Dodaj do ulubionych

Kolejny tendencyjny ranking

18.07.14, 23:59

www.naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,401190,polskie-uczelnie-w-piatej-setce-swiatowego-rankingu-szkol-wyzszych---cwur.html
Obserwuj wątek
    • dobrycy Re: Kolejny tendencyjny ranking 19.07.14, 08:31
      To wszystko przez to że mają źle dobrane kryteria ocen.
      Należy jak najszybciej stworzyć własny ranking, zwany np listą UJ
      w której punkty będą przyznawane za :
      - koncentracje procentowa habilitacji i profesur belwederskich (x2) w jednostce (taki Harvard czy inne grajdołki od razu na tym polegną)
      - dodatkowe punkty za pracowników po 60, a za każdego po 65
      podwojna liczba punktów
      - pracwoników którzy pracują poniżej maksymalnego stanowiska ktore by wynikało ze stopnia, np doktorzy na etatach technicznych czy profesorzy na
      etatach adiunktów powinni dawać dodatkowe bonusy
      - punkty za pracwoników nalezy przemnożyc razy ułamek
      % dochodu calkowitego z pit / % dochodu z uczelni
      i tak dalej
      -

plociara napisała:

>
      > www.naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,401190,polskie-uczelnie-w-piatej-setce-swiatowego-rankingu-szkol-wyzszych---cwur.html
      • dobrycy Re: Kolejny tendencyjny ranking 19.07.14, 08:47
        zapomiałem o bardzo ważdnym kryterium pt ilość pracwoników n-d na studenta.
        Generalnie te różne listy i rankingi nie uwzględniają specyfiki polskiej nauki,
        to tak jakby porównać w rankingu taczke i limuzynę - służą do różnych celów.
        • spokojny.zenek Re: Kolejny tendencyjny ranking 19.07.14, 09:20
          dobrycy napisał:

> zapomiałem o bardzo ważdnym kryterium pt ilość pracwoników n-d na studenta.

W którą stronę miałoby działać?
          • dobrycy Re: Kolejny tendencyjny ranking 19.07.14, 09:43
            pozytywnie, przecież student uczony przez 3 nauczycieli jest mądrzejszy od takiego uczonego przez 2.

Tak wiem - dotacja za studenta daje odwrotny efekt i tym samym obniza
            pozycje naszego kraju w takim rankingu. Z drugiej strony bylaby to zacheta
            do jeszcze dalszego zwiekszenia relacji mistrz-uczeń

spokojny.zenek napisał:

> dobrycy napisał:
            >
            > > zapomiałem o bardzo ważdnym kryterium pt ilość pracwoników n-d na student
            > a.
            >
            > W którą stronę miałoby działać?
            • plociara Re: Kolejny tendencyjny ranking 01.08.14, 09:48
              a tu jeszcze gorzej:

www.naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,401343,amerykanskie-uczelnie-zdominowaly-cwts-leiden-ranking-2014.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka