Dodaj do ulubionych

Scopus ma IF ???

11.04.13, 12:59
Zaskoczony zostałem tym co zobaczyłem na stronie:
internationalresearchjournaloffinanceandeconomics.com/
czasopismo chwali się IF w Scopus.
Czy nasze przepisy mówią o IF czy też mówią o IF według WoS?
Bo jeśli mówią o IF bez dookreślenia, i jeśli faktycznie Scopus przydziela IF, to mamy nowe otwarcie, gdyż każdy IF będzie musiał być uznawany zgodnie z literą prawa.
https://internationalresearchjournaloffinanceandeconomics.com/isi.jpg

PROŚBA:
nie mam dostępu do Scopus
proszę kogoś kto ma i używa tej bazy o zweryfikowanie, czy Scopus przyznaje/oblicza IF oraz czy przyznaje i oblicza pięcioletni IF
Obserwuj wątek
    • sendivigius IF ??? 11.04.13, 13:30
      Czy jezeli czasopismo ma IF < 1 to oznacza ze ma wiecej autorow niz czytelnikow?
      • siedemlatwtybecie Re: IF ??? 11.04.13, 13:57
        Tak, jesli zakładasz że każdy czytelnik danego artykułu koniecznie potem napisze podobny artykuł w którym zacytuje czytany artykuł.
        Natomiast jesli założysz że ludzie czytają też artykuły po to aby się czegoś nowego dowiedzieć, bo coś ich zainteresowało nie tylko z ich wąskiej działki (ja np tak robię) to twoje przewidywanie nie jest prawdziwe.
        • sendivigius Re: IF ??? 11.04.13, 14:29
          A czego sie ludzie moga dowiedziec czytajac artykul z czasopisma ktore ma IF = 0,5 ?
          • nienietoperz Re: IF ??? 11.04.13, 14:35
            W matematyce często dość wiele. Ale to bardzo staromodna nauka, w której zwykle stara się przeczytać i dobrze zrozumieć cytowane artykuły, co więcej wspominając tylko o tych, z których się faktycznie korzystało, pisząc daną pracę.
            • sendivigius Re: IF ??? 11.04.13, 14:46
              Jezeli czasopismo o IF = 0.5 byloby jedynym na swiecie to oznaczaloby ze artykul ma liste literatury skladajaca sie z 1 lub 0 pozycji, albo jeden ma 2 a trzy nastepne 0. Wyglada to przyznasz komicznie.
            • sendivigius Erratum 11.04.13, 16:50
              Musze sie ugryzc w jezyk. Wlasnie przeczytalem dokladnie jak to jest liczone. Jeszcze gorzej i glupiej niz myslalem. Ale fakt w tej sytuacji rozumiem co znaczy IF=0.5.... i bardzo mne to zamuca...
              • siedemlatwtybecie Re: Erratum 11.04.13, 17:44
                DOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOBRE :-))))))))))))))))))))
                główny wymądrzącz na forum w sprawie publikacji w czasopismach o wysokim IF, własnie się dowiedział jak to się liczy :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    • solar37 Re: Scopus ma IF ??? 11.04.13, 15:49
      www.scimagojr.com/
      Cites / Doc. (2years) jest wyliczany tak samo, jak IF (ale oczywiście na podstawie innego zestawu czasopism)
      • klamczuchosiedlowy jakie to ma konsekwencje prawne? 11.04.13, 16:26
        ale jakie to ma konsekwencje prawne? w postępowaniach opartych o postępowanie administracyjne w których wymagany jest IF [w Polsce]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka