rudamaruda1949 08.05.15, 00:05 wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,17879013,Studentka_przeprasza__Obejrzalo_ja_75_tys__osob__WIDEO_.html#Prze Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flamengista dziewczyna pilnie potrzebuje psychologa 08.05.15, 08:04 i to nie jest śmieszne. Ma wyraźne problemy a wideo jest wołaniem o pomoc. Odkrycie, że wybrało się niewłaściwe studia nie jest przecież taką tragedią życiową - jest młoda, może jeszcze pójść na inne studia albo zacząć pracę w innym zawodzie. Tu jest drugie dno. Odpowiedz Link
klisiewitz fla dales sie wkrecic 08.05.15, 08:36 To bylo zadanie domowe - na ASP - studenci mieli nakrecic niskonakladowy prowokacyjny film, ktory wywola ferment. Dziewczynie sie udalo. Pilnego ostrego leczenia potrzebuje Pani Premier, ktora finansuje inne studia niz tylko "pozyteczne" a potem przy roznych okazjach nawoluje do tego aby wybierac studia 'pozyteczne'. Pilnego ostrego leczenia potrzebuje kazdy wymieniony w filmie przepraszany, w tym niewymieniony Fla, ktory pozwala panstwu finansowac inne studia niz tylko "pozyteczne" a potem przy roznych okazjach nawoluje do tego aby wybierac studia 'pozyteczne'. Dziewczynie gratuluje - swietnie wykonane zadanie, bedzie 6. Jesli podobnie bedzie malowac, to jej obrazy dadza jej z malarstwa wyzyc. Odpowiedz Link
daifuku Re: fla dales sie wkrecic 08.05.15, 10:19 Dobra prowokacja, bo pokazuje ze tresc nie jest wzieta z kosmosu. Takich ludzi, ktorzy autentycznie zaluja wybranego kierunku studiow jest masa. I kwestia drugorzedna jest czy kierunek jest przyszlosciowy czy nie. W dzisiejszych czasach nie ma miejsca dla ludzi, ktorzy nie maja na siebie pomyslu i determinacji w dazeniu do obranego celu. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: fla dales sie wkrecic 08.05.15, 10:38 daifuku napisał(a): > W dzisiejszych czasach nie ma miejsca dla ludzi, ktorzy nie maja na siebie pomy > slu i determinacji w dazeniu do obranego celu. przepraszam, ale to brzmi, jak z wiecu partii bolszewickiej bądź faszystowskiej..., nie piję do ciebie, ale do tych słów, może warto to przemyśleć... Odpowiedz Link
daifuku Re: fla dales sie wkrecic 08.05.15, 11:42 To nie jest moja opinia tylko smutny opis rzeczywistosci, wiec jesli juz to rzeczywistosc jest faszystowska. Wiem, ze slowa mocne, moze nie do konca adekwatne ale zyjemy w czasach "survival of the fittest". Trzeba byc bardzo mocnym, by nie byc niewolnikiem regul gry a niedostosowani laduja na samym dnie lancucha pokarmowego. Dlatego wasi doktoranci to taki nieopierzony, ktorego niepotrzebnie krytykujecie. A autorka bardzo kuta na cztery, doskonale rozumie system, co widac po portfolio (takie bardzo aspowate i bardzo "modne", zrobione pod krytykow sztuki) i filmiku (wiedziala gdzie uderzyc). Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: fla dales sie wkrecic 08.05.15, 12:46 rzecz w tym, że ci mocni są dokładnie takimi samymi niewolnikami tej gry... Odpowiedz Link
nullified Re: fla dales sie wkrecic 08.05.15, 20:38 adept44_ltd napisał: > rzecz w tym, że ci mocni są dokładnie takimi samymi niewolnikami tej gry... i w tym ujawnia się ta miłośc Bliźniego co by go z jego niewoli wyzwolić, oj wyzwólmy I Billa I Gejtsa, tak cierpią o biedni... ;) Odpowiedz Link
trzy.14 Re: fla dales sie wkrecic 08.05.15, 21:53 > ale zyjemy w czasach "survival of the fittest". Zawsze tak było; co najwyżej język się zmienia oraz wybór argumentacji. W moje młodości bardziej popularny był rosyjski podany w sosie bazy i nadbudowy tudzież walki klas. W młodości mojego profesora to pewnie był francuski lub niemiecki, być może z lekką nutką antysemityzmu Itp. itd. Odpowiedz Link
czlowiek.z.makulatury Re: fla dales sie wkrecic 08.05.15, 13:35 Don't hate the player, hate the game. Odpowiedz Link
nullified Re: fla dales sie wkrecic 08.05.15, 20:36 daifuku napisał(a): czast to zawsze są "dzisiejsze", chyba że ktoś jest wczorajszy ;p (margines marginesu ^^ ) Odpowiedz Link
daifuku Re: fla dales sie wkrecic 10.05.15, 20:50 Niby tak ale jednym z najczesciej przytaczanych przez emigrantow argumentem przemawiajacym "za" zmywakiem w UK jest fakt, ze tam bedac na dnie mozna jako tako zyc (a nawet sie pozniej odbic chociaz i to jest coraz trudniejsze) w opozycji do krajow biedniejszych (np. Polski), w ktorych trzeba sie mocno nastarac, by z pozycji "zre gruz i jestem popychadlem" przejsc na pozycje "zyje jak czlowiek". Moze z racji wieku i doswiadczenia ulegam pewnej iluzji, zludzeniu ze kiedys, gdzies w innym czasie i miejscu bylo/jest lepiej ale mam wrazenia, ze cos sie zmienilo. W nauce jak w zyciu. "Publish or perish", zachowawczosc w stylu "robmy te badania, ktorych wyniki sa w miare pewne i beda z tego hajsy" - kiedys tego nie bylo(?). Ale tak samo jest poza nauka. Ktos napisal w komentarzach pod filmikiem, ze dziewczyna moze przeciez sie "odbic" - isc do fajnej pracy badz wybrac lepszy kierunek tylko ilu mlodych ma realne szanse na takie cos? Tutaj i dzis trzeba byc madrym i zachowawczym. Zachowawczym czyli wybierac w miare pewne i sprawdzone rozwiazania. Jesli robic cos niestandarowego to tylko majac zapewnione miekkie ladowanie w razie porazki, 50 planow B i ogolnie trzeba byc mocno obwarowanym wszystkim co sie da. Madrym czyli miec konkretny cel (ale taki sprawdzony, standardowy), ktory jest drogowskazem bo jak nie ryzykujesz ale i nie masz celu to bieda. Porazka kosztuje coraz wiecej, ciezko sie odkuc - zmienic zawod, zalozyc nowy biznes, rozpoczac nowe badania itp itd. Wszyscy mowia o przekwalifikowaniu sie po fizyce czy innych dziwnych studiach a nikt nie mowi ile to kosztuje - pieniedzy, czasu, wysilku. Wszyscy mowia o tym, ze studia to nie szkola zawodowa tylko bez ukonkretnienia sie na rynku pracy jest sie popychadlem. Niby nie powinno sie robic tego, co wszyscy tylko nikt nikogo nie glaszcze po porazce, bo probowales czegos nowego. Moze tak bylo zawsze, ciezko mi to stwierdzic. Odpowiedz Link
trzy.14 Re: fla dales sie wkrecic 08.05.15, 21:59 Dałem się wkręcić do momentu, gdy zaczęła przepraszać premiera. Dziewczyna naprawdę ma talent! W niecałe 3 minuty o kondycji szkolnictwa wyższego powiedziała więcej niż niejedna profesorska głowa w starannie cyzelowanym eseju czy też całe sztaby profesorskich głów w kolejnym liście otwartym. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: fla dales sie wkrecic 09.05.15, 18:38 a co tam jest o kondycji szkolnictwa wyższego, jedna rzecz? Odpowiedz Link