hatchet01 14.10.13, 17:01 jak wygląda postępowanie z plagiatami popełnionymi przez studentów? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pufciu Re: studenckie plagiaty 14.10.13, 17:20 dostają stypendium naukowe rektora za osiągnięcia naukowe i są kandydatami do diamentowego grantu, oczywiście chodzi o postępowanie z większości studenckich plagiatów popełnionych (nie pytałeś o wykryte a o popełnione) Odpowiedz Link
fajnytoster Re: studenckie plagiaty 14.10.13, 17:34 I to samo dotyczy oczywiście nie tylko diamentowych grantów, ale i nagród Nobla, które dostaje się na podstawie plagiatów popełnionych, a nie wykrytych. Odpowiedz Link
clas_sic Re: studenckie plagiaty 14.10.13, 22:43 Ja wyłuszczyłam sprawę na piśmie i przez dyrektora ds studenckich skierowałam do uczelnianej komisji dyscyplinarnej. Odpowiedz Link
flamengista no i co było dalej? 15.10.13, 13:22 jaka była reakcja komisji i władz uczelni? Odpowiedz Link
nullified Re: no i co było dalej? 15.10.13, 23:34 znam jeden taki przypadek - kompletnie kretyński zresztą, niejako potwierdzający moje przeświadczenie, że plagiat wskazuje na to, że plagiator nalezy do gatunku "pracowity idiota" - lekki smrodek poszedł, sprawa oficjalnie zgłoszona, pożyjem, zobaczym. Władze w swej nieskończonej mądrości zadecydują. Odpowiedz Link
flamengista to ja ci powiem jak będzie 15.10.13, 23:40 k.pę tradycyjnie zamiata się pod dywan, a nadgorliwemu promotorowi tłumaczy się, że to była czekolada. Odpowiedz Link
sambor7 Re: to ja ci powiem jak będzie 15.10.13, 23:46 raz w życiu spotkałem się z takim przypadkiem jako członek komsiji dyscyplinarnej... Na wszelki wypadek rzecznik wnioskował o naganę, żeby przypadkiem nie przekreślać kariery "dwóm zdolnym", więc komisja ją tylko przyklepała, mając opinię radcy prawnego uczelni, że nie powinna zaostrzać werdyktu. Odpowiedz Link
pisiarz Re: studenckie plagiaty 15.10.13, 12:15 Zależy na jakim poziomie. Jeśli jest to - ot, praca zaliczeniowa, to nikt sobie nie zawraca głowy. Jeśli chodzi o pracę inżynierską/licencjacką, na ogół każe się zmienić. W przypadku pracy magisterskiej, to chyba robi się większy smród, ale nie spotkałem się z takim przypadkiem, więc nie mam pewności. Odpowiedz Link
chilly Re: studenckie plagiaty 15.10.13, 22:35 Słyszałem o sprawie plagiatu pracy mgr, która trafiła do sądu. Nie wiem z jakim skutkiem. Odpowiedz Link
nullified Re: studenckie plagiaty 15.10.13, 23:36 chyba (?) ewidentny plagiat czegoś większego niźli praca semestralna (za prace to jest pałka i karna kolejka) zasługiwałby na postepowanie dyscyplinujące - studenci mają swoją komisję, przynajmniej u nas. Odpowiedz Link