Dodaj do ulubionych

We need a scientific revolution - Eric Weinstein

21.01.24, 17:57
Bardzo ciekawy wywiad. Juz dawno tak tresciwego nie slyszalem. Kazde zdanie z tego wywiadu jest wartosciowe, choc mowi wszystko to co wiemy, aczkowiek niektorzy jedynie intuicyjnie. "ludzie ktorzy juz dawno udowodnili swoje kompetencje, wciaz musza przed administratorami [nauki] udowadniac ze sa w stanie napisac artykul naukowy" No i... na nauke czasu nie zostaje.

Nie do wiary ze wciaz sa ludzie ktorzy nie zwariowali:

youtu.be/zHAl1PHcQyU?si=NKvpBV19b7BljGO3

W innym miejcu mowi (o wydzialach fizyki):

"Stop sucking your thumb, stand up for what it is that you're supposed to be standing up for, which is excellence in research, kick the people out, who don't belong there and invite the people in, who do. And let's get on with it."

Uwazam ze nowy minister SWiN powinien wysluchac tego dwa razy, a potem powinno sie go odpytac czy zrozumial.
Obserwuj wątek
    • pan.toranaga Re: We need a scientific revolution - Eric Weinst 22.01.24, 10:46
      Na razie przesłuchałem 2 minuty. W pierwszej kapitalne rozróżnienie na good science i great science. Ja mam ambicję robić good science, tak jak ją ten człek opisuje. Great science jest poza moimi możliwościami. Nie tylko moimi zresztą. A good science? On powiada, że to proste, tego przecież uczymy. Cóż, niestety nie wszystko co się publikuje to spełnia wymienione przez niego oczekiwania.
      • dobrycy Re: We need a scientific revolution - Eric Weinst 22.01.24, 17:07
        Ciekawy byłby wywiad z ministrem Czarnkiem i jego odpowiedź na to samo pytanie.
        Myślę, że gdyby na tym kanale ukazała się ona po angielsku to rzuciłoby inne światło na naukę polską.
        Nie tylko tą dobrą, ale i na tą wspaniałą, która ukazuje się nawet Cemencie, Wapnie i Betonie, mimo
        że maluccy się z tego śmieją!
      • trzy.14 Re: We need a scientific revolution - Eric Weinst 24.01.24, 12:17
        pan.toranaga napisał:

> Ja mam ambicję robić good science, tak jak ją ten człek o
        > pisuje. Great science jest poza moimi możliwościami. Nie tylko moimi zresztą.

Czy ten wywiad nie jest przejawem kryzysu wieku średniego całej dyscypliny naukowej, jaką jest fizyka (zwłaszcza fizyka teoretyczna)? No bo co to jest great science? To taka nauka, która, za przeproszeniem, otwiera oczy niedowiarkom, ale w pozytywnym sensie. Taka, która nie tyle uszczegóławia to, co już poznane, co raczej otwiera naukę (i technologię czy nasze rozumienie człowieczeństwa) na eksplorację lądów nieznanych. Akurat w fizyce teoretycznej od dziesięcioleci lądują najwybitniejsze umysły ścisłe, wypływają kolejni Kolumbowie na te swoje wyprawy wzdłuż, wszerz i nawet wgłąb, ale nowej Ameryki ni widu, ni słychu...

A wystarczyło było wybrać studia biotechnologiczne czy informatyczne... Tam (póki co) cały czas coś się dzieje.
        • pan.toranaga Re: We need a scientific revolution - Eric Weinst 24.01.24, 23:18
          Zabawne, że jak archetypem kochanka jest Włoch, samochodu jest produkt niemiecki, tak naukowca właśnie fizyk. Nie raz słyszę Fizyk to X, ale my to niestety Y.
          >informatyczne...
          jak to tak naprawdę jest, czy właśnie w teorii informatyki aż tak dużo się dzieje, czy to komputery szybciej liczą a informatycy głównie szlifują stare pomysły. Chodzi mi o to, na co często zwracasz uwagę, że wielki postęp techniczny to często nie great science, tylko bezustanne popychanie techniki o milimetr do przodu.
          • dobrycy Re: We need a scientific revolution - Eric Weinst 25.01.24, 19:50
            pan.toranaga napisał:

> Zabawne, że jak archetypem kochanka jest Włoch, samochodu jest produkt niemieck
            > i, tak naukowca właśnie fizyk. Nie raz słyszę Fizyk to X, ale my to niestety
            > Y
            .
            > >informatyczne...
            > jak to tak naprawdę jest, czy właśnie w teorii informatyki aż tak dużo się dzie
            > je, czy to komputery szybciej liczą a informatycy głównie szlifują stare pomysł
            > y. Chodzi mi o to, na co często zwracasz uwagę, że wielki postęp techniczny to
            > często nie great science, tylko bezustanne popychanie techniki o milimetr do pr
            > zodu.

Też mi się wydaje że w informatyce wiele się nie dzieje, i postęp w cpu/mocy
            obliczeniowej i pozyskiwaniu danych to nie postęp informatyki.
            Informatyka to nie nauka o komputerach, tak jak astronomia to nie nauka
            o teleskopach.

• sendivigius Re: We need a scientific revolution - Eric Weinst 25.01.24, 20:53
              dobrycy napisał:

> Informatyka to nie nauka o komputerach, tak jak astronomia to nie nauka
              > o teleskopach.

Dobre. Ale fakt faktem ze astronomia sie rozwija zasadniczo dlatego ze sa coraz lepsze teleskopy. I to wlasnie astronomia sie rozwija.

W swoim czasie bardzo podobal mi sie Labview. Nabieral mnie ze jestem informatykiem. Klocki LEGO jakby sa juz modulowe a nie elementarne jak w czasach kart dziurkowanych. Ot postep, frezarka wielowrzecionowa.
          • trzy.14 Re: We need a scientific revolution - Eric Weinst 29.01.24, 04:10
            pan.toranaga napisał:

> jak to tak naprawdę jest, czy właśnie w teorii informatyki aż tak dużo się dzie
            > je, czy to komputery szybciej liczą a informatycy głównie szlifują stare pomysł
            > y. Chodzi mi o to, na co często zwracasz uwagę, że wielki postęp techniczny to
            > często nie great science, tylko bezustanne popychanie techniki o milimetr do pr
            > zodu.

Chodzi o to, że informatyka zmienia świat, choć faktycznie trudno w niej wskazać Einsteina. A i medycyna dziś a 40 lat temu to dwa różne światy. Rzekłbym, że świat i bez nowych Einsteinów zmienia się tak szybko, że mało kto jest w stanie za tym nadążyć. Jakoś informatycy czy medycy, bIoinżynierowie nie wieszczą końca nauki. A fizykom już się to zdarza
            www.youtube.com/watch?v=KW4yBSV4U38

• pan.toranaga Re: We need a scientific revolution - Eric Weinst 29.01.24, 22:17
              Zapraszam tę Panią na spotkanie z historykami wczesnego średniowiecza albovfililogami klasycznymi. Na pewno zacznie inaczej śpiewać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka