Dodaj do ulubionych

co na obiad? wacik inspirujący...

23.02.11, 11:08
chyba pomidorową popełnię, bo znów mam ten cholerny rosół...
Obserwuj wątek
    • socka2 Re: co na obiad? wacik inspirujący... 23.02.11, 11:12
      ziemniaczki z filetem z jakiejs ryby w sosie cytrynowym smile
      plus powinna byc surowka z kapusty kiszonej, ale nie bedzie wink
      • ella_nl Re: co na obiad? wacik inspirujący... 23.02.11, 11:55
        A u mnie zupka cebulowa właśnie na rosole ( z grzanką i dużą ilością sera na niej) i placek ziemniaczany z sosem pieczarkowym. Mniam!
      • w_miare_normalna Re: co na obiad? wacik inspirujący... 23.02.11, 13:33
        Wczoraj miałam tongue_out
    • madame_zuzu Re: co na obiad? wacik inspirujący... 23.02.11, 11:14
      chyba i ja pomidorowa machne, bo nic innego mi nie przychodzi do lba...
      a ma byc szybko
    • madame_zuzu Re: co na obiad? wacik inspirujący... 23.02.11, 11:15
      chociaz niebig_grin ja juz dziś ugotowałam zupe włoczkowąbig_grin hahhaha
    • mearuless Re: co na obiad? wacik inspirujący... 23.02.11, 11:50
      zostalo mi z wczoraj drugie danie.
      a zupe kupie w pobliskiej restauracji. bo tylko ewka jada, nie bede gara gotowala.
    • mamakarolla Re: co na obiad? wacik inspirujący... 23.02.11, 12:37
      kurczak curry z ryżem i surówką.
      • ella_nl Re: co na obiad? wacik inspirujący...Mamakarolla 23.02.11, 12:44
        Proszę, podaj mi przepis na tego kurczaka. Szukam sprawdzonego przepisu.
        Dzięki wielkie!
        • mamakarolla Re: co na obiad? wacik inspirujący...Mamakarolla 23.02.11, 14:05
          szczerze mówiąc robię wersje dukanową aktualnie.
          Ale normalnie robiłam tak, ze marynowałam pierś z kurczaka (w kostkę) na noc w curry i dodawałam trochę wegety i pieprzu, papryki.
          Na drugi dzień smazyłam na oliwie z cebulką, podlewałam bulionem i dodawałam śmietany, na koniec doprawiałam jeszcze do smaku.
          I teraz albo wsypywałam ryż do tego i zapiekałam jeszcze z mozarelą, albo jedliśmy odrazu.
          Dzisiaj bedzie z jogurtem naturalnym i bez oliwy, dla męża ryż i surówka dla mnie surówka smile
          Czasem podawałam z makaronem jak mi np z zupy został.

Można dodać do tego różne inne egzotyczne przyprawy typu imbir itd ale ja tego nie robię bo nie mam wink
          • ella_nl Re: co na obiad? wacik inspirujący...Mamakarolla 23.02.11, 19:18
            Dzięki bardzo!
    • w_miare_normalna Re: co na obiad? wacik inspirujący... 23.02.11, 13:32
      Jadę do mamy ma pierogi z truskawkami także dzisiaj będę bez obiadu smile
      • bei Re: co na obiad? wacik inspirujący... 23.02.11, 13:41
        mogę podpiąć temat obiadowy?

bielskobiala.gazeta.pl/bielskobiala/1,88025,9150876,Pielegniarki_zaslonily_cialo_parawanem_i_podaly_obiad.html
        • olinka20 Re: co na obiad? wacik inspirujący... 23.02.11, 14:45
          Polska słuzba zdrowia jest znana z empatii uncertain
          A u nas dzisiaj piergi z bryndzą.
          I z jogurtem.
          • opium74 Re: co na obiad? wacik inspirujący... 23.02.11, 14:58
            zapiekanka z bakłażana, cebuli, cukinii, pomidorów i fety a do tego piersi z kurczaka w jogurcie i parmezanie.
            • olinka20 Opium 23.02.11, 15:11
              Podziel sie przepisem, zwłaszcza na ta zapiekankę, bo az sie zeslinilam wyobrazając sobie.
              • opium74 Re: Opium 23.02.11, 15:26
                jak wszystko co robię jest to proste big_grin
                - bakłażany, krokisz w plastry, solisz, skrapiasz oliwą i wstawiasz na 20 minut do piekarnika zeby zmiekły.
                W tym czasie kroisz cebule i szklisz na oliwie z oliwek - wykładasz nią dno foremki,
                na tej samej patelni przesmażasz /czasem tzreba odrobine poddusić/ pokrojone w plastry cukinie - solisz, piperzysz, zioła prowansalskie
                w foremce układasz - cebula, bakłażany, ser feta, cukinie,
                na wierzch wrzucasz połówki pomidorów koktajlowych lub plastry normalnych.
                w kubku rozrabiasz przecioer pomidorowy z rozgniecionymi ząbkami czosnku, ziołami, bazylią i odrobiną oliwy z oliwek - przecierem "ciapiesz" po wierzchu smile
                wstawiasz do piekarnika i po chwili gotowe

piers z kurczaka kroisz w dużą kostke 3x3 cm, solisz, pieprzysz, dodajesz tymianek, mieszasz.
                Jogurt naturalny /ja używam greckiego/ mieszasz z odrobiną oliwy i czosnku i zalewasz kurczaka.
                Później panierujesz go w startym parmezanie i układasz na blachę /najlepiej żeby kawałki się nie stykały/ - i do piekarnika na 220st na okołóo 20 minut
                • olinka20 Re: Opium 23.02.11, 15:36
                  Dziekuję pieknie.
                  Tą zapiekanką to ja pewnie bym sie najadła bez dodatku.
                  • opium74 Re: Opium 23.02.11, 17:45
                    feta to moja inwencja. W przepisie nie było ale miałam w lodówce i termin mu się kończył wink
                    • ciepla.kawa Re: Opium 23.02.11, 20:03
                      Też mi się ta zapiekanka spodobała. Z braku piekarnika spróbuję przeprowadzić eksperyment w mikrofali smile
    • zuzanka79 Re: co na obiad? wacik inspirujący... 23.02.11, 17:50
      Ja dzisiaj jadłam w McDonalds tongue_out
      Na lodowisku byłam - przeżyłam. Dupa mnie nie boli.
      • mygdullaa Re: co na obiad? wacik inspirujący... 23.02.11, 18:43
        to tylko ja tak jakoś pospolicie dzisiaj gotowałam bo pieczone udka z kurczaka, ziemniaczki i surówka z marchewki i jabłkasmile
      • sewa.49 Re: co na obiad? wacik inspirujący... 23.02.11, 18:48
        Standardowo.
        Pomidorowa na rosole z makaronem.Pomidory daje w calosci z puszki. Maz mowil, ze niebo w gebie big_grin
        • iksa29 doral... 23.02.11, 21:14
          Ty mnie adoptuj...
          Uwielbiam rosół i pomidorową, ja będę miała z banki gotowanie a Ty nadmiar rosołu.
          Bo wiesz, jak decydujesz się na mnie, to u mnie 5-cio pak jest( ja+ ślubny+2 córki + FIFI suczka znaczy się pies).

To jak będzie bo nie wiem, czy na jutro mięcho na obiad z zamrażarki wyciągać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka