Dodaj do ulubionych

firanki-pomoc potrzebna:)

19.04.10, 12:58
laseczki ,potrzebuje sobie kupic firany do salonu bo mi landlord okna wymienił
i te co mam ni w pipe ni w oko nie pasujatongue_out i teraz jak mam wymierzyc zeby
dobre kupic? bo tamte brałam na pałe i troszke za krótkie były.jak to okno
wymierzyc?od murka do murka czy troche wiecej?ile cm wiecej wziac na
podłożenie?i czy jakies dodatkowe centymetry wrazie jakby sie wskoczyła w
praniu? pomózta plissmile dziekóweczkasmile
Obserwuj wątek
    • migotka-2 Re: firanki-pomoc potrzebna:) 19.04.10, 13:23
      Ja to Ci nie poradzę, bo jakbym Ci poradziła to bałabym się o swe życie!
      Ale pozdrawiam!!!! Firanki i Cię!!!
    • gagunia Re: firanki-pomoc potrzebna:) 19.04.10, 13:32
      Ja podaję w sklepie szerokość okna i wysokość od karnisza do podłogi (albo do
      parapetu). Babka w sklepie zawsze pyta czy ma być na szerokość okna czy ma
      zakrywać ścianę i jaki karnisz mam (żeby odjąć kilka cm na żabki, kółka itp). No
      i w zależności od rodzaju taśmy i moich pomysłów tnie materiał i szyje. Jeszcze
      mi się nie zdarzyło, żeby były za krótkie, za długie albo za wąskie.
    • kate.balu Re: firanki-pomoc potrzebna:) 19.04.10, 13:47
      Polecam sklep internetowy windeco.pl
      Napisz do nich, to na pewno Ci poradzą co zrobić, a najlepiej wyślij im zdjęcie to zrobią Ci od razu projekt z wyceną.
      Jest tam duży wybór różnych firan i zasłon, każdy znajdzie coś dla siebie i mają dobre ceny. Szyją też na zamówienie firanki do salonu i firanki do kuchni.
      • elske Re: firanki-pomoc potrzebna:) 19.04.10, 16:31
        Zmierz sobie karnisz.Ile kupić firanki? To zależy czy ma być marszczona taśmą
        .Są taśmy 1:2 , to znaczy że z 2m firanki umarszczonej będziesz mieć 1m na
        gotowo.Z taśmy 1:3 , potrzebujesz 3m firanki, żeby po zmarszczeniu wyszedł ci 1m
        umarszczonej.
        Tak wygląda taśma (tu jest pokazane jak się marszczą):
        https://sklep.tasiemka.pl/images/100_2099.jpg
        NA podwinięcia to zawsze idzie 2-3 cm (szew zwykły 1cm x1cm).
        • bryanowa-1 Re: firanki-pomoc potrzebna:) 19.04.10, 17:30
          no to ja wam teraz wytłumacze ok.tu gdzie mieszkam(uk)sa juz z gotowym tunelem
          na taka jakby szyne i te szyne sie przymocowywuje do okna.z tym ze ja na okna
          juz nie moge bo sa nowe plastikowe i se umysliłam te szyne powiesic na karniszu
          bo tam jest miejsce..firanki musiałabym se tylko z boku podszyc i z dołu co by
          sie nie siepały.a i jeszcze,bo ja mam okno łaczone z drzwiami na ogród to mam
          miec w całosci firane czy moze lepiej ja uciac zeby było wyjscie na ogród czy w
          calosci i za kazdym razem odsówac ?no i tera mi chodzi czy ja tej firany
          potrzebuje tyle co karnisz ma długosci ,skoro chce szyne na karnisz?czy mniej i
          jak zmierzyc.i nie smiac sie bo ja dopiero 2 lata mam firany w uk bo mi sasiedzi
          2 lata temu zaczeli do mieszkania zagladac a tak byly gole okna
    • karra-mia Re: firanki-pomoc potrzebna:) 19.04.10, 17:58
      wysokość - wg uznania, jaka długą chcesz firanę, od karnisza ofkors mierzysz

szerokość - karnisz x 2, tzn dwa razy taka szeroka firana jak karnisz
      • bryanowa-1 Re: firanki-pomoc potrzebna:) 19.04.10, 21:28
        ok zakumałam,dziekóweczkasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka