13.10.10, 10:58
Szczęśliwa czy parszywa?
Obserwuj wątek
    • inna57 Re: # 13 # 13.10.10, 11:14
      Neutralna.
      Źródło wszelkich zabobonów związanych z 13-stką dla większości jest zapomniane i niezrozumiałe. Templariusze, Filip IV Piękny to zamierzchła historia i raczej temat na sensacyjny film.
      A może warto przypomnieć że "Król francuski Filip IV Piękny był zadłużony u templariuszy. Chcąc się uwolnić od zobowiązań, w w piątek 13 października 1307 roku, uwięził członków zakonu we Francji, zarzucając im herezję, świętokradztwo, czary, rozpustę i spiskowanie z Saracenami. Po długotrwałym procesie, trwającym do czerwca 1311 roku, będący pod wpływem królów Francji sobór w Vienne zdecydował o kasacie zakonu templariuszy. Jego majątki we Francji zostały skonfiskowane, wielu templariuszy poniosło śmierć na stosie, w tym wielki mistrz Jakub de Molay i 54 innych dostojników zakonnych. Nie wszędzie jednak likwidacja zakonu przebiegła bez problemu. Zbrojny opór stawili templariusze aragońscy i cypryjscy; templariusze niemieccy stawili się przed władzami świeckimi w pełnym rynsztunku bojowym, dzięki czemu uniknęli aresztowania.".

I właśnie stąd wziął się cały ambaras z 13-stką zwłaszcza tą wypadającą w piątek.
      • sclavus Re: # 13 # 13.10.10, 13:04
        Zapomniałaś dodać, że Filip to zrobił z błogosławieństwem papieża... Innocentego... hihihi...
        • inna57 Re: # 13 # 13.10.10, 13:19
          A z nasz jakieś generalne świństwo w historii nowożytnej które nie miałoby błogosławieństwa papieża, bo ja osobiście nie.
    • jola.iza1 Re: # 13 # 13.10.10, 13:11
      Lubię, a niechby i parszywa, lubię:)
    • damakier1 Re: # 13 # 13.10.10, 13:33
      Moja córka urodziła sie 13. i wyszła całkiem udana.
      • ta Re: # 13 # 13.10.10, 15:30
        damakier1 napisała:

> Moja córka urodziła sie 13. i wyszła całkiem udana.

Bo to nie chodzi o dzień urodzin tylko ten, tego...hmmm... no...o dzień ten, co wiesz, całkiem zresztą udany ;)
    • mike.recz Re: # 13 # 13.10.10, 15:35
      Może mam akurat u mnie w życiu inaczej niż większość ludzi lecz w moim przypadku
      # 13 # przypisana jest do szczęścia i zwycięstwa, a nie do przysłowiowego pecha.
      Tak samo w kwestii przypisanego do "trzynasteczki" piątku. W moim przypadku ten zestaw
      bądź raczej przeciwstawność z siódemką się nie sprawdza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka