Dodaj do ulubionych

wstępna koncepcja badań

28.08.15, 15:34
witam. Mam gorącą prośbę w poniedziałek mam spotkanie z moim ewentualnym opiekunem doktoratu (jeśli zgodzi sie mnie przyjąć :( i kazała mi przygotować m.in. wstępną koncepcję badań a ja kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać. Chodzi o studia humanistyczne, pedagogikę czy ktoś może mi cos podpowiedzieć co tam umieścić albo podesłac jakis wzor? od tego zlaezy moje byc albo nie byc ;((

z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: wstępna koncepcja badań 28.08.15, 16:22
      Niestety, kazdy pomagajacy zrobi ci krzywde. Jesli nie potrafisz naoisac tej koncepcji, to nie powinnas robic doktoratu. Co wicej, promotor powinien zobaczyc to, co TY przygotowalas, zeby moc ocenic, czy chce i powinna z toba wapolpracowac. Wspolpraca oparta na falszywych przeslankach skonczy sie lzami. TWOIMI. Ipiramidalna strata czasu. TWOJEGO!
      • angelika.iwaszkiewicz Re: wstępna koncepcja badań 28.08.15, 16:25
        to nie jest tak ja wiem co chce pisac i co badan itd jednak nie wiem czy mam taka wstepna koncepcje badan napisac swomi slowmi i opisac jej wstepne zalozenia czy taka wstepna koncepcja badan powinna byc juz oparta na pewnym schemacie. Jesli to drugie to chciałabym po prostu wiedziec jak taki shcemat wyglada :)
        • dala.tata Re: wstępna koncepcja badań 28.08.15, 16:37
          Powiem tak: gdyby sie dowiedxial, ze moj doktorant mial jakakolwiek pomoc w pisaniu koncepcji badan, przestalby byc moim doktorantem w ciagu 3 sekund.
        • dworzec Re: wstępna koncepcja badań 28.08.15, 20:06
          to bez znaczenia, przecietny polski prof tylko rzuci okiem bez wczytywania sie

no ale moze to pomoze
          • kragon Re: wstępna koncepcja badań 28.08.15, 20:32
            i dlatego nie warto wspolracowac z przecietnym polskim profem
    • trzy.14 Re: wstępna koncepcja badań 29.08.15, 09:18
      Proszę napisać, że oczekuje Pani, że zostanie włączona do grantu swojej przyszłej promotor i uzasadnić, dlaczego się Pani nadaje.

Promotorka nie ma grantu? A to feler...

Gdy kończyłem studia, miałem niezłe rozeznanie w stanie wiedzy z przełomu XIX i XX wieku oraz punktową wiedzę z okolic polowy XX wieku. O samodzielnym sformułowaniu tematyki na doktorat nie było mowy - jak, skoro mój promotor też tego nie potrafił? Tematykę ustaliliśmy w okolicach 2. roku studiów doktoranckich, gdy mój promotor wrócił z jakiegoś wyjazdu zagranicznego, gdzie podpatrzył, co jest na "topie".

Teoretycznie mogłem byłem napisać, że na doktoracie będę zajmował się tym, co na magisterce, ale wydawało mi się, że to ślepy zaułek. Z perspektywy czasu - miałem rację, bo na magisterce zajmowałem się przyczynkiem do przyczynku tematyki, będącej w obiegu od dobrych 20-30 lat.

Może w humanistyce/społecznych jest łatwiej. Może wy już tuż po studiach ogarniacie XXI wiek. Proszę więc napisać, co Pani chciałaby robić, tzn. opisać z grubsza problem badawczy, jakim chciałby się pani zająć i jak się do tego zabrać. Być może pani promotorka chce po prostu sprawdzić, czy potrafi Pani samodzielnie formułować myśli. To jest rzadka umiejętność.

Tak, doktorat powinien być planowany, ale moim zdaniem plan powinien być dostosowany do kompetencji i zainteresowań promotora, a więc.pisany powinien być wspólnie przez doktoranta i promotora, z naciskiem na tego drugiego.

Innymi słowy, to promotorzy powinni przedstawiać tematy badań; własny temat badań doktoranta to ogromne ryzyko, duża odpowiedzialność, mnóstwo pracy po stronie promotora, sytuacja wyjątkowa.
      • trzy.14 Re: wstępna koncepcja badań 29.08.15, 09:29
        Uzupełnienie.
        Być może trudność w sformułowaniu zainteresowań badawczych wynika ze sposobu nauczania. Ja do końca studiów byłem właśnie nauczany. Innymi słowy, podawano mi wiedzę w formie, powiedzmy, statycznej, dostojnej, ugruntowanej. Nie przypominam sobie, bym kiedykolwiek na zajęciach usłyszał, czym naukowo zajmują się moi nauczyciele. Nigdy nie zostałem włączony do ich badań. Gdy podawano mi wiedzę, nie informowano mnie, że co prawda wiemy to, to i to, ale nie wiemy tego, tego czy tamtego. W takich warunkach jakakolwiek praca badawcza wydaje się studentom zadaniem nieosiągalnym, nieziemskim, wręcz boskim.
      • piotrek-256 Re: wstępna koncepcja badań 29.08.15, 11:29
        Trzy ja w sumie nie wiem jak u pedagogów, ale chyba matematycy mają inaczej niż inne gałęzie nauki. Znaczy ja też ustaliłem tematykę w okolicach końca 2 roku, ale z tego co słyszałem to normą jest projekt badawczy.
        • trzy.14 Re: wstępna koncepcja badań 29.08.15, 11:36
          piotrek-256 napisał:

> Trzy ja w sumie nie wiem jak u pedagogów, ale chyba matematycy mają inaczej niż
          > inne gałęzie nauki. Znaczy ja też ustaliłem tematykę w okolicach końca 2 roku,
          > ale z tego co słyszałem to normą jest projekt badawczy.

Nie jest. Przynajmniej nie w moim Universum.
          Projekt byłby normą, gdyby normą był habilitowany z grantem.
        • trzy.14 Re: wstępna koncepcja badań 29.08.15, 11:39
          piotrek-256 napisał:

> Znaczy ja też ustaliłem tematykę w okolicach końca 2 roku,

i dlatego jeśli próbowałeś swoich sił w konkurencji z młodymi doktorami z ośrodków z krajów wyżej rozwiniętych, to już na starcie byłeś w czarnej d...
          • piotrek-256 Re: wstępna koncepcja badań 29.08.15, 12:10
            E czemu, zależy od działki i doktoranta. Promotor powinien mieć plan awaryjny, ale jakbym miał robić coś co wiadomo ze wyjdzie to bym się zanudził.
    • piotrek-256 Zrób tak 29.08.15, 09:27
      Ja się nie zgadzam z dalą, doktorant na początku nie ma pojęcia co znaczy termin plan badań i o co chodzi przyszłemu promotorowi, bo nikt tego nie uczy.

Spróbuj w punktach odpowiedzieć na poniższe pytania. To jest wzięte z formularza granatowego.

Cel naukowy – problem jaki wnioskodawca podejmuje się rozwiązać, hipotezy badawcze,
      Znaczenie projektu – dotychczasowy stan wiedzy, uzasadnienie podjęcia problemu badawczego, uzasadnienie nowatorskiego charakteru badań, znaczenie wyników projektu dla rozwoju danej dziedziny i dyscypliny naukowej oraz rozwoju cywilizacyjnego,
      Koncepcja i plan badań – ogólny plan badań, szczegółowe cele badawcze, wyniki badań wstępnych,
      Metodyka – sposób realizacji badań, metody, techniki i narzędzia badawcze, metody analizy i opracowania wyników, urządzenia i aparatura wykorzystywane w badaniach,
      Literatura.
      • cowell Re: Zrób tak 29.08.15, 10:15
        Możesz tak zrobić, jak sugeruje piotrek256, ale zarazem miej świadomość, że zgodnie z dwoma mądrymi postami 3.14 wyżej, to będzie raczej ćwiczenie intelektualne sprawdzające czy umiesz napisać spójny i rozsądny tekst. Właściwy projekt powinien być dziełem wspólnym z promotorem, nawet z jego większościowym udziałem, i na temat podrzucony przez promotora (a promotor powinien wiedzieć co jest hot topic na świecie). To wszystko przy założeniu, że chcesz, żeby Twoja praca była choćby małym wkładem w naukę.
        Można by też przygotować projekt przeglądając nowe roczniki najnowszych czasopism w Twojej dziedzinie, ale na to trzeba sporo czasu. No i promotor w pedagogice mógłby się zdziwić.
      • trzy.14 Re: Zrób tak 29.08.15, 10:59
        > Cel naukowy – problem jaki wnioskodawca podejmuje się rozwiązać, hipo
        > tezy badawcze,

Szybki rozrost sektora edukacji wyższej w Europie w ostatnich 2 dekadach prowadzi do fundamentalnych zmian społecznych. Zmiany te nie mają jednak podłoża ekonomicznego, lecz ich źródłem jest polityka państw, które stwarzają liczne zachęty do zwiększania liczby absolwentów szkół wyższych w nadziei, że w automatyczny sposób przełoży się to na powstanie "gospodarki opartej na wiedzy". Tak określona interwencja państwa prowadzi jednak do sytuacji, gdy autentyczne potrzeby gospodarki mogą rozmijać się z ofertą wyższych uczelni; ponadto biznes może nie być skłonny do uwzględnienia nowej sytuacji na rynku pracy, np. może brakować mu wiedzy lub woli, by do tej nowej sytuacji dostosować swoje wymagania i warunki pracy w zawodach, które jeszcze niedawno nie wymagały wyższego wykształcenia, a w których obecnie większość nowo zatrudnianych takowe wykształcenia posiada.

Hipotezy badawcze:
        - na polskim rynku pracy absolwentów szkół wyższych występuje zjawisko przerostu kwalifikacji nad rzeczywistymi potrzebami gospodarki
        - na polskim rynku pracy absolwentów szkół wyższych występuje zjawisko niedopasowania umiejętności absolwentów do potrzeb gospodarki
        - skala występowania w Polsce powyższych zjawisk nie odstaje od przeciętnej europejskiej (tzn. polska polityka oświatowa nie wyróżnia się ani in plus, ani in minus w skali Europy)
        - skala powyższych zjawisk ma istotne znaczenie dla efektywności dysponowania środkami publicznymi w zakresie edukacji
        - podobne, a prawdopodobnie lepsze efekty społeczne można osiągnąć, zmniejszając rozmiar sektora edukacji wyższej i przesuwając część środków na szkolenia zawodowe

> Znaczenie projektu – dotychczasowy stan wiedzy, uzasadnienie podjęcia
        > problemu badawczego, uzasadnienie nowatorskiego charakteru badań, znaczenie wy
        > ników projektu dla rozwoju danej dziedziny i dyscypliny naukowej oraz rozwoju c
        > ywilizacyjnego,

Cytat In recent decades the UK’s higher education sector has expanded rapidly, but the increase in the number of graduates has not been matched by an increase in high-skilled jobs. Many graduates are finding themselves working in jobs that would in previous generations have been filled by non-graduates.
        Comparisons across Europe suggest that graduate over-qualification is a particular problem for the UK, with 58.8% of UK graduates in non-graduate jobs – a percentage only exceeded by Greece and Estonia.
        The CIPD commissioned this report to examine the available evidence on the extent to which graduates are over-qualified and over-skilled for the current labour market and the ways in which the labour market and occupations may have adapted to the growing supply of graduates.
        The report suggests a range of interpretations of the available data, but the findings raise questions about the size of the HE sector in relation to our labour market needs and reinforce calls for investment in alternative routes into work for young people.
        “What we observe in much of the labour market is that graduates are successful in finding jobs that require more skills, but we do not find that when a graduate and a non-graduate find themselves in the same occupation, the former necessarily has some advantage over the latter.”

> Koncepcja i plan badań – ogólny plan badań, szczegółowe cele badawcze
        > , wyniki badań wstępnych,

1. Zapoznanie się z literaturą przedmiotu, zwłaszcza tą międzynarodową.
        2. Postawienie szczegółowych pytań badawczych w oparciu o wnioski z punktu 1. (jestem początkującym badaczem i nie potrafię szczegółowych pytań wyssać z palca).
        3. Znalezienie odpowiedzi na pytania z punktu 2 w odniesieniu do sytuacji w Polsce (czyli na reprezentatywnej próbce polskich absolwentów i pracodawców)
        4. Porównanie wyników uzyskanych w punkcie 3 z tymi, jakie są znane dla innych krajów.
        5. Publikacja wyników z punktu 4 w jakimś fajnym żurnalu o międzynarodowym zasięgu.

> Metodyka – sposób realizacji badań, metody, techniki i narzędzia bada
        > wcze, metody analizy i opracowania wyników, urządzenia i aparatura wykorzystywa
        > ne w badaniach,

Zamierzam zapoznać się z najważniejszymi międzynarodowymi opracowaniami danego tematu.
        Następnie zamierzam sformułować szczegółowy plan badań i wystąpić o grant NCN Preludium, który umożliwi mi przeprowadzenie szeroko zakrojonych badań ankietowych absolwentów szkół wyższych oraz pracodawców.
        Dodatkowo dokonam analizy dostępnych polskich źródeł i opracowań, np. raportów GUS i PAN (o ile te drugie istnieją).
        Wyniki będę analizować metodami statystyki matematycznej.

> Literatura.

www.cipd.co.uk/binaries/over-qualification-and-skills-mismatch-graduate-labour-market.pdf
        and references therein
        • daifuku Re: Zrób tak 29.08.15, 17:50
          when a graduate and a non-graduate find themselves in the same occupation, the former necessarily has some advantage over the latter - to jak to, studia nie ucza "myslenia"?

Tak serio mowiac jak juz ktos wczesniej wspominal - takich rzeczy nikt na studiach nie uczy. Za oceanem mozna juz po pierwszym roku robic praktyki badawcze. Nie jest to nic skomplikowanego ale pozwala poznac z czym w ogole sie je prace naukowa. U nas pierwszy kontakt z badaniami badz bardziej zlozonym, samodzielnym projektem wykorzystujacym juz zdobyta wiedze nastepuje dopiero w okolicy 3 badz 5 roku. To stanowczo za pozno - jesli studia sa tylko kiluletnim przedluzeniem szkoly sredniej, gdzie student sie "uczy", to (jesli wiedza nie jest przydatna na rynku pracy) studia nie stanowia zadnej wartosci dodanej.

Do autorki - znajdz promotora, ktory ma granty i hajsy. Inaczej nie ma sensu robic doktoratu, zwlaszcza z pedagogiki.
          • piotrek-256 Dobrze prawią 29.08.15, 20:10
            Promotor musi mieć kasę i jeśli miała już doktorantów to musi być znana z inwestowania w doktorantów, inaczej to ma mało sensu.
            • trzy.14 Re: Dobrze prawią 29.08.15, 21:12
              > Promotor musi mieć kasę i jeśli miała już doktorantów to musi być znana z inwes
              > towania w doktorantów, inaczej to ma mało sensu.

Piotrek ma oczywiści na myśli inwestowanie CZASU promotora/ki. To jest bardzo cenna, życiowa rada. Promotor nie tylko powinien być "sprawny umysłowo" znaczy się, posiadać konkretny i aktualny dorobek naukowy, ale i "sprawny społecznie", czyli powinien być zwyczajnie życzliwy dla doktorantów i uznawać ich kształcenie za jeden ze swoich podstawowych obowiązków, a nie piąte koło u wozu. Dlatego czasem lepiej zgłosić się do promotora z mniejszym dorobkiem, ale większym sercem.
              • piotrek-256 Re: Dobrze prawią 29.08.15, 22:10
                Bardzo celne :)
                Dzięki :)
      • kragon Re: Zrób tak 29.08.15, 13:49
        Zrob tak: poszukaj promotora ktory prowadzi badania naukowe. Najlepiej takie ktore Ci odpowiadaja, ale przede wszystkim takie ktore maja znaczenie. Unikaj promotorow ktorzy od Ciebie wymagaja tematyki badawczej. Oraz rakich ktorzy nie maja grantow. Strata czasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka