Dodaj do ulubionych

Retinopatia

04.05.07, 20:28
Nasz Kacper am retinopatie zmierzajaca do 2 stopnia czyli pogarsza sie,
lekarka powiedziala, ze nie nalezy jeszcze sie niczym martwic. Jak to bylo u
was, kiedy mozna juz cos zrobic i co? Boje sie zeby lekarze czegos nie
przeoczyli.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dysia_j Re: Retinopatia 04.05.07, 20:37
      Na pewno Kacperek ma zalecone badanie kontrolna za kilka dni, dopytaj lekarza. Sama nie mozesz raczej nic zrobic, oprocz pilnowania terminow wyznaczonych badan. 2 nie jest wskazaniem do laserotertapii i moze sie jeszcze cofnac. U nas przeszla w 3 i coreczka miala laser, ale po nim jest juz ok. Trzymam kciuki, zeby oczka malego szybko wyzdrowialy.
    • ania.silenter Re: Retinopatia 04.05.07, 20:41
      Kiedy retinopatia osiąga III stopień lekarze robią zabieg laseroterapii. Mojej
      Oli zrobiono - retinopatia cofnęła się i mała widzi dobrzesmile.
    • ania290679 Re: Retinopatia 04.05.07, 21:29
      Madziulka miała leseroterapię trzy tyg,temu-wkraczała w trzeci stopień(z pięciu)retinopatii.po zabiegu( w narkozie) ładnie się wybudziła i zeszła z respiratora-po dwóch kontrolach już po zabiegu,retinopatia się cofa...

Strasznie się bałam tego zabiegu,ale już mamy to za sobą,a dużej liczbie dzieci retinopatia cofa się samoistnie-czego i Wam życzęwink
    • mola060506 Re: Retinopatia 04.05.07, 22:28
      witam

Moja Ola miała stwierdzoną retinopatie pierwszego stopnia jeszcze na oddziale
      wczesniakowym,potem po wyjsciu ze szpitala milismy wyznaczoną wizytę u Okulisty
      i okazało się,że retinopatia jest już trzeciego stopnia.Odrazu tego samego dnia
      zostałyśmy przyjęte na oddział a następnego dnia rano miała zrobiony zabieg
      fotokoagulacji laserem diodowym,mała dobrze zniosła narkozę,potem były wizyty
      kontrolne co 2 tygodnie chyba cztery wizyty.A teraz byłyliśmy z Nią już po pół
      roku i wszystko jest w porządku,następną mamy wyznaczoną dopiero w
      pażdzierniku.Najważniejszy jest dobry okulista w naszym przypadku to doktor
      Jacek Ciechan mamy z Lublina napewno go znają....
      Ciesia na pewno będzie ok,trzymam kciuki.
      Pozdrawiam
      • tolka11 Re: Retinopatia 05.05.07, 11:51
        U Miłosza dzięki lekarzom jedno oko było już stracone [Vst], ale w drugim był
        III st. Prof Prost kazał natychmiast zgłaszać się na oddział, ale okazało się,
        że retinopatia zaczęła zanikać. I tak ten nieszczęsny III st sam się wycofał.
        jedyne co mozna zrobić to uparcie pytać lekarzy jak jest. Ja pytałam, ale chyba
        za rzadko.
        • mamaemmy Re: Retinopatia 05.05.07, 14:31
          u nas przeszlo na IIIc,ale potem doszło do nagłej remisji zmian-delikatnie
          mówiąc lekarka była w szoku,az musiała usiąść.Tzn nie,ze się cofnęło,ale że TAK
          SZYBKO.
          Ciuchutko dodam,że zawdzieczamy to wstawiennictwu Jana Pawłowi II
    • u_brzoska Re: Retinopatia 07.05.07, 13:54
      U nas był 3 st (na obu oczkach, objęły środek siatkowki), zauwazony tez bardzo
      pozno, minelysmy sie o krok z tragedia. Zabieg wykonany natychmiast w dniu
      przyjecia na oddzial w Ligocie ( a zawiezli corcie tylko do kontroli, poniewaz
      lekarka badajaca ja w Bielsku nie miala pewnosci co widzi!).Rokowania były złe,
      obecnie po zabiegu córeczka widzi b. dobrze. Pilnuj lekarzy, naciskaj na czeste
      kontrole i niech to robia specjalisci (a nie jak u nas - niespecjalisci,
      delikatnie mowiac).

Mamoemmy, my też smile
      • szalicja Re: Retinopatia 07.05.07, 15:01
        To ja może bardziej optymistycznie - doszło do II i pół stopnia w obu oczkach.
        Jeżdziliśmy na początku co tydzień a potem co dwa do CZD. Choroba wycofała się
        sama, bez interwencji. Powodzenia!
      • bzet Re: Retinopatia 07.05.07, 15:28
        Witaj, u nas tzn. w moim przypadku w Katowaicach - Ligocie, wcześniaczki na
        oddziale mają badane oczka co tydzień (konkretnie co poniedziałek przychodzi
        oklista)!!! A przy wypisywaniu dostalismy zalecenie następnej wizyty za 2
        tygodnie. Więc uważam, że opieka szpitalna w tym zakresie jest bardzo dobra.
        Poza tym, są standardy opieki nad wczesniakiem i po jego wyjściu ze szpitala
        nadal trzeba oczka kontrolować - pomiomo, że tak jak mój syn ma oczka czyste,to
        i tak obecnie wizyty mamy co 3 miesiące.
        Myśle, że nie musisz naciskać na leakrzy bo na oddziałach Patologii Noworodka i
        w Polsce i w innych krajach dosyć rygorystycznie przestrzega się
        przeprowadzania badań oklistycznych.
    • aadsz Re: Retinopatia 10.05.07, 13:53
      Witam. Mój synek urodził się po 26 tygodniach ciąży. Miał retinopatrię 3
      stopnia i laser, który to zatrzymał. W tej chwili synek ma 3 lata. Rzowija sie
      dobrze, jednak przypadkowo wyszło, że ma astygmatyzm. Czy to ma jakikolwiek
      związek z retinopatrią? Nie spotkałam się z tą chorobą w mojej rodzinie. I
      jeszcze jedno. Okulista powiedziała, że już teraz trzeba synka "naprowadzać" na
      taki tryb życia, żeby nie musiał w życiu pracować fizycznie, gdyz po laserze ma
      dużo blizn i wiekszy wysiłek fizyczny bedzie mu szkodził. Przynam się, że
      jestem troche przerażona. Spotkałyście się z takim ostrzezeniem ze strony
      lekarzy?
      • beataklaudia Re: Retinopatia 10.05.07, 18:04
        Cześć,
        astygmatyzm jest jednym z najczęstszych, równocześnie najmniej uciążliwym i
        groźnym powikłaniem retinopatii (oczywiście astygmatyzm może mieć również inne
        podłoże - to dość powszechna wada wzroku).
        A z trybem życia..cóż uszkodzona siatkówka jest mniej wytrzymała i podatna na
        odklejenie, ale nie da się dziecka przed wszystkim uchronić. Odklejenia
        siatkówki zdarzają się też u osób , które miały ją wcześniej w idealnym
        stanie...siatkówka może odklejać się np po gwałtownym i mocnym wstrząsie
        (uderzenia głową) stąd są takie przypadki np po wypadkach samochodowych, po
        upadkach na głowę ze schodów itp. Jeśli chodzi o wysiłek fizyczny - przy dużym
        wysiłku fizyczny wytwarza się ciśnienie śródczaszkowe , które też przekłada się
        na gałkę oczną stąd pewnie takie zalecenie Waszej okulistki i ma ono w sobie
        wiele prawdy ale nie należy dać się zwariować. Moja Klaudia przez pierwsze pół
        roku życie nie mogła być rehabilitowana (Voita odpadał właśnie ze względu na to
        że są to dla dziecka ćwiczenia wysiłkowe), nie wolno nam było dopuszczać do tego
        aby płakała bo to tez powoduje wzrost ciśnienia. Staramy sie ją chronić przed
        upadkami , o wysiłku u dziecka trudno mówić, ale wszystko trzeba robić z
        umiarem, przecież nie można dziecku zabrać dzieciństwa i wszystkich zabaw
        chroniąc je i robiąc wokół niego złota klatkę...Pozdrawiam, Beata
        • aadsz Re: Retinopatia 10.05.07, 20:47
          Beato, bardzo dziękuję za wyjasnienie. Ja własnie też się staram, żeby mały
          miał normalne dzieciństwo, tylko w wywodzie okulistki zabrakło takiego
          objasnienia, jakie ty mi przedstawiłaś. Byłam przekonana, że u niego jest coś
          wyjątkowo źle. Dziekuję.
          • tolka11 Re: Retinopatia 11.05.07, 09:24
            Mój Miłosz ma astygmatyzm właśnie jako pozostałość po retinopatii. Tylko taki
            astygmatyzm przy odpowiednio dobranych okularach [i jak najwczesniej
            zdiagnozowany] może zaniknąć. I u nas tak się dzieje. co wizyta to mniejsza moc
            szkieł.
            mojego młodego nie mozna powstrzymać od wysiłku fizycznego.
          • tolka11 Beataklaudia 11.05.07, 09:27
            Beata czytałaś, ze u gryzoni uczeni odtworzyli z komórek macierzystych
            zniszczoną siatkówkę? I starają się o pozwolenie przeprowadzania eksperymentów
            na ludziach. no i do zobaczenia już niedługo. Acha, czym przyjedziesz. ja
            niestety tym razem pociągiem [brrr].
    • piger Re: Retinopatia 22.05.07, 22:42
      MOJA NICOLKA MIALA RETINOPATIE IIST.NA 2OCZKA,PO 10DNIACH NA KOLEJNEJ WIZYCIE(W
      CZD W WARSZAWIE)PANI DOKTOR STWIERDZILA ZE WSZYSTKO SIE COFNELO I JEST OK.
      DOPIERO PRZY IIIST JEST DECYZJA O ZABIEGU.POZDRAWIAM.ZYCZE WYTRWALOSCI I WIARY
      • ciesia Re: Retinopatia 06.06.07, 19:10
        Ja dalej nic nie wiem kiedy kontrole i jak czesto, co nam grozi, czy leser
        zatrzymal czy tez poprawil cos. Prosze napiszcie mi cos wiecej o tym zabiegu i
        co moze nasz czekac po nim. Mamy dopiero we wtorek rozmowe z lekarzem, musimy
        czekac bo poprzednigo lekarza troche zrabalam, byla ciezka atmosfera,
        powiedzialam, ze chcialabym zmienic lekarza prowadzacego bo od niego zadnych
        rzetelnych informacji nie otrzymuje. Teraz musimy czeakc na inna pania doktor
        bo dopiero w weekend wraca z wakacji, oby byla lepsza, mam nadziejesmile
      • ciesia Re: Retinopatia 06.06.07, 19:10
        Ja dalej nic nie wiem kiedy kontrole i jak czesto, co nam grozi, czy leser
        zatrzymal czy tez poprawil cos. Prosze napiszcie mi cos wiecej o tym zabiegu i
        co moze nasz czekac po nim. Mamy dopiero we wtorek rozmowe z lekarzem, musimy
        czekac bo poprzednigo lekarza troche zrabalam, byla ciezka atmosfera,
        powiedzialam, ze chcialabym zmienic lekarza prowadzacego bo od niego zadnych
        rzetelnych informacji nie otrzymuje. Teraz musimy czeakc na inna pania doktor
        bo dopiero w weekend wraca z wakacji, oby byla lepsza, mam nadziejesmile
    • ciesia :( 06.06.07, 23:52
      Szkoda, ze nikt nic nie wie, pozostaje nam czekanie do wtorkusad
      • ania.silenter Ciesia 06.06.07, 23:57
        kontrola u Oli była jakiś tydzień po zabiegu. O jednym oczku pani doktor
        powiedziała, że widać, że wszystko ok., z drugim kazała poczekać do następnej
        kontroli. retinopatia cofnęła się. potem mieliśmy jeszcze kilka kontroli.
        • agniecha351 retinopatia cd.. 07.06.07, 10:08
          u Julki retinopatia postępowała b powoli. Nie ma reguły, jak ma przebiegać. Na
          jednym oczku 3, na drugim 2. Nie miała zabiegu będąc jeszcze w szpitalu, w
          IMID. Zazwyczaj jest tak, że maluchy są przewożone na zabieg do CZD i wracają
          do swojego szpitala. My wyszłyśmy do domu i same musiałyśmy kontrolować oczy co
          tydzień. Retinopatia ma to do siebie, że zmiany mogą być również szybko
          postępujące. Nasz zabieg odbył się gdy Julcia miała prawie 4 miesiące / 1
          miesiąc korygowany/ Odbywa się pod pełną narkozą, dziecko jest na ojomie 1
          dobę, gdy nie ma powikłań, wraca do domu. Później jest kontrola, ale nie
          pamiętam po jakim czasie. Najgorsze są jednak badania oczu, podobno nie bolą,
          ale dzieci płaczą przeraźliwie.
          • tolka11 Re: retinopatia cd.. 08.06.07, 07:26
            Pytałaś jakie są skutki przebytej retinopatii. Mogą być żadne i tak ma być u
            twojego maluszka. Może być wada wzroku i okulary. Mój Miłosz po III st. w
            prawym oku [cofnął się samoistnie] ma okulary od 10 m-ca życia i zanikający
            astygmatyzm. Rzadko bywa tak, że zabieg się nie uda i powtarza się go lub już
            nie. po zabiegu retinoaptia zanika, u niewielu dzieci rozwija się dalej i nagle
            ztrzymuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka