Dodaj do ulubionych

Zaburzenia rytmu serca

14.10.09, 22:57
A dokładnie: migotanie przedsionka. Ma któraś? A może wasze dziecko? A może
ktoś się na tym zna?
Wiem ze najczęściej jest to leczone farmakologicznie.

Interesuje mnie normalne, codzienne życie. Co można, czego unikać, itp. Innymi
słowy, jak z tym żyć?
Obserwuj wątek
    • dzidaa Re: Zaburzenia rytmu serca 14.10.09, 23:01
      ja mam zaburzenia ale polegające na niedomykalności przedsionka....bla bla
      bla...im mniej stresu tym lepiej.Był czas ze zarłam piguły, było fajnie bo nic
      nie bolało, ale stresik i ból powracał.
      • ez-aw Re: Zaburzenia rytmu serca 14.10.09, 23:08
        Tu wiem tylko że jest migotanie. Jeszcze nie znam diagnozy szczegółowej.
        Rozumiem ze unikać stresu. A co z wysiłkiem fizycznym?
        • dzidaa Re: Zaburzenia rytmu serca 15.10.09, 08:38
          lajtowo pewnie, w szkole miałam zwolnienie z w-fu, ale dzisiaj wiem ze lekki
          wysiłek typu intensywny spacer, trucht czy po prostu gimnastyka nie zaszkodzi a
          może pomóc, ja przynajmniej lepiej się czułam...dotlenienie, wyrównany głębszy
          oddech takie tam...
          • ez-aw Re: Zaburzenia rytmu serca 15.10.09, 09:23
            Dziękuję. To już są jakieś informacje. Przynajmniej będę wiedzieć czego się
            trzymać, zanim nie załatwię kolejnej wizyty u lekarza.
            Rozumiem, ze generalnie nie jest to rzecz która bardzo utrudniałaby życie?
            • dzidaa Re: Zaburzenia rytmu serca 15.10.09, 09:45
              utrudnienie u mnie polega na tym ze szybko sie męcze, no i czasami boli serducho...
              • ez-aw Re: Zaburzenia rytmu serca 15.10.09, 09:52
                Dzięki Dzidaa. Wygląda na to, że da się z tym w miarę normalnie żyć. A to już
                jest pozytywna wiadomość smile
                • pyzunia2007 Re: Zaburzenia rytmu serca 15.10.09, 10:41
                  ja cierpię na częstoskurcz nadkomorowy,żyję normalnie,nie biorę
                  leków bo mój lekarz uznał że nie trzeba,nie zyje mi się komfortowo z
                  myślą że z moim sercem nie wszystko jest ok,no ale nic nie poradzę i
                  staram się nie myśleć
                  • ez-aw Re: Zaburzenia rytmu serca 15.10.09, 12:20
                    Zobaczymy co tu powie lekarz. Czy będą leki, czy nie. Nie myślenie to też jakaś
                    metoda. Tylko nie zawsze się tak da sad
                    • funkcjonariusz_angua Re: Zaburzenia rytmu serca 15.10.09, 13:47
                      Wiesz ez-aw, migotanie przedsionków i niedomykalnośc zastawki
                      dwudzielnej (bo to zapewne ma dzidaa)to nie to samo. Niedomykalnośc
                      zastawki ma bodajże 3% kobiet i z reguły nie daje ona żadnych
                      objawów. Migotanie przedsionków jest jednak poważniejszym
                      schorzeniem. Przede wszystkim trzeba się dowiedzieć z jakiego powodu
                      jest migotanie, bo jeśli możliwe jest usunięcie przyczyny, to
                      migotanie ustępuje. W innym wypadku bierze się leki na umiarowienie
                      akcji serca, można też zrobić kardiowersję elektryczną. No ale nie
                      będę się na ten temat rozpisywać, bo nie wiem co dokładnie Ci jest i
                      nie chcę Cię w błąd wprowadzać smile
                      Daj znać jak się czegoś dowiesz.
                      • ez-aw Re: Zaburzenia rytmu serca 15.10.09, 21:12
                        Angua - jak mi się uda dzieciaka wreszcie zapisać do specjalisty od migotania,
                        to może czegoś się dowiem. Teraz wiem tylko, że nie ma stanu zagrożenia życia.
                        Co nie zmienia faktu, że właśnie dlatego miał bezdechy sad
                        Dlatego pytam czy unikać wysiłku, lub czego nie robić. By jakoś przetrwać czas,
                        zanim nie wypowie się lekarz.
                        • funkcjonariusz_angua Re: Zaburzenia rytmu serca 15.10.09, 21:33
                          Aaaa, to dziecko ma migotanie. Zrozumiałam, że Ty. Niestety na
                          zaburzeniach rytmu u dzieci nie bardzo się znam:] A miał robione USG
                          serca? Jeśli nie, to może poproś lekarza rodzinnego o skierowanie, bo
                          i tak kardiolog zleci USG, więc jeśli zrobisz je wcześniej to trochę
                          czasu zaoszczędzisz.A EKG miał robione takie kilkuminutowe w
                          przychodni, czy miał założonego holtera?
                          Na Twoim miejscu ograniczyłabym mu wysiłek fizyczny,tak, żeby się za
                          bardzo nie przemęczał.
                          Mogę jutro pogrzebać w książkach i poszukać czegoś więcej na ten
                          temat, aczkolwiek nie gwarantuję, że coś znajdę.
                          • ez-aw Re: Zaburzenia rytmu serca 15.10.09, 21:59
                            Miał parę razy EKG, krótka i długa taśma. Było echo serca. Wszystko nic nie wykazało. Pierwszy Holter zresztą też. Ale wtedy był mały i nie chodził. Uparłam się na drugi Holter, i teraz wyszło to migotanie. Dalej napisane ze zmian patologicznych nie ma.
                            Ja byłam z nim u kardiologa parę razy. Tylko ze babka stwierdziła ze to wykracza poza jej wiedzę i dała mi namiary do Centrum Zdrowia Dziecka do osoby, która specjalizuje się właśnie w migotaniach. A do niej jest się ciężko dostać. A żyć jakoś do tego czasu musimy.
                            Jeśli masz możliwość poszukania informacji, to będę bardzo wdzięczna.
                            Młody ma 1 rok i 20 miesięcy. Jest wcześniakiem z 34 tygodnia. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale może przyda się to do szukania informacji. Bo przyznam że nie wiem gdzie szukać sad W internecie znalazłam tylko ogólnie.
                            • caffe_mocca Re: Zaburzenia rytmu serca 15.10.09, 22:16
                              Ja co prawda migotania nie ale mam wrodzone wypadanie zastawki dwudzielnej.
                              Zyje bez problemowo smileU mnie to wypadanie jest nieznaczne - wiec nie biore leków.
                              Musze tylko dbac o dobry poziom magnezu i potasu w organizmie (niedobory
                              objawiaja sie bardzo niemilym uczuciem kiedy zastawka sobie wypada)
                            • funkcjonariusz_angua Re: Zaburzenia rytmu serca 16.10.09, 18:52
                              Niestety, ale niewiele się dowiedziałam na ten temat. Migotanie
                              przedsionków jest u dzieci dużą rzadkością i najczęściej się wiążę z
                              wadami serca. Ale skoro USG nie wykazało zmian u Twojego synka to nie
                              wiem co może powodować migotanie ( w książce jako druga przyczyna był
                              podany zespół WPW, ale to by lekarz na podstawie EKG stwierdził).
                              Znalazłam informację, że udzieci się najczęćiej stosuje kardiowersję
                              elektryczną, ale to raczej dotyczy migotania trwającego dłużej, bo u
                              Twojego dziecka, z tego co zrozumiałam pojawia się napadowo.
                              Chyba nie bardzo pomogłam, ale życzę Ci, żeby udało Ci się szybko
                              dostać do specjalisty smile
                              • ez-aw Re: Zaburzenia rytmu serca 16.10.09, 19:01
                                Dziękuję za informacje.
                                Tak, pojawia się napadowo. Muszą być spełnione dwa warunki jednocześnie. Musi
                                być zmęczony (np dużo biegał), oraz mało spał w dzień (po tym bieganiu poszedł
                                spać, ale sąsiad miał remont i budził go wiertarką). W efekcie dziecko jest
                                zmęczone i niewyspane. Tylko wtedy dochodzi do bezdechów. I takie warunki
                                starałam się odtworzyć przy drugim Holterze. Myślę, że gdybym nie wymęczyła
                                dziecka, to badanie też nic by nie wykazało, tak jak za pierwszym razem.
                                Na razie wiem czego unikać. Pozostaje tylko czekać na wizytę u specjalisty.
                                Jeszcze raz dziękuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka