Dodaj do ulubionych

Samorządy i uczelnie

16.11.14, 22:17
Tak z okazji wyborów mnie naszło pytanie, a właściwie dwa :)?

To gdzie mamy najbardziej pro-akademicki samorząd w Polsce teraz?

Czy w ogóle mamy w kraju samorząd, który inwestuje w uczelnie i widzi w rozwoju uczelni szanse dla lokalnej społeczności? I to nie jest sarkazm tylko naprawdę jestem ciekaw.

Kiedyś słyszałem coś o Rzeszowie, ale właściwie to nawet nie wiem co :).
Obserwuj wątek
    • trzy.14 Re: Samorządy i uczelnie 16.11.14, 23:22
      Dutkiewicz (Wrocław)
      • sprawdzacz_badaczy Re: Samorządy i uczelnie 17.11.14, 10:35
        nie spodziewałem się, że jesteś taki naiwny
        • chilly Re: Samorządy i uczelnie 17.11.14, 17:18
          sprawdzacz_badaczy napisał:
          > nie spodziewałem się, że jesteś taki naiwny

Jak dziecko we mgle...
    • adept44_ltd Re: Samorządy i uczelnie 16.11.14, 23:46
      czy samorząd może inwestować w uczelnie?
      • piotrek-256 Re: Samorządy i uczelnie 17.11.14, 08:56
        Nie wiem czy bezpośrednio, ale na pewno może dawać stypendia, może postawić mieszkania komunalne dla naukowców czy w ramach funduszy na promocję miasta zrobić spot promujący miasto jako miasto akademickie dobre do studiowania i wiele różnych innych rzeczy

Nawet jeśli prezydent nie może iść do rektora dać mu koperty i powiedzieć Stefan kup filozofom nowe buty :).
        • chilly Re: Samorządy i uczelnie 17.11.14, 17:17
          piotrek-256 napisał:
          > Nawet jeśli prezydent nie może iść do rektora dać mu koperty i powiedzieć Stefan kup filozofom nowe buty :).

Albo beczkę (na to miezzkanie komunalne).
      • czlowiek.z.makulatury Re: Samorządy i uczelnie 17.11.14, 14:01
        Może chociażby przekazać ziemię pod budynki. Mnóstwo takich inicjatyw było.
        • so_no Re: Samorządy i uczelnie 19.11.14, 19:45
          Urząd Marszałkowski może również finansować z różnych funduszy granty naukowe, kierowane do jednostek naukowo-badawczych. Nawet można nieźle zarobić na takich projektach. Samorząd dysponuje również dość pokaźną pulą pieniężną na różne inicjatywy badawcze przydatne dla województwa z funduszy unijnych.
    • markuss32 Re: Samorządy i uczelnie 15.12.14, 16:06
      Nie słyszałem o takim samorządzie który interesowałby się uczelniami akademickimi i studentami. Najczęsciej przykuwają uwagę do innych nieznaczących rzeczy. A uczelnie baredzo potrzebują wsparcia i pieniędzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka