tysia77 18.01.10, 11:50 Macie jakiś sprawdzony? Swój gdzieś zgubiłam, a jak przeglądam w necie to ciągle mi jakiś składnik nie pasuje.Chciałam zrobić na imprezę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mearuless Re: Przepis na Chili 18.01.10, 12:40 ja mam: bierzesz duzy gar: wlewasz troche oliwy, wrzucasz posiekny czosnek, posiekana cebule. jak sie podsmaza dowalasz duzo mielonego miesa. czekasz az sie zarumieni i wwalasz: kukurydze , fasoline,pokrojona czerwona papryke -czekasz kilka minet i wlewasz sos pomidorowy -dowalasz pieprz, chili, papryke slodka i ......dusisz ile trzeba na malym ogniu iiiiiiiiiii delektujesz sie zajebistym chili Odpowiedz Link
smallcloud Re: Przepis na Chili 18.01.10, 12:55 Robie podobnie jak mea z ta roznica ze zamiast sosu pomidorowego wrzucam pomidory w puszce Odpowiedz Link
next_exit Re: Przepis na Chili 18.01.10, 13:08 to ja dam swój: potrzebujemy: 1-2 cebule, 1-2 ząbki czosnku (zależy jak komu pasuje), ok 500 g miesa mielonego, 2 czerwona papryke, puszke kukurydzy, puszke fasoli czerwonej, dwie puszki pomidorow bez skorki, kostke bulionowa, pieprz cayenne (to jest owo chili, papryke slodka mielona, pieprz, sol. cebule i czosnek siekamy, podsmazamy na patelni, ale nie do calkowitego zbrazowienia. Na osobnej patelni podsmazamy mieso (lub na tej samej, jesli ktos umie zrobic to an tyle szybko zeby za bardzo nie 'spalic' cebuli. Mieso mieszamy z cebula, dodajemy pokrojona w kosteczke czerwona papryke, podsmazamy az zmieknie. dodajemy pomidory wraz z sosem z puszki, mieszamy wszytsko, aby pomidory sie rozdrobnily. dodajemy ok szklankę bulionu (może byc trochę mniej, chodzi o to zeby za bardzo nie rozwodnic sosu). Gotujemy to wszystko na malym ogniu ok 10 min, tak aby zgęstniało. W międzyczasie doprawiamy słodką papryką, pieprzem cayenne, pieprzem i solą. Można dodać listek laurowy. Gdy się już nam ugotuje, dodajemy kukurydze i fasole, i gotujemy jeszcze chwile. I voila Odpowiedz Link
next_exit Re: Przepis na Chili 18.01.10, 13:09 oczywiscie potrzebujemy 1 czerwona paprykę, a nie 2, jak mi sie napisalo na poczatku Odpowiedz Link
gorgolka Re: Przepis na Chili 18.01.10, 13:32 ilość składników według uznania i ilości gąb do wykarmienia: 2 cebule 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku po 1-2 szt słodkiej i ostrej papryki (słodką daję albo czerwoną, albo jak mam to białą - nie mylić z żółtą, ostra zazwyczaj czerwona) mielone mięsko jakie akurat mam ok 40-50 dkg puszka pomidorów puszka fasolki świeże lub suszone zioła - ale to mój osobisty odchył cebulę, czosnek i seler naciowy ze zeszklić na oliwie. dodać mielone mięso i pomidory z puszki. Można trochę bulionu lub wody, zioła, sól, daję jeszcze pół łyżeczki cukru, poprawia smak, nie są pomidory tak kwaśne. niech się podusi z pół godziny lub dłużej (zależy jakie mięso dałaś) na małym ogniu. dodać paprykę słodką i ostrą - ostrą drobniej pokroić dodać fasolkę z puszki, opcjonalnie kukurydzę ale mnie nie pasuje kukurydza tu więc ja nie daję podusić jeszcze z 15 minut, zdjąć pokrywkę, spróbować, ewentualnie dosolić, dopaprykować bulion powinien przez ten cały czas wyparować i całość powinna być gęsta. Ja podaję jak mam świeżą kolndrę i kleks śmietany na wierzch, czasem chipsy kukurydziane do tego Odpowiedz Link
tysia77 Re: Przepis na Chili 18.01.10, 14:37 Dzięki dziewczynyZapowiada się smakowicie,zrobię na próbę jeszcze przed poniedziałkową imprezą. Odpowiedz Link