Dodaj do ulubionych

lamblie-dieta

27.03.09, 23:33
Dziewczyny, co poza cukrem i mlekiem odstawia się przy lambliach? Bo znalazłam
info tylko o tym. I jak naturalnie wspomagać leczenie?
Obserwuj wątek
    • anyx27 Re: lamblie-dieta 28.03.09, 10:27
      Na forum, na górze są przyszpilone 3 wątki m.in. wątek z dietą. o
      wspomaganiu naturalnym można przeczytać w co drugim wątku. Forum
      istnieje bardzo krótko i nie jest problemem "przelecieć" przez
      wszystkie wątki, a jak cały czas będziemy tworzyc nowe wątki o tym
      samym, to w końcu zrobi się niezłyu bałagan i trudno będzie się
      zorientować, co jest naprawdę ważne. przepraszam, że się wtrącam,
      ale mam doświadczenie z innym forum, które ma 5 lat i tam własnie
      taki bałagan sie zrobił. Dopiero usuwanie powtarzających się atków
      przyniosło efekt.
      • mniamumniamu Re: lamblie-dieta 29.03.09, 23:51
        Gdy nagle okazuje się, ze dziecko ma lamblie i ty też, a nic nie wiesz o
        pasożytach, to chcesz dowiedzieć się jak najszybciej a nie przeszukiwać forum.
        To po pierwsze. a gdy przy okazji okazuje się, że musisz z dnia na dzień
        odstawić dziecko od piersi, choć nigdy nie piło z butelki, to nie masz do tego
        kiedy przeglądać wpisów po kolei, bo na zmianę próbujesz napoić lub uspokoić.
        Wątku o dietach nie zauważyłam. Ja myślałam, że na forum przede wszystkim można
        poprosić o radę kogoś, kto wie więcej i że to jest ważniejsze niż porządek.
        • anyx27 Re: lamblie-dieta 30.03.09, 00:08
          Ale po pierwsze nie musisz przeszukiwac forum, bo wątek jest na
          górze przyszpiulony, apo drugie działa wyszukiwarka i wystarczy
          wklepać odpowiednie hasło, które nas interesuje. A jeśli uważasz, że
          to za duży wysiłek, to wystarczy wklepać w googlach dietę
          antygrzybiczną i wydrukować. Jeśli chcesz skutecznie walczyć z
          pasożytami, grzybem itp. to niestety musisz się dowiedzieć jak
          najwięcej, niekoniecznie jak najszybciej. I nie mówie tego
          złośliwie. Nie można walczyć z czymś, o czym nic się nie wie, jak
          sama zauważyłaś.
          • anyx27 Re: lamblie-dieta 30.03.09, 00:29
            ja jeszcze z innej beczki. Przeczytałam twój post na innym forum
            dot. twojego zdrowia. Być może nie chcesz publicznie o tym
            opowiadać, ale chętnie nawiążę kontakt mailowy z tobą, ponieważ ja
            miałam identyczne objawy i mam kilka wskazówek, co mogłabyś
            sprawdzić. możesz napisać do mnie na pocztę gazetową anyx27@gazeta.pl
        • slonko1335 Re: lamblie-dieta 30.03.09, 07:35
          Mniaumniau ale pamiętaj, że mu też mamy swoje dzieci, życie i inne sprawy i
          wypisywanie wszystkiego po raz kolejny dla każdego z osobna też czas zabiera.
      • dietaoptymalna.com Re: lamblie-dieta 30.03.09, 18:48
        Generalnie lamblie rosną na tym na czym Candida albicans (grzyby):
        www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15438&highlight=mikstura+s%A3oneckiego
        sprzyjają wzrostom: cukry proste, owoce, laktoza, kefir (z kwasu
        mlekowego robi się bez problemu glukoza)
        nie sprzyjają: ogórki, pomidory, cebulowe, kiszonki, oleje, boczek,
        produkty bogatobiałkowe inne niż produkty mleczne.
        • anyx27 Re: lamblie-dieta 30.03.09, 19:42
          Dietaoptymalna, odważę się podważyć twoją tezę na temat szkodliwości
          kefiru, ponieważ kefir dostał niedawno zielone światło, więc można.

Zsiadłe mleko jest pozbawione cukru poprzez bakterię kwasu
          mlekowego. Jogurt fermentuje w temperaturze wyższej niż pokojowa.
          Jeżeli temperatura
          zostanie obniżona przedwcześnie to część cukru może
          zostac "niestrawiona". Dlatego też kupny jogurt bywa dodatkowo
          dosładzany bo w niskiej temperaturze
          fermentacja już nie zachodzi i producent może sprzedawać słodki
          produkt. Z kefirem taki numer nie przejdzie bo każdy dodatek cukru
          zostanie sfermentowany.

Jak wiadomo z produktami kiszonymi mielismy kiedys mieszane uczucia,
          z jednej strony byly to produkty pozbawione cukru, ale mogly
          zawierac zbyt duza ilosc grzybow z rodzaju Candida.
          Po kilku latach obserwacji nie znalezlismy jednak ani jednego
          przypadku aby komus z ochotnikow z rozrostem Candidy zaszkodzily
          kiszona kapusta lub kiszone ogorki.

Oczywiscie nalezy zachowac zdrowy rozsadek i nie nalezy jesc tych
          kiszonych produktow, w ktorych wyraznie widac objawy plesni, lub
          zapach wskazuje na zakazenie niekorzystnymi mikrobami.

Z tych samych powodow zostaje tez zniesione embargo na kefir oraz
          zurek, czyli fermentowana make zytnia z ktorej mozna robic zupy.
          Jest tez dozwolona zupa Miso pochodzaca z Azji, ktora rowniez jest
          sporzadzana z fermentowanych ziaren zboz.
          • dietaoptymalna.com Re: lamblie-dieta 30.03.09, 22:21
            Nie ma co podważać faktów.
            Z kwasu mlekowego robi się glukoza, dlatego żadnej cukrzycy nie
            wyleczę kefirem czy śmietaną. Im wiecej cukru tym wiecej grzybów.
            Kiszonki - to zwykły histaminouwalniacz Anyks. Robi problem gdy mamy
            do czynienia z nieprawidłową "zupą mediatorową" (gdy "lata" nam
            jakiś nietolerant w organizmie).
            Grzyby zawarte w produktach zrobią kuku gdy jesteśmy nieszczelni
            (nadmiar produktów cukrogennych, glutenu=zwykła szczotka druciana do
            jelit, owoców, cukrów prostych), choć tłumaczenie nie jedz grzybów
            bo będziesz miał Candidę ma swoje logiczne uzasadnienie w
            alergologii. Alergologia tłumaczy, że nietolerancja grzybów powstaje
            z powodu ... drożdży dodawanych do pieczywa, a zatem działanie to
            promuje reakcje krzyżowe. Jak zwał tak zwał, da sie wyleczyć grzyby
            jedząc je natomiast równoczasowo - eliminując GLUTEN (lub rotując
            go) i trzeba coś pobliskiego zrobić z mlecznycmi.
            Tyle "dobrego" napisano o pełnoziarnistych produktach glutenowych -
            a tak naprawdę choroba zaczyna się w jelitach. im bardziej
            nieszczelne jelito - tym większy problem na obwodzie. Dlatego dieta
            dziecka do roku jest pi razy drzwi ok. Ktoś mi zarzucił, że trzeba
            jadać bobofruty...? Niekoniecznie. Ryż dmuchany, flipsy
            kukurydziane, ziemniaki odsmażane... Ktoś powie że nie jada się
            ziemniaków w grzybicy. Rozumiem. I polemizujący jada gluten... ,
            powodując dalej nieszczelność w jelitach...

• anyx27 Re: lamblie-dieta 31.03.09, 12:41
              Dieta optymalna, a jakie masz doświadczenie w leczeniu grzybicy? w
              leczeniu u innych ludzi, nie u siebie? jesteś lekarzem? masz wiedzę
              praktyczną? czy tylko teoretycznie piszesz, to, co gdzieś wyczytałaś?

Zgodne się z jednym - ziemniaki zakazane nie są, najczęściej ładnie
              wymiatają grzyba, szczególnie pieczone, smażone. Oczywiście są też
              osoby (znaczna mniejszość), u których ziemniaki powoduja rozrost
              grzyba.
              • mami7 anyx, 31.03.09, 13:38
                mogłabyś napisać coś wiecj o tych ziemniakach, albo podeślij, proszę, linka.
                • anyx27 Re: anyx, 31.03.09, 17:43
                  Mami, z tego, co wiem to w wiekszości publikacjach na temat grzybicy
                  ziemniaki nie są zakazane (np. ktoś pisał, że w książce Pokonać
                  grzybicę). Ja opieram się głownie na doswiadczeniu mojej Pani dr,
                  która leczy grzyba, jak i zapobiega jego rozrostowi wśród pacjentów
                  na długiej antybiotykoterapii. Również cenne jest dla mnie
                  doświadczenie osób z forum borelioza, a jest ich troche wink
                  • mami7 Re: anyx, 31.03.09, 19:40
                    OK, czyli skoro nie "szkodzą" mozna podawać (nie zauwazyłam,zeby cos sie działo
                    po zjedzeniu)? syn uwielbia ziemniaki pieczone w piekarniku z ziołami i
                    czosnkiem. oczywiscie robie od czasu do czasu, bo nie jestem aż tak
                    ortodoksyjna, ale mogłabym częsciej dla przyjemnosci dziecka chociażby wink
                    • dietaoptymalna.com Anyx, 31.03.09, 21:39
                      z wykształcenia jestem specjalista laryngologiem, po drugim stopniu
                      specjalizacji, z wieloletnim stażem na Klinice Laryngologii, a
                      praktycznie w cenie wizyty daję gwarancję wyleczenia grzybicy, jako
                      chyba jedyna w kraju - dietą. Artykuł napisany przeze mnie:
                      Ewa Bednarczyk-Witoszek
                      • anyx27 Re: Anyx, 01.04.09, 15:02
                        Jesteś laryngologiem, ok, ale do leczenia grzybicy ma się to nijak.
                        Tak samo jak dieta optymalna. Teoria mówiąca, że tłuszcze są
                        najbardziej wartościowe, a węglowodany złożone nie są potrzebne,
                        jakoś mnie nie przekonuje. Szczególnie, jesli mówimy o dzieciach.

Co to znaczy, ze dajesz gwarancję na wyleczenie grzybicy w cenie
                        wizyty? rozumiem, że ustalasz dietę. a na czym polega ta gwarancja?
                        Gwarantujesz mi, że jak będę stosować diete optymalna,to pozbęde sie
                        grzybicy? w jakim czasie?
                        • anyx27 Dietaoptymalna 03.04.09, 23:54
                          Bardzo prosze cię o odpowiedź na moje pytania w poście poniżej.
                          dziękuję.
                          • dietaoptymalna.com Re: Dietaoptymalna 04.04.09, 13:01
                            grzybice śluzówek górnych drog oddechowych w 3 dni - ze 100%
                            gwarancją (górne drogi oddechowe to moja specjalność - powtarzam
                            jestem specjalistą IIst; jak pacjent jest chory np. 10 lat zajmuje
                            to trochę dłużej - miesiąc), grzybice pochwy w 3 dni też ze 100%
                            gwarancją. Podpis błędnie sugeruje Ci, że leczę to Dietą Optymalną.
                            Preferuję swoją dietę. Jest jeszcze nie opisana nigdzie poza moja
                            książką (str. 225). Wyrastam z DO i wiele jej zawdzieńczam, niemniej
                            jednak gwarancję wyleczenia Candida alb. daję WYŁĄCZNIE swoją dietą.
                            DO jest bogata w mleczne - powodują one narastanie grzybicy, DO
                            eliminuje zboża - dobrze (kolejny czynnik powodujacy narastanie
                            grzybicy). Mam mało czasu na fora - rozpoczynam program kliniczny o
                            którym nie mogę mówić (grupa czytająca post spadłaby z krzeseł przed
                            kompem). Temat grzybic jest już rozwiązany, nie trzeba go już
                            wałkować. Bezpłatną instrukcję przekazałam w kormie niby-krytyki
                            publikacji Pana Słoneckiego:
                            teraz zajmuję się czyms innym. Przerażają mnie wpisy dt
                            pełnoziarnistych zbóż glutenowych, które jakoby miałyby pomoc w
                            likwidacji grzybicy (lepiej zastosować dojelitowo druciankę do
                            naczyń :-0) stąd mój chilowy pobyt na tym forum. Przeraża mnie
                            wiedza społeczeństwa, które jak piszę "proszę komponować dla dziecka
                            posiłki z produktów zalecanych dla dziecka do roku" odpowiada "nie
                            będę pił Bobofrutów...". Przykre jest to tym bardziej, że wiedza dt
                            jedzenia jest traktowana w medycynie po macoszemu, by nie
                            powiedzieć... że jeszcze gorzej.
                            • anyx27 Re: Dietaoptymalna 04.04.09, 13:27
                              Tytuł twojej książki, to dieta optymalna, wię c zaprzeczasz sama
                              sobie, pisząc, że preferowana dieta przez ciebie to nie jest Dieta
                              optymalna.

Napisz jeszcze tylko, w jakim czasie jesteś w stanie i czym (tylko
                              dieta?) wyleczyć grzybice układową, bo akurat ja mam atpliwą
                              przyjemność na takową cierpieć.
                              • mami7 Re: Dietaoptymalna 04.04.09, 14:27
                                a mnie ciekawi jaki jadłospis proponujesz dla dzieci?

• dietaoptymalna.com Re: Dietaoptymalna 04.04.09, 16:15
                                  Anyks, już Ci napisałam, że wypłynęłam z DO. Mimo wszystko w DO jest
                                  wiele ciekawych i godnych uwagi tez. Na niej nadal jestem,
                                  aczkolwiek z mniejszą ilością tłuszczu (celem utrzymywania
                                  cholesterolu w normie; na DO b. często cholesterole są baaardzo duże)
                                  Układowa grzybica - gwarancja wyleczenia - opisz na priv. problemy
                                  Potem opiszesz to na forum. Adres jak w podpisie, choć wykorzystując
                                  link, który zalecam powinnaś sobie sama poradzić. Taki jest mój cel -
                                  puszczenie wiedzy dalej i zajęcie się czymś innym.
                                  Dla dzieci - 3-6 dni produkty w "Dieta w cukrzycy" z mojej strony
                                  int.poszerzonej o produkty z ryżu, kukurydzy, gryki. Dzieci lubią 4-
                                  dniówki tej diety. Po czym 1 doba wolności i znów ok. 4 dni produkty
                                  z "dieta w cukrzycy" poszerzone o ryż, kukurydzę, grykę. Akcentuję
                                  raczej produkty z ziemniaka niż zbóż ponieważ w 100g ziemniaka jest
                                  4x mniej weglowodanów, niż w 100g kukurydzy/ryżu/gryki. Pozostałe
                                  zasady - wiadomo - nie za słodko, suszone owoce mają
                                  nieprawdopodobną ilość węglowodanów, lepsze dla dziecka jabłko,
                                  nektarynka.
                                  • dietaoptymalna.com Dla Dzieci 04.04.09, 16:22
                                    Produkty wymienione w cukrzycy korelują w 99% z dietą dziecka do
                                    roku. Ryż, kukurydza, gryka też. To co szkodzi jelitom szkodzi
                                    całemu organizmowi, To co jest lekkostrawne - jest przyjazne dla
                                    całego organizmu. Z każdej diety można zrobiĆ poczwarę - z
                                    lekkostrawnej też objadając siĘ ponad miarę i WCISKAJĄC DZIECKU TO
                                    NA CO ONO NIE MA OCHOTY. Pierwszym objawem, Że coŚ jest alergenem -
                                    JEST BRAK OCHOTY NA PRODUKT.
    • tobi-sz5 Re: lamblie-dieta 31.03.14, 18:23
      Nie mam pojęcia czy temat jest jeszcze aktualny, ale warto dodać, że oprócz odstawienia produktów mlecznych i cukrów prostych można dodać do diety wodę z kiszonej kapusty, która ma silne działanie przeciwpasożytnicze. Jeśli ktoś lubi to może jeść kapustę.

Z czym się je lamblie?
      zwalcz-pasozyty.pl/pasozyty/lamblia/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka