09.08.11, 21:55
przyznać się, która ma ?!?
Obserwuj wątek
    • olinka20 Re: Kindle 09.08.11, 22:05
      Wyjde na skarzypyte, ale chyba Amoreska smile
      • esofik Re: Kindle 09.08.11, 22:06
        a gdzie się Amoreska szwęda o tej porze???!!!!
        tongue_out
        • olinka20 Re: Kindle 09.08.11, 22:14
          Moze spitongue_out
          • esofik Re: Kindle 09.08.11, 22:19
            poszukam jej o 5.45 tongue_out
            • grave_digger Re: Kindle 09.08.11, 22:23
              a co to jest? czy muszę googlać? tongue_out
              • esofik Re: Kindle 09.08.11, 22:25
                czytnik ebuków
                • bei Re: Kindle 09.08.11, 22:30
                  Do czytania w słoncu OK, ale ja w słoncu nie czytam nawet ksiażki, bo oczy łzawią, wiec wolę w domo ipada- bo obok pokaźnej biblioteki w ręku mam i narzedzia komputerowe.
    • bei Re: Kindle 09.08.11, 22:31
      no i zmierzchem lepiej czytac z ipada
      • bei Re: Kindle 09.08.11, 22:34
        no i jeszce na kindle nie zrobisz notatek, podkreslen, nie "przejrzysz" migiem ksiażki..
        • esofik Re: Kindle 09.08.11, 22:37
          nie chcę ipada, mam laptoka
          chcę tylko do czytania

a pytanie mam do posiadaczki Kindle - czy lampka jest przydatna, czy da się czytać przy niej po ciemku, czy daje wystarczająco dużo światła, żeby nie męczyć oczu
          • bei Re: Kindle 09.08.11, 23:14
            Ekran K nie jest podswietlany, jak nie masz zewnetzrnego światła to w nocy nic nie przeczytasz...
            • esofik Re: Kindle 09.08.11, 23:20
              zrozumiałam za pierwszym razem tongue_out
              pytanie brzmi: czy lampka (ta malutka, którą się przyczepia do czytnika) sprawdza się

nadal nie chcę ipod'a !!! bei, jesteś akwizytorką big_grin tongue_out
    • bei Re: Kindle 09.08.11, 23:11
      Musisz Kindle doswietlic- dlatego wolę ipada w domu. Kindle wygrywa w słoncu, pisałam, ze ze zmierzchem przegrywasmile
    • amoreska Re: Kindle 10.08.11, 08:10
      Mi się czyta z Kindle'a bardzo dobrze, rzeczywiście jest nieporównywalna różnica między czytaniem z laptopa a z czytnika.
      A co do tego, że z Kindle,a nie przeczytasz po ciemku - dobry czytnik ma imitować książkę - książki czytasz po ciemku tongue_out ?
      W słońcu rewelacyjny, można zabrać w podróż, do poczekalni u lekarza i nie trzeba targać góry książek. Jak na razie polecam smile

P.S. Oli, ty skarżypyto big_grin
      • olinka20 Re: Kindle 10.08.11, 11:09
        Amor tongue_out Chciałam pomoc tongue_out
      • esofik Re: Kindle 10.08.11, 15:52
        mnie czytanie z lapka drażni, zwłaszcza wieczorem w łóżku
        Amoreska, korzystasz z tej małej lampeczki?? bo ja pytam o tą lampeczkę uncertain
        wbudowana w pokrowiechttps://assets.gearlive.com/blogimages/gallery/kindle-lighted-leather-cover/amazon-kindle-lighted-cover-007_medium.jpg
        lub taka oddzielna
        https://www.homehairtreatments.info/files/photo/2/l/kindle-3-b003hkrvaw.jpg
        czy jest praktyczna??
        • marioo99 Re: Kindle 01.09.11, 12:01
          Lampeczka jest praktyczna. Możesz ją nawet zakładać na pokrowiec (w przypadku pokrowców otwieranych jak książka). Więcej informacji znajdziesz np tutaj Kandle Flex.
          Ostatnio testuję mini lampę Spark. Niestety nie nadaje do założenia bezpośrednio na czytnik i dobrze się trzyma tylko na pokrowcach Tuff-Luv i tradycyjnych otwieranych na bok (jak książka).
          • olylejdi_1 Re: Kindle 02.09.11, 12:12
            tez mam. I uważam, że jego największą wadą jest to, że nie pachnie jak książka tongue_outtongue_out
            • spicy_orange Re: Kindle 03.09.11, 01:08
              > tez mam. I uważam, że jego największą wadą jest to, że nie pachnie jak książka

to teraz ja ci powiem czemu kindle nigdy nie zastąpi mi książki.

1. Otwórz jakąkolwiek książkę w dowolnym miejscu,
              2 . złap kciukiem i palcem wskazującym prawej ręki wszystkie kartki "nieczytane" tzn te z prawej, razem z końcową okładką, mniej więcej w połowie wysokości książki,
              3. trzymane kartki wygnij w łuk (wybrzuszenie tam gdzie kciuk)
              4. spróbuj puszczać spod kciuka (przesuwając nim w prawo) po jednej kartce, dopóki między palcem wskazującym a kciukiem nie zostanie ci sama okładka
              5. spróbuj to zrobić szybko, żeby wszystkie kartki przeleciały w sekundę (powstanie taki fajny dźwięk: prrrrrrrrt) wink
              6. powtarzaj bez przerwy jednocześnie czytając

Ja tak właśnie czytam big_grin wkurzam tym chłopa i ludzi w zbiorkomie, ale robię to zupełnie bezwiednie - jakoś lepiej mi się czyta jak przewalam cały czas kartki między palcami. Na kindlu się nie da, więc kindle odpada big_grin
              • esofik Re: Kindle 03.09.11, 11:27
                zboczona big_grin big_grin
                • spicy_orange Re: Kindle 11.09.11, 09:37
                  przespałam się i myślę sobie, ze to kindle jest całkiem niegłupie(mimo poważnych wad -j.w big_grin). Pomyślałam też o premii, która tuz tuż wink i myślę, że te kilka procent mogę urwać na jakąś niepotrzebną do życia, ale fajną przyjemnostkę i chyba będzie to kindle wink

pytanie do mających:

1. Przejrzałam allegro i wiem już że są wersje tańsze z reklamami i bez reklam (biorę bez).
                  2. Wnioskuję z opisów, że są jeszcze wersje z netem i bez??? Jak to działa? Tzn internet?
                  3. Rozumiem że dowolny pdf wrzucę z kompa po kablu usb i bez problemu mi go otworzy (tak zrozumiałam z waszych wypowiedzi poniżej), ale pytanie jak się ładuje to urządzenie? czy długo?
                  • tanczaca_z_grabkami Re: Kindle 21.09.11, 14:56
                    spicy_orange napisała:

> przespałam się i myślę sobie, ze to kindle jest całkiem niegłupie(mimo poważnyc
                    > h wad -j.w big_grin). Pomyślałam też o premii, która tuz tuż wink i myślę, że te kilka
                    > procent mogę urwać na jakąś niepotrzebną do życia, ale fajną przyjemnostkę i c
                    > hyba będzie to kindle wink
                    >
                    > pytanie do mających:
                    >
                    > 1. Przejrzałam allegro i wiem już że są wersje tańsze z reklamami i bez reklam
                    > (biorę bez).
                    > 2. Wnioskuję z opisów, że są jeszcze wersje z netem i bez??? Jak to działa? Tzn
                    > internet?
                    > 3. Rozumiem że dowolny pdf wrzucę z kompa po kablu usb i bez problemu mi go otw
                    > orzy (tak zrozumiałam z waszych wypowiedzi poniżej), ale pytanie jak się ładuje
                    > to urządzenie? czy długo?

1.Zamawiając przez allegro zapłacisz średnio 80-100 złotych więcej, a czytnik przyjdzie do Ciebie i tak bezpośrednio z Ameryki (sprzedawca na allegro zamówi czytnik do Ciebie).

2. Do wyboru masz Kindle z Wifi (139$ + 11$ przesyłka) i Kindle z Wifi i 3G (189 + 11$). Różnica między nimi jest taka, że pierwszy umożliwia podpięcie się do jakiejś sieci bezprzewodowej, a drugi umożliwia darmowe korzystanie z internetu gdziekolwiek jesteś (amazon ma podpisane umowy z operatorami sieci komórkowych). Kindle'a z reklamami i tak nie kupisz w Polsce - jest dostępny tylko na terenie USA.

3. Kindle radzi sobie z PDF-ami, ale tylko wtedy, kiedy mają rozmiar dostosowany do rozmiaru ekranu. Inaczej - standardowa strona PDF ma zwykle wielkość kartki A4, czytnik 6-calowy jest więc za mały - musisz powiększać - powiększanie okaże się uciążliwe, bo PDF nie dopasuje się idealnie do wielkości ekranu -trzeba przesuwać. Ale zawsze możesz zrobić konwersję PDF-a do mobi (ten format czyta Kindle) - wtedy wszystko będzie ok - służy do tego program Calibre (jest po polsku, łatwy w obsłudze).
                    Kindle ładuje się jakieś 5 godzin do pełna - potem masz spokój na wiele tygodni.

Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania czy wątpliwości, zapraszam na mój blog, możesz się też ze mną skontaktować przez formularz.

Pozdrawiam
    • madame_zuzu Re: Kindle 10.08.11, 09:25
      tez szukałam jakis czas temu czytnika, napalilam sie, znalazłam kilka typów ( maz sam zaoferował ze by mi sie przydał i ze chetny mi sprezentowac, po czym sie wypiąbył i zapomniał)
      Temat czytnika wróci.

A KIndle jakie formaty obsługuje?
      • esofik Re: Kindle 10.08.11, 16:11
        Microsoft Word (DOC, DOCX), PDF, HTML, TXT, RTF, JPEG, GIF, PNG, BMP, PRC and MOBI files. Some complex PDF and DOCX files might not format correctly on your Kindle.

czyta też litery niełacińskie
    • ciociacesia nie mam osobistego 10.08.11, 13:04
      ale namietnie korzystam z pozyczonego. zaczynam wlasnie 4 ty tom piesni lodu i ognia smile
      • 3-mamuska Re: nie mam osobistego 03.09.11, 11:45
        A czy mozna z komputera przeslac na to cos ksiazke?czy trzeba jakos specjalnie kupic.bo ja w komuterze ma sopro, ale nie lubi ich czytac z kompa i rozmyslam nad czyms takiem.
        • esofik Re: nie mam osobistego 03.09.11, 12:11
          można przez kabelek USB, w ten sposób też ładuje się baterie. Ładować można też przez zasilacz, ale tzreba oddzielnie dokupić
          • 3-mamuska Re: nie mam osobistego 03.09.11, 13:45
            Dzieki.To znaczey ze moge kupowac.
            • esofik Re: nie mam osobistego 03.09.11, 14:14
              ja kupuję, ale bedę miała dopiero na początku grudnia sad
              • 3-mamuska Re: nie mam osobistego 03.09.11, 15:43
                esofik napisała:

> ja kupuję, ale bedę miała dopiero na początku grudnia sad
                >
                Ja pewnie tez nie szybko,bo od wrzesnia mam wysyp urodzin w domu,a teraz to mundurki szkolne , no i chce kupic suszrke elektryczna do prania ,przed pazdziernikiem.
                wiec pewnie tez w grudniu albo pod choinke dostane.
                • esofik Re: nie mam osobistego 03.09.11, 16:14
                  moja znajoma leci do córki do Hameryki, więc kupią mi na ichniejszym amazonie. Będzie taniej i bez taxu.

ps. z której wyspy jesteś?
                  • 3-mamuska Re: nie mam osobistego 03.09.11, 17:42
                    A ile wyjdzie z tej hameryki ? A ja jestem z UK londyn.
                    • esofik Re: nie mam osobistego 03.09.11, 17:57
                      wejdź sobie na hamerykański amazon, tam sa różne wersje do wyboru.. z 3G lub bez, z reklamami i bez.. 139-189 dolców
                    • tanczaca_z_grabkami Re: nie mam osobistego 21.09.11, 14:48
                      Jeśli jesteś z UK to nie musisz zamawiać Kindle'a z amerykańskiego Amazonu, skoro masz na miejscu www.amazon.co.uk/ smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka