Dodaj do ulubionych

Publikacja w czasopismach typu Open Access

05.02.13, 13:48
Mam pytanie do osób które wielokrotnie składały granty (z sukcesem) oraz osób które je recenzują.

1. Czy w ogóle publikujecie korzystając z (odpłatnej) opcji Open Access?
2. Jeżeli tak to czy uwzględniacie koszty w grancie związane z publikacja w czasopismach typu Open Access?
3. Jak na taki wydatek patrzą recenzenci? Czy jest to po prostu warte zainwestowania ok. 5-10k?

Dziękuje za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • darek12345 Re: Publikacja w czasopismach typu Open Access 05.02.13, 22:42

>
      > 1. Czy w ogóle publikujecie korzystając z (odpłatnej) opcji Open Access?
      > 2. Jeżeli tak to czy uwzględniacie koszty w grancie związane z publikacja w cza
      > sopismach typu Open Access?
      > 3. Jak na taki wydatek patrzą recenzenci? Czy jest to po prostu warte zainwesto
      > wania ok. 5-10k?
      >

Moje zdanie o czasopismach OA, które życzą sobie za publikacje kilka tysięcy $ za artykuł jest krytyczne. Prowadzenie takiego czasopisma to dobry biznes, a niektóre czasopisma pobierające bardzo wysokie opłaty za publikację piszą jakieś demagogiczne kłamstwa np.:
      www.plos.org/about/
      "Public Library of Science (PLOS) is a nonprofit publisher"
      A jak spojrzymy na opłaty:
      www.plos.org/publish/pricing-policy/publication-fees/
      to okazuje się, że ten "nonprofit" kosztuje za publikację jednego artykułu nawet blisko 3000$.
      Gdyby ten "nonprofit" kosztował co najmniej 10 razy mniej to może popierał bym taką ideę, a tak to jest przede wszystkim dobry biznes dla wydawców.

Ciekawe jest to, że rejection rate w czasopismach OE jest zwykle mniejsza niż w innych czasopismach w "tradycyjnym" systemie dostępu. Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie wydaje się dla mnie dość prosta.
      Podałem tylko przykład jednego wydawcy OA, ale podobnie działających jest więcej.
      Oczywiście jest jeszcze opcja wykupienia OA w czasopismach "tradycyjnych" i to już wydaje mi się bardziej sensowne, bo każdy manuskrypt w procesie recenzji jest traktowany tak samo a dopiero po akceptacji artykułu do publikacji jest decyzja autora, czy płaci wydawnictwu za opcję OA, czy nie.
    • whiteskies Re: Publikacja w czasopismach typu Open Access 06.02.13, 10:29
      tiger.in.cage napisał:

> Mam pytanie do osób które wielokrotnie składały granty (z sukcesem) oraz osób k
      > tóre je recenzują.
      >
      > 1. Czy w ogóle publikujecie korzystając z (odpłatnej) opcji Open Access?
      czasami
      > 2. Jeżeli tak to czy uwzględniacie koszty w grancie związane z publikacja w cza
      > sopismach typu Open Access?
      tak
      > 3. Jak na taki wydatek patrzą recenzenci? Czy jest to po prostu warte zainwesto
      > wania ok. 5-10k?
      Róznie patrzą. Ale spora częśc czasopism zamknietych czy częsciowo otwartych ma w mojej dziedzine page charges (czasopisma Amerykańskiej Unii Geofizycznej, Amerykańskiego Towarzystwa Meteorologicznego) .
      Ja uważam że warto zainwestować, z tym że 10k(PLN) to dużo, ja placilem kwoty 3-6k (np tu: iopscience.iop.org/1367-2630/page/Article%20charge, w czasopismach EGU wychodzi taniej)

>
      > Dziękuje za wszelkie informacje.
    • siedemlatwtybecie Re: Publikacja w czasopismach typu Open Access 08.02.13, 01:50
      2 i 3. Ja uwzględniłem ostatnio, zależy z jakiej jesteś dziedziny, jeśli panel HS to spokojnie możesz napisać - dofinansowanie wydania prac naukowych, a po drodze wspomnieć coś, że opublikujesz albo cykl artykułów albo książkę w dobrym wydawnictwie. I możesz założyć od razu że to będą artykuły w open access. I wtedy nikt się nie zorientuje ;-) Boję się, że recenzent w tym panelu jakby zobaczył 10tyś na artykuły - to by napisał - skandal.
      Ja osobiście uważam ze warto, jeśli masz dobre, sprofilowane czasopismo, albo wiesz ze masz w nim szansę opublikować, a jest akurat płatne, np. PNAS. Nie warto chyba w normalnych czasopismach, można w sumie dać jakiegoś pre-printa do netu.
    • savanna granty 08.02.13, 09:16
      Ad 2 i 3.

Moim zdaniem wręcz należy uwzględnic te koszty w grancie. Przekonałam się o tym ostatnio, wybierając czasopismo, do którego poślę artykuł - większośc z mojej działki wymaga opłat, jak nie za Open Access to za nadwyzkowe strony, albo jeszcze za coś (i są to dobre czasopisma). Bez kasy na publikację nie da rady.
      Ostatnio w grancie (zakwalifikowanym, panel NZ) zaplanowałam 10 000 na ten cel. Jeden z recenzentów skomentował, że (cytuję) "słusznie".
    • felisdomestica Re: Publikacja w czasopismach typu Open Access 08.02.13, 11:28
      Fundusze na publikacje należy zabezpieczyć w grancie, nawet jeśli publikacja nie będzie w czasopiśmie open access. Kolorowe ryciny zawsze kosztują, i to niemało. Kilkaset dolarów za stronę. Korekta językowa (jeśli piszemy w obcym języku) również kosztuje, a jest niezbędna.
      • nienietoperz Re: Publikacja w czasopismach typu Open Access 17.02.13, 21:28
        felisdomestica napisała:
        > Korekta językowa (jeśli piszemy w obcym języku)
        > również kosztuje, a jest niezbędna.

Chyba, że akurat piszemy w języku, który znamy.
    • eni_huso przeciez mamy Open access za darmo i na 2013 rok 16.02.13, 22:50
      tu:
      www.nauka.gov.pl/finansowanie/finansowanie-nauki/dzialalnosc-statutowa/ocena-parametryczna-jednostek-naukowych/ocena-jednostek-naukowych-do-2010-r/lista-czasopism-punktowanych/informacja-o-narodowym-programie-publikacji-naukowych-w-otwartym-dostepie/
      i tu:
      www.nauka.gov.pl/finansowanie/finansowanie-nauki/dzialalnosc-statutowa/ocena-parametryczna-jednostek-naukowych/ocena-jednostek-naukowych-do-2010-r/lista-czasopism-punktowanych/informacja-o-narodowym-programie-publikacji-naukowych-w-otwartym-dostepie/
      • eni_huso Re: przeciez mamy Open access za darmo i na 2013 16.02.13, 22:56
        poprawka:
        vls.icm.edu.pl/zasady/2010/krajowe/SpringerOpenChoice.html
        • pfg Re: przeciez mamy Open access za darmo i na 2013 17.02.13, 10:10
          eni_huso napisała:

> vls.icm.edu.pl/zasady/2010/krajowe/SpringerOpenChoice.html

To dotyczy tylko Springera, innych wydawców nie.
          • eni_huso Re: przeciez mamy Open access za darmo i na 2013 17.02.13, 20:35
            to pozostaje ci płacić 10 tysi innym wydawnictwom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka