28.11.12, 18:04
dziś sobie zaznaczyliśmy wzrost na ścianie.
czy mam się martwić moją starszą córką? 7 lat i 9 m-cy, wzrost równo 120cm, nie rośnie od wakacji (na wakacjach trochę urosła do 120), urosła przez rok 4 cm. jest miedzy 3 a 10 centylem ze swym wzrostem. jej ojciec ma 168 i jest najwyższy w swej rodzinie tzn. ojciec, matka i siostra są od niego niżsi. gdy ostatnio stanęła w grupie młodszej siostry, grupie 5-latków, wyglądała jak one suspicious
młodsza jest prawie na 50 centylu ze swym wzrostem lat 5 i pół, 113cm), więc się nie martwię.

czy ktoś tu był niskim dzieckiem? i wszystko z nim (nią) było ok? suspicious
Obserwuj wątek
    • mamakarolla Re: wzrost 28.11.12, 18:34
      ostatnio słyszałam jak lekarka wypowiadała się w jakimś reportażu, że dzieci do 4 lat "muszą" urosnąć w ciągu roku 7cm, powyżej 4 lat min. 4cm więc byłaby w dolnej granicy normy. Może porozmawiaj o tym z pediatrą?
      A od zawsze jest między 3 a 10 centylem czy kiedyś było więcej?
      • grave_digger Re: wzrost 28.11.12, 18:39
        nie, zawsze tak było chyba.
        • zales239 Re: wzrost 28.11.12, 21:50
          Ja byłam karakan
          Rosłam bardzo pomału ,1-2cm, raz był taki rok jak urosłam aż 7cm.
          I urosłam do słusznej wysokości 158cm.
          Rodzice z metra cięciwink
          tata 165cm
          mama 158cm
          Po rodzinie exa może idzie ?
          • marta_i_koty Re: wzrost 28.11.12, 22:00
            Ja mam 170, a starsza siostra 154 - ma wzrost i figurę identyczne, jak babcia ze strony ojca. Więc chyba wpływ dziadków w tej kwestii jest niemały...
            • malenkie7 Re: wzrost 28.11.12, 23:02
              wzrost ewidentnie jest dziedziczony - wiec jesli nie jestescie wysocy - to po kim ma byc?
              mam 5 latka, ktory nie chce w ogole tyć - a rośnie jak cholera i teraz ma 122 cm. a od roku nie przytył ni grama.
              • grave_digger Re: wzrost 29.11.12, 08:33
                122? wow smile ale facet powinien być wysoki smile
                no, ja mam 170 i pół po wczorajszym mierzeniu wink mój ojciec wysoki, przyrodnia ma z 176, ale widać starsza poszła po exie i jego rodzinie. może młodsza przynajmniej będzie miała taki wzrost jak ja wink no dobra, to się już nie martwię.
    • esofik Re: wzrost 28.11.12, 23:58
      zawsze byłam najmniejsza w klasie i jestem niska do tej pory. Moi rodzice też niscy.
      Niby wszystko ok, ale zawsze miałam kompleks ze względu na wzrost

Młoda (4,5) też jest mała, niecale 110 cm. W jej klasie różnica miedzy dzieciakami jest ogromna, jest np chłopiec który wyglada na starszego 3lata.
      Jeżdziłyśmy do szpitala kontrolnie, jest zdrowa, fizycznie i umysłowo rozwija się prawidłowo. Lekarz stwierdził, że taka jest jej uroda i już!
      Mam jednak nadzieje, że wda się w ojca i będzie wysoka smile
    • deelandra Re: wzrost 29.11.12, 09:08
      ja zawsze byłam podłego wzrostu i taka pozostałam, dobiłam do wzrostu 160 cm, więc tragedii nie ma, starszy mój wdał się w rodzinę ze strony matki i też super wysoki nie jest, ale też tragedii nie ma, młodszy poszedł w rodzinę męża, ale też trzyma się od jakiegoś czasu 25 centyla, ale ja myślę, że tatusia przerośnie (182 cm), starszak osiągnie na oko wzrost mojego brata, który jest najwyższy w całej rodzinie (176 cm)
    • guderianka Re: wzrost 29.11.12, 09:57
      ja-zawsze byłam poniżej 3 centyla, nawet stwierdzono niskorosłość. W IV klasie SP miałam 125 cm wzrostu, dzis mam 150cmwink Grejw-wszystko ze mna chyba ok suspicious (p.s. moja 6latka ma 125cm wink
      • grave_digger Re: wzrost 29.11.12, 11:20
        no to wysoka 6-latka.
        guder, masz niskich rodziców, czy sama z siebie jesteś niska?
        • hedna Re: wzrost 29.11.12, 11:24
          u mnie w drugą stronę,córka ma 4,5 roku i 118cm

• guderianka Re: wzrost 29.11.12, 11:41
          Tata 170 cm, mama 164 cm-czyli średnio
          Ale obie babcie miały ok.158 cm
          (a ja wcześnie zaczęłam palić wink
          Starsza ma 146 cm (12 lat), ta Młodsza jest teraz we wzroście Starszej z I klasy (czyli wyprzedza ją o rok), Młody urodził się mając 57cm (Starsza 60cm a Młodsza 53cm) ale bardzo rośnie na długość. Ma 4,5 m-ca a zakładam mu bodziaki na 74/80 i wcale nie są za dużo za duże
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka