Dodaj do ulubionych

do katoliczek

20.12.11, 16:45
Mam pytanko, może będziecie wiedziały. Jak to jest, kiedy są 2 dni Świąt to trzeba iść do kościoła w oba te dni, czy można sobie wybrać 1 dzień? Co na ten temat mówi kościół? I czy 1 dzień świąt jest w jakiś sposób ważniejszy i to raczej wtedy powinno się iść do kościoła? I jeszcze jedno - jak jest taka sytuacja jak w tym roku, że 1 dzień świąt wypada w niedziele to i tak trzeba iść, bo niedziela swoją drogą (dzień nakazany), a święta swoją drogą? Czy jest możliwość aby nie iść w 1 dzień świąt do kościoła (de facto wypada to niedziele), ale iść w drugi dzień świąt i nie mieć grzechu i móc przystąpić do komunii? A może obecność na pasterce jakoś to zrehabilituje, bo pasterka jest po 24, czyli tak jakby to niedziela już jest wink
Wiem, że namieszałam, ale z pewnych względów muszę iść do kościoła w drugi dzień świąt, a chciałabym iść do komunii. Z pewnych względów nie będę mogła iść w pierwszy dzień świąt i nie wiem czy to grzech?
PS. Nie mam innych problemów wink
Obserwuj wątek
    • ib_k Re: do katoliczek 20.12.11, 16:55
      zoja.pl napisała:
      ....

matko! zrozumiałabym takie pytania u dziecka ale dorosła kobieta?? co się dzieje z katolikami w tym kraju?
    • esofik Re: do katoliczek 20.12.11, 16:57
      jeśli szłam na Pasterkę to nie szłam już w 1-szy dzień
      ale to było bardzo dawno temu, od dawna nie praktykuję, więc nie wiem czy moja zdanie na ten temat ma jakiekolwiek znaczenie
    • beata985 Re: do katoliczek 20.12.11, 16:57
      pamiętaj aby dzien święty swięcić..
      jak są dwa dni świąt to trzeba iść w dwa, jak później niedziela to też....
      można iść na pasterkę i wtedy masz 1 święto wolne-generalnie msza po godz.18.00 poprzedzającje święto lub niedziele jaes zaliczana własnie jako na dzien następny.
      ja np. chodzę w sobotę o 18 i niedzielę już nie muszę
      • ib_k Re: do katoliczek 20.12.11, 17:01
        -generalnie msza po godz.18.00
        > poprzedzającje święto lub niedziele jaes zaliczana własnie jako na dzien nastę
        > pny.

eee, a gdzie jest tak napisane? i kto to "zalicza"?

>chodzę w sobotę o 18 i niedzielę już nie muszę

to na msze się chodzi bo się musi?
        • zoja.pl Re: do katoliczek 20.12.11, 17:08
          dobra ib_k, zrozumiałam aluzje
          jeśli masz coś do powiedzenia w temacie to chętnie posłucham, jeśli nie, to możesz sie już nie wypowiadać uncertain
          • ib_k Re: do katoliczek 20.12.11, 17:20
            to nie była aluzja, mam nadzieję że mówię prosto z mostu, a wypowiadam się jak najbardziej w temacie, jak dorosła osoba, katoliczka, może zastanawiać się czy musi czy nie musi chodzić do kościoła? i czy aby na pewno nie będzie grzechem jak nie pójdzie? a może będzie jak pójdzie o 16 ale o 18 to już nie będzie?
            litości!
            • zoja.pl Re: do katoliczek 20.12.11, 18:20
              Po prostu nie podoba mi się Twój agresywny i prześmiewczy ton
        • beata985 Re: do katoliczek 20.12.11, 17:17
          czepiasz się
          a "zalicza" ksiunc-kiedyś była o tym mowa, żresztą po co by były msze w sobotę na 18??? msza leci wg formularza niedzielnego....
        • beata985 Re: do katoliczek 20.12.11, 17:23
          mateusz.pl/pow/040603.htm
          • ib_k Re: do katoliczek 20.12.11, 17:30
            o dzięki, prawo kanoniczne jak zwykle daje pole do interpretacji

ale najbardziej podoba mi się to zdanie
            "Problem grzechu pozostawiam do rozstrzygnięcia w sumieniu"

• ez-aw Re: do katoliczek 20.12.11, 17:41
            Beata, świetna odpowiedź. Zawsze wiedziałam, że jak to określają nas inne religie: "katolicy są w kwestii Mszy Świętej niedzielnej elastyczni". Ale nigdy nie znalazłam tego przepisu.
            Dzięki kobieto.
      • jowita771 Re: do katoliczek 22.12.11, 12:12
        > ja np. chodzę w sobotę o 18 i niedzielę już nie muszę

Ale to chyba się liczy tylko, jak w niedzielę nie można z ważnego powodu. Wycieczka itp. ważnym powodem nie jest.
    • karra-mia Re: do katoliczek 20.12.11, 18:09
      ja przyznam, że podobnie jak ibk nie rozumiem. Katolik czuje, wierzy i ma potrzebę, a nie musi. Chciałabym iśc do komunii, a czułabym że popełniłam grzech, to idę do spowiedzi. Dość proste nie?
      A nie zaliczam odpowiednią ilość mszy, żeby nie popełnić grzechuuncertain
      • mearuless Re: do katoliczek 20.12.11, 18:33
        no tak.
        ale sama przyznasz ze jest taki zapis"dzien swiety swiecic" -to jedno z przykazan.
        i teraz zoja pyta- wlasnie o te dni. nie o pon/wt/srode/czw...i inne powszednie, tylko o te swiateczne.
        zalezy jej by byc "czysta" a nie do konca wie jak to ugryzc.
        • asiaiwona_1 Re: do katoliczek 20.12.11, 18:43
          no, ale niektóre na maglu uważają, że prawdziwy katolik nie może mieć żadnych wątpliwości i powinien wszystko wiedzieć. A jak czegoś nie wie - tak jak tuaj zoja - to jest nieprawdziwy w swojej wierze i zakłamany.
          • karra-mia Re: do katoliczek 20.12.11, 18:56
            no ale skoro jest dzien święty święcić to chyba wiadomo, ze i pierwsze święto i drugie nie?
            Asiowa to nie tak. Tylko mnie się zawsze wydawało, ze do Kościola sie chodzi z potrzeby serca. Ja nie mam takiej potrzeby, nie idę. Ale znani mi katolicy chodzą do kościoła nie odbębnić mszę, tylko na rozmowę z Bogiem.
            • asiaiwona_1 Re: do katoliczek 20.12.11, 18:59
              karra-mia napisała:

. Ale znani mi katolicy chod
              > zą do kościoła nie odbębnić mszę, tylko na rozmowę z Bogiem.

no to oczywiste. Mi chodziło o to, że ibk przyczepiła się do słów, że któras tam jak pójdzie w sobotę wieczorem to w niedzielę już nie musi. Przecież wiadomo, że ogólnie nie musi, a chce. Tyle, że np. nie każdy lubi chodzić na mszę w niedzielę gdy są tłumy, więc woli pójść w sobotę wieczorem - tym bardziej, że sobotnio-wieczorna msza zalicza się jako msza niedzielna.
              kto chce to się przyczepi, a kto chce to zrozumie o co chodziło autorce wątku.
              • karra-mia Re: do katoliczek 20.12.11, 19:03
                a to to mnie nie obchodzi. Jak dla mnie moze chodzić, kiedy chce i nawet po pięć razy dziennie.
                Przyznam ale szczerze, ze nie zrozumiałam Zoji, ale napisała tak chaotycznie, że czuję się usprawiedliwionatongue_out Więc jak odpowiedziałam nie na pytanie to trudno, ale wątek nie spadł niesuspicious
                a moje zdanie jest jakie jestbig_grin
                • zoja.pl Re: do katoliczek 20.12.11, 19:39
                  Wiem, że napiłam chaotycznie, sorka tongue_out

Generalnie chodzi o to że: bardzo chce iść do kościoła w 2 dzień świąt i przyjąć wtedy komunie, to dla mnie bardzo ważne. A jednocześnie być może nie będę mogła być w niedziele w kościele, czyli w 1 dzień świąt. Miedzy niedzielą, a poniedziałkiem nie będę też miała okazji wyspowiadać się. No i nie wiem teraz czy jeśli nie pójdę w 1 dzień świąt na msze to nie zgrzeszę i tym samym nie będę mogła podejść do komunii w 2 dzień świąt? Bo zależy mi na tym bardzo.

ps. Nie jestem wszechwiedząca, dlatego pytam Was smile
                  • esofik Re: do katoliczek 20.12.11, 19:53
                    imho jeśli nie pójdziesz (bo z jakiś powodów nie możesz) w niedzielę do Kościoła, to nie jest to jakiś wielki grzech
                    z tego co pamietam na mszy przed komunią jest ogólne wyznanie grzechów, żal za grzechy lub coś w ten deseń. Myśle, że w zupełności to wystarczy i z czystym sumieniem możesz przystąpic do komunii.
                    Masz moje rozgrzeszenie tongue_out Amen
                    • asiaiwona_1 Re: do katoliczek 20.12.11, 19:59
                      na 100% jak pójdziesz w sobotę wieczorem luba na pasterkę to będzie tak jakbyś była na mszy w niedzielę. Poza tym jeśli to faktycznie ważny powód i nie możesz "odrobić" tej niedzielnej mszy w sobotę to na poniedziałkowej mszy musisz żałować za to że nie było cię w niedzielę i wtedy nie masz grzechu i do komunii możesz przystąpić.
                  • kotkowa Re: do katoliczek 21.12.11, 15:07
                    Jeśli pójdziesz na pasterkę w Wigilię po 18, to nie ma obowiązku pójścia do kościoła w niedzielę. Pasterka to jest właśnie msza upamiętniająca Boże Narodzenie, to już msza na I święto. Każda msza po 18 jest z resztą zaliczana wg zasad kościoła do następnego dnia.
                    Poza tym - jeśli chcesz iść na mszę, ale z jakiegoś powodu nie możesz - to nie jest grzech. Nie móc, a nie pójść przez zaniedbanie to zupełnie coś innego.
              • ib_k Re: do katoliczek 20.12.11, 20:36
                > no to oczywiste. Mi chodziło o to, że ibk przyczepiła się do słów, że któras ta
                > m jak pójdzie w sobotę wieczorem to w niedzielę już nie musi.

przyczepiłam się nie do słów ale do zakłamanej interpretacji przykazań w wykonaniu wyznawców KK

Przecież w
                > iadomo, że ogólnie nie musi, a chce.

ale wszędzie pisze o tym czy musi aby nie było grzechu a nie o tym że chce iść do kościoła,
                pojęcie grzechu w sytuacji kiedy nie pójdziesz do kościoła jest tak abstrakcyjne że aż śmieszne, to się ma po prostu w głowie nie na karteczce od księdza
                • ib_k Re: do katoliczek 20.12.11, 20:39
                  ale tak w ogóle to przepraszam za kazanie, nie mi oceniać stosunek do wiary innych ludzi
                  • mearuless Re: do katoliczek 20.12.11, 20:52
                    jest grzech-jak nie pojdziesz na msze bo dobry serial leci.
                    albo nie pojdziesz bo maseczke masz na twarzy i ci sie zmywac nie chce przed 16-ta. czyli z lenistwa czystego.
                    natomiast jak zlamiesz noge, masz dziecko chore to grzechu nie ma.
                    bog wie ze mialas wazne powody by zaliczyc absencje w kosciolku.
                    ja to tak rozumiem a daleko mi oststnio do w/w przybytku. w zasadzie to bylam jaja swiecic ostatnio.
                    • akasya Re: do katoliczek 20.12.11, 21:17
                      mea, mądrze prawisz, podpisuję się pod tym wink Mnie jeszcze dalej do tego przybytku niż Tobie, ale coś gdzieś obiło mi się o "spowiedzi sumienia"? (nie wiem czy dobrą nazwę wpisałam). Chodziło chyba o to, że jeśli nie ma grzechu ciężkiego to można wyspowiadać się samemu, bezpośrednio przed Bogiem, bez wieży nadajniczej w postaci konfesjonału i później normalnie przystąpić do komunii.
                      Poprawcie mnie jeśli się mylę, bo nie jestem ekspertem w temacie.
                      Zresztą tak na mój chłopski rozum to skoro nie możesz iść do kościoła bo FAKTYCZNIE masz ważny powód to Bóg, który przecież ma być miłosierny, nie przyjmie tego jako grzechu. I nie przejmowałabym się ew. odmiennym zdaniem księdza, bo to nie on będzie rozliczał po śmierci.
                      Podsumowując: poszłabym 2. dnia do komunii, ewentualnie robiąc wcześniej tę spowiedź sumienia.
                      • mearuless Re: do katoliczek 20.12.11, 21:24
                        wlasnie.
                        no ....w koncu ktos zrozumialsmile
                        • alajna2 Re: do katoliczek 20.12.11, 21:50
                          zoja, tu nie chodzi o aluzje czy przesmiewczy ton. Boze Narodzenie to ważne święto, wybierasz sie do komuni , tylko nie wiesz w jaki dzień jest obowiązek????? dla mnie to żenada, taka z Ciebie wierząca osoba jak z koziej dupy trąbka. Podaruj sobie tą komunie jak podstaw nie wiesz.
                          Pasterka zwalnia z obowiązku uczestniczenia we Mszy pierwszego dnia świąt, drugi dzień świąt nie jest świętem nakazanym.
                          www.opoka.org.pl/biblioteka/M/ML/nakazane.html
                          • akasya Re: do katoliczek 20.12.11, 22:09
                            hmmm... pokusiłabym się o ponowne przeczytanie pytania autorki. Tyle że ze zrozumieniem. Ona zdaje się dobrze wie w jaki dzień jest obowiązek ale nie do końca wie, co zrobić kiedy z WAŻNYCH powodów owego obowiązku wypełnić nie może. Dlatego pyta o zdanie innych. Pyta o możliwość przystąpienia do komunii, nigdzie nie zauważyłam prośby o ocenę znajomości "przepisów, reguł itp." kościelnych.
                            • zoja.pl Re: do katoliczek 20.12.11, 22:30
                              akasya - dzięki Ci za zrozumienie i zgrabne wytłumaczenie smile ja sie chyba za bardzo motam, a Ty zrozumiałaś mnie idealnie smile
                              jakby ktoś nadal nie kumał o co chodzi w tym wątku to pytajcie akasye wink
                              a wracając do mojego pytania - już wszystko wiem, dzięki
    • sposobuzycia Re: do katoliczek 21.12.11, 08:28
      Powinno się być w dniu świątecznym - czyli I i II dnia. Jeśli jest tym dniem niedziela to idziesz raz, drugi raz można przyjąć komunię tylko w wyjątkowych sytuacjach np. w jakiejś intencji.
      • niektorymodbija Re: do katoliczek 23.12.11, 01:56
        Jeśli jest tym dniem ni
        > edziela to idziesz raz, drugi raz można przyjąć komunię tylko w wyjątkowych syt
        > uacjach np. w jakiejś intencji.

Niescislosci swiateczne zostaly wyjasnione, ale w kwestii Komunii - MOZNA przyjac Komunie 2 razy tego samego dnia, jesli po raz drugi przyjmuje sie Ja w podczas uczesnictwa w CALEJ Mszy. I nie trzeba zadnych wyjatkowych sytuacji.
    • fajnyrobal Re: do katoliczek 21.12.11, 10:25
      To ja to wyjaśnię prosto i wyraźnie. Jeżeli idziesz na pasterkę nie trzeba iść w pierwszy dzień świąt, pomimo, że jest to niedziela. Jeżeli nie idziesz na pasterkę, trzeba iść w pierwszy dzień. W drugi jest to święto nakazane, czyli msza obowiązkowa.

I nie czepiać mi się tu słówek ,,trzeba" albo ,,obowiązkowa", piszę tak bo inaczej nie umiem, albo mi się nie chce suspicious
      • asiaiwona_1 Re: do katoliczek 21.12.11, 11:09
        czekaj, ale z linku alajny wynika, że drugi dzień świąt nie jest świętem nakazanym. W tej tabelce jako święto nakazane jest pierwszy dzień świąt czyli 25 grudnia. Więc jak to w końcu jest?
        • kwintesencja_patologii Re: do katoliczek 21.12.11, 19:18
          asiaiwona_1 napisała:

> czekaj, ale z linku alajny wynika, że drugi dzień świąt nie jest świętem nakaza
          > nym. W tej tabelce jako święto nakazane jest pierwszy dzień świąt czyli 25 grud
          > nia. Więc jak to w końcu jest?

Jest dokładnie tak jak pod linkiem Alajny. Z tym że w polskiej tradycji się przyjęło, że na mszę chodzi się i w I, i w II dzień świąt, stąd te różne wątpliwości. Tak samo jest z dopuszczalnością jedzenia potraw mięsnych w Wigilię - kilka lat temu zostało to dopuszczone, aczkolwiek ze względu na polską tradycję zalecane jest zachowanie postnego charakteru wieczerzy wigilijnej.
          A przy okazji, witam po dłuuugiej nieobecności smile
        • fajnyrobal Re: do katoliczek 22.12.11, 09:53
          Widzisz, ja katolik tradycjonalista i dla mnie wigilia ma być postna i trzeba iść do kościoła w I i II święto smile
    • rainbow.rainbow Re: do katoliczek 21.12.11, 20:10
      Obowiązkowe dla katolików jest uczestnictwo na mszy w pierwszym dniu świąt, w drugi nie musisz iść (chyba, że wypada w niedzielę).
      Tu jest lista świąt nakazanych (czyli takich, w które trzeba iść do kościoła):
      www.opoka.org.pl/biblioteka/M/ML/nakazane.html
    • katriel Re: do katoliczek 21.12.11, 22:05
      25 grudnia jest świętem obowiązującym. Jest też w tym roku niedzielą, więc są
      dwa powody, żeby iść do kościoła. Ale oczywiście iść wystarczy raz. Może być
      na Pasterkę, to się liczy (nawet przed północą by się liczyło).
      Św. Szczepana (26 grudnia) świętem obowiązującym nie jest. Chcesz to idziesz,
      nie chcesz to nie. Do komunii proszę bardzo, o ile nie masz grzechu ciężkiego
      na sumieniu.
      Rozumiem, że wątpliwość komunijna wzięła się z podejrzenia, że nieobecność
      na mszy w pierwszy dzień Świąt może być grzechem śmiertelnym. Ale przecież
      sama napisałaś, że nie będziesz mogła iść. No miejże litość, skoro nie możesz,
      to nie możesz, nie da się popełnić ciężkiego grzechu niechcący. (Chyba, że jednak
      mogłabyś iść, ale nie chcesz. Tylko to wtedy nie pisz, ze nie możesz - bo to trochę
      nieuczciwe.)
    • mamalgosia Re: do katoliczek 23.12.11, 22:03
      1 dzień Świąt Bożego Narodzenia jest świętem nakazanym (nawet jeśli nie wypada w niedzielę). Pasterka się liczy.

2 dzień świąt nie jest świętem nakazanym.