dobrycy 22.09.26, 17:04 www.youtube.com/watch?v=skl6diSKNW8 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trzy.14 Re: Wiechowe perypetie 24.09.26, 01:36 Ma chłopina pecha, że jest znany i gdzieniegdzie bardzo nielubiany. Nie wydaje mi się, by jego doktorat odstawał swoim poziomem / publicystycznym stylem od tego, co w naukach o polityce standardowo przechodzi na UW, czyli w Polsce. Odpowiedz Link
pan.toranaga Re: Wiechowe perypetie 24.09.26, 08:31 to politologia czy ekonomia? Ale przede wszystkim - lepiej nie być znanym. Odpowiedz Link
pan.toranaga Re: Wiechowe perypetie 24.09.26, 19:22 w sumie nazwisko było mi aż tak obce, że myślałem, że to aluzja do Stefana Wiecheckiego. Tymczasem entuzjaści węgla i zmarzluchy mają radość i potwierdzenie swoich przekonań. I niech mi ktoś powie że HSy są bez znaczenia. Odpowiedz Link
pan.toranaga Re: Wiechowe perypetie 24.09.26, 19:27 zapomniałem linku. YT podrzucił mi z własnej inicjatywy. Nie oglądałem, szkoda mi 23 minut życia, tylko począteczek i tylko z kronikarskiego obowiązku. youtu.be/vh54ZRHwxOk?is=KX_gv8oH8tgRXgt_ Bardzo mi sie podoba zdanie "uczeni, którzy przez ścianę wyczuwają brukselskie granty". Odpowiedz Link
trzy.14 Re: Wiechowe perypetie 26.09.26, 23:45 Obejrzałem. To jest jeszcze bardziej przerażające niż słuchanie Ziemkiewicza. Znaczy się, ten człowiek, no, powiedzmy, redaktor, (w jakimś sensie) niczemu nie jest winien - jest produktem epoki, chwili, społeczeństwa. Ktoś tego słucha, ktoś pisze pozytywne komentarze, ktoś go zatrudnia, ktoś opłaca reklamy i abonamenty, ktoś z nim zupełnie poważnie rozmawia, dyskutuje, daje premie. Niesamowite. I teraz porównaj to do amerykańskiej TV informacyjnej sprzed, powiedzmy, Nixona (nie wiem, kiedy im się to zaczęło psuć) czy BBC. On chciał wejść z kamerą na salę, na której odbywała się obrona. Zadał 3 pytania, z czego 2 na podstawie analizy Sztucznego, czego chyba nawet nie był świadom. Na sali było tez kilku "doktorów i profesorów nauk twardych" i ci dopiero Wiechowi "łupnia dali"! Bardzo pogardliwie wypowiada się pan redaktor o społ-humach jako takich, o nas, naukowcach jako takich, ale jak by zaprosił, bo ja wiem, Zybertowicza, Czarnka czy Legutkę, albo amerykańskiego profesora Binindę, to prędzej połknąłby swój język i spalił z wysiłku ostatnie dwa neurony, niż by coś złego o nich czy ich nauce powiedział. Odpowiedz Link
dobrycy Re: Wiechowe perypetie 27.09.26, 09:46 trzy.14 napisał: > Obejrzałem. To jest jeszcze bardziej przerażające niż słuchanie Ziemkiewicza. Z > naczy się, ten człowiek, no, powiedzmy, redaktor, (w jakimś sensie) niczemu nie > jest winien - jest produktem epoki, chwili, społeczeństwa. Ktoś tego słucha, k > toś pisze pozytywne komentarze, ktoś go zatrudnia, ktoś opłaca reklamy i abonam > enty, ktoś z nim zupełnie poważnie rozmawia, dyskutuje, daje premie. Niesamowit > e. Sporo osób, bo Twoje poglądy to kopia tego co regularnie słuchasz. Jak coś usłyszysz 1000x to w to wierzysz. Jak obraz na świat kształtuje GW, TVN i Wiech to bronisz Wiecha jak Częstochowy, a jak Czarnek, TV republika, do rzeczy to wróg publiczny nr jeden. Na merytoryczne argumenty nie ma miejsca, albo jesteś z nami albo przeciwko nam. Więc Wiecha nie lubi połowa Polski (PIS+Konfederacja+Korona) a kocha pewnie troche mniej. No i ta miłość przykrywa im wszystkie problemy - dokładnie tak jak np. pisowcom też każda afera nie szkodziła bo to była kwestia my albo oni. Ja uważam, że Wiech to wygadany agitator i agent wpływu - jakby się urodził kilkadziesiąt lat wcześniej, to skutecznie by namawiał na oddanie krowy do kołchozu. Obiektywnie - OZE w takiej formie jakiej są lansowane przez Wiecha są nierealne, ale ponieważ on nic nie liczy tylko wierzy i propaguje to tego nie dostrzega. Jak sobie weźmiesz kalkulator i różne rzeczy przeliczysz (ja to zrobiłem kilka lat temu), to cała bitwa o OZE będzie inaczej wyglądać. Ogólnie, aktualnie w Polsce można dodać jeszcze tylko troche wiecej OZE zanim się sieć zawali i będziemy mieli 20 stopień zasilania - jest wiele powodów. I teraz porównaj to do amerykańskiej TV informacyjnej sprzed, powiedzmy, Nix > ona (nie wiem, kiedy im się to zaczęło psuć) czy BBC. > > On chciał wejść z kamerą na salę, na której odbywała się obrona. Obrona jest publiczna, zawsze też trzeba zrobić protokół, często, nawet lata temu się brało od sekretarki jakiś dyktafon i nagrywało - w czym problem? > Zadał 3 pytania, z czego 2 na podstawie analizy Sztucznego, czego chyba nawet n > ie był świadom. Gdzie jest napisane od kogo mogą być pytania. Czy mogę zadać na obronie pytania od Wujka Staszka? To czemu nie od sztucznego. Jak doktor sie zna, to sie obroni. Fikcja doktoratów które zdaje niemal 100% powoduje, że je dostają ludzie którzy nie kumają podstaw dziedziny która sie zajmują. Takie jest moje zdanie na podstawie koło 20-30 obron w których byłem w komisji. > > Na sali było tez kilku "doktorów i profesorów nauk twardych" i ci dopiero Wiech > owi "łupnia dali"! Bardzo pogardliwie wypowiada się pan redaktor o społ-humach > jako takich, o nas, naukowcach jako takich, ale jak by zaprosił, bo ja wiem, Zy > bertowicza, Czarnka czy Legutkę, albo amerykańskiego profesora Binindę, to prę > dzej połknąłby swój język i spalił z wysiłku ostatnie dwa neurony, niż by coś z > łego o nich czy ich nauce powiedział. Binienda czy Legutka albo Czarnek jednak tytuły mają a Wiech nie. Zauważasz, że sam widzisz źdzbło w oku bliżniego a belki w swoim nie widzisz? Ja tam uważam, że zejscie z poziomu instytucji i merytoryki na poziom wojny plemiennej obniżyło poziom i dyskusji i jakości wszystkiego, z nauką włącznie. Odpowiedz Link
dobrycy Re: Wiechowe perypetie 27.09.26, 09:52 Jeszcze dodam - bronienie Wiecha, Gorgon Mróż (chyba już 2 artykuły były w GW które ją broniły), tylko szkodzi nauce i naukowcom w polsce, bo jest to bronienie przegranej sprawy. Ktoś krzyczy - król jest nagi, a druga strona, nie, to nie tak, to hejt atak itp. Dla obserwatora z zewnątrz sprawa jest jasna - cała polska nauka wygląda jak recenzenci pracy Wiecha i jak prof G.M., a poza tym najlepszy polski uniwersytet jest na 500 miejscu (właśnie zdaniem większości dlatego, kto by tam znał kryteria rankingów). Odpowiedz Link
pan.toranaga Re: Wiechowe perypetie 27.09.26, 10:50 Ja sobie zadaję pytanie, gdzie leży poprzeczka, którą należy przeskoczyć. Nawet nie mówię wspólna, tylko taka w danej dyscyplinie, boć przecie w każdej wisi na trochę innym poziomie. Nawiasem powiem, że najciekawsze są chyba nauki techniczne, które są do siebie bardzo podobne, a spodziewam się, że poprzeczki wiszą na całkiem różnych poziomach Odpowiedz Link
dobrycy Re: Wiechowe perypetie 27.09.26, 12:11 pan.toranaga napisał: > Bardziej nawet myślę o czym innym, o żalu za zmarnowanym wysiłkiem doktoranta i > promotora. W efekcie leciutko pchamy poprzeczkę w dół. Ostatecznie po to się j > est recenzentem, żeby -jak trzeba- napisać negatywną recenzję. Ale tak po ludz > ku, to jest trudne, jeśli jest się człowiekiem empatycznym. Cały ten wpis jest > jednym wielkim truizmem, wiem. Piszę to bo dla mnie to wcale nie jest łatwe. Pamiętam, jak za PRLu co drugi produkt made in poland to był bubel (albo 3/4), bo też im żal było wyrzucić bubla do śmieci, bo by norm nie wyrobili. Zmienił sie system, i w firmach pojawiły się realnie działające komórki kontroli jakości. I ewidentnych bubli, z niechlujstwa, a nie by design już nie ma. Odpowiedz Link
pan.toranaga Re: Wiechowe perypetie 27.09.26, 10:31 >Zybertowicza, Czarnka czy Legutkę dodam jeszcze prof. Andrzeja Nowaka (historia) O, to by ich nauki stwardniały do 10 w skali Mohsa! >Bieniendę O właśnie, jak twarda jest inżynieria materiałowa, a zwłaszcza "Metody obliczeniowe w fizyce ciała stałego" (podpowiedział mi sztuczny)? Zwłaszcza to drugie, kiedy na wstępie i po drodze należy przyjąć całą masę założeń, które mogą, aleć przecież nie muszą być prawdziwe, np. grubość dźwigara, którą z braku planu samolotu trzeba przyjąć na zdrowy rozum. Odpowiedz Link