Dodaj do ulubionych

ncn preludium 5

12.10.13, 11:00
Cześć!!!
Czy ktoś z forum dostał już wyniki z ncn?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • adept44_ltd Re: ncn preludium 5 12.10.13, 11:12
      cześć, będą 15 :)
      • katia.seitz Re: ncn preludium 5 12.10.13, 12:35
        Pozwolę się podłączyć - a czy wyniki Sonaty 5 również mają być 15-go? Dziwnie wcześnie by to było - w tej chwili ciągle mam w systemie status "w trakcie oceny formalnej"...
        • adept44_ltd Re: ncn preludium 5 12.10.13, 12:54
          o, przepraszam, tamta wypowiedź dotyczyła opusów...
          • katia.seitz Re: ncn preludium 5 12.10.13, 13:04
            Hmm, Opus, Sonata i Preludium były ogłoszone w tym samym terminie (wnioski składało się do 17 czerwca 2013). Z tego co widze, NCN zwykle ogłaszał wyniki konkursów o wspólnym deadlinie razem. Ale najpierw chyba powinny być wyniki I etapu? Ja zaś ich na swoim koncie nie znajduję. Czy w Opusach je widzicie?
            • klamczuchosiedlowy Re: ncn preludium 5 12.10.13, 13:16
              nie martw się - i tak dostaną ci co mają dostać
              co za różnica czy równocześnie czy w odstępach
              • adept44_ltd Re: ncn preludium 5 12.10.13, 13:18
                klamczuchosiedlowy napisał:

> nie martw się - i tak dostaną ci co mają dostać
                > co za różnica czy równocześnie czy w odstępach

a to akurat jest kompletna bezmyślna brednia...
                • ordynat.uchleja Re: ncn preludium 5 12.10.13, 14:21
                  adept44_ltd napisał:

> klamczuchosiedlowy napisał:
                  >
                  > > nie martw się - i tak dostaną ci co mają dostać
                  > > co za różnica czy równocześnie czy w odstępach
                  >
                  > a to akurat jest kompletna bezmyślna brednia...

Doprecyzujmyż.

Gdyby tę samą myśl ująć w sposób następujący : ...i tak dostaną ci, co powinni dostać... komentarz nabrałby kolorytu i wyrazistości.

To zupełnie tak samo, jak z wyrokami za przewały.
                  • adept44_ltd Re: ncn preludium 5 12.10.13, 16:35
                    rzeczywiście, precyzja godna prezesa insynuanta...
                    proponuję - dostaną lepsi... :)
                    • ordynat.uchleja Re: ncn preludium 5 12.10.13, 16:41
                      adept44_ltd napisał:

> proponuję - dostaną lepsi... :)

Świetna propozycja, pod warunkiem, że dotyczy również wyroków ... :)
                      • adept44_ltd Re: ncn preludium 5 12.10.13, 16:56
                        a to już twój problem, ja piszę o grantach, a co tam się tobie roi... no to się roi...
                        • ordynat.uchleja Re: ncn preludium 5 12.10.13, 18:49
                          adept44_ltd napisał:

> a to już twój problem,
                          Mylisz się adepcie czterdziestych czwarty.

• adept44_ltd Re: ncn preludium 5 12.10.13, 18:50
                            średnio mnie to obchodzi :)
                            • ordynat.uchleja Re: ncn preludium 5 12.10.13, 19:01
                              Na to liczę . Pisz lepiej o grantach.
                • pufciu Re: ncn preludium 5 12.10.13, 16:59
                  kto ocenia w ncn
                  kto ostateczną listę redaguje
                  oczywiście naukowcy - demokratycznie - i merytorycznie
                  najpierw recenzenci/eksperci demokratycznie wybierają granty, potem lista demokratycznie wybranych grantów do realizacji jest merytorycznie korygowana.
                  Jak tu:
                  www.youtube.com/watch?v=RRHMP_mRlac
                  https://www.youtube.com/watch?v=RRHMP_mRlac
                  • adept44_ltd Re: ncn preludium 5 12.10.13, 17:00
                    obawiam się, że albo nie rozumiesz, na czym polega praca panelu, albo nie rozumiesz słowa demokracja.... wiem, że mechanizmy obronne pracują, ale może lepiej popracować nad wnioskami?
            • adept44_ltd Re: ncn preludium 5 12.10.13, 13:19
              no to istnieje możliwość, że będą razem, 15 będą przy tym wyniki I etapu.
              • katia.seitz Re: ncn preludium 5 12.10.13, 13:38
                OK, dzięki. :)
                • siedemlatwtybecie Re: ncn preludium 5 12.10.13, 19:50
                  Pewnie różne panele są w innych terminach, ale poniekąd wiem, że niektóre panele zbiorą się na pewno po 15, np. na początku listopada. Natomiast nie wiem dlaczego nie ma - wyników z pierwszej oceny - bo z tego co wiem to tamte panele już się dawno zebrały.
                  • izas55 Re: ncn preludium 5 14.10.13, 09:57
                    Panele do I etapu zbierały się na przełomie września i października. I od dawna te wyniki są w systemie, przynajmniej dla paneli NZ. Są w formie "zakwalifikowany do II etapu", "niezakwalifikowany do II etapu" - i osoba składająca grant powinna mieć dostęp w swojej elektronicznej wersji OSF do wyników panelu I wraz z oceną ekspertów. Wszystkie osoby, których wnioski zostały zakwalifikowane do II etapu powinny to widzieć w swoim statusie w OSF, a ich wniosek jest w recenzji u recenzentów zewnętrznych (tzn spoza panelu).
                    Panele II etapu oceny po recenzjach recenzentów spotykają się od połowy października do 5 listopada. 15 wspomniany w tym wątku (w domyśle października) jest kompletnie niewykonalny. Nie sądzę, żeby wyniki były do 15 listopada, raczej pod koniec listopada.
                    • adept44_ltd Re: ncn preludium 5 14.10.13, 10:47
                      15 X w HS mają się pokazać wyniki I etapu... II jest oczywiście niewykonalny, gdyż panele zbierają się po 20... :)
                      • katia.seitz Re: ncn preludium 5 15.10.13, 11:39
                        No i są, jako rzekł adept. :)
                        Na razie będzie dostępna tylko sama informacja o kwalifikacji, a oceny ekspertów zostaną umieszczone wraz z wynikami II etapu, prawda? (w przypadku, gdy ktoś przeszedł dalej).
                    • izas55 Re: ncn preludium 5 14.10.13, 11:09
                      korekta, panele I zbierały się w większości na przełomie sierpnia i września i na początku września, a nie tak jak napisałam na przełomie września i października. Przepraszam za pomyłkę i wprowadzenie w błąd.
                      • sambor7 Re: ncn preludium 5 14.10.13, 11:20
                        Tak czy inaczej informacje w OSF pojawiają się w różnych terminach dla różnych paneli. W poprzednim konkursie status na "Zakwalifikowany do etapu II" ujrzałem w systemie dwa dni po tym, jak pojawiła się informacja na stronach NCNu, że ocena niby jest już dostępna.
                        • pufciu Re: ncn preludium 5 14.10.13, 14:32
                          ostatnio najpierw ze stron NCN dowiedzieliśmy się kto dostał a dopiero dzień lub dwa później status "w trakcie oceny formalnej" zmienił się na nowy komunikat.
    • katia.seitz Ocena formalna / merytoryczna 15.10.13, 22:01
      Tak pozwolę sobie pociągnąć temat. Pierwszy etap oceny ma charakter "formalny" - ale co to w zasadzie znaczy? Patrząc na statystyki, odpada w nim około połowy wniosków. Nie chce mi się wierzyć, że połowa wniosków ma błędy formalne. Jakie więc są pozaformalne kryteria oceny w I etapie? Wpadła mi w oko informacja, że do "błędów formalnych" zalicza się kiepski poziom jęz. angielskiego, to zrozumiałe. Ale - co jeszcze?
      • sambor7 Re: Ocena formalna / merytoryczna 15.10.13, 23:38
        Skąd pomysł, że etap pierwszy ma charakter formalny?

Wszystko jest opisane w:

ncn.gov.pl/sites/default/files/pliki/zarzadzenia-dyrektora/zarzadzenieDyr-32_2013.pdf
        Ocena, która została dziś opublikowana w systemie OSF zawiera zarówno ocenę formalną jak i ocenę merytoryczną po I etapie. Ocena merytoryczna jest dwustopniowa - na I panelu wnioski są recenzowane przez dwóch ekspertów z panelu, tworzona jest lista rankingowa, a następnie w wyniku dyskusji ustala się listę projektów zakwalifikowanych do II etapu.. Potem wnioski są kieroane do recenzentów zewnętrznych i ponownie oceniane przez zepsół ekspertów w trakcie II panelu. Na tej podstawie II panel ustala listę projektów zakwalifikowanych do finansowania.

BTW - czy ktoś mógłby podać orientacyjnie dla wybranego panelu jakie są wahania progu kwalifikującego do II etapu i finansowania pomiędzy poszczególnymi konkursami? Niestety NCN chyba nie publikuje takich informacji.
        • katia.seitz Re: Ocena formalna / merytoryczna 16.10.13, 10:48
          Dzięki za wyjaśnienia. "Pomysł" utożsamienia I etapu z etapem formalnym wziął się stąd, że status wniosku w OSF najpierw brzmiał "w trakcie oceny formalnej", a potem od razu "zakwalifikowany do II etapu oceny merytorycznej".

• izas55 Re: Ocena formalna / merytoryczna 16.10.13, 11:01
          > BTW - czy ktoś mógłby podać orientacyjnie dla wybranego panelu jakie są wahani
          > a progu kwalifikującego do II etapu i finansowania pomiędzy poszczególnymi konk
          > ursami? Niestety NCN chyba nie publikuje takich informacji.

Nie wiem czy tak jest na wszystkich panelach, ale zwykle do drugiego etapu przechodzą wnioski wg listy rankingowej, których suma planowanych wydatków jest 2x większa od sumy, która przypada na dany konkurs. W zależności od poziomu wniosków w panelu punktowa granica różnie wypada.
          • adept44_ltd Re: Ocena formalna / merytoryczna 16.10.13, 11:13
            dokładnie tak, ilość punktów za każdym razem będzie więc inna... (można ewentualnie mówić o prawidłowości - im mniej pieniędzy, tym więcej punktów trzeba mieć; podobnie - im więcej złożonych wniosków w panelu...).
            • sambor7 Re: Ocena formalna / merytoryczna 16.10.13, 12:45
              Dziękuję - takich zależności się domyślałem. Po prostu uważam, że podanie progów dla poszczególnych konkursów, byłoby pomocne w określeniu "ile jeszcze potrzeba". Z własnego doświadczenia widzę bowiem, że poziom punktacji cały czas rośnie i ta liczba punktów, która w konkursie z 2011 r. wystarczyła na uzyskanie finansowania, dziś okazała się niewystarczająca nawet na II etap oceny (w tym samym panelu)...
              • izas55 Re: Ocena formalna / merytoryczna 16.10.13, 12:57
                Nie bardzo da się ustalić progi punktowe, bo zależy to od poziomu wniosków nadesłanych w konkursie. Porównywanie różnych edycji konkursów to trochę jak porównywanie jabłek z gruszkami. Zmieniają się ludzie, którzy aplikują, zmienia się budżet, zmienia się skład osobowy panelu.

• katia.seitz Re: Ocena formalna / merytoryczna 16.10.13, 13:06
                Rozumiem, że informacja o uzyskanych punktach w I etapie nie jest jawna?
                • izas55 Re: Ocena formalna / merytoryczna 16.10.13, 13:27
                  Jest jawna, widać ją w OSF, pojawia się dodatkowa zakładka po lewej stronie "Uzasadnienie oceny". Wiadomo ile punktów (średnia z dwóch ocen) dostał wniosek i jaki jest % udział kategorii oceny w całości. Np ocena budżetu to 10%, ocena kierownika 20% itd. Widać też komentarze ekspertów, każdy z nich musi napisać uzasadnienie, wypunktować mocne i słabe strony wniosku.
                  Ale to chyba widać dopiero po zakończeniu II etapu.
                  • katia.seitz Re: Ocena formalna / merytoryczna 16.10.13, 13:48
                    > Ale to chyba widać dopiero po zakończeniu II etapu.

Ano właśnie, o to mi chodziło. Tzn. że ocena końcowa jest jawna, to już wiem na podstawie minionych doświadczeń. Chciałam się tylko upewnić, że po I etapie jeszcze - niestety - nic nie widać.
    • katia.seitz A wyniki II etapu? 25.10.13, 00:00
      Chciałam nieśmiało poprosić osoby zorientowane w temacie, aby podzieliły się swoją wiedzą na temat tego, kiedy będą znane wyniki II etapu (jeśli to już jest wiadome). W szczególności interesuje mnie HS...
    • klamczuchosiedlowy super - wreszcie są 30.10.13, 13:21
      super - wreszcie są
      • katia.seitz Re: super - wreszcie są 30.10.13, 15:01
        Mówisz o I etapie, tak ? Wyników drugiego u siebie na koncie jeszcze nie widzę...
        • tomek_dti Re: super - wreszcie są 30.10.13, 15:35
          Gdzie można zapoznać się z tymi opiniami?
          • student270 Re: super - wreszcie są 06.11.13, 11:18
            A wiadomo cos kiedy beda wyniki II etapu? niedlugo bedzie deadline na kolejny konkurs, warto by bylo wczesniej wiedziec co i jak zeby nie pisac pozniej na ostatnia chwile...
    • katia.seitz Są wyniki! 08.11.13, 11:56
      Są wyniki, są już, są :)
      tralalalala... :))
      • tomek_dti Re: Są wyniki! 08.11.13, 11:57
        Ale nie ma uzasadnień wniosków.
        • katia.seitz Re: Są wyniki! 08.11.13, 13:22
          Jeszcze nie zmieniono statusu w systemie. Z tego co mi wiadomo, robią to zwykle do kilku dni po ogłoszeniu wyników na stronie NCN.
          • dev_86 Re: Są wyniki! 15.11.13, 23:16
            A ja mam pytanie - co się dzieje w sytuacji, kiedy kierownik preludium składa wypowiedzenie w zakładzie pracy w którym realizowany jest grant i nie chce zabierać grantu ze sobą ?
            • piotrek-256 Re: Są wyniki! 15.11.13, 23:58
              Uczelnia szuka kogoś kto zrealizuje projekt w zastępstwie...

§ 4. Zmiana warunków realizacji projektu
              1. Zmiana warunków realizacji projektu określonych w umowie bez zgody Centrum jest niedopuszczalna.
              2. Zmiana warunków realizacji projektu określonych w umowie może być dokonana na wniosek Kierownika
              projektu i Jednostki w drodze aneksu do umowy. Zasadność wprowadzenia zmian podlega ocenie Centrum.
              Kierownik projektu oraz Jednostka składają wniosek o zaakceptowanie zmian warunków realizacji projektu
              określonych w umowie wraz ze szczegółowym uzasadnieniem oraz propozycją aneksu do umowy, z
              zastrzeżeniem ust. 3 i 4.
              3. Zmiana Kierownika projektu może nastąpić wyłącznie w szczególnie uzasadnionych przypadkach, niemożliwych
              do przewidzenia na etapie zawierania niniejszej umowy. Do wniosku o zaakceptowanie zmiany Kierownika
              projektu należy dołączyć ponadto ankietę dorobku naukowego kandydata na kierownika projektu, sporządzoną
              według schematu, zgodnie z którym zaprezentowany został dorobek kierownika projektu we wniosku o
              finansowanie projektu badawczego. Do zmiany każdej z osób wymienionych w imiennym wykazie, o którym
              mowa w § 3 ust. 1, zdanie poprzedzające stosuje się odpowiednio.
              4. Dyrektor Centrum, zwany dalej „Dyrektorem”, na wniosek Kierownika projektu, może wyrazić zgodę na zmianę
              miejsca realizacji projektu po pozytywnym zaopiniowaniu wniosku przez Jednostkę oraz podmiot, o którym
              mowa w art. 10 pkt 1-8 i 10 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o zasadach finansowania nauki (Dz. U. z 2010 r.
              nr 96, poz. 615 z późn.zm), przejmujący realizację projektu. Do wniosku należy dołączyć uzasadnienie,
              propozycję aneksu do umowy oraz opinie, o których mowa w zdaniu poprzedzającym.

Jeśli coś bardzo wybucha, to poniżej. Nie wiem jaka jest praktyka.

13. Kary umowne i odstąpienie od umowy

1. W przypadku niewykonania w całości lub części umowy z powodu okoliczności, za które ponosi
              odpowiedzialność Jednostka lub Kierownik projektu, Centrum może naliczyć karę umowną w wysokości 10%
              przyznanych środków finansowych, co nie wyłącza możliwości żądania odszkodowania przewyższającego
              wysokość zastrzeżonej kary na zasadach ogólnych.
              2. Karę, o której mowa w ust. 1, Centrum może naliczyć w szczególności w przypadku gdy wystąpi którakolwiek z
              okoliczności wskazanych w § 15 ust. 2 lit. a., b., c. i d..
              3. Wystąpienie znaczących opóźnień w realizacji projektu lub realizacja projektu niezgodnie z opisami projektu, o
              których mowa w § 3 ust. 1, stanowi podstawę do wstrzymania dalszego finansowania, a także do odstąpienia
              przez Centrum od umowy bez wyznaczania terminu dodatkowego i do żądania zwrotu przekazanych środków.
              • piotrek-256 Re: Są wyniki! 16.11.13, 00:00
                A jeszcze, to oczywiście po podpisaniu umowy.
                Jak umowa jest niepodpisana, to pewnie nic się nie dzieje. Jak uczelnia jest ogarnięta w co nie wierzę, to zażąda odszkodowania od byłego pracownika za utracone zyski.
                • dev_86 Re: Są wyniki! 16.11.13, 17:25
                  piotrek-256 napisał:

> A jeszcze, to oczywiście po podpisaniu umowy.
                  > Jak umowa jest niepodpisana, to pewnie nic się nie dzieje. Jak uczelnia jest og
                  > arnięta w co nie wierzę, to zażąda odszkodowania od byłego pracownika za utraco
                  > ne zyski.

Czyli po podpisaniu umowy kierownik jest niejako "uwiązany" do zakładu pracy w którym ma realizować grant na czas trwania grantu?
                  Jest gdzieś w ogóle dostępny przykładowy wzór takiej umowy?
                  • piotrek-256 Re: Są wyniki! 17.11.13, 01:04
                    Mogę ci prywatnie podesłać moją z zeszłego roku, nie wiem czy teraz coś się nie zmienia. Pewnie gdzieś jest dostępny wzór na stronie NCN, ale nie chce mi się szukać.
                    • dev_86 Re: Są wyniki! 17.11.13, 13:12
                      piotrek-256 napisał:

> Mogę ci prywatnie podesłać moją z zeszłego roku, nie wiem czy teraz coś się nie
                      > zmienia. Pewnie gdzieś jest dostępny wzór na stronie NCN, ale nie chce mi się
                      > szukać.

A bardzo chętnie, dzięki serdeczne z góry.

Mail to:

mon8012@tlen.pl

• tomek_dti Re: Są wyniki! 17.11.13, 12:38
                    > Czyli po podpisaniu umowy kierownik jest niejako "uwiązany" do zakładu pracy w którym ma
                    > realizować grant na czas trwania grantu?

Wszystko na to wskazuje. Znam przypadek, gdzie osoba miała nie mieć przedłużonej umowy o pracę, ale grant tą osobę przytrzymał przy pracy na uczelni i szefostwo nie miało właściwie wyboru.
        • adept44_ltd Re: Są wyniki! 08.11.13, 14:00
          po 15 XI.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka