Dodaj do ulubionych

minimum kadrowe

28.10.14, 10:38
Czy może ktoś wie gdzie można sprawdzić czy zostało się zgłoszonym do minimum kadrowego?
Uczelnia, gdzie od lat pracowałem wzięła ode mnie tradycyjnie, jak co roku zgłoszenie do minimum kadrowego na rok akademicki 2014/2014, po czym nie podpisała ze mną nowej umowy. Byłem ich jedynym samodzielnym z kierunku, który prowadzą. Jestem ciekaw czy nie zgłosili mnie do minimum na ten rok, ale nie wiem, gdzie to sprawdzić, bo nigdy z taką sytuacją nie miałem do czynienia.
Obserwuj wątek
    • pfg Re: minimum kadrowe 28.10.14, 12:32
      lokalny_komentator napisał(a):

> Czy może ktoś wie gdzie można sprawdzić czy zostało się zgłoszonym do minimum k
      > adrowego?

W dziekanacie lub wyżej, w jakimś dziale nauczania, gdzieś w okolicach rektora. W każdym razie na uczelni. O ile mi wiadomo, uczelnie nie muszą wysyłać składu minimum kadrowego nigdzie wyżej, ale musza mieć ten skład udokumentowany na wypadek kontroli instytucji uprawnionych.
    • kasia.zillich Re: minimum kadrowe 28.10.14, 12:52
      A czy nie sprawdzałeś tu: polon.nauka.gov.pl/opi/aa/drh/zestawienie?execution=e2s1
      • charioteer1 Re: minimum kadrowe 28.10.14, 13:06
        Tam jest tylko miejsce pracy. Do zaliczenia do minimum kadrowego potrzebna jest zgoda zatrudnionego. Pfg dobrze radzi, by zaczac od dziekanatu.
        • kasia.zillich Re: minimum kadrowe 28.10.14, 13:51
          Racja, pomyliłam się, Polon wskazuje pierwsze miejsce pracy, a w konsekwencji miejsce gdzie się człowiek zalicza do minimum do uprawnień do nadawania stopni. A tu chodzi o minimum do dydaktyki.
          • lokalny_komentator Re: minimum kadrowe 29.10.14, 09:36
            Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Z dziekanatem i rektoratem nic nie daje. Sympatyczne panie wskazują, iż kanclerz uczelni wziął oświadczenia i nie wiadomo co z nimi dalej zrobiono. A z kanclerzem kontaktu żadnego nie ma... Nie odbiera telefonów - przynajmniej od nas, którym umowa wygasła, czyli od prawie wszystkich dawnych pracowników uczelni.
            A dalej prowadzi studia na naszym kierunku. Tyle, że na razie zajęcia są prowadzone według programu zupełnie innego kierunku, który także jest na tej uczelni. Nasz kierunek to kierunek społeczny, a tamten ekonomiczny.
            Ciekaw byłem czy jest to gdzieś na zewnątrz zgłaszane, żeby sprawdzić czy czasem nas nie zgłoszono?
            • charioteer1 Re: minimum kadrowe 29.10.14, 21:35
              Art. 9a ust. 1 ustawy o szkolnictwie wyższym: Podstawowa jednostka organizacyjna uczelni zalicza do minimum kadrowego tylko nauczyciela akademickiego zatrudnionego w pełnym wymiarze czasu pracy, na podstawie zło?onego przez niego oświadczenia

Proponuje tez dokladnie przestudiowac art. 129a ustawy, a potem poszukac osoby z uprawnieniami do wprowadzania danych do systemu POLON. Takie informacje powinny tam byc, ale widoczne tylko dla uprawnionych. Pani w dziekanacie w obecnym miejscu pracy moze miec takie uprawnienia. Jezeli nie dziekanat, to rektorat. Jezeli to tez nie poskutkuje, to zapytanie do ministerstwa.
              • trzy.14 Re: minimum kadrowe 29.10.14, 22:03
                Ewentualnie zaprzyjaźnić się z dziennikarzem, który może zażądać takich informacji.
                • charioteer1 Re: minimum kadrowe 29.10.14, 22:10
                  Jezeli nie jest zatrudniony, to nie moze byc wliczony do minimum kadrowego, ale nie wiem, jak polon wyglada od srodka i czy taki walek bylby mozliwy.
                  • adept44_ltd Re: minimum kadrowe 29.10.14, 22:16
                    chyba jest to możliwe, wprawdzie do polon wykazał wałki prywatnych uczelni, które podawały lipną kadrę..., ale to dopiero ktoś musiał zwrócić na to uwagę, że ktoś ma dziwną afiliację...
    • trzy.14 Re: minimum kadrowe 29.10.14, 22:17
      Ktoś mógł pomyśleć, że lepszy wałek niż zawieszenie studiów, bo tego drugiego trudno nie zauważyć, a i skutki finansowe są natychmiastowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka