Dodaj do ulubionych

potrzebuje pomysłów (kulinarny wątek)

28.03.12, 10:50
święta święta co raz bliżej, powoli zastanawiam się nad potrawami, bo chcę poczynić wcześniej możliwie dużo zakupów

i teraz tak: jak dla mnie święta będą mocno nietypowe: tylko ja, mama, mój tata o ile wypuszczą go ze szpitala, moja córka, jej tata i może moje ciocia i ta wsio, nie będzie kilku osób które zwykle były
te osoby które będa poza mną i tatą córki to raczej niejadki, więc nie potrzebuje ani dużo potraw ani za dużych porcji, dodatkowo że będą sami swoi że się tak wyrażę nie muszą to byc dania ąę,

co ugotować?

o sobie tak myślę śniadanie wielkanocne, ok. 10 zapewne, co podać?

potem obiad?

a kolacja jak znam życie to każdy sobie rzepkę skrobie wink

co u Was po po prostu MUSI być w Wielkanoc?? może to mi podsunie jakieś pomysły?
jak jest śniadanie to podajecie od razu wszystkie potrawy włącznie z gorącymi obiadowymi, czy najpierw śniadanie potem dopiero za jakiś czas obiadowe?

aha Wasze sprawdzone przepisy na strogonowa poproszę smile
Obserwuj wątek
    • ellgie Re: potrzebuje pomysłów (kulinarny wątek) 28.03.12, 11:11
      Mięsny jeż hehe - żart oczywiście.
      Też czekam na przepisysmile
    • mearuless Re: potrzebuje pomysłów (kulinarny wątek) 28.03.12, 12:06
      miesny jez musi byc musowo jak chcesz byc trendi.
      ja robie ze 2 salatki, pieke mieso [na jeza oczywisciebig_grin ]
      pierdykne flaki bo moje dzieci je kochaja.
      jajec nagotuje. nafaszeruje -tak moze ze 3 rodzaje tych farszow.
      I NIECH MNIE WSZYSCY POCALUJA W DUPE!!!
      • cudko1 mea 28.03.12, 12:20
        jakie sałatki?
        jak i czym te jajka nafaszerujesz?
        • mearuless Re: mea 28.03.12, 12:23
          salatki jakiekolwiek.
          np. tradycyjna [dla meza] i dla nas z feta, salata, pomid.
          albo taka:
          ser zolty w paski, szyna konserwowa w paski. oliwki cale, cala natka pietruchy, caly szczypior, majonez-zajebista!!

a jajka:
          1. salami, zoltka, pieprz, majonez.
          2.podsmazone pieczary, zoltka, ptrzyprawy, szczypior, majon-ale odrobinka.
          3.zoltka, pietrucha, oliwki, majonez-odrobinka.
          i ogolnie mozna tak w nieskonczonoscbig_grin
          • cudko1 Re: mea 28.03.12, 12:34
            o zaintrygowała mnie ta z żółtym serem, a bez oliwek da rade? nienawidzę oliwek, może coś w zamian?
            tradycyjna to tzw. śmietnik?
            • mearuless Re: mea 28.03.12, 12:46
              oj....bez oliwek to taka smutna bedziesmile
              ale jasne ze sie da!
              a tradycyjna to taka warzywna.
            • mearuless Re: mea 28.03.12, 12:48
              no i siem zdenerwowalam!
              jak mozna nie lubic czarnych oliwek!
              przeca to zajebioza!
              • cudko1 Re: mea 28.03.12, 12:52
                mea próbowałam nauczyć się jeść to świnstwo - niestety sam zapach w lodówce czy to zielone czy czarne czy nadziewane czy nie wywołuje u mnie hmmm no wiesz nie przyjemne odruchy i nic na to nie poradze wink
      • paciaty Re: potrzebuje pomysłów (kulinarny wątek) 28.03.12, 12:22
        U mnie nudno czyli sałatka warzywna, może jakąś lepsiejszą kiełbasę kupię, oczywiście jajka z majonezem, na obiad żurek i mięsko pieczone (na obiad się wpraszamy big_grin ), postaram się jeszcze o jakieś ciasto. Koniec.
        • cudko1 Re: potrzebuje pomysłów (kulinarny wątek) 28.03.12, 12:37
          też myślałam o żurku, ale ostatnio miałam na niego straszną fazę więc często gotowałam, no i chyba jakby mi się przejadł

o ale zupy cebulowej to dawno nie gotowałam
          • pysiaczek1234 Re: potrzebuje pomysłów (kulinarny wątek) 28.03.12, 17:25
            u nas też sałatki, warzywna, kurczak w kawałkach z kukurydzą ananasem ryżem i majonezem, ewentualnie gyros, jajka (potrzebuję pomysły na farsz i to taki dietetyczny bo ja na diecie i chyba tylko jajka będę jadła uncertain) , żurek,flaki ( u mojej mamy) mięso pieczone, kiełbasa pieczona swojska, i ogólnie jak zwykle dużo swojskiej wędliny, ciasta, i rurki z kremem które robię ja , pierwszy raz do tego nie mogę próbować bo dieta uncertain , sernik też mi kazali zrobić big_grin zły czas na dietę ale mam już ją dwa tygodnie więc się muszę trzymać big_grin
            • doral2 Re: potrzebuje pomysłów (kulinarny wątek) 28.03.12, 17:39
              jajka, sałatka warzywna, śledziki w oleju, wędlina, żurek i biała kiełbasa.
              i pewnie sernik.
              nie zamierzam obeżreć się w te święta.
              nie bardzo je zresztą lubię.
              wolę BN.
              • aqua48 Re: potrzebuje pomysłów (kulinarny wątek) 28.03.12, 18:44
                doral2 napisała:

> wolę BN.

No coś Ty! Ja zdecydowanie wolę te, są bardziej na luzie, optymistyczne takie i prezentów nie trzeba smędzić i choinki ubierać i lecieć na mróz po zakupy. I ugotować można co w duszy zagra i nikt nie ma pretensji że karpia smażonego nie było, ani uszek, bo mam smak akurat na paellę, albo inszą cudaczność... No i przede wszystkim wakacje się zbliżają!!!
                A zrób paelle na Wigilię..
                • kaja2002 Re: potrzebuje pomysłów (kulinarny wątek) 28.03.12, 19:28
                  Mazurek z kajmakiem, bez tego święta nie istnieją!
                  I tort bezowy moich rodziców, ojezu, jaka to pycha jest!
                  • kedro-dasos Re: potrzebuje pomysłów (kulinarny wątek) 28.03.12, 20:58
                    No to poproszę przepis na tort bezowy, jeśli taka pycha jest.
    • ellgie Re: potrzebuje pomysłów (kulinarny wątek) 28.03.12, 21:31
      A co dajecie do żurku?Jajo kiełbache?
      Moja teściówka robi zawsze wielką michę pokrojonego w grubą kochę: sera białego, kiełbasy, jajka, chleba takiego lekko czerstwego i to każdy ile chce dodaje do "czystego"żurku, no i oczywiście chrzan tarty.
      • bucks7 Re: potrzebuje pomysłów (kulinarny wątek) 29.03.12, 12:57
        Ja dodaję zawsze do żurku i do barszczu białego białą kiełbasę! Wychodzi pysznie!
        Dobrze, że w tym roku zapowiada się ładna pogoda i będzie można szybko spalić te rarytasy!

wiadomosci.wp.pl/gid,14363805,kat,3551329,title,Prognoza-pogody-na-Wielkanoc,galeria.html
        • cudko1 Re: potrzebuje pomysłów (kulinarny wątek) 29.03.12, 13:48
          ja białą surową, obgotowaną, potem pokroją i podsmażoną na rumiano i boczek wędzony (wędzony a nie kolorowany) pokrojony na maleńkie skwarki i mocno podsmażony, jajko i tuż tuż przed zakończeniem gotowania (dla siebie walę już po nałożeniu do michy) czosnek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka