plociara 18.07.14, 23:59 www.naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,401190,polskie-uczelnie-w-piatej-setce-swiatowego-rankingu-szkol-wyzszych---cwur.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dobrycy Re: Kolejny tendencyjny ranking 19.07.14, 08:31 To wszystko przez to że mają źle dobrane kryteria ocen. Należy jak najszybciej stworzyć własny ranking, zwany np listą UJ w której punkty będą przyznawane za : - koncentracje procentowa habilitacji i profesur belwederskich (x2) w jednostce (taki Harvard czy inne grajdołki od razu na tym polegną) - dodatkowe punkty za pracowników po 60, a za każdego po 65 podwojna liczba punktów - pracwoników którzy pracują poniżej maksymalnego stanowiska ktore by wynikało ze stopnia, np doktorzy na etatach technicznych czy profesorzy na etatach adiunktów powinni dawać dodatkowe bonusy - punkty za pracwoników nalezy przemnożyc razy ułamek % dochodu calkowitego z pit / % dochodu z uczelni i tak dalej - plociara napisała: > > www.naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,401190,polskie-uczelnie-w-piatej-setce-swiatowego-rankingu-szkol-wyzszych---cwur.html Odpowiedz Link
dobrycy Re: Kolejny tendencyjny ranking 19.07.14, 08:47 zapomiałem o bardzo ważdnym kryterium pt ilość pracwoników n-d na studenta. Generalnie te różne listy i rankingi nie uwzględniają specyfiki polskiej nauki, to tak jakby porównać w rankingu taczke i limuzynę - służą do różnych celów. Odpowiedz Link
spokojny.zenek Re: Kolejny tendencyjny ranking 19.07.14, 09:20 dobrycy napisał: > zapomiałem o bardzo ważdnym kryterium pt ilość pracwoników n-d na studenta. W którą stronę miałoby działać? Odpowiedz Link
dobrycy Re: Kolejny tendencyjny ranking 19.07.14, 09:43 pozytywnie, przecież student uczony przez 3 nauczycieli jest mądrzejszy od takiego uczonego przez 2. Tak wiem - dotacja za studenta daje odwrotny efekt i tym samym obniza pozycje naszego kraju w takim rankingu. Z drugiej strony bylaby to zacheta do jeszcze dalszego zwiekszenia relacji mistrz-uczeń spokojny.zenek napisał: > dobrycy napisał: > > > zapomiałem o bardzo ważdnym kryterium pt ilość pracwoników n-d na student > a. > > W którą stronę miałoby działać? Odpowiedz Link
plociara Re: Kolejny tendencyjny ranking 01.08.14, 09:48 a tu jeszcze gorzej: www.naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,401343,amerykanskie-uczelnie-zdominowaly-cwts-leiden-ranking-2014.html Odpowiedz Link