Dodaj do ulubionych

autoreferat

31.07.09, 02:31
co powinienem zawrzeć w autoreferacie?
Obserwuj wątek
    • megaborsuk2000 Re: autoreferat 31.07.09, 11:22
      Humanistyka czy nauki ścisłe?
      • hatchet01 Re: autoreferat 31.07.09, 13:48
        humanistyka
        • megaborsuk2000 Re: autoreferat 31.07.09, 22:49
          No więc ja po konsultacji z promotorem zrobiłem tak. Ten autoreferat, który w
          formie drukowanej trafia przed obroną do członków rady wydziału czy odpowiedniej
          komisji, czy kogo tam, zrobiłem klasycznie: w sumie było to nieco zbeletryzowane
          streszczenie pracy, przybliżające jej temat i wyliczające tezy i najważniejsze
          osiągnięcia. Ważne, żeby pamiętać, że nie wszyscy czytelnicy będą specjalistami
          w twojej dziedzinie - więc trzeba troszkę zadbać o czytelnika.

Natomiast inaczej zrobiłem z referatem, który wygłaszałem w trakcie obrony.
          Promotor podszepnął, że lepiej by było nie powtarzać tego, co komisja już
          czytała, i bardzo mi to przypadło do gustu (choć zdaje mi się, że normalna
          praktyka jest odwrotna - że właśnie powtarza się to, co się napisało).
          Przygotowałem wystąpienie, w którym przedstawiłem tylko wycinek pracy, taki, w
          którym było akurat nieco więcej elementów, które uznałem za swoje oryginalne
          osiągnięcia. Oczywiście w krótkim wstępie przedstawiłem ogólnie, o co z grubsza
          chodzi w pracy. Do tego przygotowałem handouty, które przed obroną rozłożyłem na
          każdym miejscu - zawsze jak się komuś kradnie czas, gadając do niego przez
          kwadrans, dobrze coś mu za to dać, nie tylko na konferencjach. Starałem się,
          żeby całość brzmiała w miarę naukowo, ale jednak była popularna w formie, żeby
          się ludzie nie pospali.

W sumie zależało mi, żeby było odrobinkę niesztampowo, choć i tak w ramach
          konwencji. Wydaje mi się, że lepiej odrobinkę zadrzeć z tradycją niż doprowadzić
          do standardowego uśpienia całej sali. Przecież tak czy siak się obronisz.

Aha, w handouty powkładałem koperty, a w nich po sto zł.
          • dala.tata Re: autoreferat 31.07.09, 23:00
            ah to ty wyskoczyles z ta stowa!!!! ile sie trzeba bylo naprzekonywac rade, ze
            nie chciales ich obrazic!! do dzis to pamietam. zeby chociaz po 3 stowy!
            przeciez wiadomo ze bez 5 nie ma o czym mowic. ale przekonalismy ze ty taki
            lekko niegramotny.

do toporka: lokalne wzgledy - autoreferat dla rady przed obrana itd, wymagaja
            dokladnego rozpoznania terenu u ciebie!
            • megaborsuk2000 Re: autoreferat 31.07.09, 23:06
              O masz, niektórzy profesorowie tyle mówią o swoim ubóstwie, to uznałem, że i
              stówka ucieszy towarzystwo... No nic, zaczynam zbierać na habilitację.
    • ford.ka Re: autoreferat 31.07.09, 11:55
      Zapytaj promotora i kolegów z pracy, którzy już przez to przeszli.
      Najprościej jest zwykle pójść na inną obronę (byle w jednostce w
      której sam się będziesz bronił) i uważnie się temu teatrowi
      przyjrzeć n.p. kiedy doktorant siada, a kiedy stoi, ile trwa
      autoreferat a ile odpowiedzi na recenzje itd.
      Wszystko jest tu kwestia zwyczaju, ale zwykle oczekiwania są bardzo
      konkretne i rada wydziału obraża się śmiertelnie, jeśli ktoś się do
      nich nie zastosuje, do tego stopnia że co starsze dziadki potrafią
      głosować przeciw. Np. u mnie a. miał trwać tyle co standardowy
      referat konferencyjny czyli do 15-20 minut (na całośc obrony
      wyznaczano godzinę!), dwa piętra niżej nie wolno było schodzić
      poniżej pół godziny (ideal - 45 min.) a całość zamykała się na ogół
      w trzech godzinach.
    • dala.tata Re: autoreferat 31.07.09, 12:30
      co zrobiles, jak zrobiles, po jaka cholere, co ci wyszlo i co z tego wynika dla
      ludzkosci.poziom detalu
      • joannah31 Re: autoreferat 03.08.09, 11:24
        Przepraszam, ale o co chodzi ze stówą w kopercie? To jakiś żart i ja
        go nie chwytam?
        • megaborsuk2000 Re: autoreferat 03.08.09, 12:06
          Nie, no skąd, po prostu perwersyjnie ukochałem dźwięk pukania CBA do drzwi o
          poranku.
          A przez chwilkę mi przeszło przez myśl, że jak nie dodam na końcu ;), to będzie
          dym... Ale co, że słaby żarcik?
          • joannah31 Re: autoreferat 03.08.09, 19:56
            NIe skąd, świetny, świetny, bo ja już zaczęłam pytać znajomych, kto
            mi może parę stów pożyczyć, albo jakoś z grantu zakombinować ;-P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka