Dodaj do ulubionych

ORCID, ResearcherID, ResearchGate etc.

24.07.15, 13:23
Istnieje spora liczba portali tego rodzaju - agregujących treści, budujących środowisko, pozwalających na networking. Coraz więcej wydawnictw także pozwala na podpinanie poszczególnych profilów do publikacji.

Z jakich korzystacie? z jakich najlepiej korzystać i od czego to zależy? interesuje mnie fizyka, biofizyka i okolice.
Obserwuj wątek
    • czlowiek.z.makulatury Re: ORCID, ResearcherID, ResearchGate etc. 24.07.15, 22:41
      No to jest zasadnicze pytanie. Czy robimy naukę dla ludzi, czy dla nauki. Jak to drugie, to broń Boże się nie rejestruj, bo rezultat jest taki, że z całego świata studenci z miejsc, gdzie internet podłączono w zeszłym tygodniu będą truć tyłek co trzeci dzień, żeby przesłać Twoje artykuły i nie będziesz miał czasu na brudzenie nowej makulatury. Do tego jeszcze będą zadawać pytania o rzeczy wątpliwe, czego też nikt nie lubi.

Oczywiście, artykuły te następnie przepiszą w całości w swoich dysertacjach i ze zdziwieniem odkryjesz, że na Twojej pracy niejaki Mojamed al Bolandi w High American School of Cooking on Gas w Sharm-El-Sheik wyhodował sobie Ph D przed lub po nazwisku. Taki skutek uboczny.

Na poważnie nie wiem czy to dobrze czy źle.
      • dobrycy Re: ORCID, ResearcherID, ResearchGate etc. 24.07.15, 22:45
        A jak to jest z tym wysyłaniem papierów w Researchgate (nie prywatnie do
        pytającego tylko ogólnie), jest to legalne ?
        • pan.enu Re: ORCID, ResearcherID, ResearchGate etc. 24.07.15, 22:51
          @Człowiek - jestem młody, lubię socjal-media i networking. Taki ResearchGate, oprócz tego że jest ma forum i tam siedzą ludzie co nawet pomóc potrafią.

@Dobrycy - zależy od wydawnictwa, szukaj pod hasłem "self -archiving" czy jakoś tak. Tj. niektóre wydawnictwa zezwalają, inne nie. To taka analogia wysłania papieru własnego komuś, kto nie ma dostępu - to nie zawsze jest legalne ;).
          • dobrycy Re: ORCID, ResearcherID, ResearchGate etc. 24.07.15, 23:47

> @Dobrycy - zależy od wydawnictwa, szukaj pod hasłem "self -archiving" czy jakoś
            > tak. Tj. niektóre wydawnictwa zezwalają, inne nie. To taka analogia wysłania p
            > apieru własnego komuś, kto nie ma dostępu - to nie zawsze jest legalne ;).
            Ok dzieki. Tak myslałem. Zdarzało mi sie wysłac indywidualnie pdfa przez Researchgate, ale z tym udostepnainiem to miałem watpliwosci, bo pamietam ze cyrograf który sie podpisuje przed publikacja zawiera zrzeczenie sie prawie wszystkiego (chociaz przewaznie jest pdf dla autora do prywatnego uzytku).
            • trzy.14 Re: ORCID, ResearcherID, ResearchGate etc. 25.07.15, 11:01
              Ale ten prywatny użytek może być bardzo szeroko rozumiany, Np. Phys Rev * zezwalają na wystawienie oryginalnego pdf-a na własnej stronie www.
        • flamengista Re: ORCID, ResearcherID, ResearchGate etc. 24.07.15, 22:51
          pytałem wydawnictwo o interpretację. W Taylor&Francis jest kilkuletnie embargo na umieszczanie paperów na takich portalach. Ale jeśli ktoś cię poprosi o przesłanie artykułu przez researchgate (nie umieszczenie, ale przesłanie przez PW) - to wszystko jest ok.
    • flamengista moim zdaniem 24.07.15, 22:54
      liczą się tylko researchgate i academia.edu. Pierwsza popularniejsza jest wśród przedstawicieli nauk ścisłych, druga platforma - wśród humanistycznych.
      • klisiewitz Re: moim zdaniem 24.07.15, 23:04
        ResearcherID jest to po prostu lista publikacji w Web of Science
        jesli ktos nie ma prac ani cytowan w WoS - to tez nie utworzy mu profilu ResearcherID - bo nie ma z czego.
    • klamczuchosiedlowy zdecydowanie tylko LinkedIn 25.07.15, 00:29
      LinkedIn zawiera wszystko co ma academia.edu oraz jeszcze więcej z tego co ma researchgate
      LinkedIn pozwala na umieszczenie swoich publikacji i jesli wspolautorzy tez sa na LinkedIn to od razu wiadomo, kto jest kto i w czym robil

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka