humbak Re: Generałowie 25.11.09, 23:56 Pytanie brzmi: który generał się "lepiej" ubierał?:) Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Generałowie 26.11.09, 00:22 Pytanie brzmi tak samo: Co Pan czuł, gen. Jaruzelski, oglądając Jana Pawła II i Pinocheta? P/S. Nie ma "podtekstu" w linku. Odpowiedz Link
humbak Re: Generałowie 26.11.09, 00:27 Jako że wątek na FoKu został uznany za fui, zapytam noch ein mal. Co ciekawi Cię w tym pytaniu? Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Generałowie 26.11.09, 00:38 Przetłumacz: noch ein mal. Wietrzę podstęp ;-) Odpowiedz Link
humbak Re: Generałowie 26.11.09, 00:49 Wentyluję się mówi... tylko co to jest podstęp? Wiem co to występ. Wiem co to ustęp... nawet postęp, choć to mi zazwyczaj największe problem sprawia. Ale podstęp? To jakaś część okrętu? Odpowiedz Link
humbak Re: Generałowie 26.11.09, 00:50 Acha... żeby było jasne, co do wentylowania. Ja pary z ust nie puszczę, więc nie bój nic. Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Generałowie 26.11.09, 01:02 Na pytanie odpowiem wtedy, kiedy przetłumaczysz niemczyznę na polszczyznę. P/S. Jeździsz konno? Znikam się przewietrzyć. Odpowiedz Link
humbak Re: Generałowie 26.11.09, 01:05 jeszcze raz a co do pe esa- Nie, nie praktykuję. A da się wolniej od stępa? Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Generałowie 26.11.09, 07:27 Czy gen. Jaruzelski czuł swego rodzaju "rozgrzeszenie", kiedy widział JP2 i Pinocheta w takiej komitywie? P/S. Nieźle kombinujesz: stęp jest teoretycznie najwolniejszy, ale przecież pod/stęp istnieje. Odpowiedz Link
humbak Re: Generałowie 26.11.09, 10:27 Komitywę też mogłeś dać w cudzysłów;P A poważniej- nie znam relacji stolicy z tamtymi władzami Chile, ani osobistych Pinocheta z Kościołem. Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Generałowie 26.11.09, 16:31 Jan Paweł II podczas swojej wizyty w Chile w październiku 1987 roku, legitymizował, swoimi działaniami dyktatora Pinocheta - udzielił mu komunii, wspólnie, Papież i dyktator, wystąpili na balkonie pałacu La Moneda przed tłumem sympatyków Pinocheta. Wspólnie modlili się w pałacowej kaplicy. W czasie wizyty Papieża, policja brutalnie tłumiła demonstracje przeciwników dyktatora. O tej podróży wspomina, kardynał Angelo Sodano w liście prywatnym z 18.02.1993 r. dołączonym do depeszy Jana Pawła II z życzeniami z okazji złotych godów dyktatora. Informując na wstępie, że jego zadaniem jest przekazanie jego Ekscelencji (Pinochetowi) i jego czcigodnej małżonce odręcznego pisma papieskiego jako dowodu szczególnej życzliwości, stwierdził, że Jego Świątobliwość (Jan Paweł II) zachowuje pełną wzruszenia pamięć o spotkaniu z członkami jego rodziny z okazji swej niezwykłej wizyty pasterskiej w Chile. Nic dziwnego, że Watykan zaangażował się w obronę dyktatora, kiedy ten został zatrzymany w 1998 roku w Wielkiej Brytanii, pod zarzutem ludobójstwa. stowarzyszenie_wolnomyslicieli.free.ngo.pl/strony/beatyfik.htm "Podczas wizyty Ojca Świętego (Jan Paweł II odwiedził Chile w 1987 roku - przyp. aut.) generał przypomniał, że wojsko ocaliło kraj od "nienawiści, kłamstwa i kultury śmierci" jakie niesie ze sobą komunizm. Papież, który powtarzał, że Kościół nie może pozostać obojętny wobec wrogiej religii ideologii marksistowskiej, uśmiechnął się i stanął z wojskowym prezydentem Chile na balkonie pałacu La Moneda." Poza tym po aresztowaniu generała przez lewaków w 1998 roku Jan Paweł II jako jeden z pierwszych apelował o jego uwolnienie. www.polonica.net/gen_Augusto_Pinochet.htm Odpowiedz Link
humbak Re: Generałowie 26.11.09, 23:54 Ojjjj... obawiam się że będę musiał pogrzebać w końcu na temat tego Gucia z Czili. Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Generałowie 27.11.09, 00:27 Bardzo ciekawe. Czytałeś "Dom duchów" Isabel Allende? Był tez film w doskonałej obsadzie. Przypomniałem sobie ociupinę temat w związku z Misiem Kamińskim w PE. Odpowiedz Link
humbak Re: Generałowie 27.11.09, 12:53 Jesteś pewny że ona jest dobrym źródłem informacji na ten temat? Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Generałowie 28.11.09, 00:07 Dobrym, tak sądzę, chociaż nie jest to obiektywne źródło. Powieść oparta na przeżyciach własnych i bliskich. Niczym pamiętnik. Krytyka źródeł historycznych, "technika", nie jest mi wystarczająco znana. Lepiej się opierać na materiałach zgromadzonych przez różne instytucje, towarzystwa, sądy, itp. Odpowiedz Link
tojajurek Re: Pytanie do 27.11.09, 00:18 Myślę, że gdyby Jaruzelski miał choćby połowę szołmeńskich talentów Wojtyły, a także równie dobrego krawca i projektanta mundurów jak Pinochet (o JP2 nie wspomnę) - to odbierałby teraz zbiorowe hołdy i nisił dożywotni tytuł Zbawcy Ojczyzny. Wszystko, kurde, potrafią spieprzyć pozorne drobiazgi. Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Pytanie do 27.11.09, 00:32 Dodatek potrafi zdziałać cuda. Zwykły strój zamieni w szałowy ciuch. Podkreśli zmysłowość i elegancję. A tego lata jest w czym wybierać. Modne są pantofelki haftowane koralikami i kolorową nicią, szykowne bransolety z wężowej skóry, naszyjniki w stylu etno albo torebki w radosne, kwiatowe wzory. Doceń ich rolę. Kuś każdym szczegółem! Odpowiedz Link
tojajurek Re: Pytanie do 27.11.09, 00:37 Piękne! Czy to porady wizażysty dla biskupów? Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Pytanie do 27.11.09, 00:45 Nie mam pojęcia, wyguglowałem. Nie wykluczone sądząc po szykownych bransoletach z wężowej skóry. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Generałowie 27.11.09, 12:18 Z tego "zestawu" najmniej ofiar na sumieniu ma, o dziwo!, Jaruzelski. :p Odpowiedz Link
humbak Re: Generałowie 27.11.09, 13:46 Pewien popularny doktor zwący się domem powiedziałby w tej styuacji że nie ilość się liczy;P Odpowiedz Link