Dodaj do ulubionych

Bezpłatne 10 godzin w przedszkolu

15.09.11, 13:34
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,10291416,Kaczynski__Bezplatne_10_godzin_w_przedszkolu__Na_dzieci.html
Co wy na to?
A moze przedszkola całodobowe, albo przechowalnie, zawozisz w poniedziałek, odbierasz w piątek? ( tak mi sie skojarzyło, bo mam taka znajoma parkę, ktore tak "wychowuje" starszą i jakby im było mało, a babcia ma coraz mniej sił, strzelili sobie 2, wychowane w tym samym systemieuncertain )
Obserwuj wątek
    • zuzanka79 Re: Bezpłatne 10 godzin w przedszkolu 15.09.11, 14:10
      A kto za to zapłaci i z czego?
      Dziękuję, już mam bezpłatną szkołę syna. Proszę mnie na siłę nie uszczęśliwiać panie prezesie - naprawdę.
      • kama_msz Re: Bezpłatne 10 godzin w przedszkolu 15.09.11, 14:29
        haha, walka o wyborców trwatongue_out
        ja byłabym szczęśliwa, gdyby wróciły dawne opłaty - nie potrzebuję ani 5 ani 10 darmowych godzin.
        ale jak było dobrze, to trzeba było to zjebaćuncertain eh
        • doral2 Re: Bezpłatne 10 godzin w przedszkolu 15.09.11, 15:11
          kiedyś były żłobki i przedszkola tygodniowe. przynosiłaś dzieciaka w poniedziałek, odbierałaś w piątek. to dla matek pracujących na zmiany.
          10 godzin darmowych? a cóż w tym dziwnego?
          rodzic pracuje 8 godzin, musi do pracy dojechać i z niej wrócić, a nie każdy ma pracę 5 minut drogi od przedszkola.
          dla mnie absurdem jest 5 godzin darmowych, bo raczej mało kto pracuje tylko 5 godzin dziennie, chyba że na pół etatu.
    • karra-mia Re: Bezpłatne 10 godzin w przedszkolu 15.09.11, 15:19
      hmmmm i przedszkole dla kazdego i w ogóle full wypas. Przed wyborami jak zwykel
    • prigi Re: Bezpłatne 10 godzin w przedszkolu 15.09.11, 15:52
      nie, no super pomysł. biorąc pod uwagę fakt, że finansowaniem przedszkoli zajmuje się gmina, która na to konto kasy od ministerstwa nie dostaje, na pewno nie zamknie żadnej takiej instytucji. już po tej reformie wpływy do gminy są mniejsze niż wcześniej, a opłacić pracowników za coś trzeba.
      skutek będzie taki-10 darmowych godzin w nieistniejących placówkach
      • asiaiwona_1 Re: Bezpłatne 10 godzin w przedszkolu 15.09.11, 17:15
        to ja się mogę z panem prezesem umówić, że on najpierw to wszystko zorganizuje a ja za 4 lata na niego zagłosuję big_grin
        • doral2 Re: Bezpłatne 10 godzin w przedszkolu 15.09.11, 17:21
          ty wiesz asiowa, że to niegłupi pomysł?? big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
    • tedesca1 Re: Bezpłatne 10 godzin w przedszkolu 15.09.11, 18:20
      Moje dziecko musi być w przedszkolu niecałe 9 godzin, to co mam zrobić, zwolnić się z pracy?
      Pracuję 8 godzin przy czym dojeżdżam ok 40 min w jedną stronę (czasem to jest 50 min gdy są korki). Przedszkole jest chyba dla ludzi pracujących? Mnie bardziej dziwi gdy widzę, że dzieciaki są odbierane np o 13.
      • zuzanka79 Re: Bezpłatne 10 godzin w przedszkolu 15.09.11, 18:34
        Tedesca, u nas większość dzieci jest odbierana ok 13. Z 75 dzieci dwa lata temu do 16 godziny zostawało może z 20 dzieci z 3 grup wiekowych. Każdy ma jakąś babcię na podorędziu tylko nie my wink
        • tedesca1 Re: Bezpłatne 10 godzin w przedszkolu 15.09.11, 19:42
          Rozumiem jeszcze, że ktoś ma babcię, która może odebrać wcześniej, pewnie są też takie mamy, które pracują na pół etatu na przykład, ale reszta? przypuszczam, że jednak dużo jest przedszkolaków, którzy mają niepracujących rodziców.
          • mearuless Re: Bezpłatne 10 godzin w przedszkolu 15.09.11, 20:11
            i znowu kaczka sobie przesral.
            szkoda ze zadna nie widzi debilizmu 5 godzin bezplatnych.
            bo co?
            wyszli z zalozenia ze matki pracuja tuz obok przedszkola i to na pol etatu???
            a moze po prostu to byl debilny pomysl.
            chooj tam jak sie madrze rozmnazalas[ szybko znaczy -jak jawink] i masz juz starsze dzieci ale co maja powiedziec ludzie z 2-ka przedszkolakow????

tak-jestem za 10 godzinami bezplatnej opieki lub za powrotem do oplaty gminnej.
          • mariolka55 Re: Bezpłatne 10 godzin w przedszkolu 15.09.11, 22:13
            przypuszczam,
            > że jednak dużo jest przedszkolaków, którzy mają niepracujących rodziców.

i myślisz ze tym przedszkolakom miejsce w przedszkolu sie nie nalezy tak?
            • tedesca1 Re: Bezpłatne 10 godzin w przedszkolu 16.09.11, 15:38
              Generalnie warunek przyjęcia dziecka do przedszkola to obydwoje pracujący rodzice, jeśli nie ma takiego warunku to zazwyczaj takie dzieci mają pierwszeństwo przy rekrutacji. A to już nie mój wymysł.
              • przeciwcialo Re: Bezpłatne 10 godzin w przedszkolu 16.09.11, 16:55
                A guzik prawda. To u nas sie przyjęło że przedszkola to przechowalnie dla dzieci pracujacych rodziców. Przedszkole to także edukacja nalezna dziecku rodziców niepracujących. Opieka jest dla dzieci rodziców pracujących. Inna sprawa jest ze miejsc jest mniej niz dzieciaków.
    • ciociacesia sie smiej, moja tyle kibluje 15.09.11, 20:31
      nie codziennie, ale zzdtadza sie ze 2 razy w tygodniu
      • agusia79-dwa Re: sie smiej, moja tyle kibluje 15.09.11, 21:55
        to ja się pochwalę- Młoda dziś była pierwszy dzień w przedszkolu i jakie było moje zdziwienie gdy zapytałam, o której muszę ją odebrać- pani odpowiedziała, że u nich nie ma opłat dodatkowych za pobyt dziecka powyżej 5 godzin. I zaznaczę, że moja gmina nie jest super bogata i przedszkole jest państwowe.
        • olinka20 Re: sie smiej, moja tyle kibluje 15.09.11, 21:59
          Moze gmina jest pro-dziecięca.
          Podobno kilka takich w Polsce istnieje.
          • agusia79-dwa olinka 15.09.11, 22:27
            gdyby była pro-dziecięca, to byłoby więcej miejsc w przedszkolach
            • olinka20 Re: olinka 15.09.11, 22:39
              Tez fakt.
    • mamaivcia Re: Bezpłatne 10 godzin w przedszkolu 15.09.11, 22:02
      w naszym przedszkolu od zawsze było 5 h darmowych
      dzieci, które zostawały po godz. 12:30 obowiązywała opłata stała 110 zł
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się