Dodaj do ulubionych

Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadczenia?

24.03.09, 19:33
Jesteśmy grupą wykładowców akademickich mamy zamiar zacząć wydawać czasopismo
naukowe, bardzo niszowe (wąska dziedzina historyczna). Uniwersytet, na którym
pracujemy, nie jest zainteresowany wydawaniem takiego czasopisma tym bardziej
pomocą dla nas. Będzie to czasopismo branżowe o minimalnym nakładzie,
większość artykułów będzie do ściągnięcia z internetu (taki jest plan). Nie
planujemy dużych zysków. Będzie dobrze jak wyjdziemy na zero. Chcemy mieć
głównie platformę do publikowania własnych wyników. W jakiej formie prawnej
najlepiej wydawać czasopismo? Czy trzeba zakładać jakąś firmę? Czy może to
robić osoba prywatna? Co byłoby najkorzystniejsze dla takiego czasopisma?
Obserwuj wątek
    • tocqueville Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 24.03.09, 19:35
      a co za nisza? dziedzina?
      • rupertor Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 24.03.09, 19:38
        Historia medycyny polskiej
        • dala.tata Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 24.03.09, 20:21
          nie zakladalem sam czasopisma, jednak bralem udzial w zakladaniu
          miedzynarodowego duzego zcasopisma. to byl dlugi proces, trudny, proposal do
          wydawnictwa, 20 recenzji tegoz proposala, decyzja. jelsi chcecei zakladac
          czasopismo internettowe to co innego - jaosobiscie wlasnnie od tego bym zaczal.
          jak wam pojdzie, to bedziecie mogli pomyslec o papierowym.

natomiast powiem cos, o co niee pytasz/pytacie. czasopismo o historii medycynyy
          polskiej jest wyjatkowo zlym pomyslem. jak sam zauwazasz, jest to dyscyplina
          waska, wiec po 2 latach, jak juz opublikujecie wszystkie gotowe teksty, to
          zrobicie co? zamkniecie czasopismo? ilu jest htorykow medycyny, ktorzy przysla
          wystarczajaca ilsoc DOBRYCH tekstow, a nie tekstow w ogole? im wezsza
          dyscyplina, tym trudniej wam sie bedzie utrzymac. a jak braknie tych tekstow to
          bedziecie wracac do tych samych autorow? po co wammczasopismo? wy sobie forum
          zalozcie! i mowie to calkowicie powaznie. na jakiej podstawie uwazacie ze jest
          potrzebne NISZOWE czasopismo?

natomiast zrbie teraz cos niezwyklego i dam wam pomysl (i chce byc w radzie
          redakcyjnej): byc moze (podkreslam: BYC MOZE) ma szanse na przetrwanie
          czasopismo w Polsce z "nauk spolecznych medycyny" (tytul do uzgodnienia). a
          zatem czasopismo o szerszym zasiegu i dyscyplinarnym i odbiorczym. niech sobie
          tam publikuja historycy, socjologowie, filozofowie, psychologowie (choc ich to
          nie bedzie intersowac), lingwisci (w Polsce takich bardzo malo). o ile wiem, w
          Polsce takiego czasopisma nie ma (ale byloby jajo, jakby bylo). na swiecie jest
          Social Sciences of Medicine - bardzo dobre ale za bardzo socjologiczne.

i tyle. penwie nie takiej odpowiedzi chciales, ale i tak ja dostales :-)
          • tocqueville Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 24.03.09, 20:24
            z "nauk spolecznych medycyny"

nie bardzo rozumiem tę działkę, co to są nauki społeczne medycyny?
            • dala.tata Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 24.03.09, 20:27
              zagladnij tu:

www.elsevier.com/wps/find/journaldescription.cws_home/315/description#description
              a to wszystko czym zajmuja sie nauki spoleczne a dotyczy spraw medycznych. od
              makro-socjologii czy psychologii zdrowia, do komunikacji lekarz-pacjent.
              • tocqueville Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 24.03.09, 20:28
                być może mój angielski jest niedoskonały, ale wydaje mi się
                "Social Science & Medicine" to nie znaczy -nauki społeczne medycyny :)
                • dala.tata Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 24.03.09, 20:42
                  nie, nie znaczy, natomiast jest to wlasnie pismo zajmujace sie ta dzialka nauk
                  spolecznych: social sciences of medicine. sa inne, jak na przyklad Sociology of
                  health and illness, ktore sie tym zajmuja (tytul tez nie znaczy: nauki spoleczne
                  medycyny).
                  • tocqueville Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 24.03.09, 20:47
                    ok, rozumiem
                    po prostu nauki społeczne medycyny mi nie brzmi po polsku ładnie

• dala.tata Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 25.03.09, 00:14
                      mnie to nie uderza jako problem. ale ja tylko polonista.
                      adept sie powienien wypowiedziec autorytatywnie.
                      • adept44_ltd Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 25.03.09, 00:18
                        autojak? powiadasz? ale też mi jakoś tak brzmi - znad miski... ;-)
                        • dala.tata Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 25.03.09, 10:38
                          no auto-jaktyzawsze :-)

not o jak nazwac: social sciences of medicine?
                          • adept44_ltd Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 25.03.09, 10:45
                            hm, autojakjazawsze to nie wiem... ;-)
                            • dala.tata Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 25.03.09, 10:50
                              dzisiaj spedze pol dnia na sympozjum z tejze dziedziny. i tak sie zastanawiam,
                              na czym to ja spedze tych pare godzin. ale moze sie cos wymysli.
                              • adept44_ltd Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 25.03.09, 10:59
                                no trzeba, bo jak nie, to dzień stracony... ;-)
          • adept44_ltd Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 24.03.09, 20:35
            no, było to niezwykłe ;-)
    • winoman Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 24.03.09, 19:58
      Nie znam standardów panujących w naukach medycznych, ale pismo służące głównie
      do publikacji WŁASNYCH wyników MUSI budzić spore podejrzenia, gdyż MUSI wywołać
      przypuszczenie "skoro publikują we własnym piśmie, to znaczy, że gdzie indziej
      nie są w stanie". Nie lepiej znaleźć porządne pismo międzynarodowe
      specjalizujące się w historii medycyny?

Pozdrawiam!
      • dala.tata Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 24.03.09, 20:23
        ojej, winomanie, przeczytalem twoj post: umknelo mi to. masz absolutnie racje:
        czasopismo zakladane w celu publikowania swoich tekstow jest niepowazne.

i po co ja sie wysilalem w mojej powaznej odpowiedzi? eh, sflustrowalem sie, jak
        mowil porucznik X.
      • adept44_ltd Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 24.03.09, 20:28
        podpisuję się...
        takie pismo warto wydawać, że tak powiem światopoglądowo, jeśli z własnym
        podejściem nie mieścicie się w istniejących pismach, zakładacie własne (znam
        takie pisma filozoficzne), natomiast historia medycyny nie jest chyba tak
        kontrowersyjna, by trzeba było i by było warto, bo takie pismo niszowe pod
        każdym względem nie będzie się liczyć...
    • tocqueville Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 24.03.09, 20:30
      jest Kwartalnik Historii Nauki
    • niewyspany77 offtopicznie 24.03.09, 20:37
      ciekaw jestem koledzy, jak wam policza punkty za publikacje. czyzbysmy w koncu
      sie dorobili traktowania publikacji internetowej na rowni z papierowa?

ach, i jeszcze jedno pytanie ktore mnie bardzo interesuje - ile zlotych kosztuje
      recenzja calego numeru?
      • adept44_ltd Re: offtopicznie 24.03.09, 20:49
        1. taka publikacja w swojej intencji nie ma szans na żadną punktację (warunkiem
        podstawowym jest otwarcie na inne środowiska),
        2.za recenzje wydawnictwa płacą różnie (za arkusz - od 50 do 100, za całość
        ryczałt - do 500, ale pewnie może być inaczej)
        • winoman Re: offtopicznie 24.03.09, 20:59
          > 2.za recenzje wydawnictwa płacą różnie (za arkusz - od 50 do 100, za całość
          > ryczałt - do 500, ale pewnie może być inaczej)

Nie bardzo wiem o co chodzi, ale w życiu za żadną recenzję nie dostałem nawet
          grosza, nie mówiąc o cencie czy eurocencie.

Pozdrawiam!
          • adept44_ltd Re: offtopicznie 24.03.09, 21:05
            hm, odkąd pamiętam płaci się... (choć pamiętam sytuacje, kiedy nie...), ale
            standardowo tak
          • petrucchio Re: offtopicznie 24.03.09, 21:44
            winoman napisał:

> Nie bardzo wiem o co chodzi, ale w życiu za żadną recenzję nie dostałem nawet
            > grosza, nie mówiąc o cencie czy eurocencie.

Ja też (nie licząc recenzji wydawniczej książki habilitacyjnej). A może
            powinienem się był targować? :-)
            • adept44_ltd Re: offtopicznie 24.03.09, 22:12
              dziwne... do tej pory wszystko, co recenzowałem było płacone, podobnie jak jako
              redaktor pisma wysyłam do rec., płacimy...
              • winoman Re: offtopicznie 24.03.09, 22:15
                adept44_ltd napisał:

> dziwne... do tej pory wszystko, co recenzowałem było płacone, podobnie jak jako
                > redaktor pisma wysyłam do rec., płacimy...

A czy autor opublikowanej pracy dostaje jakieś honorarium?

Pozdrawiam!

• adept44_ltd Re: offtopicznie 24.03.09, 22:25
                  różnie to bywa - za opublikowanie w topowym piśmie z mojej dyscypliny dostaje
                  się do 250 zł...
                  • winoman Re: offtopicznie 24.03.09, 22:51
                    adept44_ltd napisał:

> różnie to bywa - za opublikowanie w topowym piśmie z mojej dyscypliny dostaje
                    > się do 250 zł...

To i tak o 250 zł więcej, niż za topowe międzynarodowe matematyczne (pierwsza
                    czwórka światowa).

Pozdrawiam!
                    • adept44_ltd Re: offtopicznie 24.03.09, 22:57
                      a jak sobie radzą z prawami autorskimi?
                      • winoman Re: offtopicznie 24.03.09, 23:02
                        adept44_ltd napisał:

> a jak sobie radzą z prawami autorskimi?

Copyright information

Submission of a manuscript implies: that the work described has not been
                        published before (except in the form of an abstract or as part of a published
                        lecture, review, or thesis); that it is not under consideration for publication
                        elsewhere; that its publication has been approved by all coauthors, if any, as
                        well as by the responsible authorities at the institute where the work has been
                        carried out; that, if and when the manuscript is accepted for publication, the
                        authors agree to automatic transfer of the copyright to the publisher and that
                        the manuscript will not be published elsewhere in any language without the
                        consent of the copyright holders.
                        ....
                        (to tylko początek).

Pozdrawiam!
                        • adept44_ltd Re: offtopicznie 24.03.09, 23:10
                          to znaczy chodziło mi o prawa majątkowe, przeniesienie własności...
                          • winoman Re: offtopicznie 24.03.09, 23:15
                            adept44_ltd napisał:

> to znaczy chodziło mi o prawa majątkowe, przeniesienie własności...

Tu jest całość, więcej nie wiem, ale to chyba wszystko wyjaśnia:

Copyright information

Submission of a manuscript implies: that the work described has not been
                            published before (except in the form of an abstract or as part of a published
                            lecture, review, or thesis); that it is not under consideration for publication
                            elsewhere; that its publication has been approved by all coauthors, if any, as
                            well as by the responsible authorities at the institute where the work has been
                            carried out; that, if and when the manuscript is accepted for publication, the
                            authors agree to automatic transfer of the copyright to the publisher and that
                            the manuscript will not be published elsewhere in any language without the
                            consent of the copyright holders.

All articles published in this journal are protected by copyright, which covers
                            the exclusive rights to reproduce and distribute the article (e.g., as
                            offprints), all translation rights as well as the rights to publish the article
                            in any electronic form. No material published in this journal may be reproduced
                            photographically or stored on microfilm, in electronic data bases, video disks,
                            etc., without first obtaining written permission from the publisher.

The use of general descriptive names, trade names, trademarks, etc., in this
                            publication, even if not specifically identified, does not imply that these
                            names are not protected by the relevant laws and regulations.

An author may make his/her article published by Springer-Verlag available on
                            his/her personal home page provided the source of the published article is cited
                            and Springer-Verlag is mentioned as the copyright owner. Authors are requested
                            to create a link to the published article in Springer's internet service. The
                            link must be accompanied by the following text: "The original publication is
                            available at springerlink.com". Please use the appropriate URL and/or DOI for
                            the article. Articles disseminated via SpringerLink are indexed, abstracted and
                            referenced by many abstracting and information services, bibliographic networks,
                            subscription agencies, library networks, and consortia.

While the advice and information in this journal is believed to be true and
                            accurate at the date of its going to press, neither the authors, the editors,
                            nor the publisher can accept any legal responsibility for any errors or
                            omissions that may be made. The publisher makes no warranty, express or implied,
                            with respect to the material contained herein.

Special regulations for photocopies in the USA: Photocopies may be made for
                            personal or in-house use beyond the limitations stipulated under Section 107 or
                            108 of U.S. Copyright Law, provided a fee is paid. All fees should be paid to
                            the Copyright Clearance Center, Inc., 21 Congress Street, Salem, MA 01970, USA,
                            stating the ISSN 0020-9910, the volume, and the first and last page numbers of
                            each article copied. The copyright owner's consent does not include copying for
                            general distribution, promotion, new works, or resale. In these cases, specific
                            written permission must first be obtained from the publisher.
                  • dala.tata Re: offtopicznie 25.03.09, 00:17
                    topowym w Polsce (wiem, ty uwazasz ze to na calym swiecie).

takich cudow jeszcze nie widzialem, zeby za artykul placic.

adept44_ltd napisał:

> różnie to bywa - za opublikowanie w topowym piśmie z mojej dyscypliny dostaje
                    > się do 250 zł...
                    • adept44_ltd Re: offtopicznie 25.03.09, 00:20
                      to patrz i podziwiaj...

wypróbowujesz moją cierpliwość ;-))) ?
                      • dala.tata patrzu patrzu patrzu.podziwiu n/t 25.03.09, 00:30

• adept44_ltd Re: no widzisz... ;-) n/t 25.03.09, 01:21

• tocqueville Re: offtopicznie 24.03.09, 23:11
                  jeśli chodzi o honoraria za teksty w polskich periodykach to dostałem:
                  - czasopismo X (6 pkt.) - 250 zł
                  - czasopismo Y (6 pkt.) - 50 zł
                  - czasopismo Z (6 pkt.) - 0 zł
                  czyli nie ma reguły
                  • sendivigius Re: offtopicznie 25.03.09, 04:10
                    tocqueville napisał:

> jeśli chodzi o honoraria za teksty w polskich periodykach to
                    dostałem:
                    > - czasopismo X (6 pkt.) - 250 zł
                    > - czasopismo Y (6 pkt.) - 50 zł
                    > - czasopismo Z (6 pkt.) - 0 zł
                    > czyli nie ma reguły
                    >

Jezeli "Ziemniak Polski" ma 20 punktow to ja wole nawet nie wiedziec
                    jakie "discovery" sa w tych po 6.
                    • tocqueville Re: offtopicznie 25.03.09, 07:53
                      rozeznaj się czasem w tym co piszesz - "ziemniak polski" ma 2 punkty.
                      a w pismach za 6 pkt. można znaleźć teksty lepsze niż te, które są w pismach za
                      20 pkt. Dla mnie całe te punktacje są nieco dziwne.
                      Gdybym mia ocenić dobrobek profesora X to po prostu przeczytałbym jego prace,
                      zamiast liczyć punkty. - ale rozumiem kategoryzacja jednostek wymaga jakiejś
                      wymierności.
                      • adept44_ltd Re: offtopicznie 25.03.09, 09:48
                        Sendi nie musi się rozeznawać, Sendi wie...
          • pr0fes0r Re: offtopicznie 24.03.09, 22:19
            winoman napisał:

> > 2.za recenzje wydawnictwa płacą różnie (za arkusz - od 50 do 100, za cało
            > ść
            > > ryczałt - do 500, ale pewnie może być inaczej)
            >
            > Nie bardzo wiem o co chodzi, ale w życiu za żadną recenzję nie dostałem nawet
            > grosza, nie mówiąc o cencie czy eurocencie.

To samo tutaj - kolejny dowód na to, jak niebezpieczne są wszelkie uogólnienia :P.
      • dala.tata Re: offtopicznie 25.03.09, 00:16
        za recenzje w czasopismie nie dostaje sie nic. za ostatnia recenzje maszynopisu
        dla wydawnictwa otrzymalem propozycje 200 funtow w ksiazkach. przyjalem z radoscia.

recenzja byla negatywna, mozna by powiedziec ze nigdy nieu napisalem
        negatywniejszej (ale bylo to niezwiazane z honorarium :-) )
    • herrkagan Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 25.03.09, 11:21
      W Australii wydawalem Acta Polonica Monashiensis
      wkajt.republika.pl/acta/left.htm
      na zasadzie tzw. samizdatu, czyli bez wyraznego pozwolenia wladz
      uczelni, ale za to z ISSN (1326-8562). Mialem za to pozniej sporo
      przykrosci od wladz uczelni, choc legalnie jako samodzielny
      pracownik naukowy mialem prawo do korzystania z drukarni
      uniwersyteckiej (wystarczyl tam tylko moj podpis na relatywnie malym
      zamowieniu)...
      Pozdr.
      lech.keller@gmail.com
      • megaborsuk2000 Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 25.03.09, 22:51
        herrkagan napisała:

> W Australii wydawalem Acta Polonica Monashiensis

Następnym razem, jak Pan będzie sięgał po łacinę, proszę się skonsultować z
        kimś, kto zna ten język - uniknie Pan kompromitacji. "Acta" to liczba mnoga,
        rodzaj nijaki, natomiast "Monashiensis" - wręcz przeciwnie.
        • petrucchio Rodzaj też się nie zgadza ;) /nt 25.03.09, 22:56
          • thersites Re: Rodzaj też się nie zgadza ;) /nt 25.03.09, 23:33
            Sytuację da się uratować. W domyśle: Almae Matris Monashiensis.
            • petrucchio Re: Rodzaj też się nie zgadza ;) /nt 25.03.09, 23:38
              thersites napisał:

> Sytuację da się uratować. W domyśle: Almae Matris Monashiensis.

Zaczynam podejrzewać, że w przypadku Kagana to była Alma Matrix, uczelnia wirtualna.
              • thersites Re: Rodzaj też się nie zgadza ;) /nt 25.03.09, 23:40
                Albo meretrix, nieczuła, kapryśna wszetecznica ;)
    • taclem Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 15.04.09, 09:26
      Kilka stron wypowiedzi i żadnego konkretu :-) Gratuluję! ;-)
      A przede wszystkim wypadałoby wiedzieć jaką trzeba mieć osobowość prawną, by
      założyć czasopismo. Z tego co ja wiem o rejestrację może wystąpić osoba fizyczna
      lub prawna.
      O rejestrację tytułu należy wystąpić do Sądu Okręgowego i podać: tytuł, nazwę
      wydawcy, siedzibę i adres wydawcy, siedzibę i adres redakcji, dane osobowe
      redaktora naczelnego, częstotliwość ukazywania się. Wydawać możemy jak
      dostaniemy decyzję, lub po upływie 30 dni, jeżeli nie ma wiadomości z sądu.
      Następnie można wystąpić do BN-ki o nadanie ISSN.
      • dala.tata Re: Jak wydać czasopismo naukowe?Jakieś doświadcz 15.04.09, 09:34
        no skoro wszyscy oddradzali idee, to o jakie konkrety ci idzie? o to jak NIE
        robic tego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka