Dodaj do ulubionych

dostałam papier o dysleksji młodej

19.03.13, 15:51
napisane jest, że ma dysleksję rozwojową w postaci dysortografii.

jeszcze nie dotarłam z tym do szkoły bo umieram w domu. Ale jak to wygląda w praktyce? no bo na j. polskim są dyktanda. i co, młoda ich nie będzie pisała czy jak? nie mam pomysłu jak to można rozwiązać...
Obserwuj wątek
    • grave_digger Re: dostałam papier o dysleksji młodej 19.03.13, 16:18
      W opinii powinnaś mieć napisane wytyczne co do j.polskiego.
      • asiaiwona_1 Re: dostałam papier o dysleksji młodej 19.03.13, 16:45
        no jest napisane, że zaleca się m.in. tolerancyjne ocenianie prac pisemnych i dostosowanie warunków pisania egz. 6-klasisty,gimnazjalnego i matury do jej możliwości. I się zastanawiam jak tolerancyjnie podejść w jej przypadku do dyktanda...
        • grave_digger Re: dostałam papier o dysleksji młodej 19.03.13, 19:19
          jeśli ma czarno na białym 'dysortografia' to nie będą sprawdzać jej ortografii na teście 6-klasisty. egzaminie gimnazjalnym i maturalnym. na tych testach zostanie zamalowany kwadracik 'dysleksja'.
          na pracach z j.polskiego nauczyciel nie powinien odejmować punktów za ortografię, powinien tylko podkreślić błąd i ew. poprawić i powiedzieć uczniowi jak się pisze etc.
          • grave_digger Re: dostałam papier o dysleksji młodej 19.03.13, 19:20
            aha, to samo się tyczy języków obcych.
            • tetika Re: dostałam papier o dysleksji młodej 19.03.13, 19:26
              a pamiec wzrokowa ma?
              moze z czasem jak sie oczyta to wzrokowo zapamieta jak sie pisze dany wyraz.
              wystarczy podsuwac jej interesujace ja ksiazki i nawet nie bedzie wiedziala kiedy zapamieta pisownie.
              • grave_digger Re: dostałam papier o dysleksji młodej 19.03.13, 20:31
                aha, co za bzdura wink
                może pochłaniać książki masowo a pisać dalej 'fłochy'. taka jest cecha dysortografii.
                • asiaiwona_1 Re: dostałam papier o dysleksji młodej 19.03.13, 20:42
                  No wlasnie pamiec wzrokowa tez ma obnizona uncertain
    • prigi Re: dostałam papier o dysleksji młodej 19.03.13, 18:53
      Asiowa, dzisiaj szukając po internecie interesującego mnie tematu, wpdłam na takie coś:

z poradni pedagogicznej 'Czy udział w terapii pedagogicznej rozwiąże problem dysortografii?
      W przypadku dysortografii terapia polega na utrwalaniu poprawnej pisowni i praktycznego zastosowania zasad ortograficznych, przy jednoczesnym usprawnianiu zaburzonych funkcji. By uzyskać możliwie najlepsze efekty wymagane jest systematyczna praca ucznia zarówno zarówno na zajęciach jak i w domu.
      Efekty terapii zależą od możliwości percepcyjnych dziecka i pozytywnego nastawienia do zajęć."

może ci się przyda. jeżeli w moim mikro mieście coś takeigo jest dostępne to i W-wie pewnie też
      • asiaiwona_1 Re: dostałam papier o dysleksji młodej 19.03.13, 19:18
        młoda chodzi na zajęcia reedukacyjne w szkole, więc terapię ma. W domu oczywiście też ćwiczy - na szczęście uwielbia rożnego rodzaju zadania edukacyjne. Ja już po roku widzę poprawę u niej w płynności czytania. Ale np dziś w zeszycie od historii znalazłam kwiatki o treści: Fłochy i Odton I. O ile Odtona mogę jej wybaczyć to Fłochy mnie zszokowały.
        • kolibeer2 Re: dostałam papier o dysleksji młodej 19.03.13, 20:31
          sorry asiaiwona - ale to śmieszne jest smile)
          • asiaiwona_1 Re: dostałam papier o dysleksji młodej 19.03.13, 20:45
            kolibeer2 napisała:

> sorry asiaiwona - ale to śmieszne jest smile)
            >

Wiem. Tez parsknelam smiechem jak to przeczytalam. Inny kwiatek historyczny to ze Rzym lezy na pólwyspie ATENSKIM. Apeninski tez na A wiec przepisala z ksiazki sugerujac sie tylko pierwsza litera. Ze nie wspomne juz o slowie óbiur big_grin
            • annabetka Re: dostałam papier o dysleksji młodej 19.03.13, 20:55
              No ciekawe kiedy moja takie zaświadczenie dostanie bo óbiór też jej się zdarza napisać big_grinbig_grin
              Myślę Asia że powinnaś z nią ćwiczyć pisownię,ortografię,moja chodzi na zajęcia wyrównawcze z pisania i czytania może u Was w szkole też coś takiego jest?
              • bei Re: dostałam papier o dysleksji młodej 20.03.13, 11:48

Przeglądaj zeszyty, wyłuskuj błędy i wypisuj je na dużych kartkach- nie więcej niż 5-7 kart.
                Wieszaj w widocznych miejscach- nawet w łaziencesmile
                Po czasie wymieniaj na nowe.
                Kupuj ćwiczenia dla dyslektyków.
                Probujcie metod Davisa- dają spektakularne rezultaty.
                Mam synow dyslektyków- (dysleksja, lateralizacja oka, ucha, dysortografia, dysgrafia)
                nigdy nie korzystali z orzeczeń, nie pracowali tez katorżniczo nad ortografią.
                Przymknęłam oko na brzydkie pismo, z ortografii robiliśmy nie potwora a fundament do zabaw, w szkołach średnich była już jako-tako obłaskawionasmile
            • rose.rouge Re: dostałam papier o dysleksji młodej 21.03.13, 10:52
              Akurat to, że przepisała źle sugerując się pierwszą literą, to nie dysortografia, a niechlujność.
              Powinnaś wyłapywać różnicę także w innych przypadkach i doprowadzać do pionu.
              • asiaiwona_1 Re: dostałam papier o dysleksji młodej 21.03.13, 11:41
                A po czym wnosisz ze to niechlujnosc? W opinii z poradni tez jest uwzględnione właśnie to ze przekreca wyrazy lub dopowiada sugerując sie pierwsza litera czy sylaba.

Rozumiem, ze lepiej znasz moje dziecko i to właśnie ty w PPP ja badałas?
                • rose.rouge Re: dostałam papier o dysleksji młodej 21.03.13, 13:06
                  Ależ nie twierdzę,że w opinii nie jest to uwzględnione, i w istocie - córka może dopowiadać sugerując się pierwszą literą. A widząc, że ma dysortografię, nie powinna się SUGEROWAĆ tylko przepisać literka po literce widząc trudny wyraz.
                  Tak się zastanawiam, czy jak zostanie pielęgniarką i poda pacjentowi 290ml leku zamiast 260 bo się zasugerowała, to nadal będzie mogła pokazać papierek dysortografii i wszystko będzie okay? Dysortografia nie zwalania od starań szczególnie w przypadku, kiedy nie musi pisać sama, tylko coś przepisać literka po literce coś co już jest napisane. Ba, takie ćwiczeni, takie wymagania mogą nawet pomóc.
              • grave_digger Re: dostałam papier o dysleksji młodej 21.03.13, 12:13
                rose, no to teraz palnęłaś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka