niewielki procent z nich jest zarażony boreliozą.
      Najwięcej kleszczy z boreliozą jest w lasach w okolicach Warszawy. W Bielańskim też.
      • tropem_misia1 Re: Ostrzeżenie 07.07.13, 08:39
        nie wżerają się zbyt głęboko, piją powoli

znaczy delektują się?
        • czarek_sz Re: Ostrzeżenie 07.07.13, 08:46
          Myślę ,że te tegoroczne są smakoszami wink Debi ma rację, w warszawskich parkach i lasach /Bielański ,Młociny/ są kleszcze. W ubiegłym roku jesienią kilka razy byliśmy w Kampinosie - dwa razy przywieźliśmy po kilka sztuk. Kleszcze atakują coraz większą ławą i kolejne tereny obejmują w posiadanie /jak szczury/ a jeszcze w osiemdziesiątych i wcześniej często jeździliśmy na Mazury a kleszcza ni widu ni słychu było.
          • tropem_misia1 Re: Ostrzeżenie 07.07.13, 08:48
            Znaczy mają swoją taktykę.
            Noo spryciarze.
            • czarek_sz Re: Ostrzeżenie 07.07.13, 08:55
              Wszystko co żyw ma swą taktykę - jak skutecznie nachlać się albo nażreć wink
              I dotyczy to nie tylko świata zwierząt big_grin
    • rena-ta49 Re: Ostrzeżenie 08.07.13, 15:00
      Nie tylko na Mazurach i nie tylko kleszcze,ale i komarów
      jest multum.U moich znajomych spędziłam łikend na działce ,
      chciały mnie zeżreć komary.
      Wprawdzie Mąż mojej koleżanki twierdzi, że po trzecim piwie już się ich nie czuje ,
      ale ja nie mam takiej pojemności smilesmile
      • czarek_sz Re: Ostrzeżenie 08.07.13, 17:07
        Oczywiście, komarów na Mazurach również nie brak, żrą równo ale co zrobić. Są jeszcze takie siwe podłużne muchy których nie czuć gdy siadają na plecy za to czuje się gdy użre - bardzo boleśnie się czuje smile
        Robactwo żre nie tylko na tarasie przed domem czy w lesie ale także podczas wędkowania na środku jeziora. Wszędzie Cię qrwy dopadną, nigdzie przed nim nie uciekniesz. Jak rada na to ? pogodzić się z tym i korzystać z uroków lata oraz z piękna przyrody co bez względu na konsekwencje czynię każdego roku i zawsze będę czynił. Dopóki żywcem mnie nie zeżrą wink
    • darima_ka Re: Ostrzeżenie 08.07.13, 19:01
      Ja nie muszę na Mazury pojechać.
      Codziennie muszę z psem na długi spacer,czyli na łąki,
      a tam kleszczy i komarów od groma.
      Na mojego psa już nawet nie działają środki chemiczne p/w kleszczom.
      Co trochę jakiegoś załapie.Mnie raczej komary tną,kleszcza rzadko załapuję.
      Co prawda ubieram się tak żeby miały do mnie utrudniony dostęp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka