Dodaj do ulubionych

Dylemat - pomożcie starsi bracia (i siostry ;) )

06.04.09, 14:49
Witam wszystkich serdecznie :)
Jestem tutaj nowy. Nazywam się Michał.
Zacznę od początku, mam 21lat i od zawsze marzyłem o karierze naukowej. Jednak moje życie trochę się pokomplikowało. Studiowałem w Polsce na dość dobrej uczelni, jednak musiałem wyjechać z Polski do Wielkiej Brytanii. Przeniosłem się na studia eksternistyczne w Polsce, bo było mi szkoda 1,5 roku studiów licencjackich. Jednak je skończę i nie wiem co dalej.

Czy radzicie zrobić mgr w UK a później tutaj doktorat? Może od razu doktorat? (wiem, że jest taka opcja, ale nie wiem czy dotyczy polskiego licencjatu, bo nostryfikacja w UK jest niekorzystna dla polskich stopni naukowych - o ile licencjat można nazwać stopniem ;) ). A może dokończyć mgr w PL a poźniej tutaj doktorat? A może męczyć się eksternistycznie przez całe studia i wrócić na doktorat do PL?

Może ktoś robił doktorat w UK i powie mi jak to jest?

Dodam, że mój angielski nie jest perfect, ale też nie jest zły. Mam też dużą szansę na obywatelstwo brytyjskie za 4lata (związek partnerski z osobą mającą brytyjskie obywatelstwo). Może starać się o obywatelstwo i wyjechać do USA?

Wiem, że niby mam dużo czasu, ale lepiej wcześniej sobie wszystko zaplanować niż później obudzić się z ręką w nocniku :)
Obserwuj wątek
    • charioteer1 Re: Dylemat - pomożcie starsi bracia (i siostry ; 06.04.09, 15:05
      Jezeli masz taka mozliwosc, podejmij studia licencjackie w UK juz teraz. Roznice
      w programach nauczania na pewno sa znaczne, a eksternistycznie w Polsce mozesz
      sobie dalej zaliczac.
      • mysterious1988 Re: Dylemat - pomożcie starsi bracia (i siostry ; 06.04.09, 15:16
        Niestety nie stać mnie na studia w PL i UK jednocześnie. Dodam też, że zależy mi
        na czasie, bo studia doktoranckie zaoczne w UK trwają aż 6lat (wiec nie chce ich
        skończyć mając 35). :)
        • eeela Re: Dylemat - pomożcie starsi bracia (i siostry ; 06.04.09, 15:30
          Piszac 'zaoczne' masz na mysli zapewne 'part-time' - pamietaj, ze to
          jest znacznie wieksze obciazenie niz polskie studiowanie co drugi
          weekend.

Jesli zdecydowalbys sie na studia magisterskie w UK, to na
          doktoranckich bedziesz mial jakies szanse na stypendium, i wtedy
          moglbys studiowac full-time przez 3 lata zamiast 6.

I co jest takiego strasznego w konczeniu doktoratu w wieku 35 lat?
          • mysterious1988 Re: Dylemat - pomożcie starsi bracia (i siostry ; 06.04.09, 19:13
            chciałbym po prostu jak najszybciej pracować zawodowo w swoim wymarzonym fachu i
            zarabiać godne pieniążki, dlatego też nie chciałbym bronić się w wieku 35lat
            tylko w wieku 28-30 :)
            • eeela Re: Dylemat - pomożcie starsi bracia (i siostry ; 07.04.09, 20:58
              A doktorat jest ci potrzebny do pracowania w twoim wymarzonym fachu? Jaki jest
              twój wymarzony fach?
        • charioteer1 Re: Dylemat - pomożcie starsi bracia (i siostry ; 06.04.09, 15:31
          OK, rozwaz, czy faktycznie musisz studiowac zaocznie.

Studia w PL sa tansze, ale w UK nie kazdy ma mozliwosc robienia doktoratu zaraz
          po licencjacie. W takim razie zastanow sie jeszcze raz, czy nie rzucic studiow w
          PL. Wejdz na strony uczelni i porownaj programy studiow.
        • dala.tata Re: Dylemat - pomożcie starsi bracia (i siostry ; 06.04.09, 15:42
          ale w UK nie placisz za studia wczasie studiow, tyko po nich z podatkow. wiec,
          tak naprawde nie mozesz jeszcz stwierdzic czy cie stac, czy nie stac na studia.
          zgadzam sie z chario, poszedlbym na studia od razu.

wedle moich pobieznych wyliczen, jesli pojdziesz na studia w przyszlym roku
          akademickim, to masz szanse na doktorat przed 30tka z duzym zapasem. bo studia
          doktoranckie wcale nie trwaja w UK 6 lat, tylko 3. 6 lat to jesli robisz
          part-time. i za nie, jesli nie dostaniesz stypendium, musisz placic.
          • eeela Re: Dylemat - pomożcie starsi bracia (i siostry ; 06.04.09, 16:07
            Nidy nie widzialam zadnej oferty stypendialnej dla studentow part-
            time. Wszelkie stypendia sa oferowane glownie tym, ktorzy podejmuja
            studia w full-time.
            • dala.tata Re: Dylemat - pomożcie starsi bracia (i siostry ; 06.04.09, 16:14
              to akurat prawda. dla poletatwocow stypendiow nie ma.
          • mysterious1988 Re: Dylemat - pomożcie starsi bracia (i siostry ; 06.04.09, 19:15
            zapomniałem dodać, że rozważam tylko studia part time, bo myślę, że nie będzie
            mnie stać na utrzymanie się ze stypendium. a na rodzinę niestety liczyć nie mogę :(
            • eeela Re: Dylemat - pomożcie starsi bracia (i siostry ; 06.04.09, 20:59
              W UK stypendium doktoranckie zapewnia utrzymanie spokojnie. Bez ekstrawagancji,
              ale i głodem się nie przymiera.
            • dala.tata to bedziesz pracowac. 06.04.09, 21:03
              i przestan chlopie marudzic tylko wez du.pe w troki i idz sie zapisz na
              uniwersytet.
              • adept44_ltd Re: to bedziesz pracowac. 06.04.09, 21:24
                Dala, ty to masz talent perswazyjny...
                • dala.tata Re: to bedziesz pracowac. 06.04.09, 21:25
                  a co?! wielokortonie mi mowiono ze sie nadaje do polityki :-)
                  • mysterious1988 Re: to bedziesz pracowac. 06.04.09, 22:28
                    a doktorem 'od czego' jestes? :) wykladasz w UK?
                    • dala.tata Re: to bedziesz pracowac. 07.04.09, 00:21
                      jestem profesorem od cholera wie czego. tak, wykladam w UK.
                      • adept44_ltd to poważna sprawa ;-) n.t. 07.04.09, 00:23

• dala.tata you have no idea :-) n/t 07.04.09, 00:28

• adept44_ltd idea of cholera knows what? n/t 07.04.09, 00:39

• dala.tata no difficultno n/t 07.04.09, 01:28

• mysterious1988 Re: to bedziesz pracowac. 07.04.09, 10:59
                        Respect ;)

Nie wykładasz gdzieś niedaleko Leeds? :]
                        • dala.tata Re: to bedziesz pracowac. 07.04.09, 11:24
                          no bog zaplac za dobre slowo, dobry czlowieku. w poblizu Leeds nie.
                      • petrucchio Professor of WBE? 07.04.09, 11:26
                        Whatso-Bloody-Ever?
                        • dala.tata a sie uczepili! 07.04.09, 16:04
                          nie tacy to sa docenci :-)

alez sie przyczepiliscie. ja mam trudnosci dyscyplinarne, bo mi najprosciej jest
                          dzisiaj poweidziec: social sciences. ale ogolnie to, niech bedzie, lingwista,
                          tyle ze ja lingwistyki nie ucze, a o to bylo pytanie.
                          • adept44_ltd Re: a sie uczepili! 07.04.09, 17:39
                            dobeatrixcenci???

no chcemy mieć jasność, panie Kolego... ;-)
                          • mysterious1988 Re: a sie uczepili! 07.04.09, 19:19
                            rozumiem, że te trudnosci w okresleniu dziedziny spowodowane sa otrzymaniem
                            tytulu w UK ;) Social sciences kojarzy mi sie glownie z socjologia :)
                            • dala.tata Re: a sie uczepili! 07.04.09, 19:45
                              social sciences to okreslenie duzo szerssze niz socjologia. a problemy raczej
                              wynikaja z mojego skakania po tematach i zagladaniu do roznych dyscyplin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka