mysterious1988
06.04.09, 14:49
Witam wszystkich serdecznie :)
Jestem tutaj nowy. Nazywam się Michał.
Zacznę od początku, mam 21lat i od zawsze marzyłem o karierze naukowej. Jednak moje życie trochę się pokomplikowało. Studiowałem w Polsce na dość dobrej uczelni, jednak musiałem wyjechać z Polski do Wielkiej Brytanii. Przeniosłem się na studia eksternistyczne w Polsce, bo było mi szkoda 1,5 roku studiów licencjackich. Jednak je skończę i nie wiem co dalej.
Czy radzicie zrobić mgr w UK a później tutaj doktorat? Może od razu doktorat? (wiem, że jest taka opcja, ale nie wiem czy dotyczy polskiego licencjatu, bo nostryfikacja w UK jest niekorzystna dla polskich stopni naukowych - o ile licencjat można nazwać stopniem ;) ). A może dokończyć mgr w PL a poźniej tutaj doktorat? A może męczyć się eksternistycznie przez całe studia i wrócić na doktorat do PL?
Może ktoś robił doktorat w UK i powie mi jak to jest?
Dodam, że mój angielski nie jest perfect, ale też nie jest zły. Mam też dużą szansę na obywatelstwo brytyjskie za 4lata (związek partnerski z osobą mającą brytyjskie obywatelstwo). Może starać się o obywatelstwo i wyjechać do USA?
Wiem, że niby mam dużo czasu, ale lepiej wcześniej sobie wszystko zaplanować niż później obudzić się z ręką w nocniku :)