Dodaj do ulubionych

Chalupa, ktora mi sie podoba :)

14.11.16, 17:09
www.yapo.cl/maule/comprar/parcela_de_10000_mt2___hermosa_casa_de_388_mt2_35554115.htm?ca=8_s&oa=35554115&xsp=34
jest duzo blizej niz poprzednia, wyglada ciekawie smile ale jesli budowana z adobe*, to odpada w przebiegach.

*Adobe:

pl.wikipedia.org/wiki/Ceg%C5%82a_suszona
Bardzo popularny material budowlany w tamtych rejonach (biednych), cholernie ekologiczny (sloma i bloto, bardzo pozadany ostatnio system nawet w Polsce tongue_out). Ale niestety przy trzesieniu domy rozpadaja sie w pyl
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 14.11.16, 21:00
      pikna, pszepani
      • mitta Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 14.11.16, 21:18
        Też mi się podoba, i to, że parterowa, i że nie ma tej okropnej boazerii. Wygląda, jak folwark wink No, i ta powierzchnia i hektar gruntu. Koty by tu miały raj na ziemi. I Wy takoż.
        • aankaa Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 14.11.16, 21:23
          no, ja tam w opisie widzę jeszcze basen

Zakątek tłumnie stawi się na przewożenie kotów i gratów a później na parapetówkę big_grin
          • mitta Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 14.11.16, 21:35
            Jest i basen - piscina wink, widać go chyba na siódmej fotce.
    • aankaa Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 14.11.16, 21:26
      a jak się ma cena 83 mln do "naszych" ?
      bo suma wydaje się być dość abstrakcyjna
      • dorcia1234 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 14.11.16, 21:41
        to są chyba tysiące a nie miliony
        swego czasu oglądałam samochody w Meksyku - bo tam są najnowsze z moich ulubionych i też takie duze ilości zer miały
        • aankaa Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 14.11.16, 21:55
          no 83.000.000 to chyba nie tysiące...
          • arim28 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 14.11.16, 22:14
            I jemiole mialabys juz na Swieta smile

Nie da sie jakosc wzmocnin konstrukcji na wypadek trzesien?
            • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 14.11.16, 22:25
              nie, nie da, choc czasami lacza elementy adobe i betonu, np te podcienie moga byc betonowe
            • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 14.11.16, 22:27
              A to nie jest jemiola smile sprawdzalismy naocznie, podobne roslo na naszych topolach, przy wycince dokladnie sie temu przyjrzalam, jakis inny drzewny pasozyt
          • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 14.11.16, 22:23
            dokladnie smile 83 miljony pesetow chilijskich smile
            czyli okolo 500 000 zlociszy, mniej wiecej w zaleznosci od przelicznika

Cena podobna do tej z drewna z 12hektarami. Tam hektary wielkiej pieknosci, chalupa duzo mniej (na slupach) przegnite belki nosne i w ogole zdjecia byly raczej sprzed 5 lat sad pieterko w stanie mocnooo nie wykonczonym. Powiedzmy, ze jakies 55 milionow to bysmy sie zastanowili.

Z ta hacjenda, wg ogloszen bujaja sie juz dlugo. Czyli musi jakis haczyk (brak wody, smietnisko za rogiem).

Region Maule jest uznawany za najbiedniejszy w Chile, mocno zaniedbany, brudny (ilosc smieci przy drogach przerazajaca), ze spora iloscia fabryk celulozy, centralna krajowa spalarnia smieci ( w tym szpitalnych) wielka inwestycja swiniarniana, klopotami z woda. Miejscami okolice depresyjne. Ale sa termy smile no i blisko, w jednym dniu da sie obejrzec i wrocic (okolo 300km w jedna strone). Ogladalismy juz tam jedna chalupe, calkiem fajna, ale jak pisalam, zalewane co roku 1/4 parceli i linia wysokiego napiecia na glowami.

To tez region mocno sejsmiczny i o ile w regionie Araukania/Los Rios/Los Lagos domy o konstruckcji drewnianej wytrzymuja trzesienia raczej bez szwanku, tak ta sloma z glina rozpadaja sie w oka mgnieniu, mniej wiecej tak i gorzej

https://2.bp.blogspot.com/_Pg5RTrkeEVA/S_Abs5o8FYI/AAAAAAAAECI/aBBoWtvZcHg/s1600/26613_1389624777743_1145798667_31157524_5882304_n.jpg

zauwazcie, ze cementowa wylewka cala. A trzesie czesto tongue_out choc slabiej niz w 2010.

Jak wiec bedzie to dom z adobe, co jest wysoce prawdopodobne patrzac na foty, to nie bedziemy sobe glowy zawracac. Szkoda.
          • dorcia1234 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 15.11.16, 08:21
            no to się omyliłam.
            • mitta Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 15.11.16, 09:55
              Brać, brać - ten z wulkanem za oknem. Cudny widok!!! Już się zakochałam.
              • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 15.11.16, 20:36
                No, przeca mowie od lat, Chile ma cudne widoki smile I w miare niskie podatki i malo upierdliwych urzednikow tongue_out tylko czasami ludzie bywaja wk....
    • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 15.11.16, 00:41
      Niestety, tak jak sie spodziewalismy... adobe smile wg naszego pelnomocnika do kontaktow chalupowych z tubylcami (nasz ksiegowy smile), ktory wlasnie oddzownil, byla 'remontowana' po trzesieniu w 2010. O wiecej juz nie pytal, sam stwierdziwszy ze nie ma to sensu.

Ale chyba mamy cos co wyglada jak kompromis:

www.yapo.cl/araucania/comprar/hermosa_casa_nueva_en_parcela_36217433.htm?ca=10_s

Dom nowy smile dopiero co zbudowany, z odbiorem technicznym, a wiec z certyfikowanym szambem tongue_out i woda pitna dopuszczona przez sanepid. Teren mniejszy, ale okolica taka, ze kiedys tam nie bedzie problemu ze sprzedaza. Region Araukania, wiec bez klopotow z woda i wilgocia, blizej niz owe 12h (okolo 600km od Santiago). Region turystyczno-rolniczy.

No i spojrzcie na ostatnie zdjecie z tego linka:

www.yapo.cl/araucania/comprar/hermosa_casa_nueva_en_parcela_35995449.htm?ca=10_s

to wulkan Villarica, nr jeden wsrod aktywnych wulkanow tongue_out ciagle ogien buzuje, ale jest ponad 50km od parceli, wiec lawa nie dojdzie, a ze wiatr wieje w strone odwrotna to i popiolow za wiele nie bedzie.

Bliska okolica jest mocno turystyczna, wiec i dzialalnosci indian Mapucze nie ma.

We czwartek wizja lokalna. I jeszcze cos dobrego, osobny domek 50m2, w sam raz dla kociatych, jak im sie zrobi wokol duzaaaa zadaszona woliere to wszyscy beda nas mieli gleboko pod ogonem smile

Pewnie, tez da sie stargowac, co oznacza, ze nam gotowki zostanie w kieszeni smile

Trzymajcie wiec mocnoooooo kciuki.

Trudno, nie bedzie teraz hektarow, ale bedac juz tam, latwiej bedzie cos szukac
      • aankaa Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 15.11.16, 19:36
        ja też kcem chałupe z widokiem na wulkan !!!
        • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 15.11.16, 20:37
          nie ma sprawy, jest chyba parcela w poblizu, z mniejszym domem, to i tansza smile rezerwowac dla Ciebie? tongue_out
          • dorcia1234 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 15.11.16, 21:15
            Mysiulku
            chciałam tylko nieśmiało zauważyć, że na FB zawiązała się ostatnio grupa optująca za wyjazdem w Bieszczady. Albo lepiej do Chile- założymy komunę i będziemy wspólnie żyć wink
            • olinka20 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 15.11.16, 21:30
              Faaaajny ten drugi smile
              Daj znac jak cos bedzie wiadomo.
            • aankaa Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 15.11.16, 22:21
              w Bieszczady wyjeżdżało się 40-50 lat temu
            • yoma Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 15.11.16, 22:50
              Ja rozważam spieprzenie do Kostaryki, w sumie niedaleko, będę was odwiedzać smile
              • pi.asia Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 15.11.16, 23:43
                A ja tej pierwszej chałupy nie widzę. Strona pokazuje mi język i w jakimś nieludzkim narzeczu oświadcza, że nie mam uprawnień do przeglądania. Wiedziałam, że jestem gorszego sortu, ale żeby takie szykany mnie spotykały to dziękuję.
                • aankaa Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 15.11.16, 23:56
                  no wiesz, rok minął i gorszy sort zmienił status...
                • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 16.11.16, 00:50
                  Mowi, Ci, ze oglosznie nie jest juz dostepne, czyli sie przeterminowalo smile

znalazlam sprzed roku smile

www.economicos.cl/propiedades/excelente-casa-en-una-hectarea-de-terreno-codAAE2RQY.html

ale nie ma wszystkich zdjec
            • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 16.11.16, 00:51
              milion-dwa (polskich zlotych) i jakas fajna hacjende sie znajdzie tongue_out
          • yoma Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 16.11.16, 12:40
            Wiela ta z mniejszym domem? smile
            • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 16.11.16, 15:59
              www.yapo.cl/araucania/comprar/parcela_7000_m2_con_casa_nueva_camino_a_villarica_34987886.htm?ca=10_s&oa=34987886&xsp=1

jakies 350tys smile
              • yoma Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 16.11.16, 16:08
                PLN? To darmo smile
              • yoma Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 16.11.16, 16:14
                Łojeżu i rzeczka tam płynie. Bierę. Przydałby się jeszcze jeden pokój, ale można zawsze dobudować.

Czy "3 dormitorios" to znaczy "3 sypialnie plus salon", czy "3 sypialnie i szlus"?
                • aankaa Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 16.11.16, 17:04
                  ma 2 łazienki więc powinno Ci wystarczyć tongue_out
                  • aankaa Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 16.11.16, 17:06
                    pacze na zdjęcia i widzę, że zrobiona ze sklejki...
                    • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 16.11.16, 17:14
                      Taka moda w tych regionach psze pani smile albo sklejka albo adobe, albo gola cegla smile Jesli ma odbior, to musi miec zachowane normy sejsmiczne i cieplne, a jak buduje to samozwanczy bob budowniczy, to roznie to bywa
                • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 16.11.16, 17:12
                  350 000 zlotowek psze pani smile

tylko chalupka z drewna, choc robiona zgodnie ze sztuka, bo odbior techniczny
                  3 dormitorios oznacza zawsze tylko ilosc sypialni, czyli tu masz 3 sypialnie, dwie lazienki, kuchnie, living najczesciej z jadalnia i czesto jakies pomieszczenie gospodarcze, np na pralke. Ta mniejsza nie ma tarasu. ale to mozna latwo zrobic. I jest na wylewce betonowej, bo czesto sa to chalupy na palach lub bloczkach.

Salun bedzie mial "vigas ala vista" czyli belki na suficie, kuchnia tez smile tez taka lokalna moda, niby taka wiejska chalupa tongue_out Dla lepszego komfortu cieplnego trza by sufit robic smile

Mowisz, ze tanio????
                  Bo nam sie drogo wydaje jak za budke z drewna tongue_out
                  • yoma Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 16.11.16, 17:39
                    Z 7000 mkw terenu? Darmo. I jeszcze living do tego. Bierę. Jak z pracą w Chile? smile
                    • pi.asia Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 16.11.16, 19:29
                      Urzekł mnie ten wystający ze ściany kran w kuchni smile A w ogóle całkiem sympatyczny domek. I rzeczka, ochrzczona przez Yomę "Łojeżu". Może i trochę drogo, ale jeśli Was stać, to myślę żeby brać.

PS. widać, jakie są priorytety w Chile. W Polsce pokój to pokój, nieważne co w nim będzie. A tam liczą się sypialnie smile
                      • olinka20 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 16.11.16, 19:45
                        A to nie w Chile, tyko wszędzie.
                        Ogladam na travel channel taki program- międzynarodowi poszukiwacze domów. To program o ludziach, przeprowadzajacy sie ( najczęsciej) na inny kontynent. I tam własnie tak liczą- sypialnie to takie nasze pokoje, a living room nie jest wliczany jako sypialnia ( a u nas jednak wiele osob w blokach spi w tzw duzym). Wiec jak jest np dom z 3 sypialniami to tak naprawde ma 4 pokoje.
                        Nie wiem czy nie zagmatwałam big_grin
                        • yoma Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 16.11.16, 19:48
                          Skąd, wszystko jasne. Tylko nie wiedziałam, jak to liczą w Chile, więc pytam smile
                      • yoma Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 16.11.16, 19:45
                        Rzeczka Łojeżu ma dobrą nazwę na Chile, dwa polskie znaki diakrytyczne smile
                    • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 17.11.16, 20:11
                      Yoma, pracy jako takiej nie brakuje, ale dobrze platna to po znajomosci tylko smile
                      • yoma Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 17.11.16, 20:37
                        Jak by się uprzeć, to to, co robiłam ostatnio, czyli przed Jaremką, mogę robić i z Chile smile
                        • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 17.11.16, 20:42
                          Jak bedziesz miala internet pod wulkanem, czemu nie tongue_out

Dla nas to podstawa.
                          • yoma Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 18.11.16, 10:22
                            A w tej ze sklejki nie ma? Uuuuu....
                  • aankaa Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 16.11.16, 20:04
                    jeśli masz możliwość - obejrzyj kiedyś program K. McCloud'a "Grand Designs" - tam to dopiero chałupy stawiają ! Na betonowej wylewce szkielety z płyt osb

a (nasze) 350 tysi za taką chałupkę + teren to, uwierz, psi grosz
                    nawet w stanie surowym zamkniętym (+ odbiór techniczny) - bo tak ona wygląda
                    • olinka20 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 16.11.16, 20:31
                      Tak, wiekie projekty są ekstra! Teraz na domo leci 9 sezon smile
                    • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 16.11.16, 20:57
                      Anka, ale tutaj tez buduja z rozmachem smile tylko. ze trzeba wydac najmarniej od miliona zl w gore

www.economicos.cl/propiedades/vendo-casa-a-pasos-de-pucon-codAAIPHAY.html

www.economicos.cl/propiedades/casona-de-montana-codAAINPDQ.html

www.economicos.cl/propiedades/parcela-o-chacra-en-venta-en-puyehue-5-dormitorios-4-banos-cod29676513.html

www.economicos.cl/propiedades/casona-frente-al-lago-codAAFBITI.html
                      tongue_out

to tylko male pchelki wink

My mamy budzet do 500tys i wiecej wydac nie zamierzamy na tubylcze budowanie tongue_out

a budowac samemu 1000 km do domu to troche karkolomne, ale jak bedziemy blizej hektarow w Los Lagos, to kto wie smile

Jak stan surowy??? toz to gotowe do mieszkania tongue_out
    • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 16.11.16, 21:07
      o, a to po sasiedzku

www.economicos.cl/propiedades/vendo-gran-parcela-de-agrado-villarricafreire-codAAGKKGA.html

i takie cus za 120 mln

www.economicos.cl/propiedades/vendo-gran-parcela-de-agrado-villarricafreire-codAAGKKGA.html
    • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 16.11.16, 21:27
      Na samym poczatku poszukiwan znalezlismy to:

www.economicos.cl/propiedades/parcela-con-casa-3-hectareas-en-freire-codAAF5X4Q.html

Jak za te pieniadze, to dalo by sie jakis czas przezyc i potem cos budowac na tych 3h. Ladna okolica, plasko, bardzo ladny zagajnik z drzewami sadzonymi przez wlasciciela (slychac bylo, ze je kocha smile)

ale:

w lazience wisiala kartka, ze by papieru toaletowego nie wrzucac do kibelka! co rzucilo podejrzenie, ze z szambem i rurami jest cos nie tak. No i bylo. Pan z rozbrajajaca szczeroscia pokazal szambo i powiedzial, ze za czesto musial placic za czyszczenie, wobec tego 'rzadkie' wylewa 'o tam' i wskazal szeroko na pole. MD slabo sie zrobilo tongue_out o malo butow nie wyrzucil. Chalupa otrzymala ksywke 'obesr...a'

I moze bysmy sie na nia, po wielu rozczarowaniach zdecydowali (cena do negocjacji) ale nie ma w okolicy netu, a jak nie ma netu, to nie ma wyplaty z hameryki, a jak nie ma wyplaty to nie ma na chalupe wink

Jesli w tej nowce tez bedzie klopot z netem to nadal bedziemy szukajacy.

Niemal kupowalismy to:

www.economicos.cl/propiedades/vendo-parcela-con-casa-codAAGSNTY.html

dosc skromne, ale czyste, zadbane, duzo zabudowan

drive.google.com/file/d/0B83KcukzqIY2R0U0ckdfY2tudWM/view

juz nawet meilismy komplet dokumentow od notariusza, ale wtracili sie synowie wlascicieli, zrobili z rodzicow demencje, podniesli cene i zaczeli stawiac dziwne warunki. Nasz pelnomocnik sie wkurzyl i przestal sie kontaktowac.

Potem bylo parcie na Los Lagos i hektary, ale to juz inna historie smile
    • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 17.11.16, 05:09
      Wiecej zdjec chalupy:

www.yapo.cl/araucania/comprar/hermosa_casa_nueva_en_parcela_36453611.htm

polecam zastanowienie sie nad kabina prysznicowa tongue_out

W sumie, to cos od czego chcemy uciec. Za chwile beda sasiedzi, blisko jakas szutrowa droga, za kilometr chyba szkola (tak by wynikalo z map gugla).

Nie jest to dom marzen, ale... na bezrybiu i rak ryba. Dalsza okolica na tyle popularna, ze jak skoncza sie tereny pod wulkanem tongue_out to ludziska beda szukac gdzie indziej, wiec da sie to sprzedac bez straty.

W miedzyczasie mozna szukac wymarzonych przez chlopakow hektarow w Los Lagos (zawsze to blizej) tongue_out

Trzymajcie wiec mocno kciuki, niech wreszcie chocby i malzenstwo z rozsadku sie sfinalizuje wink
    • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 17.11.16, 05:22
      A tu kolejna z adobe:

www.yapo.cl/maule/comprar/hermosa_casa_36508255.htm?ca=8_s&oa=36508255&xsp=7
    • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 17.11.16, 05:26
      I tak jeszcze dla porownania, za podobne pieniadze tongue_out

www.yapo.cl/maule/comprar/hermosa_parcela_36541259.htm?ca=8_s&oa=36541259&xsp=4

to samo miejsce co hacjenda przeterminowana.
      • arim28 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 17.11.16, 12:47
        Czy nie latwiej byloby Wam zbudowanie domu, takiego o jakim marzycie, w miejscu przyzwoitym?

Jak ogladam te "domy" to zastanawiam sie ile lat one wytrzymaja - bez trzesien ziemi?
        Straszna prowizorka. Fakt, ze my przyzwyczajeni jestesmy do innych standardow, mamy inny klimat chyba az tak bardzo nie wplywa na ocene tych domow? smile
        • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 17.11.16, 20:09
          Tak sie glownie buduje. Cale osiedla powstaja na murku i konstrukcjach z plyt, chociazby

www.loscastanosvizcachas.cl/nogal.html

2550 UF to 66 810 000 peso czyli okolo 400tys zlociszy. Za budki dla zimorodka wink I ludzie to masowo kupuja. Za lepsze wiadomo trzeba da 3-4-5 razy tyle.

Przerabialismy juz wszystkie opcje. Od poszukiwan w miare blisko (100-200-300km) po granice regionu Los Lagos. Szukalismy i pustej parceli do budowy i firmy, ktora by dom zbudowala. Parcele i owszem sie trafialy, tyle ze z kiepskim dojazdem, z klopotami z dostawa pradu, najczesciej z rozmowa w stylu ' a bo to mysmy po rodzicach dostali, chcemy to podzielic, troche sobie zostawic a reszte sprzedac, jak nam zaliczke wplacicie to dopiero geodeta podzieli, bo tak to drogo jest'(koszt okolo 1000 zl).
          Byla tez przez dlugo forsowana opcja kupienia hektarow z jakimkolwiek domem, do przechowania na czas budowy... Domy to szumna nazwa. budki sklecone z plyt, obite blacha, dziura w ziemi jaki szambo, woda ze strumyka i najczesciej smrodek w chalupce. Mowimy tu o kwotach do 300tys zl.
          Inna sprawa jest budowanie jak jestes 1000km od obecnego domu, masz na glowie wymagajaca prace i kocia bande. Nie wcisniesz ich w wiejska budke 50m2.

Opcja budowania firma wymaga tez dopilnowania, wiadomo, ale tez takich firm jest malo. Najporzadniejsza to ta:

www.rucantu.cl/

warunek, musi byc prad i woda, chocby i ze studni glebinowej, o tym czy beda budowac decyduja po obejrzeniu terenu i 'pobraniu probek' i dojazd taki zeby ciezarowki daly rade wjechac smile

Cena jak widac. 1 UF to okolo 26200 peso czyli 154zl. Dom o pow 123m2 to wydatek okolo 400tys zl. Plus parcela (od 145tys), studnia 25tys, szambo 12-15 tys. Prad najtanszy, 10tys smile

Budowanie wlasnymi 'recami' 1000 km od domu karkolomne, majac znow na uwadze wymagajaca prace.

Gbyby ta chalupa pietrowa z drewna na 12h (cudnych) z porzedniego watku kosztowala tyle ile warte sa hektary w tamtej okolicy plus co nie co za chate (bez odbioru, w stanie technicznym mocno zuzytym) czyli powiedzmy okolo 300tys zl, to bysmy sie zdecydowali. Kociaste objely by niedokonczone pieterko, a my jako tako ogarniety parter i zaraz bysmy sie zabierali za budowe domu marzen, bo bylo gdzie.

Ale cena jaka chca, bez zera upustu i stwierdzeniem, ze to powinno byc duzo drozsze, za to co oferuje dom bylo dla nas nie do przyjecia.

Kupujac parcele w regionie gdzie ta nowa chalupa, sytuacja podobna, to nadal 650km drogi od domu a i hektary drozsze smile, a budowanie 'kims' jak wyzej. Do tego wszystkiego dochodzi, jak piszesz, przyzwyczajenie do innych standartow i bycie obcokrajowcem, czyli owca do strzyzenia tongue_out z ta mala roznica, ze mieszkamy tu za dlugo zeby dac sie ostrzyc tongue_out

Jak nie chcesz prowizorki to od poltora miliona zlotych trzeba ogladac ogloszenia smile

Sumujac, jak juz wyzej pisalam, to jest 'malzenstwo z rozsadku', w miare latwe do sprzedania, na tyle blisko ladnych terenow, ze jakos serce mniej boli. A tu gdzie mieszkamy zycie staje sie coraz trudniejsze, chocby przez braki w wodzie, ktore zaczely sie juz we wrzesniu, a nie jak zwykle w styczniu/lutym. I wreszcie kotom naleza sie lepsze warunki do zycia, choc to one nei ukrywajmy, sa jakims tam problemem. Ale sa i musimy ich dobrostan tez brac pod uwage. Chocby i przeprowadzka, 650 km, to nie 1000.
          • arim28 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 17.11.16, 20:42
            www.rucantu.cl/
            Nie ma zdjec pracownikow suspicious

Mysiulku, widze, ze kazda opcje braliscie pod rozwage.

Pozostaje mi trzymanie kciukow za ten dom, ktory na Was czeka.
            • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 17.11.16, 20:54
              Kazda, bo my juz dlugo pracujemy nad tym, zeby sie przeprowadzic, tylko teraz mozemy miec troche wiekszy (choc jak widac po lokalnych warunkach nie taki duzy tongue_out) rozmach.
              • zaba_300 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 18.11.16, 21:46
                No to faktycznie - trzymam kciuki mocno!
    • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 19.11.16, 01:33
      Nie wszystko zloto co sie swieci tongue_out

Parcela przy drodze, w ksztalcie trojkata, ten maly domek z grzybem do pol sciany, a jak sie okazalo, to chalupa wcale nie jest nowa, tylko stawiana od 2014 na miejscu domu z 2004, gdzieniegdzie wybrzuszona podloga, widac uzyte materialy z rozbiorki, cena wprawdzie spadla do 70 mln

no i internet taki sobie, tylko komorkowy, zanikajacy chwialami, a na to nie mozemy sobie pozwolic

czyli nadal jestesmy w punkcie wyjscia, a tu przyplatal sie nastepny kot... nieszczesliwy, widac, ze cudem uwolnil sie z obrozki albo ktos go wieszal.... a ja nie mam juz miejsca dla niego...
      • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 19.11.16, 02:36
        a jak sie Wam taka budka podoba?

jak juz chlopaki sie wybrali, to te 150km nie robi roznicy tongue_out
      • peonka Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 20.11.16, 20:44
        Dopiero weszłam do tego wątku, a tu taaakie piękne widoki! Trzymam kciuki za waszą siedzibę. Nieskromnie powiem, że mamy chyba wasza wymarzoną miejscówkę...w Polsce wink tęsknię codziennie...
        Jak nowy kot?
    • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 19.11.16, 02:44
      I tak jeszcze dla rozrywki smile
      ponad milion polskich zlotych i ogrodek na dachu juz prawie gotowy:

www.economicos.cl/propiedades/vendo-gran-casa-patronal-con-casa-cuidador-codAAIKF5A.html

a prad z transformatora smile
    • mysiulek08 Re: Chalupa, ktora mi sie podoba :) 19.11.16, 16:13
      To tak jeszcze dla podsumowania.

Zeby miec czyste sumienie smile zglosilismy sie do dwoch posrednikow dzialajacych w regionach, ktore nas interesuja. Uiscilismy stosowna oplate (okolo tysiaka za miesiac uslugi) za przekazywanie ofert... mailem dostawalismy to, co sami w necie znalezlismy, a wg zapewnien mialy to byc oferty typowo lokalne, czyli dla nas niedostepne, bylo nie bylo maja wieksze rozeznanie niz my.

Dalismy sie ostrzyc tongue_out

Wczoraj zostala jeszcze jedna chalupa do obejrzenia, sprzedawana przez posrednika. Pan posrednik o godz 17 ( byla 17.30) juz byl po pracy, w lykend nie pracuje, a na prosbe, ze moze zrobi wyjatek (jest na miejscu, max godzina jazdy), bo zainteresowani sa z Santiago, odparl, ze 'jak im zalezy, to jeszcze raz przyjada'...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka