Dodaj do ulubionych

Pierś i butelka

06.11.11, 10:27
Chciałam napisać tylko taką ciekawostkę - moje dziecko pije moje mleko z butelki podczas mojej nieobecności, nic się w jego ssaniu nie popsuło i ostatnio odkryłam chyba dlaczego. Ostatnio pierwszy raz widziałam jak on z tej butelki pije i stwierdziłam, że tak jak z piersi - bierze cały smoczek do buzi i pracuje szczęką i językiem, a nie policzkami :)
Obserwuj wątek
    • filemona_0 Re: Pierś i butelka 06.11.11, 14:10
      Mój też tak pije z butelki - masuje językiem. No i dalej pije też z piersi - już 11 miesiąc :-) Ale pewnie tak na prawdę mamy farta, bo większość dzieci chyba wybiera w końcu butlę przy karmieniu mieszanym.
    • womysia Re: Pierś i butelka 06.11.11, 14:41
      u nas podawali już wiele razy tata czy moi rodzice małemu moje odciągnięte mleko w butelce TT - ona ma miękki cały przód i daje się wciągnąć do buzi jak brodawka z aureolą. nie zauważyłam psucia się techniki ssania - ale za to rozpuszcza to trochę dziecko pod katem siły zasysania i równego wypływu - pierś jest mniej równa i czasem widzę po powrocie do domu, że bardziej się denerwuje na piersi... dlatego ponieważ ma już 3 miesiące, chcę spróbować pojenia moim mlekiem z kubeczka doidy... tym bardziej, że to rozwojowe pod kątem rozszerzania diety.
      • 1mzeta Re: Pierś i butelka 06.11.11, 15:06
        "pierś jest mniej równa i czasem widzę po powrocie do domu, że bardziej się denerwuje na piersi... "
        Chyba dlatego,że z piersi wolniej leci i musi się bardziej napracować żeby mleko poleciało niż z butelki,a nie że jest nierówna.
      • xxxtabxxx Re: Pierś i butelka 06.11.11, 17:10
        Moje dziecko ma 9 miesięcy i jest piersioholikiem. Mleko dostaje z butelki ze smoczkiem dla sporo młodszych dzieci, bo takim od 3 miesiąca, w związku z tym też się musi napracować, a ja mam piersi z gatunku tych cieknących, więc nie wiem czy czasem butelka nie wymaga od niego więcej pracy. Niedługo będę go pewnie przestawiać na kubeczki. Na razie cały się przy takim piciu oblewa, więc musimy potrenować na wodzie, żeby nie marnować mojego odciągniętego mleka.

No, ale w sumie to jest loteria, bo albo dziecko zacznie ssać butelkę jak pierś i będzie ok, albo pierś jak butelkę i tu już będzie problem.
    • basiak36 Re: Pierś i butelka 06.11.11, 18:40
      Ostatnio pierwszy raz widziałam jak on z tej butelki pije
      > i stwierdziłam, że tak jak z piersi - bierze cały smoczek do buzi i pracuje szc
      > zęką i językiem, a nie policzkami :)

Normalne ze tak robi:) Niemniej i tak ssanie piersi to zupelnie inny proces, gdyby dziecko ssalo butelke tak jak ssie piers, nie bardzo by sie z tej butelki najadlo i nie umialoby jej zlapac. Piers w buzi dziecka zmienia ksztalt opowiednio adaptujac sie do buzi dziecka, brodawka jest daleko w buzi, dziecko tylko masuje jezykiem, mleko plynie etapami i musi wiedziec kiedy przerwac i czekac na splyw.
      Przy butelce tego nie ma. Jest tylko ssanie, a piersi dziecko nie ssie:) Tzn nie jest to proces ssania jako taki.
      Po prostu sa dzieci ktore potrafia radzic sobie i z butelka i z piersia, sa w mniejszosci ale sa:)
    • siu-lka Re: Pierś i butelka 06.11.11, 19:18
      Mój synek też świetnie sobie radzi z butla i piersią. Z butli dostaje mleko, gdy ja wychodzę. Nie zauważyłam gorszego ssania ani zanikania pokarmu. Przeciwnie, pokarmu mam więcej niż kilka miesięcy temu, gdy dostał mm, bo był głodny a u mnie produkcja spowolniona. Dokarmialismy go jakiś czas, od ponad 2 miesięcy nie ma takiej potrzeby.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka