21.09.12, 14:14
Jak wszyscy wiemy pisanie po angielsku to trochę inna umiejętność niż rozumienie i mówienie... Znajomośc general English w stopniu zaawansowanym nie powoduje, że się ktoś czuje komfortowo pisząć 'paper'.

Prosiłbym o porady jak się uczyć pisania tekstów naukowych (technicznych) po angielsku. Najlepiej jakieś konkretne przykłady (dobre podręczniki, kursy, poradniki w Internecie itp.)

Oczywista rada jest taka, że trzeba dużo czytać dobrych tekstów i podbierać sobie zwroty do wykorzystania u siebie.
Obserwuj wątek
    • felisdomestica Re: writing 21.09.12, 14:39
      Chyba sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :-). Ja często korzystam z Gugla, wpisując dany zwrot i patrząc, jak jest używany, i przez kogo.
    • sqro Re: writing 21.09.12, 14:46
      Dobrze miec współautora - tzn forma 'Ja' (I) jest źle widziana a 'My' (we) już dobrze, a z kolei bezosobowe pisaie po angielsku (one can observe....) jest średnio przyjemne.
      Zobacz zresztą casus kota Hetheringtona - pl.wikipedia.org/wiki/F.D.C._Willard
      • dala.tata Re: writing 21.09.12, 15:01
        Mysle, ze to kwestia dyscyplinarna, jesli juz. od 20 lat pisze w 1 osobie l.poj. i jeszcze nikt nie zwrocil mi na to uwagi.

sqro napisał:

> Dobrze miec współautora - tzn forma 'Ja' (I) jest źle widziana a 'My' (we) już
        > dobrze, a z kolei bezosobowe pisaie po angielsku (one can observe....) jest śre
        > dnio przyjemne.
        > Zobacz zresztą casus kota Hetheringtona - pl.wikipedia.org/wiki/F.D.C._Willard
        • pfg Re: writing 21.09.12, 18:41
          dala.tata napisał:

> Mysle, ze to kwestia dyscyplinarna, jesli juz. od 20 lat pisze w 1 osobie l.poj
          > . i jeszcze nikt nie zwrocil mi na to uwagi.

Artykuł (z fizyki lub okolic), napisany w I osobie liczby pojedynczej, wydałby mi się pretensjonalny. Ale monoautorska książka, z dowolnej dyscypliny, napisana w I osobie liczby mnogiej, wydałaby mi się jeszcze bardziej pretensjonalna. Podobnie esej, felieton - ten też ma być w liczbie pojedynczej. The medium is the message.
          • dala.tata Re: writing 21.09.12, 18:53
            artykul pisany w 'my' przez jedna osobe zawze wydawal mi sie dziwny, choc kiedys sie tak pisalo. w naukach spolecznych pisanie 'ja' jest normalne, choc zdarza sie, ze ludzie pisze w formie bezosobowej.
            • matya Re: writing 21.09.12, 19:01
              ha ha:) no faktycznie jak jest jeden autor i pisze "my" to dziwaczne :D
          • charioteer1 Re: writing 21.09.12, 19:27
            pfg napisał:

> The medium is the message.

Nie tylko medium. Jezeli opisuje sie wyniki eksperymentu, to masz formy bezosobowe. Co zrobiono, w jaki sposob, co z tego wyszlo i co z tego wynika. Ma byc obiektywnie do bolu, wiec osoba piszaca znika z pola widzenia.
            • adept44_ltd Re: writing 23.09.12, 13:18
              no ale to wszystko jest retoryka... wywoływanie efektu... przecież języka używamy, i coś, co jest niezwykle subiektywne, możemy sprzedać jako obiektywne (takie zagrywki są używane zresztą na forum - 'wytknięto ci' = wytknąłem...) i odwrotnie... więc jednak miałbym pewien dystans do tych form, zalecał świadomość ich wykorzystania, no i respektowanie konwencji danej dziedziny (mnie np. w humanistyce śmieszą książki pisane per my...).
              • charioteer1 Re: writing 23.09.12, 15:06
                adept44_ltd napisał:

> no ale to wszystko jest retoryka... wywoływanie efektu... przecież języka używa
                > my, i coś, co jest niezwykle subiektywne, możemy sprzedać jako obiektywne

Oczywiscie, ze jest to retoryka, ale taka jest wlasnie konwencja nauk eksperymentalnych. Nie licza sie subiektywne poglady autora, licza sie tylko dowody. I/we pojawia sie w przypadku, kiedy istnieja jakies kontrowersje, z reguly metodologiczne, i autor badz autorzy podkreslaja, ze z braku dowodow jakas kwestie subiektywnie rozstrzygaja w jakis sposob, bo tak. Widze w linku podanym przez pentacena, ze Nature zaleca inaczej - we conducted an experiment, ale do czasopism z IF~1 to jeszcze nie dotarlo.
                • adept44_ltd Re: writing 23.09.12, 15:52
                  pełna zgoda...
    • matya Re: writing 21.09.12, 17:42
      wyslalam Ci maila z zalcznikiem, mam nadzieje ze w zalaczonym dokumencie znajdziesz cos co Ci sie przyda
      • matya Re: writing 21.09.12, 17:45
        wyslalma na thesis2011@gazeta.pl ale mail wrocil niedoreczony
    • whiteskies Re: writing 21.09.12, 17:58
      Wstukaj w google 'writing scientific text"....
      P.S. Niezastąpiony w trakcie pisania tekstu po angielsku (nie tylko naukowego) jest: dictionary.reference.com/
      • matya Re: writing 21.09.12, 18:24
        polecam tez ldoce.longmandictionariesonline.com/main/Home.html
        dostep jest platny ($27 na rok bodajze) ale warto
    • pentacen Re: writing 23.09.12, 13:04
      www.nature.com/authors/author_resources/how_write.html
      + linki zawarte na dole strony + Science miało kiedyś taki przewodnik, którego nie mogę teraz znaleźć, dotyczący pisania artykułów, użytecznych zwrotów, sformułowań, których należy unikać etc. I dotyczy to oczywiście nie tylko artykułów do Nature i Science, chociaż oczywiście takich Ci życzę :)
      • pentacen Re: writing 23.09.12, 13:07
        O, i to jest dobre www.columbia.edu/cu/biology/ug/research/paper.html
    • sqro Re: writing 26.10.12, 10:35
      Odświeżając wątek - ciekawy art na wyborczej: wyborcza.pl/1,75476,12726370,Jak_pisac__zeby_wszyscy_zrozumieli__Naukowcy_juz_to.html
      Podejrzewam że kolegom lingwistom nieobcy - dla mnie jednak nowinka. Można sobie sprawdzić własne teksty o tu: www.logios.pl
    • dr_pitcher Re: writing 26.10.12, 16:54
      Przede wszystkim duzo czytac. Pewne zwroty, sformuwalnia nie mowiaco strukturze jest dla danej specjalizacji. W naukach scislym przewaza forma bierna lub bezosobowa, obowiazauja krotkie zdania pozbawione upiekrzen i subiektywnych opinii. Suma sumarum - ma byc bezosobowo, nudnie,schematycznie i monotonnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka