Dodaj do ulubionych

Kupujecie plecak/piórnik itp co roku?

26.08.11, 18:59
Bo słyszałam jak w radiu wypowiadała sie tatus, ze najwieksze koszty to cyt" plecak, piórnik, kredki i inne takie co nauczyciele wymyslą"
Pomijając fakt, ze nauczyciele raczej nie wymyslają jakie mają byc plecaki itd to zastanowiło mnie jedno.
Jesli pan narzeka na koszty wwym to kupuje je co roku?
A jesli tak to why?
Siem nie czepiam, pytam.
Obserwuj wątek
    • amoreska Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 26.08.11, 19:41
      Plecak - nie. Kupuję na co najmniej 2 lata.
      Piórnik - i tak, i nie - zależy od stopnia zużycia tegoż w danym roku. Te "książeczkowe" niszczą się szybciej, saszetkowe wolniej, chyba że zamek strzeli.
    • asiaiwona_1 Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 26.08.11, 19:41
      no u nas wychodzi, że co roku nowy plecak, piórników młoda ma kilka więc nie kupowałam, ale znowu dostała nowy od niani, więc może sobie w ciągu roku zmieniać. W pierwszej klasie był taki tornister, co w 2 "już nie wypada" wink, plecak z 2 klasy ma ciutkę naderwane jedno ramię, więc do 3 kupiłam nowy. Faktycznie kupno nowego plecaka - dobrego jakościowo i dobrze wyprofilowanego to niemały wydatek. Kredki to w ciągu roku i tak musiałam dokupić bo a to się jeden kolor skończył a to drugi. Ale tekst który zacytowałaś, że "co to nauczyciele nie wymyślą" to bez sensu bo nie słyszałam, żeby nauczycie narzucał jaki plecak czy jakie kredki ma dziecko mieć w szkole.
      • amoreska Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 26.08.11, 19:42
        Asiowa, jaki plecak teraz kupiłaś?
        • asiaiwona_1 Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 26.08.11, 20:31
          topgal zielony w motylki.
        • lidia341 Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 28.08.11, 18:06
          Mój będzie miał trzeci rok ten sam,ale i tak się dziwie że wytrzymał dwa latasmile) Jest o dziwo całysmile
      • dlania Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 09:48
        Asiowa, moja w tym plecaku "co nie wypada" już 3 rok będzie popinaćwink

"Jeszcze raz tyle tekstu, to wypad z forum" (by totorotot)
        • asiaiwona_1 Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 11:32
          dlania - ja też wolałabym, żeby to był wciąż ten sam plecak. A tak to do 1 klasy 220, do drugiej też ponad 200 i teraz znowu 2 stówy uncertain - na same plecaki.
          • dlania Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 11:40
            No ale mloda nie może rządzic starymi, no weź! Ty wiesz, co sie będzie działo, jak ona bedzie miala kilkanacie lat - na 4 etaty nie nadązycie z zarabianiem na kreacje i gadżetywink)
            A jaki miała w tym roku, pokaż, może kupie mojej na nastepny rok, bo nawet herlitz w końcu padniewink
            • grave_digger Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 11:58
              200 złoty za plecak?? o kurwa... no comment.
              ja kupiłam używany tornister herlitza za 65 zł i to wydawało mi się dużo kasy.
              • dlania Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 12:10
                Nowy kosztuje 180-220 - co taka zdziwiona, w kosmosie zyje?wink
                • mariolka55 Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 13:11
                  > Nowy kosztuje 180-220 - co taka zdziwiona, w kosmosie zyje?wink

taniej mozna na allegro kupic
                  • grave_digger Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 13:15
                    na allegro nowe były tańsze, ale nowego nie kupiłabym nigdy bo nie wydałabym takiej kasy na jakiś tornister. no chyba, że byłabym very rich wink
                    • dlania Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 14:06
                      Wkurwia mnie to - każda wyda taka kase na torebke, buty, ba! butelke wody kwiatowej, ale na tornister nieeee, za drooogo. A ja pierdole perfumy, kupuje dziecku raz na 3 lata tornister za całe o matko matko 200 zł.
                      ps. wiem że na allegro taniej, tam przeciez kupuje, w mojej wiosce nie ma sklepu z plecakami powyżej 100 zl.
                      • grave_digger Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 14:13
                        na 3 lata tak, ale nie co roku 200zł?!?
                        z resztą, nie moja kasa, więc co mnie do tego.
                        tylko to nie do mnie dlania, bo ja nie kupuję torebek, butów ani wód kwiatowych.
                        torebkę mam jedną od 3 lat - 70 zł w ccc kosztowała.
                        buty mam po jednej parze na sezon, bo jestem praktyczna. moje dzieci mają ich 5 razy więcej.
                        perfum nie kupuję, bo w sumie nie wiem czemu.
                        • dlania Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 14:23
                          No w sumie ty taka lewa jestes z tymi kobiecymi gadżetami faktwink Jak i ja. Ja szczerze powiedziawszy nie rozumiem, jak mozna mieć po kilka par butów na jeden sezon - przeciez one stoją i sie starzeją! Bez sensu.

Mloda ma troche tego chodzenia ze względu na
                          a) szkołe 1000-latkę, dlugości chyba z pół kilometra, przy czym świetlica i oddział dla klas 0-3 sa dokładnie po przeciwnych stronachwink A stołówka po skosie.
                          b) piechtą przez osiedle jest jakieś 20 min do szkoły, czyli z 1,5-2 km.
                          • grave_digger Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 15:34

• grave_digger Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 15:42
                              stawiam na siłę charakteru nie na przebieranki wink
                      • mariolka55 Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 17:30
                        każda wyda taka kase na torebke, buty, ba! butelke wody kwiat
                        > owej, ale na tornister nieeee, za drooogo.

nigdy nie dałam za wodę ani za torebke wiecej niz 50 złsmile
                        wolę sobie na wycieczke z rodzina pojechać w weekend,ale kazdy robi jak chce
                        nie chodzi o zakup plecaka za sumę 200 zł tylko o fanaberie dzieci i kupowanie co roku za 200 i moj wpis był odpowiedzią na wielkie zdziwienie w związku z tym
                        tak ze Dlaniu ochłoń
                        oddech głeboki raz dwasmile
                  • lolinka2 Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 29.08.11, 02:10
                    w promocji w Realu aktualnie Herlitz jest do wzięcia za 89 PLN - rok temu też był...
                    • dlania Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 29.08.11, 20:25
                      Loli, a tobie to te markiety płaca za reklamę?wink Zrozum, że nie wszędzie sa reale i tesco, ja nie mam czasu i ochoty jechac sto kilosów do najbliższego hipermarketu, a i cenowo (benzyna) już to przestaje być atrakcyjne. Ach, ta warszawka, co wszystko widzi przez swoje stoliczne okularywink
              • mariolka55 Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 13:10
                > 200 złoty za plecak?? o kurwa... no comment.
                > ja kupiłam używany tornister herlitza za 65 zł i to wydawało mi się dużo kasy

ja sie przymierzałam do nowego herlitza chyba ze dwa tygodnie i w końcu kupiłam za 119+ przesyłka .wedlug mnie juz 130 z wysyłka to duzo i myslalam jaki kupic zeby jak najbardziej praktyczny był i jak najdłużej służył.
                • grave_digger Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 13:18
                  ja nowy mogę kupić jak córki będą same chodzić do szkoły i nosić te tornistry czy plecaki na plecach. teraz to on spełnia rolę ino wizualną.
                  • dlania Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 14:07
                    Ano widzisz, a moja corka jednak w tym swpim tornistrze zapierdziela kilka kilosów dziennie, że o wewnetrzym poruszaniu sie po szkole nie wspomnę.
                    • dlania Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 14:10
                      ps. jakby kogoś dziwilo, że mi tak plecami cisnienie podniosly: stary mnie wkurwił i na czymś sie musze wyżyć, chyba lepiej na plecakach niz na dzieciach, co nie?
                      • grave_digger Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 14:16
                        zdecydowanie lepiej na plecakach, o tak smile
                        jeśli popierdziela z tym plecorkiem tyle, to to zmienia postaci rzeczy. ja miałam na myśli dzieci klas 1-3, które najczęściej są odprowadzane do szkoły i lekcje mają w jednej klasie.
                        • grave_digger Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 14:21
                          a to dla ciebie na odtresowanie
                    • przeciwcialo Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 15:32
                      Kurna, nie pisz tego bo ci dziecko zabiora za znęcanie się nad nim. Teraz trzeba nosic za dzieckiem plecak, kółka dołozyc albo cos wink.
                      Będą współczuc twoim dziecią wink
                  • asiaiwona_1 Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 14:39
                    grave_digger napisała:

> ja nowy mogę kupić jak córki będą same chodzić do szkoły i nosić te tornistry c
                    > zy plecaki na plecach. teraz to on spełnia rolę ino wizualną.

A to co ty za dziecko plecak nosisz???? Moja od początku nosi swój plecak na swoich plecach. I ja np. nie lubię używanych rzeczy, więc skoro sobie nie kupuję to i młodej bym też nie kupiła. I tak - moja kasa, moja sprawa.
                    • grave_digger Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 15:45
                      moje szkolne dziecko ma 6,5 roku, więc na razie nie będzie puszczane samo. i nanosi się tego tornistra tyle co nic.
            • asiaiwona_1 dlania 27.08.11, 14:35
              na ten rok młoda ma taki:
              https://www.topgal.cz/products/medium/chi_171_e.jpg

w komplecie jest osłonka przeciwdeszczowa dla dziecka i na plecak. Ponoć to zawsze jest, ale ja nie wiedziałam bo nigdy się plecakami nie interesowałam.
          • mariolka55 Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 13:06
            > dlania - ja też wolałabym, żeby to był wciąż ten sam plecak. A tak to do 1 klas
            > y 220, do drugiej też ponad 200 i teraz znowu 2 stówy uncertain - na same plecaki.

ale że co,co rok kupujesz lecaki po 200 zł bo stary sie znudził???? shock

=
            • asiaiwona_1 Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 14:44
              mariolka55 napisała:

> > dlania - ja też wolałabym, żeby to był wciąż ten sam plecak. A tak to do
              > 1 klas
              > > y 220, do drugiej też ponad 200 i teraz znowu 2 stówy uncertain - na same plecak
              > i.
              >
              > ale że co,co rok kupujesz lecaki po 200 zł bo stary sie znudził???? shock
              >
              >

mariolka - czy ty czytasz wybiórczo czy bez zrozumienia? Tylko po pierwszej klasie młoda uznała, że tornister jest za "dzieciowy", więc zgodziłam się wymienić na nowy. Tornister został oddany, nie wyrzucony, więc komuś jeszcze posłuży. Plecak po drugiej klasie ma naderwane jedno ramię, więc wolę nie ryzykować, że pewnego razu będzie wracała z plecakiem "w zębach" bo szew puścił. Staram się wybierać plecaki, które są naprawdę dobrze wyprofilowane na plecach i są lekkie. Do tego młoda wybiera pod kątem wizualnym. Nie moja wina, ze tyle one kosztują.
              • przeciwcialo Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 15:35
                A ten z naderwana szelka to zadnej gwarancji nie ma?
                • asiaiwona_1 Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 15:39
                  przeciwcialo napisała:

> A ten z naderwana szelka to zadnej gwarancji nie ma?

nie wiem nawet - przez neta z Niemiec kupowałam. Oczywiście jak to ja paragon wywaliłam zaraz po zakupie...
                  • grave_digger Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 15:47
                    a to nie da się zaszyć naderwanego miejsca?? za 200zł plecak się naderwał? suspicious
                    • przeciwcialo Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 15:49
                      Byle szewc zszyłby to za dyche.
                    • asiaiwona_1 Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 15:51
                      grave_digger napisała:

> a to nie da się zaszyć naderwanego miejsca??

Może i się da, ale ja i robótki ręczne nie mamy się ku sobie big_grin

za 200zł plecak się naderwał? :
                      > 2;

No dobra - przyznam się - tu poleciałam po firmie, a nie po jakości stąd ta cena....
              • mariolka55 Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 17:33
                pewnie wybiórczo,bo zrozumiałam ze to tylko fanaberiewink
                ale z doskoku jestem,nie sledzę dokladnie
    • margotka28 Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 26.08.11, 19:59
      nie, nie kupuję co roku. Kupuję w zależności od zużycia.
    • zuzanka79 Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 26.08.11, 21:44
      Młodego tornister wygląda jak nowy po roku używania, czterech praniach w automacie i służenia mu nie raz jako poddupnik na twardym szkolnym korytarzu.
      Piórnik nie jest jeszcze też w złym stanie. Do półrocza przynajmniej powinien dać radę. A jak młodemu coś nie pasi to niech sobie kupi taki jaki chce, ale za swoją kasę. A jak nie chce to niech dba o to co ma wink
      • kowalowa Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 26.08.11, 23:54
        u nas wychodzi, ze za każdym razem idąc do szkoły ma nowy "sprzęt"; ale to z racji zużycia a nie jego fanaberiiwink
    • mariolka55 Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 26.08.11, 23:53
      ja mam pierwszoklasistę ,plecak chce kupic taki żeby do 4 klasy chociaz sluzył
      no i wymysły sa niestety, kredki okreslonej firmy,klej to samo,pióro na naboje buty sznurowane (więc te na rzepy które kupilam wczesniej sie nie nadaja) i na bialej podeszwie
      za same kredki dałam 50 zeta a ogolnie za cała wyprawke z ksiazkami dla pierwszaka i zerówkowicza mam nadzieje sie w 1000 zł zamknąć
      i pomyslec że w tamtym roku składałam sie po 30 zł na półrocze na przybory wspólne w przedszkolu.

także mozna narzekać
      • anna_sla Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 00:54
        nie no albo ceny macie tak szokujące albo rzeczywiście tak Wam nawymyślali. Mi wyprawkę na dwójkę zerówkowiczów i pierwszoklasistkę wyliczyli na ok. 1000zł. Rzeczy inne (typu kredki itd.) to chyba max w 200zł, trudno mi teraz powiedzieć, bo ta wyprawka leży w szafie od przeszło 3-ch lat!! dokupowałam tylko farby, plastelinę i kleje (no i pióro). Za plecak dla niej zapłaciłam 10zł a tydzień później drugi taki sam za 5zł. Zimowa wyprzedaż posezonowa była, co miesiąc o 10zł obniżali ceny big_grin, w sezonie (czyli w sierpniu-wrześniu) kosztowały coś ok. 40zł (już wtedy mi się podobały)..

no ale ja jestem ciężki przypadek "zapobiegacza"
      • olinka20 Mariolka 27.08.11, 17:20
        To jakis kosmos co piszesz, zeby nauczyciel narzucał rodzaj kredek czy kleju.
        Nie da sie porozmawiac z dyrekcją dlaczego?
        • mariolka55 Re: Mariolka 27.08.11, 17:42
          > To jakis kosmos co piszesz, zeby nauczyciel narzucał rodzaj kredek czy kleju.
          > Nie da sie porozmawiac z dyrekcją dlaczego?

no kosmos
          dopiero zaczynamy przygode z tą szkołą,więc zaciskam zęby
          nie chce na dzień dobry robić zamieszania.
        • amoreska Re: Mariolka 27.08.11, 19:59
          Oli, jeśli to narzucenie to jedynie sugestia, to ja się nie dziwię.
          Nauczyciel może np. zasugerować kupienie kleju w sztyfcie zamiast w płynie albo w tubie, bo po prostu wygodniej go dziecku używać. Kredki też warto kupić "lepsze" ze względu na ergonomię i na jakość sztyftu piszącego, najtańsze kredki są naprawdę bardzo niskogatunkowe, źle się nimi dziecku rysuje; wiadomo, czasem nie ma wyboru ze względów finansowych, patrzy się by było jak najtaniej, a nie dziecku jak najwygodniej. Podejrzewam, że dla wielu rodziców taka podpowiedź co do rodzaju przyborów byłaby pomocna.
          • przeciwcialo Re: Mariolka 27.08.11, 20:02
            Ja miałam tylko jedno narzucone- kredki Bambino grube i takie jak woskowe ale twardsze. Reszta to dowolnosc.
            • amoreska Re: Mariolka 27.08.11, 20:08
              Potwierdzam - kredki Bambino są świetne, jedne z najlepszych, rewelacyjnie rysują smile. Dobry wybór.
              • przeciwcialo Re: Mariolka 27.08.11, 20:16
                Młody dostał tez cienkie trójkatne kredki Majewski- tez sa genialne.
              • mariolka55 Re: Mariolka 27.08.11, 20:33
                no u nas tez bambino,ołówkowe bez sugestii ,olejne lyra klej w tubce wikol w sztyfcie bez sugestii
                pióro na naboje ,kurcze syn jest leworęczny nie wiem jak on tym piórem bedzie pisał zeby nie rozmazywać....
                za rok pewnie będzie mi lepiej,bo będe wiedziec co i jak.
                • przeciwcialo Re: Mariolka 27.08.11, 20:47
                  Pióro dla leworęcznych kup. Widziałam w Tesco.
                  • mariolka55 Re: Mariolka 28.08.11, 18:25
                    > Pióro dla leworęcznych kup. Widziałam w Tesco.

juz kupilam dwa ,ale jedno jest okragłe jak długopis, to o to chodzi ze dla leworęcznych moze byc?
                    chodzi mi raczej o to ze piszac lewa reka, dłonią sie jakby zaciera ,a pioro schnie chwile i ze bedzie sobie mazał.
                • olinka20 Re: Mariolka 28.08.11, 16:33
                  Mariolka, jako leworęczna powiem ci- bedzie sobie zarąbiscie wszystko rozmazywał.
                  Ponoc pojawiły sie pióra dla leworecznych, nie wiem, nie pisałam, ale moze cos w nich jest.
                  • zuzanka79 Re: Mariolka 28.08.11, 17:16
                    Są pióra dla leworęcznych np. Pelikan ma Pelikano junior ze stalówką lub Gryffix kulkowe, Stabilo Easy Orginal kulkowe albo Herlitz My Pen ze stalówką. Wystarczy zapyta w dobrym sklepie papierniczym.
                    Mój praworęczny młody w ubiegłym roku dostał fajne pióro BIC ze stalówką, ale gdy zaczął nim pisac to stalówki wykrzywiał. W tym roku dostanie kulkowe o ile wychowawca pozwoli.
                  • mariolka55 Re: Mariolka 28.08.11, 18:29
                    > Mariolka, jako leworęczna powiem ci- bedzie sobie zarąbiscie wszystko rozmazywa
                    > ł.
                    > Ponoc pojawiły sie pióra dla leworecznych, nie wiem, nie pisałam, ale moze cos
                    > w nich jest.

no własnieuncertain
    • donerkasia Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 07:42
      nie mam pojecia. swojej pierwszoklasistce kupilam na razie tylko ksiazki.
      z doświadczeń z moich lat szkolnych moge tylko powiedzieć, ze plecaki i piórniki szyłyśmy sobie z siostrą same (odkąd miałyśmy maszynę do szycia, czyli od II klasy szkoły podstawowej).
      bracia zaś kupowali plecaki w trybie 1 do podstawówki, 1 do gimnazjum, 1 do szkoły średniej i od gimnazjum była to wojskowa kostka kupowana na allegro za 20zł).
      • elske Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 27.08.11, 09:54
        Klusce kupiłam plecach z myślą, że wystarczy na następne 4 lata. Piórnik- zobaczymy za rok, czy potrzebuje nowego. Do tego bidon, pudełko na kanapki , zamykane pudełko z kilkoma zmianami ubrań, kalosze , zestaw przeciwdeszczowy i buty zmienne. Resztę dostarcza szkoła we własnym zakresie ( i tak przez 7 lat podstawówki). Poważniejsze wydatki na szkołę czekaja mnie za siedem lat, kiedy kluska pójdzie do gimnazjum.
    • ciociacesia to zalezy na co cie stac 27.08.11, 13:24
      i jakie masz szczescie.
      jak uda ci sie kupic porzadny to i 10 lat wytrzyma, a wujowy rozleci sie po pol roku. ja kupuje te z nizszej polki bo nie wierze w korelacje ceny i jakosci i licze na szczescie
      • przeciwcialo Re: to zalezy na co cie stac 27.08.11, 15:26
        Dwa lata temu kupiłam Startera plecak za 60 zł chyba, nic sie nie urwało, nic nie odpadło. Trzeci rok posłuzy. Córce kupiłam tez polskiej firmy, nazwy nie pamietam i nosi go od 4 lat i nadal bedzie nosic.
        najmłodszemu tez kupiłam polski.
        Szybciej zuzywaja sie piórniki szczególnie te otwierane jak książka. Tuby spokojnie służą 2-3 lata.
        Materiały plastyczne kupuje sprawdzone i nie rujnuje się jakos strasznie.
        Jednemu książki kupiłam w lipcu, drugiemu teraz a najstarsza kupiła w czerwcu w szkole. Wydatki rozłozyły się.
        • pina_colada88 Re: to zalezy na co cie stac 27.08.11, 15:44
          Mój brat poprzedni plecak mial dwa lata. Mialby dlużej gdyby nie to że mi byl taki potrzebny.
          Nie wiierzę w to, że cena ma się do jakości- nie upadlam jeszcze na glowę żeby dać za plecak 200zl. Ten akurat kosztowal 80 i na pewno posluży jeszcze ze 2 lata.

Ja mialam często zmieniane plecaki- ale nie kupowane tylko zamienialam się z siostrą.
          • ciociacesia 80zl 27.08.11, 16:18
            to dla mnie plecak musialby byc jakis full wypas i chyba i tak bym sie nie zdecydowala, bo balabym sie ze rozpadnie sie rownie szybko jak ten za 30zl
            bo ja takie kupuje - za 30zl z bazaru albo supermarketu. jeden rozpadl sie po pol roku drugi sluzyl 3 lata inny prawie rok
            • pina_colada88 Re: 80zl 27.08.11, 16:29
              Cesia ja ogólnie często noszę co innego.
              Ale w gimnazjum/liceum/podstawówce albo kupili mi jeden plecak np w 4 klasie. Mial slużyć mi do gimnazjum, ale nie bylo problemu żebym się zamienila z siostrą (3 lata starsza).
              Jeśli coś się zepsulo bylo naprawiane a nie od razu wyrzucane- ramiączka byly przyszywane na maszynie, z wyrwanymi suwakami zaciętymi też sobie radziliśmy.
              Teraz na studiach noszę różne rzeczy plecak, damska torebka, torba szkolna.
              Plecak wlaściwie mam od gimnazjum albo liceum- nie pamiętam- ale stan super
              (dostalam w prezencie plecak firmy Jack Wolfskin).
              Nie wiem gdzie mama kupila bratu plecak- chyba w jakiejś lokalnej księgarni.
              Zobaczymy jak nowy będzie mu się sprawowal smile
              • zales239 a jaki piórnik? 27.08.11, 19:23
                bo nie wiem ,dla pierwszaka?
                Lepiej otwierany jak książka czy tubę i wtedy wszystko luzem lata?
                I co kupić na wyposażenie piórnika hę?wink
                • amoreska Re: a jaki piórnik? 27.08.11, 19:54
                  Ja bym kupiła otwierany jak książkę, łatwiej w nim utrzymać porządek, ma jednak tę wadę w porównaniu z saszetkowymi, że szybciej się niszczy (może nie wystarczyć na więcej niż rok).
                  • przeciwcialo Re: a jaki piórnik? 27.08.11, 20:01
                    Starszy miał otwierany jak ksiązka i szybko zmienilismy na tube. Tegoroczny pierwszoklasista ma kupiona tube.
                    U nas kredki itp beda w klasie więc w piórniku ołówek, gumka, strugawka, linijka, patyczki do liczenia, pióro, nozyczki, klej. I jeszcze jest miejsce. Pewnie kredki tez tam wyladuja ale na razie sa w przygotowanym pudełku które bedzie w szkole.
                    • opium74 Re: a jaki piórnik? 29.08.11, 08:43
                      żeście się przyczepiły Asiowej smile
                      Ja nie pamiętam jak często zmieniałam tornistry ale to zamierzchłe czasy były bez komputerów i allegro a plecak przywieziony przez ciocię z Niemiec traktowany był jak Święty Graal smile
                      A tutaj taką aukcje znalazłam:
                      allegro.pl/hama-tornister-plecak-set-5cz-jednorozec-gratis-i1781061856.html
                      promocja panie smile
                      • asiaiwona_1 Re: a jaki piórnik? 29.08.11, 08:48
                        e tam opium. Mnie to rybka. Każdy kupuje tak często i w takiej cenie jak chce. Mnie nic do tego. To tak jak z ciuchami. Jedni kupują nowe, inni używane, jeszcze inni w marketach a inni same diory i szanele. I też jeden drugiego nie zrozumie, albo będzie się po prostu dziwił, że jak można kupić tak drogie/używane/niemarkowe/zbyt markowe ciuchy. Przynajmniej dzięki naszej różnorodności interes sprzedających się kręci i zarabiają ci z tańszymi rzeczami i ci z droższymi też.
                        • 3-mamuska asiaiwona_1 02.09.11, 13:19
                          A ten plecak co kupilas,to nie wiesz czy dadza rade wyslac poza polske?
                          • asiaiwona_1 Re: asiaiwona_1 02.09.11, 13:24
                            nie mam pojęcia. Zobacz na stronie topgala bo tam jest e-sklep. Albo zadzwoń do nich.
                            • 3-mamuska Re: asiaiwona_1 02.09.11, 17:33
                              ok dzieki chyba zostje mi zadzwonic,bo przekopalam ich strone i nic nie znalazlam.
                              A potrzebuje polecak wytrzymaly dla nastolatka. dzieki.
    • solejrolia Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 29.08.11, 22:34
      nie kupujemy, nie ma takiej potrzeby, nasz plecak spokojnie nadaje się na kolejny rok szkoły (3klasa), wyprany wygląda jak nowy, no prawie. piórnik kupiony w 2klasie też nie zdążył się zużyć.
    • mynia_pynia Re: Kupujecie plecak/piórnik itp co roku? 02.09.11, 17:40
      Ja chyba za dziecinna jestem.
      Przecież nowy plecak, piórnik, pachnące nowością zeszyty to najlepsza zachęta (oprócz spotkania kolegów) na kolejny rok nauki.
      Dopiero w 5-6 klasie przestało mi zależeć na nowych rzeczach, a później to już zupełna zlewka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka