Dodaj do ulubionych

NPK demaskuje

04.10.14, 09:45
I zastanawiam sie, czy stan polskiej pedagogiki ( a szczegolnie znajomosci arytmetyki wsrod profesorow pedagogiki) jest na samym dnie, czy tez Pedagog pedagogorum ma czytelnikow swego blogu za kompletnych kretynow.

Otoz nasz luminarz zestawia minimalne stawki wynagrodzenia nauczycieli, ze srednim wynagrodzeniem w Polsce i pisze:

Polscy nauczyciele zarabiają od 50% do 25% mniej niż wynosi średnia krajowa.

Byc moze tak jest oczywiscie, ale na pewno nie wynika to z porownania, ktore zaprezentowal moj pedagogiczny guru. I mowiac szczerze szczeka mi opadla, jak to przeczytalem, a przy okazji szlag mnie trafia, ze profesor, czlonek CK pisze takie androny.
Obserwuj wątek
    • cowell Re: NPK demaskuje 04.10.14, 10:05
      Średnie wyglądają dużo lepiej:
      www.bibliotekako.pl/news.aid,2675,Wynagrodzenie_nauczycieli_w_2014_r____bez_zmian.html
    • uwr.uwr.uwr Re: NPK demaskuje 04.10.14, 10:30
      A może zamiast krytykować warto napisać swoją wersje? albo cos rodzaju "zarobki profesorow w Polsce i w Europie"

Ja sie zgadzam z tym, ze place nauczycieli sa bardzo niskie i pisze to nie na podstawie GUS, tylko znam ich paru, i wiem ile zarabiają, pracując w dużym mieście.

Polska jest krajem taniej siły roboczej, w której nie ma świadomości społecznej wartości pracy nauczycieli i tez naukowców. Ci* drudzy mogą wyjechać do miejsc gdzie minister nie ogłasza, że daje jałmużnę za "pasję naukową i przekraczanie naukowych granic", tylko każdy dostaje normalną kasę. O wyjazdach nauczycieli jeszcze nie słyszałem.

*specjalnie dla trzy.14
      • podworkowy Re: NPK demaskuje 04.10.14, 10:35
        kolejny raz umieszcza Pan w swoim tekście nieczytelny dla mnie - a i podejrzewam dla innych forumowiczów - przytyk do trzy14. Cytując pewnego polskiego piłkarza, to jest takie trochę nieekskluzywne...
        • chilly Przyczynek do dyskusji 04.10.14, 18:34
          wyborcza.pl/magazyn/1,140955,16749041,Adiunkt_marzy_o_butelce_wina.html
    • pfg Re: NPK demaskuje 05.10.14, 16:48
      dala.tata napisał:

> Polscy nauczyciele zarabiają od 50% do 25% mniej niż wynosi średnia krajowa.
      >

Och, dala, wszystko jest kwestią interpretacji. Jeśli powyższed zdanie opatrzyć małym kwantyfikatorem i odczytać jako "Istnieją polscy nauczyciele, którzy etc" to zapewne jest ono prawdziwe. I chyba nie ma w tym nic złego - ani w samej prawdziwości zdania, ani w jego treści. Z drgiej strony, gdyby opatrzyć je kwantyfikatorem dużym "Wszyscy polscy nauczyciele itd", zapewne byłoby fałszywe. Ale skąd Naczelny Pedagog miałby wiedzieć co to jest kwan-ty-fi-ka-tor? Chyba za dużo wymagasz... Pozostajemy więc wraz z Pedagogiem w obszarze niejasności językowych, każdy może sobie odczytac, co chce, a autor, stawiając odpowiedni kwantyfikator, przed każdym zarzutem się obroni, wszyscy są zadowoleni i w ogóle czepiasz się. To jest dyskurs postpedagogiczny.
      • dala.tata Re: NPK demaskuje 05.10.14, 19:01
        Wiesz, w ten sposob, mozna by napisac, ze polscy nauczyciele ucza w Peru. Bo zapewne istnieja polscy nauczyciele, ktorzy ucza w Peru. I zapewne to tez wina Tuska.
        • pfg Re: NPK demaskuje 05.10.14, 20:26
          Szczęśliwy człowiek z tego dala.taty. Nie ogląda reklam Wirtualnej Polski.
    • dr_pitcher Re: NPK demaskuje 05.10.14, 21:03
      z logika nPK ma na bakiwr. A wystarczy napisac: poczatkujacy nauczyciele ...
      No ale oczywiscie wydzwiek nie ten sam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka