mniamumniamu 27.03.09, 23:33 Dziewczyny, co poza cukrem i mlekiem odstawia się przy lambliach? Bo znalazłam info tylko o tym. I jak naturalnie wspomagać leczenie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anyx27 Re: lamblie-dieta 28.03.09, 10:27 Na forum, na górze są przyszpilone 3 wątki m.in. wątek z dietą. o wspomaganiu naturalnym można przeczytać w co drugim wątku. Forum istnieje bardzo krótko i nie jest problemem "przelecieć" przez wszystkie wątki, a jak cały czas będziemy tworzyc nowe wątki o tym samym, to w końcu zrobi się niezłyu bałagan i trudno będzie się zorientować, co jest naprawdę ważne. przepraszam, że się wtrącam, ale mam doświadczenie z innym forum, które ma 5 lat i tam własnie taki bałagan sie zrobił. Dopiero usuwanie powtarzających się atków przyniosło efekt. Odpowiedz Link
mniamumniamu Re: lamblie-dieta 29.03.09, 23:51 Gdy nagle okazuje się, ze dziecko ma lamblie i ty też, a nic nie wiesz o pasożytach, to chcesz dowiedzieć się jak najszybciej a nie przeszukiwać forum. To po pierwsze. a gdy przy okazji okazuje się, że musisz z dnia na dzień odstawić dziecko od piersi, choć nigdy nie piło z butelki, to nie masz do tego kiedy przeglądać wpisów po kolei, bo na zmianę próbujesz napoić lub uspokoić. Wątku o dietach nie zauważyłam. Ja myślałam, że na forum przede wszystkim można poprosić o radę kogoś, kto wie więcej i że to jest ważniejsze niż porządek. Odpowiedz Link
anyx27 Re: lamblie-dieta 30.03.09, 00:08 Ale po pierwsze nie musisz przeszukiwac forum, bo wątek jest na górze przyszpiulony, apo drugie działa wyszukiwarka i wystarczy wklepać odpowiednie hasło, które nas interesuje. A jeśli uważasz, że to za duży wysiłek, to wystarczy wklepać w googlach dietę antygrzybiczną i wydrukować. Jeśli chcesz skutecznie walczyć z pasożytami, grzybem itp. to niestety musisz się dowiedzieć jak najwięcej, niekoniecznie jak najszybciej. I nie mówie tego złośliwie. Nie można walczyć z czymś, o czym nic się nie wie, jak sama zauważyłaś. Odpowiedz Link
anyx27 Re: lamblie-dieta 30.03.09, 00:29 ja jeszcze z innej beczki. Przeczytałam twój post na innym forum dot. twojego zdrowia. Być może nie chcesz publicznie o tym opowiadać, ale chętnie nawiążę kontakt mailowy z tobą, ponieważ ja miałam identyczne objawy i mam kilka wskazówek, co mogłabyś sprawdzić. możesz napisać do mnie na pocztę gazetową anyx27@gazeta.pl Odpowiedz Link
slonko1335 Re: lamblie-dieta 30.03.09, 07:35 Mniaumniau ale pamiętaj, że mu też mamy swoje dzieci, życie i inne sprawy i wypisywanie wszystkiego po raz kolejny dla każdego z osobna też czas zabiera. Odpowiedz Link
dietaoptymalna.com Re: lamblie-dieta 30.03.09, 18:48 Generalnie lamblie rosną na tym na czym Candida albicans (grzyby): www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15438&highlight=mikstura+s%A3oneckiego sprzyjają wzrostom: cukry proste, owoce, laktoza, kefir (z kwasu mlekowego robi się bez problemu glukoza) nie sprzyjają: ogórki, pomidory, cebulowe, kiszonki, oleje, boczek, produkty bogatobiałkowe inne niż produkty mleczne. Odpowiedz Link
anyx27 Re: lamblie-dieta 30.03.09, 19:42 Dietaoptymalna, odważę się podważyć twoją tezę na temat szkodliwości kefiru, ponieważ kefir dostał niedawno zielone światło, więc można. Zsiadłe mleko jest pozbawione cukru poprzez bakterię kwasu mlekowego. Jogurt fermentuje w temperaturze wyższej niż pokojowa. Jeżeli temperatura zostanie obniżona przedwcześnie to część cukru może zostac "niestrawiona". Dlatego też kupny jogurt bywa dodatkowo dosładzany bo w niskiej temperaturze fermentacja już nie zachodzi i producent może sprzedawać słodki produkt. Z kefirem taki numer nie przejdzie bo każdy dodatek cukru zostanie sfermentowany. Jak wiadomo z produktami kiszonymi mielismy kiedys mieszane uczucia, z jednej strony byly to produkty pozbawione cukru, ale mogly zawierac zbyt duza ilosc grzybow z rodzaju Candida. Po kilku latach obserwacji nie znalezlismy jednak ani jednego przypadku aby komus z ochotnikow z rozrostem Candidy zaszkodzily kiszona kapusta lub kiszone ogorki. Oczywiscie nalezy zachowac zdrowy rozsadek i nie nalezy jesc tych kiszonych produktow, w ktorych wyraznie widac objawy plesni, lub zapach wskazuje na zakazenie niekorzystnymi mikrobami. Z tych samych powodow zostaje tez zniesione embargo na kefir oraz zurek, czyli fermentowana make zytnia z ktorej mozna robic zupy. Jest tez dozwolona zupa Miso pochodzaca z Azji, ktora rowniez jest sporzadzana z fermentowanych ziaren zboz. Odpowiedz Link
dietaoptymalna.com Re: lamblie-dieta 30.03.09, 22:21 Nie ma co podważać faktów. Z kwasu mlekowego robi się glukoza, dlatego żadnej cukrzycy nie wyleczę kefirem czy śmietaną. Im wiecej cukru tym wiecej grzybów. Kiszonki - to zwykły histaminouwalniacz Anyks. Robi problem gdy mamy do czynienia z nieprawidłową "zupą mediatorową" (gdy "lata" nam jakiś nietolerant w organizmie). Grzyby zawarte w produktach zrobią kuku gdy jesteśmy nieszczelni (nadmiar produktów cukrogennych, glutenu=zwykła szczotka druciana do jelit, owoców, cukrów prostych), choć tłumaczenie nie jedz grzybów bo będziesz miał Candidę ma swoje logiczne uzasadnienie w alergologii. Alergologia tłumaczy, że nietolerancja grzybów powstaje z powodu ... drożdży dodawanych do pieczywa, a zatem działanie to promuje reakcje krzyżowe. Jak zwał tak zwał, da sie wyleczyć grzyby jedząc je natomiast równoczasowo - eliminując GLUTEN (lub rotując go) i trzeba coś pobliskiego zrobić z mlecznycmi. Tyle "dobrego" napisano o pełnoziarnistych produktach glutenowych - a tak naprawdę choroba zaczyna się w jelitach. im bardziej nieszczelne jelito - tym większy problem na obwodzie. Dlatego dieta dziecka do roku jest pi razy drzwi ok. Ktoś mi zarzucił, że trzeba jadać bobofruty...? Niekoniecznie. Ryż dmuchany, flipsy kukurydziane, ziemniaki odsmażane... Ktoś powie że nie jada się ziemniaków w grzybicy. Rozumiem. I polemizujący jada gluten... , powodując dalej nieszczelność w jelitach... Odpowiedz Link
anyx27 Re: lamblie-dieta 31.03.09, 12:41 Dieta optymalna, a jakie masz doświadczenie w leczeniu grzybicy? w leczeniu u innych ludzi, nie u siebie? jesteś lekarzem? masz wiedzę praktyczną? czy tylko teoretycznie piszesz, to, co gdzieś wyczytałaś? Zgodne się z jednym - ziemniaki zakazane nie są, najczęściej ładnie wymiatają grzyba, szczególnie pieczone, smażone. Oczywiście są też osoby (znaczna mniejszość), u których ziemniaki powoduja rozrost grzyba. Odpowiedz Link
mami7 anyx, 31.03.09, 13:38 mogłabyś napisać coś wiecj o tych ziemniakach, albo podeślij, proszę, linka. Odpowiedz Link
anyx27 Re: anyx, 31.03.09, 17:43 Mami, z tego, co wiem to w wiekszości publikacjach na temat grzybicy ziemniaki nie są zakazane (np. ktoś pisał, że w książce Pokonać grzybicę). Ja opieram się głownie na doswiadczeniu mojej Pani dr, która leczy grzyba, jak i zapobiega jego rozrostowi wśród pacjentów na długiej antybiotykoterapii. Również cenne jest dla mnie doświadczenie osób z forum borelioza, a jest ich troche Odpowiedz Link
mami7 Re: anyx, 31.03.09, 19:40 OK, czyli skoro nie "szkodzą" mozna podawać (nie zauwazyłam,zeby cos sie działo po zjedzeniu)? syn uwielbia ziemniaki pieczone w piekarniku z ziołami i czosnkiem. oczywiscie robie od czasu do czasu, bo nie jestem aż tak ortodoksyjna, ale mogłabym częsciej dla przyjemnosci dziecka chociażby Odpowiedz Link
dietaoptymalna.com Anyx, 31.03.09, 21:39 z wykształcenia jestem specjalista laryngologiem, po drugim stopniu specjalizacji, z wieloletnim stażem na Klinice Laryngologii, a praktycznie w cenie wizyty daję gwarancję wyleczenia grzybicy, jako chyba jedyna w kraju - dietą. Artykuł napisany przeze mnie: www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15438&highlight=mikstura+s%A3oneckiego Ewa Bednarczyk-Witoszek Odpowiedz Link
anyx27 Re: Anyx, 01.04.09, 15:02 Jesteś laryngologiem, ok, ale do leczenia grzybicy ma się to nijak. Tak samo jak dieta optymalna. Teoria mówiąca, że tłuszcze są najbardziej wartościowe, a węglowodany złożone nie są potrzebne, jakoś mnie nie przekonuje. Szczególnie, jesli mówimy o dzieciach. Co to znaczy, ze dajesz gwarancję na wyleczenie grzybicy w cenie wizyty? rozumiem, że ustalasz dietę. a na czym polega ta gwarancja? Gwarantujesz mi, że jak będę stosować diete optymalna,to pozbęde sie grzybicy? w jakim czasie? Odpowiedz Link
anyx27 Dietaoptymalna 03.04.09, 23:54 Bardzo prosze cię o odpowiedź na moje pytania w poście poniżej. dziękuję. Odpowiedz Link
dietaoptymalna.com Re: Dietaoptymalna 04.04.09, 13:01 grzybice śluzówek górnych drog oddechowych w 3 dni - ze 100% gwarancją (górne drogi oddechowe to moja specjalność - powtarzam jestem specjalistą IIst; jak pacjent jest chory np. 10 lat zajmuje to trochę dłużej - miesiąc), grzybice pochwy w 3 dni też ze 100% gwarancją. Podpis błędnie sugeruje Ci, że leczę to Dietą Optymalną. Preferuję swoją dietę. Jest jeszcze nie opisana nigdzie poza moja książką (str. 225). Wyrastam z DO i wiele jej zawdzieńczam, niemniej jednak gwarancję wyleczenia Candida alb. daję WYŁĄCZNIE swoją dietą. DO jest bogata w mleczne - powodują one narastanie grzybicy, DO eliminuje zboża - dobrze (kolejny czynnik powodujacy narastanie grzybicy). Mam mało czasu na fora - rozpoczynam program kliniczny o którym nie mogę mówić (grupa czytająca post spadłaby z krzeseł przed kompem). Temat grzybic jest już rozwiązany, nie trzeba go już wałkować. Bezpłatną instrukcję przekazałam w kormie niby-krytyki publikacji Pana Słoneckiego: www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15438&highlight=mikstura+s%A3oneckiego teraz zajmuję się czyms innym. Przerażają mnie wpisy dt pełnoziarnistych zbóż glutenowych, które jakoby miałyby pomoc w likwidacji grzybicy (lepiej zastosować dojelitowo druciankę do naczyń :-0) stąd mój chilowy pobyt na tym forum. Przeraża mnie wiedza społeczeństwa, które jak piszę "proszę komponować dla dziecka posiłki z produktów zalecanych dla dziecka do roku" odpowiada "nie będę pił Bobofrutów...". Przykre jest to tym bardziej, że wiedza dt jedzenia jest traktowana w medycynie po macoszemu, by nie powiedzieć... że jeszcze gorzej. Odpowiedz Link
anyx27 Re: Dietaoptymalna 04.04.09, 13:27 Tytuł twojej książki, to dieta optymalna, wię c zaprzeczasz sama sobie, pisząc, że preferowana dieta przez ciebie to nie jest Dieta optymalna. Napisz jeszcze tylko, w jakim czasie jesteś w stanie i czym (tylko dieta?) wyleczyć grzybice układową, bo akurat ja mam atpliwą przyjemność na takową cierpieć. Odpowiedz Link
mami7 Re: Dietaoptymalna 04.04.09, 14:27 a mnie ciekawi jaki jadłospis proponujesz dla dzieci? Odpowiedz Link
dietaoptymalna.com Re: Dietaoptymalna 04.04.09, 16:15 Anyks, już Ci napisałam, że wypłynęłam z DO. Mimo wszystko w DO jest wiele ciekawych i godnych uwagi tez. Na niej nadal jestem, aczkolwiek z mniejszą ilością tłuszczu (celem utrzymywania cholesterolu w normie; na DO b. często cholesterole są baaardzo duże) Układowa grzybica - gwarancja wyleczenia - opisz na priv. problemy Potem opiszesz to na forum. Adres jak w podpisie, choć wykorzystując link, który zalecam powinnaś sobie sama poradzić. Taki jest mój cel - puszczenie wiedzy dalej i zajęcie się czymś innym. Dla dzieci - 3-6 dni produkty w "Dieta w cukrzycy" z mojej strony int.poszerzonej o produkty z ryżu, kukurydzy, gryki. Dzieci lubią 4- dniówki tej diety. Po czym 1 doba wolności i znów ok. 4 dni produkty z "dieta w cukrzycy" poszerzone o ryż, kukurydzę, grykę. Akcentuję raczej produkty z ziemniaka niż zbóż ponieważ w 100g ziemniaka jest 4x mniej weglowodanów, niż w 100g kukurydzy/ryżu/gryki. Pozostałe zasady - wiadomo - nie za słodko, suszone owoce mają nieprawdopodobną ilość węglowodanów, lepsze dla dziecka jabłko, nektarynka. Odpowiedz Link
dietaoptymalna.com Dla Dzieci 04.04.09, 16:22 Produkty wymienione w cukrzycy korelują w 99% z dietą dziecka do roku. Ryż, kukurydza, gryka też. To co szkodzi jelitom szkodzi całemu organizmowi, To co jest lekkostrawne - jest przyjazne dla całego organizmu. Z każdej diety można zrobiĆ poczwarę - z lekkostrawnej też objadając siĘ ponad miarę i WCISKAJĄC DZIECKU TO NA CO ONO NIE MA OCHOTY. Pierwszym objawem, Że coŚ jest alergenem - JEST BRAK OCHOTY NA PRODUKT. Odpowiedz Link
tobi-sz5 Re: lamblie-dieta 31.03.14, 18:23 Nie mam pojęcia czy temat jest jeszcze aktualny, ale warto dodać, że oprócz odstawienia produktów mlecznych i cukrów prostych można dodać do diety wodę z kiszonej kapusty, która ma silne działanie przeciwpasożytnicze. Jeśli ktoś lubi to może jeść kapustę. Z czym się je lamblie? zwalcz-pasozyty.pl/pasozyty/lamblia/ Odpowiedz Link