07.03.13, 16:51
Witam wszystkich,Interesuje mnie, czy ktoś z tego forum ma doświadczenia z postdocami NCN. Ktoś aplikował albo jest promotorem aplikującego doktoranta? Kiedy można liczyć na recenzje? Jak wygląda rozmowa z komisją?Pierwszy raz ubiegam się o grant NCN.
Obserwuj wątek
    • kardla Re: postdoc 11.03.13, 11:52
      Podbijam watek.

Czy ktos ma jakies doswiadczenia z tymi grantami, albo mial przyjemnosc konwersowania z NCNem?
      • hohenstauf Re: postdoc 11.03.13, 12:25
        owszem, tak - i nawet rezultatem były odpowiedzi ze strony NCN :-)
        natomiast z postdockami nie mam doświadczeń
      • syl-mag Re: postdoc 26.06.13, 14:28
        www.ncbj.gov.pl/node/1259
    • adept44_ltd Re: postdoc 11.03.13, 18:51
      nie sądzę, by można było dodać coś więcej ponad informacje dostępne na stronie NCN...
    • kardla Re: postdoc 21.05.13, 20:59
      Ponawiam pytanie - czy ktos kto uczestniczyl w Fudze 1 (lub innych podobnych grantach z obowiazkowym wywiadem) zechcialby sie podzielic swoimi doswiadczeniami z etapu wywiadu?
      :)
      • adept44_ltd Re: postdoc 21.05.13, 21:05
        rozmawiasz o swoim projekcie... i tyle :)
        • kardla Re: postdoc 21.05.13, 21:53
          Taaa, Proste! :P

A cos moze konkretniej?
          • adept44_ltd Re: postdoc 21.05.13, 22:18
            ale co? :), o ile pamiętam, w zeszłym roku osoby dopuszczone do 2. etapu dostały jakieś wytyczne... wtedy rozmowa w zasadzie powtarzała wniosek i była sprawdzeniem entuzjazmu delikwenta..., to tyle, co można powiedzieć na pewnym poziomie uogólnienia.
            • kardla Re: postdoc 21.05.13, 22:27
              Stwierdzenie ze to sprawdzenie entuzjazmu jest bardzo przydatnym stwierdzeniem.
              Ja mam zwykle problem ze zbyt duza iloscia entuzjazmu wylewajaca sie ze mnie, wiec to dobrze ze nie musze sie powstrzymywac :P

Jedyne instrukcje jakie dostalam to to ze mam przygotowac prezentacje na 10 min i potem bedzie 10 minut pytan. To odrobine ogolne jest...

A mozesz powiedziec cos na mniejszym poziomie uogolnienia?
              • adept44_ltd Re: postdoc 21.05.13, 22:31
                no raczej nie, gdyż dotyczyłoby to już konkretnych uczestników...,po prostu kolejny egzamin w życiu :)
                • kardla Re: postdoc 21.05.13, 22:38
                  No ja przeciez nie pytam o imiona nazwiska oraz pesele uczestnikow :)

Tylko o to, co jest glownym celem przesluchania:
                  1. Sprawdzenie kompetencji delikwentow.
                  2. Sprawdzenie entuzjazmu delikwentow.
                  3. Sprawdzenie czy delikwent nie jest jakis dziwny i czy sprawia wrazenie inteligentnego.
                  4. Odbebnienie wymagan opisanych w opisie konkursu.

(tak - ja wiem ze wszystkie opcje sa do pewnego stopnia sa prawdziwe, ale chodzi o to ktory jest najwazniejszy - bo kazdy wymaga inaczej przeprowadzonej prezentacji).
                  • adept44_ltd Re: postdoc 21.05.13, 22:43
                    no ale pytasz o rzeczy oczywiste... wyławia się najlepszych, którym daje się duże pieniądze, nie?, więc kompetencje,motywacje, racje przemawiające za środowiskiem itp...; to można sobie naprawdę wymyślić :)
                    • kardla Re: postdoc 21.05.13, 23:02
                      Pewnie. Ale zawsze niektore z tych rzeczy sa wazniejsze niz inne - po prostu - nie da sie w 10 czy 20 minut osiagnac wszystkich celow na raz.

• adept44_ltd Re: postdoc 21.05.13, 23:08
                        kardla napisała:

> Pewnie. Ale zawsze niektore z tych rzeczy sa wazniejsze niz inne - po prostu -
                        > nie da sie w 10 czy 20 minut osiagnac wszystkich celow na raz.
                        >

jak wiesz, czego chcesz, to naprawdę bardzo dużo czasu...
                      • dala.tata Re: postdoc 22.05.13, 08:48
                        20minutowa prezentacja to luksus. 10 minutowa wymaga zwiezlosci.
                        Martwilbym sie o 3 monutowa prezentacje...

Wszystko co sie napisalo czy powiedzialo mozna skrocic. To kwestia tylko usuniecia kolejnych szcegolow.
              • scienceman Re: postdoc 22.05.13, 08:42
                Hej,
                to znaczy, że są wyniki I etapu rekrutacji? Na stronie NCN nic nie ma. Hmm, czyli skoro nikt się ze mną nie kontaktował...sprawa jasna...
                dzięki za cynk
                • kardla Re: postdoc 22.05.13, 10:19
                  W systemie rzeczywiscie nie ma zadnej informacji, ale maila dostalam z informacja.

Mozesz zadzwonic do NCNu- ci ludzie tam sa naprawde niesamowicie mili i pomocni, powinni ci powiedziec.
                  • scienceman Re: postdoc 22.05.13, 12:23
                    dziękuję pięknie.

W ncn mówią, żeby czekać do końca tygodnia na ewentualnego maila czy telefon.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka