Dodaj do ulubionych

Trrrruskawki!

27.05.14, 20:54
Są. Wreszcie. Doczekałam się. Pysznościowe, jeszcze może nie tak słodkie, ale pachnące. I cena - jednocyfrowa za kg.
Życie jest piękniejsze.
Jedzcie truskawki. Na zdrowie. Smacznego smile
Obserwuj wątek
    • olinka20 Re: Trrrruskawki! 27.05.14, 21:48
      U nas na ryneczku juz tydzien temu po 7 zł za kg smile
      Jutro makaron z truskawkami na obiad !!!
      • lisek.chytrusek Re: Trrrruskawki! 27.05.14, 22:54
        Stolica, Mokotów - 5,50 za kg!!!! smile
        Teściowa upiekła ciasto z truskawkami, mmmmmm...
        • wadera3 Re: Trrrruskawki! 27.05.14, 22:58
          Mokotów, a konkretnie gdzie?
          • lisek.chytrusek Re: Trrrruskawki! 27.05.14, 23:42
            Panowie sobie stali z truskawkami pod bazarem na Bytnara (Wierzbno).
            • wadera3 Re: Trrrruskawki! 28.05.14, 00:20
              Ooo, to Ty moja krajanka jesteś?
              (co prawda już tam nie mieszkam, ale bywam nadal)
              • lisek.chytrusek Re: Trrrruskawki! 28.05.14, 09:45
                No proszę smile Od 13 lat na Mokotowie.
      • olinka20 Re: Trrrruskawki! 28.05.14, 12:31
        Donosze uprzejmie, ze na ryneczku truskawki po 4 i 4,5.
        Uch, jak fajnie big_grin
        • esimona Re: Trrrruskawki! 29.05.14, 19:26
          Truskawki bardzo lubię. W sezonie kupuję codziennie i zajadam się nimi. Wszystkie kupione muszą być zjedzone. Uff - pyszności. Szkoda, że tak krótko owocują.
          • olinka20 Re: Trrrruskawki! 29.05.14, 20:52
            I chyba w tym tez ich urok smile
            • esimona Re: Trrrruskawki! 01.06.14, 23:27
              O tak!
              • pi.asia Kruchy placek z truskawkami 02.06.14, 17:32
                Najpyszniejsze ciasto z truskawkami - kruchy placek (z patentem mojej Prababci)

Zagnieść kruche ciasto:
                30 dag mąki
                20 dag masła roślinnego
                10 dag pudru
                2 żółtka

Schować do lodówki, niech odpocznie. Godzinę później albo następnego dnia wylepić ciastem blachę (można wyłożyć papierem do pieczenia, ale nie trzeba), porobić widelcem dziurki odpowietrzające, upiec na złoty kolor.

W czasie jak się piecze, obrać, umyć i pokroić 80dag truskawek. Z białek ubić pianę dodając ze trzy łychy cukru, wymieszać z truskawkami.

Gorący spód posypać warstwą tartej bułki (1-2 mm), na to wyłożyć truskawki z pianą, zapiec w piekarniku aż piana się miejscami zarumieni (jakieś 15 minut).

Tarta bułka wchłania sok z truskawek, dzięki czemu spód pozostaje kruchy, a nie ciapowaty.

Smacznego!
                • pi.asia Re: Kruchy placek z truskawkami 03.06.14, 19:28
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/fi/gb/v6x4/MlZkqRczMTd5aG4pbX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/fi/gb/v6x4/HZhqoCGjbZMUPFqgpX.jpg
                  • wiesia.and.company Re: Kruchy placek z truskawkami 05.06.14, 15:29
                    Pączkowały truskaweczki, chciały być większe i jakąś figurkę uformować smile A ja przedwczoraj zrobiłam z "moich wypieków" najłatwiejsze ciasto w świecie tym razem z truskawkami (moje truskawki po 5 zł/kg okazały się kwaśne, ale co tam). Tu jest link:
                    www.mojewypieki.com/przepis/najlatwiejsze-ciasto-w-swiecie
                    Wczoraj odwiedziła mnie moja piękna siostrzenica, i tak opowiadając o tym i tamtym, uporała się z połówką 23-cm koła. smile A szczuplutka! Zostawiłam pozostałą połówkę na blacie w kuchni. Przykryłam papierem śniadaniowym. Wykryła ciasto znana smakoszka Wikcia. Wdepnęła jedną łapą w ciasto, papier się podniósł odsłaniając pokusy - i wylizała mi 1/4 wierzchu ciasta. Czyli dobre jest smile Truskawki pozostały kwaśne i te Wikcia mi pozostawiła smile
                • barba50 Re: Kruchy placek z truskawkami 06.06.14, 23:25
                  Upiekłam Pi.asiowy placek na jutrzejszy kinderbal (tzn. to będzie bardziej dzieciowe spotkanie w ogrodzie, dzieci sztuk cztery - moje wnuki i dwie córeczki kumpla syna,które mnie podczas ostatniej bytności u nas ubabciowiły big_grin), zrobiłam zdjęcia placka, ale nijak nie mam jak ich zrzucić - Plastek leży na 1/3 klawiatury. Nie mam sumienia go zganiać. Zdjęcie będzie więc jutro z relacją jak smakował. Wygląda bardzo smakowicie <mniam>
                  • barba50 Re: Kruchy placek z truskawkami 07.06.14, 23:17
                    Placek dobry, choć ciasta jakby za dużo i było trochę twardawe chociaż w smaku bardzo dobre - pewnie miałam za małą foremkę, albo nie posłużyło mu leżakowanie w lodówce przez dobę uncertain
                    A dzieci jak to dzieci preferowały owoce i smakołyki o smaku czekolady big_grin
                    Nic to - poradziliśmy, na jutro został mały kawalątek. Ciasto na pewno do powtórzenia i to szybkiego- póki są jeszcze truskawki.
                    • barba50 Re: Kruchy placek z truskawkami 07.06.14, 23:18
                      A fota gdzie???

Tu:

https://wstaw.org/m/2014/06/07/placek.JPG
                      • pi.asia Re: Kruchy placek z truskawkami 07.06.14, 23:42
                        Baśku, bo to jest proporcja na dużą blachę, ten placek ma być cienki (spód do 1 cm grubości, truskawki drugie tyle). Ty miałaś stanowczo za małą foremkę, kruche ciasto nie lubi być grube, bo rzeczywiście piecze się na twardo.
                        Co do lodówkowania - kruche musi "odpocząć", co najmniej godzinę. Dzień leżenia mu na pewno nie zaszkodzi.
                        Jak mnie najdzie wena, to upiekę w poniedziałek i zrobię fotki. Już miałam obfocić poprzednie, ale truskawki były zbyt wodniste i ciasto wygląd miało przykry wink

Ale i tak podziwiam Cię za odwagę i zaufanie - brać się do pieczenia ciasta, którego się ani nie jadło, ani nie widziało, no no....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka