Dodaj do ulubionych

dziecko po zentelu

26.11.13, 21:30
odrobaczylam zentelem "profilaktycznie" corke 16m. Rozwija sie swietnie, ale jest masakra ze spaniem, chodzi przez sen, wierci sie, kopie nogami; dziwne wysypki niewiadomo po czym, czasem nadpobudliwosc, zaczerwionowe wokol odbytu i wejscia do pochwy.

Napiszcie mi prosze czy to co sie dzialo po tym leku, to wedlug waszej wiedzy (bo ja jeszcze zadnej nie mam) i doswiadczenia to skutki uboczne leku, czy moze dopatrywac sie, ze cos bylo.

pierwsze 12h luz, potem dosc ciezka noc, potem dzien marudzenia, nerwowosci, potem noc masakryczna, po zrobieniu kupy z zachowaniem juz spokoj.
W kupie takie czarne farfocle, nie zarenka maku, kazde inne, czasem kropka, czasem niteczka, czasem jakby ziarnko siemienia lnianego. Taka kupa powtorzyla sie po jednym i drugim podaniu zentelu. Po ok 24h wysypka na buzi, brzuszku i pochwie. Trzecia noc od podania zentelu cudowna (w koncu!) i tak do ok 8 - 9 doby i noce zaczely sie psuc.

Po 11 dobach podalam druga dawke i wszystko znow tak samo bylo. Dzis bedzie trzecia noc od podania leku.

Te pzrespane noce laczylam najpierw z wycofaniem jajka z jej diety tak na probe, no ale okazalo sie, ze to nie to.

Dziecko zabkuje, wiec takie noce moga byc zupelnie normlane, ze raz lepiej raz gorzej. Bardziej mnie interesuje to marudzenie na drugi dzien, farfocle w kupie i wysypka. Czy to moze byc jedynie skutkiem tego leku?

Jak ta kupa z farfoclami sie powtorzyla, to wzielam dwie probki i zaniose jutro do sanepidu (nie wiem czy mi to przebadaja, czy tak mozna?) i laboratorium moze cos tam znajda.

Prosze o jakas opinie i dziekuje bardzo za pomoc!

Obserwuj wątek
    • kindddzia Re: dziecko po zentelu 28.11.13, 16:24
      nikt nic nie wie?

A czy ktos moze mi opisac, albo dac jakiegos linka do opisu lub zdjecia jak wyglada "wysypka lambliowa"? Bardzo bede wdzieczna za pomoc
      • ilkomo Re: dziecko po zentelu 28.11.13, 18:12
        Hey,
        wydaje mnie się, że to były widoczne owsiki po przeleczeniu Zentelem. Owsiki diagnozuje się na tzw. szkiełkach do pobrania wcześniej z labu.
        Jako że jestem posiadaczką glisty i lamblii (wcześniej również i owsików)odpiszę Ci w kwestii wysypek. Glista daje u mnie wysypki grudkowe swędzące wokół ust. Lamblie zaś - były to jakby nieregularne białe plamy na całym ciele, w stylu ukąszeń od wewnątrz, plamy raczej duże zdecydowanie zauważalne, do tego na tułowiu jakby marmurek. Plamy płaskie, niewystające ponad powierzchnię skóry w przeciwieństwie do ww. grudek od glisty.
        generalnie leczenie owsików jak i lamblii powinna przejść cała rodzina, do tego higiena i dieta, bez których leczenie nie ma sensu
        pozdrawiam,
        • kindddzia Re: dziecko po zentelu 03.12.13, 12:52
          dziekuje bardzo za odpowiedz, juz myslalam, ze nikt sie nie odezwie wink
          Oczywiscie odrobaczalismy sie wszyscy.
          Wysypka byla pokrzywkowa wokol ust i na brodzie, ale jest nadal i ida zeby, wiec to moze byc od tego. Plus na brzuszku kilka jakby ugryzien komara, ale nie bialych plam. I zdarzalo jej sie miewac takie cos wczesniej.
          Z kalu nic nie wyszlo, dalam probki do dwoch niezaleznych laboratoriow.
          Po pierwszej dawce zentelu widac bylo ogromna poprawe w spaniu, ktora zaczela mijac przed druga dawka i po drugiej dawce juz jest tylko gorzej, wiec to chyba byl przypadek. Bo i bez odrobaczania zdarzaly sie takie kilkudniowy poprawy w nocy.
    • eagles11 Re: dziecko po zentelu 12.02.20, 23:08
      Odsprzedam nadwyżkę leku na pasożyty ZENTEL 400 mg i PRAZYKWANTEL 600 mg (Distoside z USA). Kontakt - Małgorzata tel. 736 295 107

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka