Dodaj do ulubionych

ciąża a grant

09.06.13, 23:58
Czy ktoś mógłby mnie oświecić co się dzieje jeżeli osoba na 3 letnim grancie badawczym NCN-u zajdzie w ciąże? Czy można przesunąć "okres przydatności grantu"?
Obserwuj wątek
    • kardla Re: ciąża a grant 10.06.13, 00:02
      Pytam teoretycznie czysto, prosze nie gratulowac przekazania mych genow :)

• pfg Re: ciąża a grant 10.06.13, 09:08
      Nie słyszałem o takim przypadku, ale przypuszczam, że sprawa jest do negocjacji z NCNem, z dużymi szansami na sukces.
      • whiteskies Re: ciąża a grant 10.06.13, 09:39
        W NCN nie wiem, ale mysle ze jest tak jak kiedys w Ministerstwie: trzeba porozmawiac i przygotować a nastepnie podpisać aneks do umowy. Wazne zeby zrobic to dostatecznie wczesnie (nie tuz przed upływem terminu), bo wtedy sprawa sie komplikuje ale tez jest do zalatwienia.
        • kardla Re: ciąża a grant 10.06.13, 09:51
          Dzieki! :)

Terminu porodu? A dostatecznie wczesnie to ile czasu? Dwa-trzy miesiecy?

Rozumiem ze aneks przewiduje czaswe zawieszenie realizacji grantu?
          • whiteskies Re: ciąża a grant 11.06.13, 20:11
            Na ogol jest w umowie do kiedy można ja aneksować. zależy od grantu, czasu trwania e.t.c. Orientacyjnie to 3 miesiące albo pol roku przed końcem. W sytuacjach specyficznych (miałem takie), kiedy ten termin minie trzeba wystąpic o "przywrócenie terminu" (tak jakoś to się nazywa) i wtedy aneksować. Nie jest to szczególnie uciążliwa procedura, pod warunkiem że przyczyny są rozsądne i dobrze udokumentowane.
            • andr-omeda Re: ciąża a grant 11.06.13, 20:24
              Z tego co się orientuję to przywrócenie terminu dotyczy w przypadku NCN tylko projektów międzynarodowych niewspółfinansowanych, tzw. PMN, gdzie finansowanie odbywa się na podstawie decyzji administracyjnej, a nie umowy. Wtedy faktycznie można termin przywrócić, bo taka możliwość wynika z zapisów KPA. Kiedy w grę wchodzi umowa, wygląda to inaczej - jeśli aneks o przedłużenie wpłynie po terminie, jego podpisanie zależy już tylko i wyłącznie od dobrej woli Dyrekcji NCN.
              • whiteskies Re: ciąża a grant 12.06.13, 09:24
                Orientujesz sie w tych sprawach lepiej ode mnie :)
                • andr-omeda Re: ciąża a grant 12.06.13, 16:13
                  Powiedzmy, że kilka zębów na grantach ministerialnych i NCNowskich już zjadłam :-)
      • kardla Re: ciąża a grant 10.06.13, 09:47
        Nie chce dzwonic ani mailowac do NCNu pod wlasnym nazwiskiem, bo jeszcze pomysla ze chce wyludzic grant a potem podstepnie rozmnozyc sie.

Jezeli ktos wie jaka jest procedura w takim przypadku, bede bardzo wdzieczna...
        • andr-omeda Re: ciąża a grant 10.06.13, 17:09
          W przypadku grantów NCN ciąża i związany za nią urlop macierzyński uprawnia do przedłużenia realizacji projektu o okres nie dłuższy niż 12 miesięcy (info z instrukcji na stronie internetowej NCN). Oczywiście przedłużenie odbywa się w drodze aneksu do umowy, o zmianę terminu zakończenia wnioskuje kierownik projektu i kierownik jednostki, w której realizowany jest grant.
          • andr-omeda Re: ciąża a grant 10.06.13, 17:18
            Acha, z aneksem należy wystąpić najpóźniej na miesiąc przez terminem zakończenia projektu wskazanym w umowie :-)
            • kardla Re: ciąża a grant 10.06.13, 21:58
              Bardzo dziekuje! :)
    • nora.cronin off 10.06.13, 20:20
      Przepraszam za wcinanie się do tego wątku ale pytanie poniekąd pokrewne, też z tematyki rodzinnej :) (zastrzegam, że też na razie czysto teoretyczne)
      czy można/wypada/należy zaprosić promotora na ślub? w sytuacji gdy wzajemne relacje i współpraca układają się jak najlepiej. (no i oczywiście chodzi o promotora dr)
      • kramka1 Re: off 10.06.13, 23:21
        "czy można/wypada/należy zaprosić promotora na ślub/"
        Why not?
        W tzw. dawnych czasach, czyli gdy byłam zdecydowanie młodsza, współpracownicy przychodzili nie tylko na sluby kolegów, ale i na pogrzeby ich rodziców. Bezposredni szefowie też. Nie wypadało ich nie zaprosić na slub. I pamiętam, jakim zgrzytem dla mojego szefa było niepowiadomienie go przez kolegę o pogrzebie matki tegoż. Teraz czasy inne, u mnie w jednostce na przykład o prywatnych sprawach się nie gada. Takie czasy...
      • pfg Re: off 12.06.13, 16:31
        nora.cronin napisała:

> czy można/wypada/należy zaprosić promotora na ślub?

Ja zaprosiłem. (Na ślub, nie na wesele.)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka