mami7 06.04.09, 23:23 kilka osób pisało o "terapii" octem jabłkowym. proszę, napiszcie jak to stosować. pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stratugeo Re: ocet jabłkowy 07.04.09, 08:09 Napiszcie proszę czy nie mieliście w trakcie takiej kuracji problemów żołądkowych (z trzustką lub wątrobą). Ja zaczęłam stosować ocet jabłkowy (łyżeczka do szklanki przegotowanej wody na czczo), a także olej z pestek dyni (dwa razy dziennie po łyżeczce)i czuję się fatalnie. Dałam radę kurację przeprowadzić przez tydzień i na dzień dzisiejszy zastanawiam się czy nie powinnam pójść do lekarza. Boli mnie w nadbrzuszu (taki tępy, piekący ból)Wróciły problemy z nadkwaśnością żołądka ze zdwojoną siłą. Nie wiem czy to od tek kuracji, ale pojawiło to się po tygodniu stosowania octu i oleju z pestek dyni. Sama nie wiem co o tym sądzić. Odpowiedz Link
jagabaga92 Re: ocet jabłkowy 07.04.09, 11:28 Do stosowania kuracji octem jabłkowym MUSI być zdrowa śluzówka żołądka. Jesli jest zdrowa, to ocet zupełnie nic jej nie zrobi, a jeśli są problemy, to ocet, niestety, może je pogłębić. Ja początkowo piłam po dwie łyżki na pół szklanki wody z odrobiną soku 3 x dziennie (chciałam schudnąc), ale zawsze po takiej dawce miałam objawy upojenia alkoholowego (taki mam słaby łeb ), więc zmniejszyłam do łyżki na pół szklanki i piję 2-3 razy dziennie (rano na czczo, a w ciągu dnia staram się pić przed posiłkami, a jeśli zapomnę, to między) Dziecku (prawie 5-latek) daję łyżeczkę na niecałe pół szklanki wody z odrobiną soku 1-2 razy dziennie (zależy, czy się upomni o drugą porcję - on lubi "ościk" ) Lepiej jest, gdy pije się bez soku, ale prawdę powiedziawszy to trudno "wypijalne". Do tego olejek z pestek dyni i tak już od stycznia i oboje czujemy się świetnie Ja uporałam się z grzybem, a dla synka to jedyne źródło dodatkowych witamin, bo na sztuczne jest uczulony. Odpowiedz Link
stratugeo Re: ocet jabłkowy 07.04.09, 21:29 Masz rację jagabaga co do tej śluzówki żołądka. Zaczęłam dziś jej regenerację tabl. controloc 40 i już dziś było trochę lepiej. Miałam trzy lata temu problemy żołądkowe i po kuracji lekami ustąpiły. Dawno już nie miałam zgagi więc myślałam, że z żołądkiem jest ok. A tu jednak okazało się, że nie. Choć szczerze powiedziawszy nie myślałam, że ocet jabłkowy nie jest wskazany przy nadkwaśności, bo przecież on jest zasadotwórczy. A jednak! Regeneruję więc mój żoładek, ale z tego wynika, że kuracja octem jabłkowym u mnie odpada. Szkoda Odpowiedz Link
gonzor Re: ocet jabłkowy 27.04.09, 13:13 acha czyli wlewając kwaśne do kwaśnego żołądka zadziałamy zasadotwórczo, chyba muszę się do podstawówki cofnąć Odpowiedz Link
mami7 Re: ocet jabłkowy 27.04.09, 16:40 co do octu nie wiem, ale paradoksalnie - kwaśna cytryna tez ma działanie alkalizujące. jak odczuwasz zgagę spróbuj wypić wodę z cytryna, naprawdę pomaga Odpowiedz Link