Dodaj do ulubionych

WZROST WYNAGRODZEŃ , ZFŚS

09.05.15, 00:00
Cześć.

Jesteśmy po spotkaniu z pracodawcą w sprawie ZFŚS i podwyżek.
Ze spotkania jesteśmy zadowoleni , a dlatego że:
Uzyskaliśmy to o co wnioskowaliśmy w regulaminie ZFŚS , czyli :
- zmiana w oświadczeniach przychodu na dochód
- zmiana z dofinansowania dla dzieci na dofinansowanie dla pracownika i dziecko ( szczegóły niebawem na tablicach informacyjnych ) przeszła nasza tabela + będzie nowa dla dzieci
- w rozliczeniu wypoczynku niezorganizowanego zmiana zapisu co do faktur za paliwo zmiana z „fakturami za paliwo z miejsca wypoczynku lub trasy dojazdu” na „fakturami za paliwo”
- Casto Cup mieści się w ramach imprez sportowych , temat do załatwienia po stworzeniu regulaminu i sprawdzeniu skali zainteresowania
- rozliczenie pożyczki na cele mieszkaniowe wydłużone z 3 do 6 miesięcy , a faktury można zbierać od dnia złożenia wniosku

Ponadto do 15 maja 2015 każdy pracownik otrzyma po 36 pkt na Beneficie , ale te punkty nie przepadną z końcem maja ( natomiast znikną w czerwcu i pojawią się ponownie w lipcu )

Co do wzrostu wynagrodzeń, temat ciężki . Pracodawca znał nasze stanowisko , które określił jako prowokacyjne. A ono było tylko odpowiedzią na propozycję centrali .
Zgodziliśmy się w dwóch innych kwestiach , ale walcząc o wszystkich czekamy na sensowną propozycję , którą mamy nadzieję poznać 27 maja 2015r.

Obserwuj wątek
    • black_and_white_fighter Re: WZROST WYNAGRODZEŃ , ZFŚS 18.05.15, 21:04
      Wzrost wynagrodzeń w formie wzrostu stawki bazowej będzie dla dużej części załogi porażką. Od czasu zamrożenia podwyżek udało się wywalczyć kilka razy parę złotych i przy podniesieniu stawki bazowej cała ta ciężka praca zostanie zaprzepaszczona. Ci którzy wyróżniali się zostaną zrównani z tymi którzy nie zasłużyli do tej pory na podwyżki
    • mr_imaginaris Re: WZROST WYNAGRODZEŃ , ZFŚS 19.05.15, 09:21
      Hmm...myślałem, że Solidarność wnioskowała o zmianę z dopłat na dziecko na dopłaty dla pracownika. A teraz nagle jak pracodowca zgodził się na formę łączoną to:
      "Uzyskaliśmy to o co wnioskowaliśmy w regulaminie ZFŚS , czyli :
      - zmiana w oświadczeniach przychodu na dochód
      - zmiana z dofinansowania dla dzieci na dofinansowanie dla pracownika i dziecko ( szczegóły niebawem na tablicach informacyjnych ) przeszła nasza tabela + będzie nowa dla dzieci"
      dziwne...
      • castosolidarnosc Re: WZROST WYNAGRODZEŃ , ZFŚS 19.05.15, 12:50
        Oczywiście ,naszym priorytetem była zmiana dofinansowania z dziecka na pracownika .
        Po to aby każdy pracownik mógł z tego przywileju skorzystać.
        Pracodawca "nagle " się na nic nie zgadza , takie były propozycje pracowników w przeprowadzonej ankiecie w której za propozycją Solidarności było 95% respondentów !
        Więc tylko osioł by się upierał przy swoim , skoro można wywalczyć więcej dla pracowników!
        No chyba że uważasz inaczej ?
        • solidariuszluk Re: WZROST WYNAGRODZEŃ , ZFŚS 19.05.15, 13:14
          No słuchajcie, to też zależy od Was ile Związek wynegocjuje. Jeżeli stoicie z boku i się patrzycie zamiast przyłączyć się do Związku to nasza siła w negocjacjach jest jaka jest. Pamiętajcie, że siła głosu pracowników zależy od liczby członków Związku. Przyłączajcie się a zapewniam Was, że uda się wynegocjować więcej.
          • dramat8061 Re: WZROST WYNAGRODZEŃ , ZFŚS 19.05.15, 21:41
            Może jestem jakiś ulomny ale w czym mi pomagają związki?
            Chciałem ostatnio zgłosić pewna sprawę ale na stronie związków się nie da. 404 błąd.
            Ostatnia zabawa z akcją 10000 pracowników itd.
            Niby dobrowolne a każdy MUSIAŁ to zrobić bo ciśnienie było. Przecież to nawet nie zgodne z kodeksem. Byłem wtedy w pracy czy prywatnie gdzieś tam? Kto by odpowiadał jakbym uległ tam jakiemuś wypadkowi? Czemu aby odzyskać te godziny to trzeba wypełniać jakiś wniosek skoro wykonanie tego nie było zlecane na piśmie?
            Przestrzeganie bhp na sypiacym się sprzęcie. A jakby co to kto odpowiada? Benefity z których nie może korzystać moja rodzina choć niby są moje. Sklepy itd z dupy, w których nic nie ma a jak jest to punktów nie starcza. Czemu chociażby nie bony Sodexho akceptowane w kupie sklepów itd?
            Podwyżki niby fajnie ale związki już trochę istnieją a ja nie dostałem nawet 50 PLN na waciki przez ten czas.
            Zastanówcie się co jako związek chcecie robić bo mi to jak na razie wygląda na wygodny sposób bronienia swojej dupy.
            • szakal2311 Re: WZROST WYNAGRODZEŃ , ZFŚS 20.05.15, 18:44
              Ten związek to ściema pracodawcy.
              Nie liczcie na podwyżki , bo inwestorzy muszą odkładać pieniądze na moment kiedy markety zostaną obciążone podatkiem dochodowym , którego nie płacą i wszystkie zyski wypływają za nasze granice.
              Andrzej Duda zrobi z marketami porządek!!!
            • solidariuszluk Re: WZROST WYNAGRODZEŃ , ZFŚS 20.05.15, 19:05
              Dramat8061 - Związek pomaga Ci przede wszystkim w sytuacjach zagrożenia miejsca pracy lub płacy. Mając umowę na czas nieokreślony pracodawca nie może Cię zwolnić bez konsultacji ze Związkiem Zawodowym (o ile jesteś jego członkiem). Jest to swego rodzaju ubezpieczenie. Oczywiście wszelkie sprawy ze sprzętem i nieprzestrzeganiem BHP lub Kodeksu Pracy również są bronione przez Związek Zawodowy ale jeżeli widzisz takie rzeczy to przede wszystkim należy je ZGŁOSIĆ do Związku. Sami się nie dowiemy. Póki co, NSZZ "Solidarność" istnieje w Castoramie od ok. pół roku więc daj nam proszę jeszcze trochę czasu na zakończenie negocjacji w sprawie podwyżek. Nikt nie obiecuje kaszy z nieba na drugi dzień po założeniu Związku. Pozdrawiam.
              • dramat8061 Re: WZROST WYNAGRODZEŃ , ZFŚS 20.05.15, 19:37
                Nie oczekuję z kasą nie wiadomo czego bo jest jak jest. Fajnie ze coś robicie w tą stronę.
                Czemu jednak związek nie zablokował projektu "10000 pracowników... "?
                Skoro ja laik byłem w stanie w kodeksie pracy znaleźć jak to powinno wyglądać a nie wyglądało to chyba Wy tym bardziej?
                Firmie która by to robiła trzeba by dać DUŻĄ kasę a tak jemioly zrobiły za frajer.
                Gdzie więc podziała się ta kasa? Gdzie przestrzeganie NADRZEDNEGO kodeksu? Gdzie jest związek kiedy firma robi coś NIEZGODNEGO Z PRAWEM?
                To ja mam iść do Kosel albo francuza?
                Skupiliscie się na podwyzkach i funduszu a tymczasem z każdej innej strony firma wali nas w poroze.
                • dramat8061 Re: WZROST WYNAGRODZEŃ , ZFŚS 20.05.15, 19:39
                  Akcja była w każdym sklepie więc nie ma możliwości abyście o niej nie wiedzieli. Nie wiele brakowało żeby plakaty w kiblach wieszali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka