Dodaj do ulubionych

śmierdząca pralka:/

25.04.12, 22:51
kurna, laski, mam idiotyczny problemuncertain
czy są jakieś środki, żeby zdezynfekować pralkę od środka? w sensie bęben i te wszystkie przewody w środku?
moja pralka jak wypuszcza wodę, to woda ta zwyczajnie śmierdziuncertain nie trzymam jej zamkniętej, nie trzymam w niej mokrych ciuchów, jak robię pranie wyjmuję i wywieszam od razu. o ile te pojemniki na proszek i płyn mogę zdjąć i umyć, no to w środku raczej nie dam rady.
są do tego jakieś specyfiki? moja młoda jest alergikiem, boję się, że jak tam się jakiś grzyb rozpanoszył czy inne dziadostwo to znowu wrócą problemy skórneuncertain
ratujcie, bo pralka ma całe 4 lata, śmiga jak ta lala, no przecież nie będę wyrzucać i nowej kupowaćsad
Obserwuj wątek
    • olinka20 Re: śmierdząca pralka:/ 25.04.12, 22:57
      Kama zobacz czy pod ta gumą wewnatrz sie nic nie zebrało.
      I sa takie specjalne specyfiki do "prania" pralki, to jest kolo proszkow, wlewasz, puszczasz na 90 stopni, moze pomoze.
      Mi ostatnio smierdzialo pranie wyjete, pusciłam z tym specyfikiem i jest ok.
      • kama_msz Re: śmierdząca pralka:/ 25.04.12, 23:00
        oli, a nie pamiętasz nazwy tego?
        poszukam w jakimś hiperze. najdziwniejsze jest właśnie to, że pranie wyciągam normalnie pachnące...
        • olinka20 Re: śmierdząca pralka:/ 25.04.12, 23:06
          Nie pamietam, taka butelka mała, jak plyn do zmywania.
          Hmmm, dziwne, ze pranie pachnie, a woda smierdzi.
          • mona_mayfair Re: śmierdząca pralka:/ 25.04.12, 23:14
            Ocet też daje radę. To od płynów do płukania/prania z lanoliną.
            • beata985 Re: śmierdząca pralka:/ 29.04.12, 06:04
              mona_mayfair napisała:
              To od płynów do płukania/prania z lanoliną.

no chyba nie,.....
              16 rok ma moja pralka, zawsze płuczę w płynie i takich rewelacji nie miałam....no chyba, że te moje płyny to bez lanoliny albo pralka inaczej zbudowana....oj praleczko żyj jak najdłużej......
          • rudamarta4 Re: śmierdząca pralka:/ 25.04.12, 23:16
            Moje pranie tez pachnie, a z pralki wali. Gumę wycieram (jak mi się przypomni), myję pojemnik na proszek, a z pralki z środka wali. Muszę zakupić ten specyfik...
            Puszczenie pustego prania z octem nie pomogło.
    • spicy_orange Re: śmierdząca pralka:/ 25.04.12, 23:52
      próbuj tego:

tylkoniemieckie.pl/pl/dr-beckmann-srodek-czyszczacy-do-pralek-250-ml.html?partner=3267
      • opium74 Re: śmierdząca pralka:/ 26.04.12, 08:25
        ten preparat można kupić w każdym większym supermarkecie
    • nini6 Re: śmierdząca pralka:/ 26.04.12, 10:49
      Możesz też puścić pustą pralkę, na 90 stopni, z domestosem ( pół szklanki) i paczką sody oczyszczonej, u mnie to super oczyszcza i dezynfekuje pralkę, robię tak raz na kilka miesięcy.
      • sylki Re: śmierdząca pralka:/ 26.04.12, 10:52
        Całkiem fajny pomysł, ale nie bałaś się za 1 razem, że jednak trochę domestosu gdzieś tam zostanie i kolorowe ciuchy w ciapy ci wyjdą po pierwszym praniu?
        • mearuless Re: śmierdząca pralka:/ 26.04.12, 11:00
          wtedy dla spokojnosci pierwsze pranie puszcza sie biale.
          i po strachu smile
          • sylki Re: śmierdząca pralka:/ 26.04.12, 11:02
            no w sumie jakieś wyjście jest smile
          • nini6 Re: śmierdząca pralka:/ 28.04.12, 18:33
            Dokładnie, po domestosowaniu pralki pierwsze prane rzeczy to białe ręczniki/pościel smile
    • bryanowa-1 Re: śmierdząca pralka:/ 29.04.12, 01:44
      butelka octu i pranie ,,puste '' puscic na 90 stopni,potem se jeszcze plukanie wlacz co by ci dobrze wyplukalo.
      • elske Re: śmierdząca pralka:/ 29.04.12, 10:37
        Domowy sposób, to puste pranie z octem albo szklanka sody oczyszczonej.
    • marynika123 Re: śmierdząca pralka:/ 29.04.12, 14:32
      Poczytaj też tutaj
      forum.gazeta.pl/forum/w,49213,130529938,130529938,Jak_odgrzybic_pralke_.html
      • ammazuko_powrot Re: śmierdząca pralka:/ 30.04.12, 09:43
        Od kiedy posłuchałam fachowca od naprawy pralek i przestałam używać płynu do płukania pralka przestała śmierdzieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka