Dodaj do ulubionych

Barszcz czerwony, proszę o przepis

20.12.13, 10:23
Jak w temacie.
Zakwas nastawiony.
Ok. 1. kg obranych i startych na wióry buraków.
• Kilka kulek ziela angielskiego
• 3 liście laurowe
• 6 obranych i pokrojonych małych ząbków czosnku,
• Pół jabłka pokrojonego w ósemki
• jedna kromka chleba na zakwasie własnego wypieku
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru

Dlaczego tarte? Szybciej się kiszą. Sprawdzone na ogórkach.

Buraki z czosnkiem umieszczone w kamiennym naczyniu. Reszta dodatków dodana do ok. 1.5 litra zagotowanej ciepłej wody i wlana do garnka. Kromka chlebka na wierzch, całość obciążone kamiennymi półpierścieniami i ustawiona w ciepłym miejscu. Czekamy na efekty.

I co dalej? Jest zakwas i...?
Potrafię robić jedynie świetny barszcz ukraiński z pieczonych buraków, ale to inna bajka.
Jednego jestem pewien. Niedościgniony intensywny kolor uzyskuję nie z gotowanych, a właśnie z pieczonych przez godzinę w aluminiowej folii w temp. 200*C, startych buraków. Dodaję je zawsze na samym końcu, lekko zakwaszam sokiem z cytryny, całość podgrzewam doprowadzając jedynie do wrzenia, nie gotuję, bo stracę kolor.
Intensywności barwy nie powstydziłby się Pelikan czy Parker.
No, ale wracając do rzeczy...
Mając zakwas, jak ugotować resztę na barszcz wigilijny?
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 20.12.13, 14:07

Ja gotuję najnormalniejszy na świecie wywar z włoszczyzny i buraków, dodaję do gorącego barszczu zakwas, dosmaczam i wuala.
    • saga55-5 Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 01:07
      Nigdy nie robiłam na zakwasie ( nawet bym chyba nie umiała ) sad
      • lysy-jack Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 01:22
        saga55-5 napisała:

> Nigdy nie robiłam na zakwasie ( nawet bym chyba nie umiała ) sad

Też nie robiłem, ale do odważnych świat należy.

Nie szukałem przepisów, ale zrobię tak.
        W niewielkiej ilości wody ugotuję dużą ilość włoszczyzny z dodatkiem odrobiny czosnku i białej kapusty. Buraki upiekę w folii aluminiowej i po ostudzeniu zetrę na wiórki.
        Zakwaszoną esencję buraczaną dodam do wywaru z warzyw, do tego przetarte upieczone buraki, całość doprowadzę do wrzenia, przyprawię do smaku cukrem, solą, pieprzem itp. Po ostygnięciu, po dobrych kilku godzinach, kiedy wszystko się przegryzie, przecedzę przez gazę i gotowe. Gdyby był mało kwaśny, mam pod ręką ocet ryżowy.
        Damy radę. Teściowa i tak znajdzie dziurę w całym smile
        • saga55-5 Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 01:25
          Ej no weź ! ja też taka upierdliwa teściowa jestem ? wink
          Jeszcze nielegalna co prawda, ale jednak.
          • lysy-jack Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 01:28
            Trzeba zapytać przyszłego zięcia. Teściowa z definicji ma być upierdliwa smile
            • saga55-5 Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 01:29
              Przyszłej synowej, bo do zięcia to mi duuuużo jeszcze brakuje wink
              • lysy-jack Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 01:33
                saga55-5 napisała:

> Przyszłej synowej, bo do zięcia to mi duuuużo jeszcze brakuje wink

No tośmy sobie pogadali. Wszystko przed Tobą smile
        • wadera3 Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 01:28
          Z zakwasem do wrzenia to nie, bo Ci zbrązowieje. Zakwas dodajemy do wrzącego barszczu i natentychmiast wyłączamy!
          • lysy-jack Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 01:40
            wadera3 napisała:

> Z zakwasem do wrzenia to nie, bo Ci zbrązowieje. Zakwas dodajemy do wrzącego ba
            > rszczu i natentychmiast wyłączamy!

No widzisz. Uratowałeś mi dupę smile
            Czyli najpierw przetarte buraki do \~/> doprowadzamy do wrzenia, zakwas do \~/> -> prawie do wrzenia i \--/>
            Tak ma być?
            • wadera3 Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 01:53
              Tak, dokładnie.
              • lysy-jack Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 01:58
                Bardzo dziękuję!
                Po świętach napiszę, czy smakowało.
          • mysiulek08 Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 15:02
            Przyjmijcie rade od bezzakwasowej smile Jesli z jakis przyczyn wasz barszcz osiagnie kolor malo apetyczny, to trzeba dodatkowo zakwasic. Sokiem z cytryny/octem winnnym itp. Potem juz niegotowac, po kilku minutach odzyska swoj kolor.
            • wadera3 Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 22:00
              To nie takie oczywiste, jeden raz w życiu zagotowałam barszcz zakwaszony zakwasem i już nic go nie uratowało, był brązowy, żadne octy i cytryny.
              • lysy-jack Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 22:16
                W razie W w spiżarce stoi wielki karton barszczu i buteleczka koncentratu Krakusa smile
                • aankaa Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 22:32
                  karton z Krakusa - dokup drugi (jeśli gości ma być więcej), nie mieszaj z żadnymi innymi wynalazkami - jest wystarczająco dobry
                  • lysy-jack Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 22:40
                    aankaa napisała:

> karton z Krakusa - dokup drugi (jeśli gości ma być więcej), nie mieszaj z żadny
                    > mi innymi wynalazkami - jest wystarczająco dobry

Mam karton ze 2 litry. Goście przecież nie przychodzą na Wigilię opijać się barszczykiem wink
                    Będzie również dużo innych łakoci, więc spoko! Wystarczy.
                    • saga55-5 Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 22:44
                      Ale jak teściowej posmakuje ........... wink
                      • aankaa Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 22:53
                        jak nie zobaczy pustego pudełka - nawet się nie domyśli, że Jack poszedł na łatwiznę
                        • saga55-5 Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 22:54
                          No no ! a jak zięcia będzie chwalić ............. smile
                        • lysy-jack Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 23:08
                          aankaa napisała:

> jak nie zobaczy pustego pudełka - nawet się nie domyśli, że Jack poszedł na łat
                          > wiznę

Ale ale... nie odchodźmy od tematu! Na jaką łatwiznę?
                          Nawet jak się ożłopie barszczyku Krakusa, to znaczy, że całe to pieprzenie się z zakwasem, pieczonymi buraczkami itp. kotu w dupę strzeli. Czyli podwójna robota.
                          Jak będzie marudzić, to zaproponuję jej żur na kiełbasie, albo grochową na boczku i wtedy miłość się skończy, ale przynajmniej mój trud nie pójdzie na marne https://forum.autokacik.pl/images/icons/hehe.gif
                          • pi.asia Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 23:19
                            W kwestii formalnej czyli nie na temat.

Kilka postów wcześniej Jack napisał do Wadery: uratowałeś mi dupę.

I po pierwsze: Wadera to kobieta, więc "uratowałaś", nie "uratowałeś".
                            A po drugie - nie uchodzi pisać do kobiety brzydkich słów na "d".

Wadera dobre stworzenie, więc udała że nie zauważyła ewidentnie obraźliwego wpisu wink ale czepialska Pi oczywiście musiała. Ze mnie dopiero byłaby upierdliwa teściowa, he he he wink
                            • lysy-jack Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 23:26
                              Wiem kto mi radził, a właściwie - radziła. "e" to była zwykła literówka, nie do poprawienia na tym forum.
                              A za "dupę", zainteresowaną bardzo przepraszam, co nie zmienia faktu, że tyłek uratowany https://forum.autokacik.pl/images/graemlins/foch.gif
                            • saga55-5 Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 23:36
                              Ot czepliwa baba !!! no !
                              Babo, placki Ci nie wyszły czy jak ? wink
                              • pi.asia Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 23:39
                                Jakby nie wyszły, tobym siedziała w kuchni i próbowała ratować (placki, nie dupę), a że wyszły, więc pełna życzliwości czepiam się na forum kogo popadnie wink
                                • saga55-5 Re: Barszcz czerwony, proszę o przepis 21.12.13, 23:43
                                  Ok, już się nie czepiaj wink
                                  Po telefonie od Ciebie obejrzałam ten filmik, ale...........chyba mało inteligentna jestem sad
                                  Albo się dziś styrałam za bardzo i nie skumałam
    • lysy-jack Barszczyk czerwony gotowy 23.12.13, 22:14
      Smak wspaniały, kolor intensywny. Do jutra będzie jeszcze lepszy, bo całość się przegryzie. Wystarczy tylko podgrzać, przecedzić przez gazę i na stół.

Życzę wszystkim smacznych, zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.

Jacek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka